(Alexandru Gâdiuță) RADET a făcut anul trecut doar jumătate dintre reviziile și reparațiile planificate

foto preluat de pe www.facebook.com/AlexandruGadiutaConsilierGeneralUSR

foto preluat de pe www.facebook.com/AlexandruGadiutaConsilierGeneralUSR

27 iulie 2020

 

Alexandru Gâdiuță, Consilier General USR: RADET a făcut anul trecut doar jumătate dintre reviziile și reparațiile planificate. Aceasta este concluzia unui raport ANRE și, în același timp, aceasta este una din principalele explicații pentru cheltuielile enorme cu încălzirea locuințelor în București.

Din păcate, 2019 nu a fost singurul an în care RADET nu și-a atins obiectivele de investiții și de reparații. În ultimii patru ani, de când Gabriela Firea a decis intrarea în insolvență a Regiei, proces încheiat între timp cu un faliment în toată regula, investițiile în rețeaua de distribuție a agentului termic au atins minime istorice. Mai grav însă, investițiile au stagnat și după trecerea serviciului la Termoenergetica, noua companie municipală înființată pentru a prelua activitatea RADET.

USR a prezentat în numeroase rânduri soluțiile pentru rețeaua de termoficare a Bucureștiului. Aceste măsuri au la bază două mari direcții de acțiune: pe de-o parte, realizarea unor investii majore în rețea pentru limitarea pierderilor și reducerea numărului de avarii și, pe de altă parte, recalibrarea sistemului, în special a capacității de furnizare și transport, în funcție de evoluția orașului.

 

USR București (18 ianuarie 2020) – Deși este o iarnă blândă, avariile la rețeaua de apă caldă și căldură se țin lanț. Conform datelor furnizate de RADET (Termoenergetica), de la începutul lui decembrie până acum au avut loc avarii la peste 4.000 de blocuri și alte imobile din București. Principalul motiv este starea dezastruoasă a rețelei care ar fi trebuit modernizată, dar care a fost ignorată cu totul de actuala administrație. Banii bucureștenilor au fost irosiți, iar fondurile europene care ar fi putut fi folosite (170 milioane de euro) au fost ocolite fie din incompetență fie din indiferență.

Cristina Prună, deputat USR, arată care sunt soluțiile la problema termiei din Capitală:

1) Creăm un sistem nou, cu o arhitectură modernă a zonei de producție de energie termică. Cum? Liberalizăm producția de energie termică și urmărim crearea unei piețe de energie termică.

2) Efectuăm, în ritm accelerat, reparațiile critice ale sistemului de transport. Redimensionăm rețeaua de transport pentru a corespunde cererii actuale. Acolo unde posibil, folosim tehnologii moderne, fără săpături.

3) Urmărim modernizarea și redimensionarea principalelor surse de producere ale energiei termice (CET-uri), introducerea surselor de energie regenerabila, valorificarea deșeurilor pentru obținerea de energie.

4) Concesionăm rețeaua de distribuție către investitorii care construiesc capacități noi de producție. Dăm posibilitatea apariției de centrale de cartier sau de cvartal, care să folosească infrastructura existentă, și să ducă agentul termic în casele oamenilor.

5) Acordăm subvenția țintit doar la consumatorul vulnerabil.

Ce vom câștiga?

1. Un sistem modern, la standarde europene.

2. Investiții private în zona de producere a energiei termice și în rețeaua de distribuție.

3. Eficientizarea producerii agentului termic și reducerea poluării în oraș.

4. Investiții din fonduri europene în rețeaua primară de transport a agentului termic.

5. Nu vom mai sta în frig iarna!