STOP-CETA

STOP-CETA - foto: facem.de-clic.ro

STOP-CETA

foto: facem.de-clic.ro

Dragi prieteni,

”Mărul cel frumos îl mănâncă porcii”, așa îmi spunea bunica atunci când îi arătam merele de supermarket, cele crescute şi colorate nenatural. Grija pentru o alimentație sănătoasă nu m-a părăsit nicicând în ultimii ani, poate și datorită bunicii, care și-a învățat nepoții să aleagă hrană sănătoasă și să prețuiască tot ce e crescut curat și cu grijă față de natură.

Am urmărit cu atenție fiecare încercare a industriei alimentare de a ne pune pe masă de la alimente modificate genetic, la pui clorinat sau pur și simplu, produse cu etichete lacunare. De cele mai multe ori, industria a fost nevoită să dea înapoi, blocată fiind de reglementări restrictive.

Însă acum corporațiile se pregătesc să-și ia revanșa. Au reunit într-un singur text tot ce și-au dorit ani de zile să obțină de la autoritățile europene și naționale. Solicitările lor au îmbrăcat o haină nouă – aceea de tratat comercial de liber schimb. Azi statele au căzut în această capcană și România nu face excepție. Aproape și-au dat acordul pentru semnarea CETA [1], tratatul Uniunii Europene cu Canada. Doar 17 zile ne mai despart de momentul când acesta va fi semnat oficial și ceea ce mâncăm, zi de zi, nu va mai fi niciodată la fel.

>>> Semnează și tu pentru o alimentație sănătoasă și spune Stop CETA!

Mulți prieteni m-au întrebat ce poate fi într-atât de rău cu CETA, când mi-au văzut nemulțumirea profundă, mai ales că nu puțini mi-au zis că și așa mâncăm deja “numai prostii”. Da, alimentele cu care ne hrănim sunt departe de a fi ideale și totuși, prevederile CETA vor crește balanța în favoarea alimentelor nesănătoase. Aici sunt câteva exemple:

  • Prin CETA, UE ar crește semnificativ importurile de carne de vită și porc din Canada.Reglementările canadiene permit spălarea cărnii de vită și de pui clorinat, un proces care este interzis în prezent în UE.

  • Canada a avut probleme cu inspecția produselor din carne. În 2012 și 2014, bacteria E.coli a fost găsită în transporturile de carne de vită provenite din Alberta. 40% din vitele sacrificate și procesate în Canada provin din acest stat.

  • Ractopamina este utilizată în mod obişnuit la creşterea porcilor, însă medicamentul este interzis în Uniunea Europeană. În Canada este folosită ca un medicament de uz veterinar, care este injectat în bovine, porcine și curcani. Reziduurile sale, ce rămân în carnea animalelor după sacrificare, pot provoca agitaţie, anxietate, un ritm cardiac rapid şi alte afecţiuni.

  • Canada este printre primii trei cei mai mari producători de alimente modificate genetic din lume. Etichetarea acestora este opțională în Canada. UE, în schimb, a adoptat etichetarea obligatorie pentru orice produs care a fost modificat genetic. În același timp, prin CETA, UE s-a angajat să coopereze cu Canada, ceea ce ar putea rezulta în pemiterea importului de ulei de rapiță, porumb, soia, sfeclă de zahăr, mere și somon, modificate genetic, pentru consumul uman.

În negocierea unui tratat mamut precum CETA (are peste 1600 de pagini), funcționarii influențați de lobby-ul industriei alimentare sunt îndemnați să privească la cifre, la fluxurile comerciale neîngrădite, în cele din urmă, la profit. Siguranța cetățenilor și sănătatea umană nu își au niciodată locul într-o negociere comercială.

Noi, cetățenii, știm însă că hrana sănătoasă înseamnă viață pentru cei dragi nouă. Guvernul României trebuie să ne asculte, să ne audă îngrijorările și să spună Stop CETA.

>>> Mai avem doar 3 de zile pentru a spune STOP CETA! Semnează acum!

Hai să facem din această petiție una uriașă, pe care Guvernul României să nu o poată ignora!

Roxana și echipa de-clic.ro

[1] CETA – Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (Comprehensive Economic & Trade Agreement) urmează să fie semnat de cele 28 state membre UE și de către Canada, pe 28 octombrie 2016.