(Web Daniela‎) “Mami, Tati … înot ca un peştişor !….”

foto - facebook.com/web.daniela.1

foto – facebook.com/web.daniela.1
articol - Daniela Weber (Brevet Federat de înot elvețian)
25 iulie 2015

Web Daniela - foto -  facebook.com/web.daniela

Web Daniela – foto – facebook.com/web.daniela

PENTRU SECURITATEA COPIILOR DUMNEAVOASTRA, INVATATI- I SA INOATE !!!

Tehnica de a invata copiilor sa înnoate : (necesar pereche ochelari innot)

1) Invatati-i sa : – inspire pe gura … – expire pe nas sub apa, facand bule (la inceput pot sa isi tina gura inchisa cu mana), repetand de multe ori la suprafata apei. Ulterior puteti sa le distrageti atentia, ca sa para mai in largul lor, puteti sa dansati cu ei in apa, inspirand pe gura deasupra suprafetei si expirand pe nas creand bule sub apa….. Puteti sa va jucati cu ei creand tot felul de strambaturi sub apa la fiecare expiratie…. sau figuri… pentru a le distrage atentia si a le creea bucurie de a baga capul sub apa.

2) Incetul cu incetul cereti-i sa se deplaseze sub apa pe mici distante expirand pe nas creand bule. Se poate deplasa intre mama – tata, sau poate sa culeaga obiecte sub apa. Este foarte bine sa impinga bordul bazinului cu picioarele, pentru ca invata cum il ajuta viteza in miscari.

3) A venit timpul sa ii cereti sa se deplaseze SPRE suprafata apei. Cu timpul sa incerce sa iasa cu capul din apa.
Cand reuseste aceasta, este momentul sa ii cereti sa INSPIRE aer pe gura, precum facea in timpul exercitiului 1, iar cand replonjeaza in apa, sa EXPIRE pe nas creand bule. La inceput odata, apoi de 2 ori… etc.

4) Reusind sa iasa singur cu capul din apa si sa inspire pe gura, a venit timpul sa ii cereti chiar sa se deplaseze pe distante scurte, (neaparat inspirand de cateva ori la suprafata.). E momentul oportun sa il antrenati pe distante scurte, sub stricta supraveghere.

5) Acum trebuie sa il invatati cum sa se “odihneasca” in apa. Adica sa ii aratati cum sa stea cu urechile in apa asa fel incat sa fie numai cu fața deasupra suprafetei, sa miste mainile si picioarele precum un cațeluş ca sa mentina nasul afara, si sa respire normal… relax… Cereti i sa innoate precum la pct 4 cu pauze de RELAX … dupa care sa reia innotul 4. … pe mici dinstante.

6) Cereti i sa faca RELAX precum la pct 5, si mentinand tot timpul numai fata inafara apei… sa incerce sa se deplaseze pe distante scurte. Ulterior puteti sa ameliorati miscarile mainimor si picioarelor. Mainile sa faca miscari circulare perfecte, degetele impreunate, iar picioarele in miscare de “broasca”.

7) Sa innoate pe spate. Mainile in miscari circulare ca o “pasare care zboara”.. fara a scoate mainile inafara apei ! Picioarele ca o “foarfeca”. Trebuie ca numai fața sa fie inafara apei. La incepul este ajutat sustinut numai un pic de funduleț ca sa mențina pozitia paralela cu suprafața apei. I se cere din ce in ce mai mult sa faca miscarile corecte.

8) Exercitii de trecere de la innotul 4, 5, 6 , 7. Adica sa innoate pe burta cu capul inafara, cand oboseste sa ia singur pozitia de RELAX, sa poata sa schimbe singur pe spate, sa continuie innotul pe spate, sa poata sa revina singur la innotul sub apa cu iesirea capului inafara numai pt a inspira pe gura.

9) Cereti i sa culeaga obiecte pe fundul apei. Nu foarte profund totusi.

10) Spuneti i ca cineva i a legat mainile la spate si l a aruncat in apa. (Joc). Trebuie acum sa se mentina la suprafata innotand numai cu picioarele.

La fel cu picioarele. Cineva i-a legat picioarele si trebuie sa sementina la suprafata numai cu miscarea bratelor. (Joc)
( Sfat ) …Cu copii cheia progresului este JOCUL. Ei nu inteleg “munca”, “antrenamentul”. Trebuie avut acest lucru in vedere in permanenta.

Trebuiesc supravegheati indeaproape si sa nu fie lasati singuri. Sunt fragili. …si….. Spor la cursul de inot !!!

articol preluat de pe https://www.facebook.com/web.daniela.1