Prospecțiunile și Dreptul la Proprietate

dudestii-vechi-1

În Vestul țării, în perimetrele din Arad, există situații tensionate între prospectori și proprietarii de terenuri

fluturas-prospectiuni-panfora

fluturas-prospectiuni-panfora-2
Pe de o parte, Prospecțiuni SA (Ovidiu Tender) care lucrează pentru Panfor Oil & Gas dă asigurări (primul document) că nu caută gaze de șist și că nu există niciun risc de pe urma activității lor. Pe de altă parte, Prospecțiuni SA distribuie fluturași (al doilea document) în care îi amenință cu procese și cu solicitarea de despăgubiri pe proprietarii care nu le permit.

Au apărut afişe prin care locuitorii spun că sunt ameninţaţi de către cei de la Prospecţiuni SA
Agitaţie mare la Curtici în urma apariţiei unor afişe legate de… gaze. Locuitorii oraşului spun că firma Prospecţiuni SA lucrează la… psihicul celor din perimetrul EX-6 Curtici, ba chiar spun că se simt ameninţaţi cu procese, cheltuieli de asistenţă juridică şi… timp pierdut.

Care este povestea de această dată? Pe străzile din Curtici au apărut zeci de afişe prin care locuitorii sunt anunţaţi de avantajele şi dezavantaje din relaţia lor cu firma care doreşte să execute lucrări de prospectare a terenurilor. Redăm mai jos, fidel, cele semnalate de afişe:

„Informare acces teren: dacă sunteţi de acord obţineţi o sumă de bani ca rentă pentru acordarea dreptului de trecere prevăzut de lege; obţineţi despăgubiri dacă recolta v-ar fi afectată, prin negociere directă; nu pierdeţi timp. Dacă nu sunteţi de acord: 60 de zile pentru stabilirea acordului cu Panfora Oil&Gas; suntem nevoiţi să vă acţionăm în instanţă şi trebuie să acoperiţi cheltuielile cu asistenţa juridică; obţineţi despăgubiri, dacă revolta v-ar fi afectată, stabilite de instanţă; pierdeţi timp, proceduri birocratice.”
Contrazişi de lege?

Florin Bornea, avocatul Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”, spune că cei de la Prospecţiuni SA nu au bază legală pentru a-i speria pe locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici.

„Un studiu al Institutului Geologic al României arată că gazele de şist nu există, ci sunt un produs fabricat din argilită şi compuşii chimici care sunt introduşi în sol. Ca atare, gazele de şist nu pot fi declarate resurse de interes naţional pentru că ele, practic, nu există, ci sunt create. Cei de la Prospecţiuni SA nu se pot folosi de legea petrolului pentru a intra pe terenurile oamenilor. Aşa că tentativele de intimidare a locuitorilor din zona Curtici nu au nicio bază legală”
- este de părere avocatul.

articol preluat de pe http://stareanatiunii.com