USR modifică legea Consiliului Legislativ (20 octombrie 2020)
foto si articol preluate de pe www.usr.ro
20 octombrie 2020
USR modifică legea Consiliului Legislativ
Senatoarea USR Florina Presadă a depus azi (20 octombrie 2020) un proiect legislativ care instituie un mandat limitat la 5 ani pentru Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții, mandat care nu ar putea fi reînnoit decât o singură dată.
În prezent, pentru președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții Legea nr.73/1993 nu prevede existența unui mandat, ceea ce face ca ocuparea acestor funcții de conducere într-o instituție extrem de importantă în arhitectura constituțională a României să fie, practic, „pe viață”.
Florina Presadă: „Propunerea ca mandatul să fie de 5 ani are în vedere faptul că instituirea unui mandat a cărui durată s-ar suprapune cu ciclul electoral ar fi de natură a politiza această instituție fundamentală a statului, fiind pus în pericol principiul nepolitizării Consiliului Legislativ. Este inacceptabil ca persoane toxice, precum Florin Iordache, cel care a jucat un rol major în distrugerea independenței justiției din România și în rescrierea Codului Penal și a celui de Procedură Penală în favoarea infractorilor, să poată aviza, pe viață, toată legile care vor fi adoptate de Parlament. Este nu numai imoral, este periculos pentru România”.
Tocmai am depus la Camera Deputaților în calitate de primă cameră sesizată un proiect de modificare a legii de…
Publicată de Florina Presadă pe Marţi, 20 octombrie 2020
Pentru asigurarea imparțialității activității președintelui Consiliului Legislativ și președinților de secții, Senatoarea USR Florina Presadă propune introducerea unei prevederi speciale, în baza căreia aceștia sunt obligați, sub sancțiunea revocării din funcție, să își îndeplinească funcția încredințată cu imparțialitate și cu respectarea Constituției și să se abțină de la orice activitate sau manifestare contrare independenței și demnității funcției lor.
Numirea președintelui Consiliului Legislativ și a președinților de secții ar urma să se facă în conformitate cu dispozițiile în vigoare, respectiv prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri formulate de birourile permanente reunite, cu avizul comisiilor juridice reunite.
cititi si
USR va ataca la CCR numirile de la Consiliul Legislativ (21 octombrie 2020)