Sacrificiul impune respect şi recunoştinţă, iar eroii în viaţă devin adevărate legende pentru locurile în care trăiesc
A petrecut 10 ani departe de casă şi de familie, a fost rănit şi apoi luat prizonier de război, dar cu toate acestea a continuat să lupte pentru Patria lui Sfântă România.
Cu ocazia împlinirii a venerabilei vârste de 102 ani, veteranul de război, locotenentul în retragere Gheorghe Hârcă, eroul în viaţă al localităţii Glodenii-Gândului, a fost sărbătorit şi cinstit de militarii ieşeni, pentru sacrificiul făcut şi pentru exemplul dat noilor generaţii de militari. Locaţia aleasă, Biserica parohială, s-a potrivit perfect obiceiului veteranului, de a fi prezent în fiecare duminică, la momentul spiritual oferit de slujba Sfintei Liturghii.
Comandantul Centrului Militar Zonal Iaşi i-a înmânat o diplomă aniversară din partea ministrului apărării naţionaleşi o diplomă de excelenţă, ca semn de recunoştinţă pentru sacrificiul de care a dat dovadă pe timpul războiului, de asemenea, cu strădania C.M.Z. Iaşi şi A.N.V.R. Iaşi, evenimentul a fost îmbrăcat îtr-un aer de sărbătoare.
Respect, multă sănătate şi La mulţi ani!
*Veteranul de război, locotenentul în retragere Gheorghe Hârcă, s-a născut la 19.09.1912 în localitatea Ţibăneşti, judeţul Iaşi, a învăţat 7 clase în comună, după care a urmat şcoala de oficianţi sanitari, cum se spunea pe atunci în Iaşi, meserie pe care a îmbrăţişat-o atât pe timpul războiului cât şi după, mai bine de 50 de ani.
În anul 1935 a terminat armata, s-a întors acasă şi s-a căsătorit cu o tânără înţeleaptă din partea locului, Elena, împreună au avut 7 copii, 4 băieţi şi 3 fete, despre nepoţi şi strănepoţi aşa cum spunea cineva din familie „câtă frunză şi iarbă”. În anul 1936 este concentrat şi a urmat o perioadă dificilă în care a petrecut 10 ani departe de casă.
Pentru toate faptele sale de arme a primit prin înalt decret regal medalia pentru ,,Bărbăţie şi Credinţă” cu spade clasa a II-a.
articol preluat de pe https://www.facebook.com/mapn.ro?fref=photo