Charlie Chaplin, actorul de geniu care a creat ‘Vagabondul’ (partea a IV-a)

Charles (Charlie) Spencer Chaplin (n. 16 aprilie 1889, Londra, Marea Britanie, d. 25 decembrie 1977, Vevey, Elveția.) a fost un actor și regizor englez. Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orașului), Modern Times (Timpuri noi) și The Great Dictator (Marele dictator) - foto: agerpres.ro

partea a III-a https://www.unitischimbam.ro/?p=13805

articol - AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

În anul 1919, Chaplin a fost co-fondator al companiei de distribuție United Artists, împreună cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks și D.W.Griffith, care voiau să scape de puterea distribuitorilor din studiourile de la Hollywood. Această mișcare, împreună cu controlul total al producțiilor, datorată studioului său, au asigurat independența lui Chaplin ca producător de film. A făcut parte din United Artists până în anii 1950.

Toate filmele sale din cadrul acestei companii începeau cu o dramă, în care Chaplin avea doar un rol superficial — ”A Woman of Paris” (1923), care a fost urmat de clasicele ”The Gold Rush” (1925) și ”The Circus” (1928). După ce au apărut filmele cu sunet, Chaplin a făcut ”City Lights” (1931) și ”Modern Times” (1936) înainte să treacă la sunet. Acestea era filme mute, la care a adăugat propria muzică și efectele sonore. ”City Lights” a fost filmul în care a combinat cel mai bine comedia cu sentimentalismul. Despre ultima scenă, criticul James Agee a scris în revista Life, în anul 1949, că este ”cea mai bine jucată scenă care a fost văzută într-un film”.

Cu toate că filmul ”Modern Times” (1936) este mut, conține replici, care vin de la obiecte neanimate, precum un radio sau un televizor. Acesta a fost creat pentru audiențele din anii ’30, în care oamenii nu mai erau obișnuiți să urmărească filme mute. ”Modern Times” a fost primul film în care s-a auzit vocea lui Chaplin (în cântecul de la sfârșit, care a fost scris și interpretat de Chaplin). Cu toate că filmele cu dialog au devenit dominante la scurt timp după ce au fost introduse, în anul 1927, Chaplin considera că arta pantomimică este esențială pentru cinematografie.

”Acțiunea este înțeleasă mult mai general decât cuvintele. Precum simbolurile chinezești, aceasta reprezintă lucruri diferite, în funcție de contextul scenic. Ascultă descrierea a ceva necunoscut — un facocer, de exemplu; apoi privește o poză a animalului și vei vedea ce surprins vei fi”, declara Chaplin în Time Magazine, în februarie 1931.

De asemenea, Chaplin a fost coregraful filmului ”Limelight” (1952) și cântăreț în filmul ”The Circus” (1928). Cele mai cunoscute cântece compuse de el sunt ”Smile”, compus pentru filmul ”Modern Times” (1936) și a folosit versurile pentru a promova o revenire a filmului în anii 1950, cântat de Nat King Cole. ”This is my song”, din ultimul film al lui Chaplin — ”A Countess From Hong Kong” — a fost nr. 1 în mai multe limbi în anii 1960, precum și piesa lui Chaplin din ”Limelight”, care a fost un hit în anii 1950 cu titlul ”Eternally”. În filmul ”A Countess From Hong Kong”, la care a fost regizor și producător, joacă Sophia Loren și Marlon Brando, iar Chaplin și-a făcut ultima apariție în rolul unui stewart cu rău de mare.

Pe lângă regizarea acestor ultime filme, Chaplin a scris ”My Autobiography” între 1959-1963 și a fost publicată în 1964. Din anul 1969 până în 1976, Chaplin a scris melodii originale pentru filmele sale mute, iar apoi le-a relansat. A compus melodii pentru toate scurt-metrajele sale de la First National — ”The Idle Class” în 1971 (împreună cu ”The Kid” pentru a fi relansat în 1972), ”A Day’s Pleasure” în 1973, ”Pay Day” în 1972, ”Sunnyside” în 1974, și pentru lung-metrajele ”The Circus” și ”The Kid” în 1969 și 1971. Chaplin a lucrat la melodiile sale împreună cu Eric James.

sfarsitul partii a IV-a

vedeti partea a V-a https://www.unitischimbam.ro/?p=13812

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/