Cerem ANPM să ne pună la dispoziție un website funcțional și util!

Cerem ANPM să ne pună la dispoziție un website funcțional și util - foto: de-clic.ro

Cerem ANPM să ne pună la dispoziție un website funcțional și util
foto si articol: de-clic.ro

În data de 20 octombrie 2015, pe portalul Ministerului Mediului apare, în dezbatere publică, Proiectul de HG privind aprobarea cheltuielilor de investiții pentru proiectul Implementare servicii publice electronice pentru eficientizarea interacțiunii cu publicul al ANMP (ANPM – Agenția Națională pentru Protecția Mediului) în valoare de 8 milioane euro.

În acest context, Asociația Salvați Bucureștiul și CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, 2 organizații care lucrează împreună cu grupuri de cetățeni și care poposesc frecvent pe site-ul Agenției Naționale de Mediu, au solicitat organizarea unei dezbateri publice.

După mai multe schimburi de mail-uri între Salvați Bucureștiul și ANPM și solicitări ale documentației proiectului, aceasta din urmă trimite pe mail invitația la dezbaterea publică către reprezentanții Salvați Bucureștiul cu 21 ore înainte ca aceasta să aibă loc.

La dezbatere, pe 5 februarie 2016, reprezentanții Salvați Bucureștiul nu au primit răspunsuri la întrebări, ba mai mult, cerând documentația care fundamentează proiectul de 8 milioane euro, Toma Petcu, președintele Autorității, le spune acestora: „Nu contează ce spuneți, ascultăm așa…” (vezi video)

Dacă doriți și voi să aveți acces real la autorizațiile și acordurile pe care le emite Agenția Națională de Protecție a Mediului, vă rugăm să semnați această petiție. ASB și CeRe au adresat deja o scrisoare deschisă și vor avea grijă ca lista cu semnături să ajungă la decidenți.

***

Petiție formulată pe 19 februarie 2016 în cadrul proiectului ”Participare publică și acțiune juridică pentru decizii de mediu mai bune în București”. Proiectul este realizat de Asociația Salvați Bucureștiul și Fundația Centrul de Resurse pentru participare publică și finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009–2014. Întreaga răspundere asupra conținutului revine Asociației Salvați Bucureștiul și Fundației Centrul de Resurse pentru participare publică. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org. Pentru informații despre Fondul ONG accesați www.fondong.fdsc.ro.

Inițiatori: Asociația Salvați Bucureștiul, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Destinatar: Ministrul Mediului, Cristina Pașca-Palmer

Stimată Doamnă Ministru,

De prea mult timp instituțiile aflate în subordinea ministerului pe care îl gestionați mimează consultarea publică și transparența. Unul dintre cele mai sugestive exemple este cel al ANPM – Agenția Națională pentru Protecția Mediului, care urmează să aprobe investiții generoase pentru Servicii publice electronice pentru eficientizarea interacțiunii cu publicul, în condițiile în care chiar înaintea dezbaterii ANPM nu publicase documentația pe site-ul său, ba mai mult, recent, de pe actualul site ANPM este dificil de ajuns la informațiile de pe vechiul site. Dezbaterile publice sunt obținute doar la presiunea societății civile iar atunci când acestea au loc sunt anunțate (dacă sunt anunțate) cu prea puțin timp înainte.

Având în vedere cele de mai sus, semnatarii acestui demers se alătură solicitărilor Asociațiilor Salvați Bucureștiul și CeRe și cer Ministerului Mediului următoarele:

1. publicarea pe site a întregii documentații ce fundamentează investițiile de 8 milioane euro preconizate pentru ANPM,

2. modificarea site-urilor agențiilor de mediu (națională și județene),

3. organizarea unei noi dezbateri publice anunțate din timp.

Considerăm că un prim pas spre ”eficientizarea interacțiunii cu publicul” trebuie să fie tocmai discutarea în mod transparent a investițiilor substanțiale care urmează să susțină această eficientizare.

Semnați aici petiția Cerem ANPM să ne pună la dispoziție un website funcțional și util!

articol preluat de pe: de-clic.ro