Fridays for Future Romania: Trataţi orice criză ca pe o criză! (25 septembrie 2020)

Activiştii Fridays for Future Romania la intrarea în Ministerul Mediului (25 septembrie 2020) - foto preluat de pe https://www.facebook.com/FridaysForFutureRomania

foto si articol preluate de pe https://www.facebook.com/FridaysForFutureRomania

25 septembrie 2020

 

Activiştii Fridays for Future Romania au blocat, vineri dimineaţa, intrarea în Ministerul Mediului

Activiştii Fridays for Future Romania au protestat, vineri dimineaţa, în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), blocând intrarea în instituţie cu zeci de perechi de pantofi şi afişe cu mesaje ce sugerau autorităţilor că nu au dreptul să ignore drama generaţiei care va experimenta cel mai puternic efectele schimbărilor climatice.

Acţiunea de protest a avut loc de Ziua Mondială a Acţiunii Climatice, celebrată în fiecare an pe data de 25 septembrie.

Pandemia a demonstrat vulnerabilitatea sistemelor noastre actuale în faţa unor situaţii de criză. Chiar dacă, în acest moment, întreaga atenţie este îndreptată asupra crizei epidemiologice în desfăşurare, nu ne putem permite să uităm că ne aflăm încă într-o criză mai amplă, şi anume criza climatică şi ecologică. Deciziile pe care liderii noştri le iau în aceste momente vor determina dacă reuşim sau nu să evităm în viitorul apropiat alte catastrofe umane, posibil chiar mai grave decât cele cauzate de COVID-19, şi dacă următoarele situaţii de criză ne vor prinde sau nu mai pregătiţi“, a declarat Mihnea Teodor Popescu, coordonator al departamentului de PR al Fridays for Future Romania.

Protestarii au afişat la intrarea din Ministerul Mediului un mesaj pentru demnitari “Azi corona, mâine criza climatică/Puneţi-vă în pantofii acestei generaţii!“. De asemenea, au expus zeci de perechi de pantofi, trimise de către tineri din întreaga ţară în acest scop. Încălţămintea urmează a fi donată către persoanele care au nevoie de aceasta, cu ajutorul Ligii Studenţilor la Medicină Dentară Bucureşti.

Potrivit organizatorilor protestului, acţiunea vine în contextul mai amplu al unei serii de proteste globale desfăşurate de activiştii pentru climă pe 25 septembrie, în limitele care garantează siguranţa în contextul pandemiei.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

⚠️Trataţi orice criză ca pe o criză!⚠️

Astăzi, 25 septembrie, de Ziua Globală a Acțiunii Climatice, le-am reamintit factorilor decizionali de la Ministerul Mediului că nu au dreptul să ne ignore.

Incendii, inundații, defrișări, deșertificări, evacuări, foamete, topirea ghețarilor. Asta este ceea ce vedem constant în jurul nostru, până în punctul în care răul se banalizează.

⭕ Suntem generația care va fi cel mai puternic afectată de consecințele crizei ecologice în care ne aflăm și care abia a început. Totuși, nimeni nu pare că ne aude.

️ Deciziile pe care liderii noștri le iau în aceste momente ne vor creiona viitorul în următorii ani. Atâta timp cât ei nu se comportă responsabil, ne rămâne nouă obligația de a-i responsabiliza.

☣️ Deja o criză ne-a luat prin surprindere și ne-a arătat cât de vulnerabile sunt sistemele noastre actuale. În plină pandemie, politicienii vorbesc despre întoarcerea la normal și relansarea economiei, fără să conștientizeze că tocmai acest “normal” este problema.

❄️ Înainte de COVID-19, a fost criza climatică – mai amplă, mai profundă și totodată mai ușor de ignorat și raționalizat de cei puternici și privilegiați în stadiul actual. Pe măsură ce aceasta avansează, și sistemele noastre vor ceda din nou. Vom permite ca alte catastrofe umane să ne prindă tot nepregătiți și dezorientați? Vom pretinde din nou că totul e sub control până în clipa în care numărul de victime ne va trezi la realitate? Sau, de data aceasta, putem spune că am învățat ceva din ce s-a întâmplat?

Viitorul nostru este în acest moment în mâinile voastre. De aceea, vă spunem astăzi răspicat: ̦-̆ ̂ ̦!

Scrisoare deschisă pentru Guvern și Parlament în contextul recuperării post-COVID: bit.ly/recuperare-justa

#FightClimateInjustice #ClimateCareUprising