Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci) – Luarea Crucii si urmarea lui Hristos

Duminica Sfintei Cruci - foto preluat de pe doxologia.ro

foto preluat de pe doxologia.ro

 

Textul evanghelic (Marcu 8:34-38; 9:1)

Zis-a Domnul:

Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.

Căci cine va voi să-și scape viața și-o va pierde, iar cine își va pierde viața sa pentru Mine și pentru Evanghelie, acela și-o va mântui.

Căci ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă-și pierde sufletul?

Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său?

Căci de cel ce se va rușina de Mine și de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat și păcătos, și Fiul Omului Se va rușina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinții îngeri.

Și le zicea lor:

Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăția lui Dumnezeu venind întru putere.

 

Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci) – Luarea Crucii si urmarea lui Hristos

Biserica Ortodoxa se va afla pe 19 martie 2023, in Duminica Sfintei Cruci, a treia duminica din Postul Sfintelor Pasti. Asezata la mijlocul Postului Mare are menirea de a-i intari pe crestini in urcusul duhovnicesc: “Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului celui de viata facator, pe care Hristos Imparatul Slavei, de bunavoie mainile intinzandu-si ne-a inaltat la fericirea cea dintai, pe care vrajmasul prin placere amagindu-ne, a facut sa fim izgoniti de la Dumnezeu. Veniti credinciosilor sa ne inchinam lemnului prin care ne-am invrednicit a sfarama capetele vrajmasilor celor nevazuti” (Triod).

In Duminica Sfintei Cruci se va oficia Liturghia Sfantului Vasile cel Mare si se va citi pericopa din Evanghelia de la Marcu in care se vorbeste despre lepadarea de sine si urmarea lui Hristos.

In vechime, aceasta duminica era cunoscuta sub denumirea Praznicul celei de a treia inchinari a Crucii. Prima sarbatoare a Crucii era cea de pe 14 septembrie, cand se praznuia descoperirea ei de catre Sfanta Elena, iar a doua era cea din 1 august care facea trimitere la victoria imparatului Heraclie asupra persilor si intoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim in anul 630.

In aceasta duminica, la finalul Utreniei, are loc scoaterea din Sfantul Altar a Sfintei Cruci. Ea aminteste de ceremonia din trecut, care avea loc la Ierusalim, apoi la Constantinopol, in Vinerea Patimilor. Idiomelele cantate in timpul cinstirii sfintei cruci din aceasta duminica, reproduc aproape literal unele imne in Vinerea Mare:

cititi mai mult pe www.crestinortodox.ro

cititi si:

De ce Duminica a treia din Postul Mare se mai numește și „a Sfintei Cruci”?