(Cornelia Gaie) Inițiativă de interzicere a folosirii animalelor sălbatice la circ în România
foto – green-report.ro
articol – Cornelia Gaie – green-report.ro
Propunerea legislativă privind interdicţia folosirii animalelor sălbatice în spectacolele de la circ a ajuns săptămâna aceasta la Comisia Juridică. Comisia a respins propunerea pentru Raport negativ, venită din partea Senatului. Dacă proiectul legislativ va intra în vigoare, circurile vor avea la dispoziţie trei ani de tranziţie, în care să îşi poată încheia spectacolele în curs de desfăşurare.
Deputatul independent Remus Cernea a propus în Parlament un proiect legislativ care prevede interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ și relocarea celor deja existente la circuri în rezervații, prin modificarea articolelor 17 şi 25 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.
Modificarea legii e gândită aşa încât să fie rezonabilă. E prevăzută o perioadă de tranziţie care să dea timp circului de stat Globus să rezolve problema animalelor aflate acolo şi să permită circurilor ambulante care au deja contracte în derulare să îşi încheie spectacolele. Conform discuţiilor din Parlament, această perioadă ar fi, probabil, de trei ani.
Deputatul spune că mai mulţi colegi de la diverse partide s-au arătat interesaţi să susţină proiectul. La Comisia pentru Mediu din Senat, propunerea a primit vot majoritar favorabil proiectului: cinci voturi pentru şi două abţineri; la Comisia pentru Agricultură din Senat, însă, au fost patru voturi împotrivă, două voturi pentru şi o abţinere. Raportul a fost, astfel, de şapte la opt, adică ar mai fi fost nevoie de un vot ca propunerea să aibă raport favorabil la Senat.
„Cu toate că legea a intrat cu raport de respingere la Senat, cu toate că liderii de grup au indicat semnul de respingere pentru lege, au fost 41 de voturi în sprijinul legii şi 71 împotrivă. Aşadat 41 de senatori au votat pentru lege, deşi indicaţia de vot era pentru respingerea ei”, spune Remus Cernea, încurajat de aceste cifre.
Propunerea de raport negativ asupra proiectului de modificare a legii a fost respinsă de Comisia Juridică, iar săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă comună a Comisiei Juridice şi a celei pentru Agricultură, ca să se pună de-acord asupra acestui raport.
Remus Cernea consideră că pe măsură ce societăţile noastre se civilizează, apare pe o scară tot mai largă conştiinţa faptului că animalele sunt exploatate uneori cu cruzime, o modalitate fiind folosirea lor în spectacolele. În Uniunea Europeană, de exemplu, sunt deja 14 ţări care au adoptat legislaţii parţiale sau totale de interdicţie a utilizării animalelor sălbatice în circuri. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care a propus modificarea legii protecţiei animalelor în România.
Acesta crede că voturile împotrivă modificării legii vin în continuarea unei mentalităţi mai conservatoare. Unii dintre colegii lui sunt îngrijoraţi că dacă nu vor mai fi animale sălbatice la circ, copiii nu vor mai avea unde să le vadă. Alţii spun că animalele nu sunt chinuite la circ, nu sunt torturate, ci acele numere sunt realizate pe baza prieteniei dintre om şi animal, mai spune deputatul.
“Problema este că un spectacol de circ nu e un spectacol educativ şi nici un spectacol de divertisment autentic, pentru că se bazează pe suferinţă, pe cruzime. Pentru a învăţa acele numere de circ, animalele sălbatice sunt înfometate, sunt bătute, uneori se folosesc electroşocuri, sunt chinuite în diverse alte moduri. Internetul este plin de imagini şi de filmări cu animale chinuite la circ. Vă daţi seama că nu este deloc uşor să convingi un tigru să treacă printr-un cerc de foc; nu este deloc uşor să convingi nişte lei, care-s nişte făpturi atât de maiestuoase să se supună unui dresor care îi coordonează cu un bici. Aşadar, această suferinţă face din spectacolele de circ nişte spectacole profund imorale, care nu au ce să caute într-o societate civilizată. Poate că unii copii nu înţeleg suferinţa din spatele unui spectacol de circ, deşi tot mai mulţi copii înţeleg asta. Însă adulţii nu au nicio scuză, adulţii trebuie să fie conştienţi că în spatele spectacolului de circ, aşa zis de divertisment, stă foarte foarte multă suferinţă”, a explicat Remus Cernea.
Vier Pfoten, organizaţie internaţională pentru protecţia animalelor, derulează o campanie care adresează aceeaşi problemă a exploatării animalelor sălbatice în circuri. Campania se numeşte “Stop it! Fără animale sălbatice în circuri!“ şi organizaţia a strâns până acum aproape 8.000 de semnături, fizic şi electronic, pentru susţinerea iniţiativei.
“Este important ca oamenii să ştie că circurile nu îndeplinesc cele mai elementare condiţii de ţinere, închiderea animalelor sălbatice în circuri având efecte grave asupra sănătăţii şi comportamentului lor. Multe animale suferă de tulburări grave de comportament, au o sănătate precară, sunt subnutrite şi, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc îngrijite dacă se îmbolnăvesc. Toate acestea din lipsa banilor sau a experienţei necesare. În cazul circurilor ambulante, care călătoresc dintr-un loc într-altul, animalele suferă mult şi din cauza stresului. Având în vedere că transportul se face de obicei pe distanţe lungi, animalele îşi petrec mare parte din viaţa lor în spaţii improprii necesităţilor speciei lor”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe naţionale la VIER PFOTEN România, pentru Green Report.
Membrii organizaţiei Vier Pfoten salută iniţiativa deputatului Remus Cernea şi consideră că e importantă perioada de graţie prevăzută în proiectul de lege, aşa încât autorităţile să aibă suficient timp să implementeze corect modificările legislative. Ei îşi doresc ca din momentul adoptării legii, să nu mai fie permis pe teritoriul României accesul circurilor ambulante, iar animalele sălbatice care se află în Circul Globus să fie relocate în spaţii adecvate nevoilor lor, mai spune Veronica Tulpan.
Potrivit concluziei unui studiu științific realizat în 2009 de Universitatea din Bristol, circul este din toate punctele de vedere un mediu ostil animalelor, care suferă traume fizice și psihice de pe urma tratamentului din captivitate și a numerelor de dresaj. Din cauza maltratărilor, multe dintre aceste animale plătesc cu viața.
articol preluat de pe http://www.green-report.ro