(Silviu Pricope) Diferența dintre votul pozitiv și votul negativ
foto – facebook.com/silviu.pricope
articol – Silviu Pricope – facebook.com/silviu.pricope
28 iulie 2015
Argumentul celor care ignoră votul negativ este simplu: “Cică să votezi data viitoare pe altcineva sau altceva!”. Aceștia, încearcă să ne manipuleze, să credem că votul acordat unui contracandidat este practic un vot negativ acordat respectivului candidat pe care nu-l preferăm. Nimic mai fals!
Există aici o diferență subtilă pe care voi încerca să o explic.
Lăsând la o parte ipocrizia îndemnului (i.e. “Votează pe altcineva!”), aș dori să explic că VOTUL POZITIV (adică votul acordat altcuiva) este diferit de VOTUL NEGATIV (dat strict, punctual împotriva cuiva sau a ceva – politician, platformă politică, decizie, etc.)
Este diferit în sensul următor:
VOTUL POZITIV - conform legislației – este izvor de legitimitate pentru cel care-l primește. ÎNSĂ, aceeași legislație condamnă mandatul imperativ. Cu alte cuvinte, eu acord votul meu (pozitiv) cuiva (unui politician), iar acesta – în virtutea unei escrocherii (că altfel nu poate fi numită această situație), folosește autoritatea izvorâtă din acel vot pentru a-și impune voința și în chestiuni asupra cărora nu ne-am înțeles când i-am acordat votul (în virtutea unui iluzoriu contract social pe care nu are nici un interes să-l respecte).
VOTUL NEGATIV vine să corecteze această anomalie. El semnalează faptul că, eu ca individ nu (mai) sunt de acord (cu un politician, cu politica dusă de acesta, cu o anumită măsură luată, etc.). Integrate la nivel de societate, toate aceste voturi negative ar trebui să aibă exact aceeași putere juridică ca și votul pozitiv. (Exemplu: Politicianul a fost ales cu 123.555 de voturi? Perfect. Când s-au strâns 123.556 de sms-uri/click-uri/becuri aprinse, etc… gata! Pa. Respectivul politician și-a pierdut legitimitatea.
Dar implicațiile sunt mult mai ample.
Politicienii de obicei își justifică deciziile făcând apel la legitimitatea de care se bucură (cea izvorâtă din votul pozitiv care le-a fost acordat). VOTUL NEGATIV vine să le arate EXACT legitimitatea pe care o au (strict obiectiv) la un moment dat. Nu aia pe care o aveau acu’ 3 ani, după încheierea alegerilor și înainte ca el să fure ca nesimțitul și să angajeze România la împrumuturi împovărătoare. Lipsa implementării votului negativ este cea mai mare înșelătorie a mecanismului democratic. Iar faptul că noua sa aromă, denumită “democrație directă” tinde să îl ignore, de asemenea, denotă faptul că aceasta e doar aceeași Mărie, dar cu altă pălărie.
articol preluat de pe https://www.facebook.com/silviu.pricope