Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962) arhitect

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894, Bucureşti, România – d. 6 mai 1962, Bucureşti, Republica Populară Română) a fost prima femeie arhitect din România, obţinând diploma în 1919, şi prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Ştiinţei organizat la Bucureşti, în 1981 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962)

foto si articol preluate de pe ro.wikipedia.org

 

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894, Bucureşti, România – d. 6 mai 1962, Bucureşti, Republica Populară Română) a fost prima femeie arhitect din România, obţinând diploma în 1919, şi prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Ştiinţei organizat la Bucureşti, în 1981.

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894 - d.6 mai 1962) a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981 - foto: cunoastelumea.ro

Virginia Andreescu Haret – foto preluat de pe cunoastelumea.ro

 

Biografie

Maria Virginia Andreescu s-a născut în anul 1894, în Bucureşti. A fost nepoata de frate a pictorului Ion Andreescu. Maria Virginia Andreescu a rămas orfană de mamă la 9 ani şi s-a ocupat de cei trei frati şi de gospodărie.

A făcut liceul în particular, luându-şi bacalaureatul la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti. La 18 ani, cu sprijinul ministrului Spiru C. Haret obţine o licenţă specială la Şcoala Superioară de Arhitectură din Bucureşti. În paralel a studiat Belle-Arte şi a realizat un număr mare de acuarele care, astăzi, fac parte din Colecţia de Stampe a Bibliotecii Academiei Române.

La 6 iulie 1919 a absolvit Şcoala Superioară de Arhitectură din Bucureşti cu menţiunea ”foarte bine”, fiind prima femeie-arhitect din România.

Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educaţiei nationale, de unde s-a pensionat în 1947. În perioada interbelică a reprezentat România la Congresele internaţionale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova şi Bruxelles. Pentru activitatea sa a primit de-a lungul vieţii nenumărate premii care i-au confirmat valoarea.

În 1928 s-a căsătorit cu un nepot de soră al matematicianului român Spiru C. Haret. Au avut un fiu, viitorul inginer Radu Haret.

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894 - d.6 mai 1962) a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981 - foto preluat de pe cunoastelumea.ro

Virginia Andreescu Haret – foto preluat de pe cunoastelumea.ro

 

Lucrări

Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ şi dependinţele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Şincai” şi Colegiul Naţional „Cantemir Vodă” din Bucureşti.

 

Premii

O regăsim în cadrul unor concursuri de artă grafică cu lucrări premiate precum:

- Locul I – Băi Făgăraş – lucrare neexecutată
- Locul II – o aripă nouă la Ministerul Domeniilor din Bucureşti – lucrare neexecutată
- Locul II – Internat pentru Şcoala de Meserii din satul Năsăud – lucrare neexecutată

 

Literatură

În ultimii ani ai vieţii a elaborat monografia: „Istoricul clădirii Teatrului Naţional din Bucureşti”.

 

articol preluat de pe ro.wikipedia.org
cititi despre Virginia Andreescu Haret si pe: arhitectura-1906.ro;  en.wikipedia.org
cititi si:
FOTO Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România (I)
FOTO Din creaţia arhitectei Virginia Andreescu Haret (II): blocul Tinerimea Română sau Staţia Meteo Băneasa
Românce frumoase și faimoase (V): Prima femeie-arhitect DIN LUME: Maria Virginia Andreescu Haret