Calendar Ortodox 6 septembrie 2023

Pomenirea minunii Sf. Arhanghel Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie

Pomenirea minunii din Colose a Sfântului Arhanghel Mihail (Secolele al III-IV); Sf. Mc. Eudoxie

articole preluate de pe: basilica.ro; doxologia.ro

 

Calendar Ortodox 6 septembrie 2023
Pomenirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail;
† Sf. Mc. Eudoxie

Pomenirea minunii din Colse a Sfântului Arhanghel Mihail

Între orașul Colose din Frigia – veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici (azi Turcia) – și orașul Ieripoli se afla o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor unde veneau mulți bolnavi și se tămăduiau.

Sfântul locaș a fost ridicat de un păgân din Laodiceea, oraș în Asia Mică (s-a numit inițial Diospolis, apoi Roas, Antioh al II-lea fiind cel care l-a colonizat între 261 si 246 î. Hr, dându-i numele soției sale, Laodiceea) convertit la creștinism în urma unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail.

Fiica păgânului era mută din naștere, iar prin vedenie minunată tatăl ei a primit poruncă în vis de la Sfântul Arhanghel Mihail să își ducă copilul la acest izvor ca să se vindece. Ascultând porunca sfântului arhanghel fiica sa a primit vindecare, iar el a primit botezul creștin.

După 90 ani de la zidirea sfântului lăcaș a venit acolo un copil în vârstă de 10 ani din Ieripoli care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind și făcând rugăciuni ca și marii pustnici ai sihăstriilor.

La momentul potrivit s-a călugărit, învrednicindu-se și de darul preoției, slujind până la adânci bătrâneți și propovăduind cuvântul Domnului. Însă păgânii din orașul Ieripoli s-au hotărât să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare. Când s-au apropiat, Sfântul Arhanghel Mihail le-a amorțit mâinile, Cuviosul nepățind nimic, iar cei ce săpau au fost izgoniți de o flacără ce a țâșnit din cristalul izvorului.

Văzând cele întâmplate, păgânii și-au pus în gând să abată apele râurilor Hrisos, Licocaper și Kufos asupra bisericii Cuviosului Arhip, însă Sfântul Arhanghel Mihail din nou i-a oprit pe aceștia, poruncind apelor să stea, după care deschizând o prăpastie, le-a poruncit să intre acolo. Cuviosul Arhip a murit la vârsta de 70 de ani.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfântul Mucenic Eudoxie

Sfântul Eudoxie a fost comandant în armata imperială romană. El a luat mucenicia pentru Hristos sub domnia lui Dioclețian. El a fost judecat și torturat de guvernatorul cetății Melitene din Armenia, împreună cu el au fost chinuiți și prietenii lui, Zeno și Macarie, împreună 1104 oșteni care fuseseră aduși la Hristos de către Eudoxie.

După moarte, Sfântul Eudoxie s-a arătat soției lui, Vasilissa, care a rămas credincioasă lui Hristos până la suflarea ei cea mai de pe urmă, întru care s-a săvârșit cu pace.

 

Sfinții Mucenici Eudoxie, Zinon și Macarie – drumul spre sfințenie

Sfinții Mucenici Eudoxie, Zinon și Macarie – drumul spre sfințenie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinții Mucenici Eudoxie, Zinon și Macarie – drumul spre sfințenie – foto preluat de pe doxologia.ro

Renunțând la funcția lui de dregător și la lumea aceasta, Sfântul Macarie a mărturisit în plină perioadă de persecuție că este creștin, alegând moartea, în locul idolilor. Și a fost un model pentru cei peste o mie de ostași ce îl însoțeau.

În vremea împăratului Dioclețian, cel care îi ura pe creștini și poruncise să fie persecutați, Sfântul Eudoxie și-a urmat inima și a mărturisit, plin de curaj, că el crede în Dumnezeu. Renunțând mai întâi la brâul pe care-l purta – și care era o dovadă că făcea parte din dregătorie –, sfântul a fost model pentru ceata sa de peste o mie de ostași.

Schingiuit și condamnat la moarte dimpreună cu Zinon și ceilalți mucenici, Sfântul Eudoxie i-a transmis soției sale să nu plângă după el, ci să se bucure de acea zi. După ce i-a fost tăiat capul cu sabia, Sfântul Eudoxie s-a arătat în vis acesteia și i-a poruncit să-i spună Sfântului Macarie să vină și el în fața divanului. Astfel, refuzând Sfântul Macarie să se închine idolilor, a primit și el moarte mucenicească.