Vlahii din Valea Timocului trăiesc precum indienii din America. Sârbii au înființat o națiune artificială care nu are nicio legătură cu România
romaniabreakingnews.ro
Rezolvarea problemei vlahilor din Valea Timocului stă în mâinile comunităților de acolo. Ei trebuie să decidă ce vor să fie și ce vor să facă pe viitor. Atât România cât și Serbia așteaptă ca românii și vlahii din Timoc să își hotărească soarta.
Membrii organizației Inițiativa Românilor din Serbia, una din numeroasele asociații ale românilor din Valea Timocului, s-a adunat, sâmbătă, în orășelul Donji Milanovac, de pe malul Dunării, pentru a pune la cale viitoarele alegeri pentru consiliile naționale ale minorității naționale din Serbia.
Românii din Timoc au posibilitatea, pentru prima dată să își trimită reprezentanți în Consiliul Național al Minorităților Naționale a Românilor din Serbia, nu pe listele așa zisei minorități a vlahilor.
Rezolvarea problemelor vlahilor din Timoc este însă departe de fi avut loc. Asta și din cauza dezbinării și a intereselor personale ale locuitorilor din regiune. “Ne-am dat mâinile pentru poziționarea noastră la alegerile din toamnă. Să lăsăm interesele personale. Singurul calcul care trebuie să existe este neamul nostru românesc.
În Timoc suntem două minorități diferite. După alegeri vrem să facem un protocol de colaborare, pentru că este vorba de neamul nostru. Vrem să ne apropiem de ei, să le spunem să nu mai existe consiliul vlah, ci doar unul românesc. Ei spun că țara lor mamă este Serbia”, a spus Bojan Barbucici, președintele Inițiativei Românilor din Serbia.
Se spune că Serbia nu respectă drepturile românilor din Timoc, unde nu au biserică, școli sau presă în limba lor. Cum se explică însă că aceeași țară conferă toate drepturile pentru românii din Vojvodina: limba română poate fi utilizată în administrație, denumirile instituțiilor publice sunt și în limba română, există școală și presă românească serioasă, iar numele localităților cu majoritate românească este trecut și în română.
Explicația nu este simplă! „Nu știm câți dintre vlahi se declară români” În Valea Timocului trăiesc, pe lângă sârbi, vlahi care consideră că fac parte din etnia vlahă, ca urmași ai populației autohtone romanizate, vlahi care spun că țara „mamă” este România, și mai sunt și etnicii români. Cu toții au zeci de organizații și asociații, fiecare oraș și fiecare sat are reprezentatul său. Categoric, nu se înțeleg între ei.
Cei care spun că fac parte din etnia vlahă susțin apartenența la Serbia, scriu cu litere chirilice și merg la biserica ortodoxă sârbă. Vlahii români sunt apropiați României.
Organizația principală a lor se numește Consiliul Național al Vlahilor din Serbia. Românii din Timoc nu au avut până acum doi ani nicio organizație. Dar și-au făcut recent una și au denumit-o Consiliul Național al Românilor din Serbia. “Nu putem să știm câți români sunt în Timoc.
Nu știm câți dintre vlahi se declară români. Câți dintre ei își declară apartanența pentru diverse interese. Una dintre soluții ar putea să fie oferirea de dublă cetățenie de către România. Numai așa puteam avea șansa să facem o identificare reală. Problema noastră este legată de identificare.
La Zajecar se află Felix Romuliana, unul din cele mai mari temple din timpul romanilor
Politicienii sârbi spun că oamenii se pot declara români, nu au nimic împotriva lor. Constituția Serbiei spune că poate să se declare fiecare cum vrea. Numărul românilor din Timoc este mai mare decât se spune”, a declarat Bojan Barbucici. Acesta susține că numeroși vlahi care nu se consideră români beneficiază pe nedrept de burse de studii și diverse avantaje pe considerentul că pentru România vlahii sunt egali cu românii. “Am să ridic și problema cu bursele obținute în România. Dacă ești sârbi mergi la bugetul sârbesc. Ești român de orgine, te declari că ești român și poți să capeți bursa din România. Altfel nu ai dreptul să ceri bursă de la români”, a mai spus Barbucici.
Bojan Barbucici susține că vlahii din Timoc trăiesc ca indienii din rezervațiile din America. “Suntem ca niște indieni din America, conservați într-o rezervație. Am rămas la nivelul de acum 200 de ani.
Bojan Barbucici, liderul Inițiativei Românilor din Timoc
cititi mai mult pe http://romaniabreakingnews.ro/