(de-clic) Cianura pe ordinea de zi: Cereți deputaților să o interzică!

44 de ani de la catastrofa Certej. 
foto: facebook.com

44 de ani de la catastrofa Certej.
foto: facebook.com
articol: de-clic.ro

Stimați deputați,

Vă rog să votați pentru interzicerea cianurii în minerit în România. Prin adoptarea Pl-x nr. 429/2007 vom evita posibilitatea producerii unor dezastre ecologice, cunoscute în România şi în Europa datorită accidentelor miniere de la Certej (1971) și Baia Mare (2000). Iniţiativa are ca scop asigurarea unui viitor fără riscuri, mai curat şi sănătos pentru cetăţenii români, conform principiului european al precauţiei.

Mineritul cu cianuri este o tehnologie învechită care produce sărăcirea comunităților. Stimați deputați, vă solicit să votați pentru interzicerea cianurii și astfel să puneți capăt mineritului toxic.

SEMNAȚI AICI PETIȚIA!

Cianura a ajuns pe masa deputaților.
Interzicerea cianurii este acum posibilă prin votul Parlamentului.

După 8 ani, legea anti-cianură a ajuns în Camera Deputaților pentru vot final. Roșia Montană, Certej, Băița Crăciunești, Baia Mare, Rovina, în total 12 proiecte miniere aurifere cu cianuri ar urma să fie supuse aprobării pe teritoriul României în următorii ani. Munții Apuseni s-ar putea transforma treptat în peisaj selenar, dacă nu acționăm acum!

Proiectul de lege, inițiat în 2007, a fost rapid ascuns în sertarele Parlamentului datorită presiunii companiilor miniere. Au fost necesari opt ani ca legea anti-cianură să fie repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar de această dată Guvernul României cere respingerea ei.

Știm că exploatările miniere și cianura sunt strâns legate de corupție și decizii politice aleatorii. Am văzut prea multe accidente miniere în ciuda faptului că atât companiile, cât și politicienii, promit cele mai ‘bune tehnologii’ și proiecte ‘fără cusur’ . Refuzăm să acceptăm ca o substanță chimică otrăvitoare precum cianura să fie permisă în țara noastră, în comunități dens populate. Cianura are o toxicitate ridicată și poate duce rapid la moarte. O lingură de soluție de cianură de 2% va ucide o ființă umană și accidentele miniere recurente ne-au arătat impactul devastator asupra naturii.

Împreună am determinat Guvernul României în 2013 să-și anuleze planurile de distrugere a Roșiei, dar noi comunități se confruntă cu aceleași pericole. Roșia Montană, Certej sau Baia Mare nu vor fi niciodată în siguranță și lupta noastră, comună, niciodată pe deplin câștigată fără interzicerea cianurii în minerit.

Cereți deputaților să interzică cianura!

SEMNAȚI AICI PETIȚIA!

articol preluat de pe: http://www.de-clic.ro/