(video) K. Iohannis: Demersul onest al unor ONG-uri pentru salvarea pădurilor este deturnat politic de PSD

foto si articol – stiri.tvr.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea plecării în Italia, că are “impresia” că demersul unor organizaţii neguvernamentale în favoarea salvării pădurilor este “deturnat politic de PSD”.

“Am impresia că demersul onest şi bine intenţionat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor este pe cale de a fi deturnat politic de PSD”, a afirmat şeful statului pe Aeroportul ‘Henri Coandă’.

Preşedintele a precizat că a fost informat de premierul Victor Ponta despre intenţia de a opri temporar, printr-o ordonanţă de urgenţă, exportul de masă lemnoasă neprelucrată, dar a susţinut că nu a comentat această intenţie, întrucât nu este specialist în domeniu.

“Nu am comentat-o pentru că nu sunt specialist pe domeniu şi nu pot pe moment să evaluez impactul economic. Dar dacă această măsură sau altă măsură duce la salvarea pădurilor din România, sunt de acord cu orice măsură în acest sens”, a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că intenţionează ca Guvernul să adopte săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care să interzică pe termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată.

Potrivit premierului, Guvernul ar fi adoptat un asemenea act normativ încă din şedinţa de miercuri, însă reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au reuşit să găsească o soluţie din punctul de vedere legal pentru adoptarea ordonanţei.

Între preşedinte şi premier a apărut un conflict pe tema Codului Silvic, retrimis de preşedinte în Parlement, însă adoptat în varianta iniţială în comisie. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara că mai mulți politicieni liberali au avut întâlniri în “calitate oficială și privată” cu reprezentanții firmei austriece Schweighofer și că au dezinformat Administrația Prezidențială pe tema Codului Silvic.

“Impresia mea personală, poate greșesc, e că președintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informații pe care le-a primit de la niște “binevoitori”, în special niște binevoitori liberali pe care îi vedeți zilele acestea luptându-se cu dinții pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alături de noi au făcut acel proiect de Cod Silvic și acum luptă cu tot ce pot ca să nu se adopte și să nu se pună această limită, să nu se ia măsuri concrete. Evident că au niște interese care sunt strict private”, a spus Ponta la un postt TV.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că a luat act de declaraţiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influenţe la nivelul Administraţiei Prezidenţiale privind Codul Silvic şi a calificat aceste afirmaţii drept “surprinzătoare şi false”.

“Afirmă la televizor, tânărul prim ministru, că ar avea el informaţii de la Servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Acest lucru este deopotrivă surprinzător şi fals. Am verificat la nivelul Administraţiei prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie, nici cu lobby-işti, nici măcar cu foşti colegi din PNL pe această temă”, a spus preşedintele.

http://stiri.tvr.ro/k-iohannis-demersul-onest-al-unor-ong-uri-pentru-salvarea-padurilor-este-deturnat-politic-de-psd_60375.html

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro