Reexaminarea lui Iohannis pe Codul Silvic, respinsă în Senat: Motivele sunt nefundamentate

defrisari

articol – Valentina Postelnicu – Mediafax

Senatul a respins, săptămâna aceasta, cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, la legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, legea fiind adoptată în varianta iniţială şi trimisă Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Respingerea cererii de reexaminare a şefului statului a întrunit în Senat 58 de voturi favorabile, 27 de voturi ”împotrivă” şi o abţinere şi reprezintă o premieră, întrucât este prima cerere de reexaminare a lui Klaus Iohannis, în urma căreia Parlamentul nu îşi însuşeşte observaţiile şefului statului şi adoptă din nou legea în forma iniţială a Parlamentului.

Reprezentantul Guvernului la dezbaterile din Senat, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Dan Popescu, a declarat că Guvernul susţine raportul comisiei de agricultură, de respingere a cererii de reexaminare, şi adoptarea legii în forma trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Senatorul PSD Neculai Bereanu a declarat în plen că legea, din nefericire, în loc să fie promulgată şi trimisă la Monitorul Oficial, a fost trimisă la reexaminare şi se află din nou în Parlament.

”A fost dezbătută un an, de toate forţele şi toţi cei implicaţi şi îşi doresc această lege, de către proprietari şi de păduri, ONG-uri autorităţi locale. S-a decis că este o lege bună. Noi, ca partid, dorim să votăm legea aşa cum a fost votată ea iniţial”, a spus senatorul PSD.

Şi senatorul PSD Gabriela Crețu a luat cuvântul în plen, spunând că cererea de reexaminare pare a fi scrisă de ”un fundamentalism al doctrinei, care spune: piaţa este liberă, statul este impotent, Parlamentul trebuie să vegheze să nu se întâmple altfel”.

”Se pare că echipa domnului preşedinte nu a citit Constituţia, pentru că eu cred că preşedintele nu a citit această lege”, a mai spus senatoarea PSD.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, la rândul său, că este binevenită reglementarea şi limitarea cotei de piaţă a masei lemnoase, în anumite situaţii.

”Provin dintr-o zonă unde zi de zi se văd efectele negative ale acestui monopol pe piaţă. Nu cred că putem noi, Parlamentul, să legiferăm în interesul unei singure societăţi comerciale, în detrimentul IMM-urilor din domeniu. Este binevenită reglementarea, se găseşte pe toate pieţele. Singura diferenţă este că e mai strictă”, a mai spus senatorul UDMR.

El a precizat că, prin această lege, ”sute de mii de hectare vor veni spre ocoalele silvice, iar proprietarii vor semna contracte de pază sau amenajamente silvice”.

”Vom susţine legea şi motivele pentru care s-a solicitat reexaminarea nu sunt fundamentate”, a mai arătat Tanczos Barna.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Klaus Iohannis considera că motivul retrimiterii legii pentru modificarea şi completarea Codului Silvic la Parlament se referă la faptul că ”unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”.

cititi mai mult pe http://www.mediafax.ro/politic/reexaminarea-lui-iohannis-pe-codul-silvic-respinsa-in-senat-motivele-sunt-nefundamentate-14150298