Sorin Ovidiu Vîntu, ultimul cavaler antisistem.
Bate Vântu’ prin rețele,
Să ne scape de belele,
Bate Vântu’ pe feisbuc,
Că Sistemul e caduc!
Intre nepasare si siktir
sov.ro
„Nu trebuie intelesi porcii,
Ei trebuie sa fie mancati.”
(Nichita Stanescu, Pean)
Au trecut cateva saptamani de cand am inceput acest demers. Cei care ma cunosc si-au dat seama de la inceput ca este vorba de un proiect pe termen lung, ca nu ma voi limita la a va arata motivele pentru care traiti din ce in ce mai prost, sunteti din ce in ce mai debusolati, mai pesimisti, ci voi veni si cu propuneri pe care ramane sa le validati, sa le amendati sau sa puneti ceva mult mai bun in loc.
Am incercat sa va sensibilizez major fata de acest sistem politic, aratandu-va necesitatea schimbarii lui. Pagina si clipurile de pe contul meu de Facebook, interviul din Adevarul, devoalarea mecanismelor de putere facuta pe acest blog va arata ca sursa principala a insatisfactiei voastre existentiale provine de la acest sistem politic. El va genera in permanenta acelasi tip de politician, acelasi tip de functionare a statului si acelasi tip de om de afaceri.
O gasca de derbedei functioneaza in raport cu societatea ca un aspirator de mare putere a tuturor resurselor ei.
Noi va spunem de 25 de ani ca Romania este o tara saraca, va facem sa plangeti de mila „tarisoarei” pentru a ne putea umple propriile noastre buzunare in tihna. Dupa fiecare tun pe care il tragem, radem de voi cu dispret, numindu-va „pulime”. Oricat ati pune D.N.A. pe noi, vom prolifera pentru ca sistemul ne impinge sa ne corupem unul pe altul si sa va prostim pe voi. Va amintiti legenda Hydrei? Cu fiecare cap taiat, ne vor creste alte doua!
In postarile de pe blog v-am aratat adevarata fata a clasei politice. In interviul din Adevarul, v-am aratat adevarata fata a „omului de afaceri” (nu ma refer la majoritatea oamenilor de afaceri onesti de la nivel national, care incearca sa supravietuiasca de azi pe maine in pofida lipitorilor de tot felul care ii haituiesc spre a-si primi tainul), pe care il vad drept fanfaronul fara scrupule care va fura si va corupe indiferent de cata puscarie va face, atata vreme cat sistemul ii permite.
Cu cat ne veti accepta mai mult, cu atat veti saraci mai tare. Capacitatea noastra de a va spolia este infinita, lacomia noastra este de nestavilit. De frica D.N.A., nu v-am lasat inca in fundul gol, dar vom invata sa traim si cu aceasta frica. Iar, in timp, vom gasi o bresa si vom intra si peste ei – “cristosii mamei lor de lepre!”
Daca au inceput sa vi se invarta neuronii, sunt sigur ca ati ajuns la aceeasi concluzie: nu puteti scapa de noi, nici de cei care vin dupa noi, decat schimband sistemul politic.
Republica prezidentiala
Acesta este mijlocul prin care va puteti schimba destinul, va puteti folosi votul pentru binele vostru, puteti trage la raspundere pe cel care va minte sau va fura.
In majoritatea statelor ex-comuniste, tipul de democratie propus a esuat. Coruptia endemica a franat dezvoltarea acestor tari, le-a saracit populatia si in loc sa recupereze decalajele fata de tarile dezvoltate, acestea s-au accentuat. De 25 de ani, aceiasi indivizi se schimba de la stanga la dreapta si invers. Aceleasi partide se succed la guvernare si aceeasi pegra a „combinatorilor” transpartinici le dirijeaza.
Pentru voi, ideal ar fi sa ii dati unui presedinte puterea totala timp de 6 ani, ca in Franta, si sa ii incredintati si functia de premier, ca in S.U.A.
A. Masura principala si un scurt argument:
1. Presedintele are nevoie de 6 ani pentru ca:
• in primul an invata cum isi poate pune in practica proiectul;
• in urmatorii 4 ani si jumatate isi implementeaza proiectul;
• in ultima jumatate de an isi pregateste urmatoarele alegeri.
2. Dispare eterna disputa intre palate.
3. Este responsabil pentru tot ce se intampla.
4. Poate lua un proiect economic si sa-l duca pana la capat.
5. Parlamentarul va veni cu pachetul necesar de legi pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului care l-a adus la putere pe seful statului.
6. Parlamentarul va fi un simplu salariat al statului, fara drepturi senioriale.
7. In aceste conditii, in parlament vor dori sa intre doar cei cu vocatie civica. Acolo nu se va mai imbogati mai nimeni.
B. Masura secundara si un scurt argument:
Se cuvine schimbata si legea de finantare a partidelor astfel incat:
• oricine poate finanta cu oricat o campanie electorala;
• omul politic finantat sa-si asume finantatorul;
• organismul de control al finantarii campaniilor sa functioneze cu adevarat.
Evident ca avantajele unei republici prezidentiale si modificarile care decurg de aici sunt mult mai ample decat le poti reda intr-un text pe blog.
Evident ca legea finantarii partidelor presupune prevederi mult mai ample decat cele doua-trei puncte pe care le-am atins eu.
Odata sistemul politic schimbat, puteti alege un presedinte in functie de proiectul economic pe care vi-l propune.
Coruptia nu va disparea, dar dimensiunea ei in comparatie cu ce este acum va fi ca o ploicica scurta de vara pe langa potopul actual.
articol preluat de pe http://sov.ro/
Mesajul lui Vîntu de la care a plecat campania grupului Utopia