Ziua Poliției Române
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Articol: AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Horia Plugaru)
Ziua Poliției Române se sărbătorește din anul 2002, la 25 martie, odată cu sărbătoarea creștină Buna Vestire. Ziua Poliției este cuprinsă și în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române (legea nr. 218/ 23 aprilie 2002, publicată în M.O. nr. 305 din 9 mai 2002).
În 1822, primul domnitor pământean, Grigorie Dimitrie Ghica, a înmânat Agiei (fosta poliție) un steag galben având pe o parte icoana Maicii Domnului și pe alta însemnele poliției.
În acel an a fost reformată boierimea mică din Muntenia și s-a stabilit, printr-un proiect de lege, organizarea poliției. Vechiul drapel, uitat timp de 60 de ani, a fost redescoperit în 1938 și readus în actualitate de generalul de jandarmi pensionar Ioan P. Suciu, care a găsit în arhive un document ce atestă preluarea steagului la 25 martie 1822.
Înainte de 2002, începând cu anul 1996, Ziua Poliției s-a aniversat la data de 8 iulie, pentru că la 8 iulie 1929 a fost adoptată de Parlament ‘Legea privind reorganizarea poliției generale a Statului’, prima lege modernă de organizare a Poliției Române.
Anul acesta, au avut loc manifestări prilejuite de Ziua Poliției Române, duminică, 22 martie, în parcul Lumea Copiilor din Capitală, (https://www.unitischimbam.ro/?p=11931) dar și în alte orașe din țară.
Festivitățile de la București au cuprins și un moment dedicat cinstirii eroilor Poliției Române, manifestare desfășurată în prezența lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, la Monumentul Eroilor Militari Români Căzuți la Datorie.
De asemenea, în cadrul manifestărilor a fost prezentată o expoziție de uniforme de poliție, din diferite perioade de timp, precum și tehnica folosită de aceștia de-a lungul timpului.
Criminaliștii au prezentat ultimul autovehicul intrat în dotarea lor, “disaster victims identification mobile forensic unit” (autospecială pentru identificarea victimelor în cazul dezastrelor), cu ajutorul căruia intervin pentru efectuarea cercetării la fața locului în teren greu accesibil, iar Serviciul Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul IGPR a prezentat “roboțelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor și de dezamorsare a bombelor.
De asemenea, au fost prezentate și demonstrații de prindere și imobilizare a infractorilor. Copiii s-au bucurat și ei de atenția polițiștilor, pentru ei fiind organizate concursuri educative.
articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/