La ordinea zilei – 14 septembrie 2020
Membri ai Asociaţiei Declic, împreună cu tineri din cadrul Consiliului Naţional al Elevilor, protestează în faţa Ministerului Educaţiei folosind pancarte şi porci gonflabili zburători, faţă de modul dezastruos în care autorităţile din învăţământ au gestionat achiziţia de tablete şi laptopuri pentru elevi, Bucureşti, 14 septembrie, 2020
Foto: (c) Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS, preluat de pe www.facebook.com/AGERPRES
articole preluate de pe www.agerpres.ro
Sărbătorile Zilei de 14 septembrie
Ortodoxe – Înălţarea Sfintei Cruci (Post)
Greco-catolice – Înălţarea Sfintei Cruci. Post şi ajun
Romano-catolice – Înălţarea Sfintei Cruci
Guvernul adoptă hotărârea privind prelungirea stării de alertă; măsuri noi la procesul de vot
Guvernul aprobă luni hotărârea privind prelungirea stării de alertă începând cu 15 septembrie, stabilind mai multe măsuri în privinţa procesului de votare din 27 septembrie, printre care permiterea mitingurilor electorale şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igienă, dar şi obligaţia alegătorului de a-şi dezinfecta mâinile înainte de intrarea în secţia de vot şi la ieşire.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 14 septembrie a.c., un mesaj cu prilejul începerii anului școlar preuniversitar 2020-2021.
Dragi elevi,
Chiar dacă astăzi începem un nou an școlar altfel decât erați obișnuiți, entuziasmul, nerăbdarea și bucuria de a reveni la școală au rămas neschimbate. Trecem cu toții printr-o situație care, în urmă cu câteva luni, ar fi părut posibilă doar în cărți sau în filme. Până când vom reuși să învingem virusul care ne-a schimbat tuturor modul de viață, va trebui ca la școală să respectați câteva măsuri speciale, concepute pentru a nu pune în pericol sănătatea voastră și a celor dragi. Fiecare dintre voi veți avea ocazia să fiți un supererou care, atunci când poartă mască, se spală des pe mâini și ascultă îndrumările cadrelor didactice, își ocrotește părinții și bunicii, cei mai expuși pericolului de a se îmbolnăvi. Eu am foarte mare încredere în voi și, împreună, vom trece cu bine prin această perioadă!
Dragi dascăli,
Frumoasa misiune pe care v-ați ales-o devine anul acesta una extrem de grea. Obiectivul prioritar de a oferi învățământ de calitate este dublat acum de necesitatea desfășurării actului educațional în condiții sanitare cât mai sigure, deopotrivă pentru elevi și cadre didactice. Pășim cu toții pe un teritoriu necunoscut și tocmai de aceea va fi nevoie de multă răbdare, flexibilitate și energie, va trebui să găsiți resurse interne și adesea să vă adaptați la situații neprevăzute. Sunt convins însă că veți reuși să îi însoțiți pe copii în fascinanta călătorie a cunoașterii, fie că vă veți afla alături de ei în clasă, fie la distanță, prin intermediul mijloacelor de comunicare on-line.
Vă doresc un an școlar cât mai bun și vă mulțumesc pentru implicarea voastră!
Metroul din Drumul Taberei, în trafic cu călători de marţi
Metroul M5 Drumul Taberei – Eroilor va fi dat în trafic cu călători de marţi, a anunţat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
”N-ai tabletă, nu ai parte!” – flash mob al reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor şi Declic în faţa Ministerului
Mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi Declic participă, luni, la un flash mob în faţa Ministerului Educaţiei, susţinând că sute de mii de elevi nu au tablete, deşi autorităţile au promis în ultimele luni că le cumpără la timp pentru începerea noului an şcolar. Ei au baloane sub formă de porcuşori şi pancarte cu mesaje: “N-ai tabletă, nu ai parte!”, “Porcii zboară. Şcoala începe. Elevii tot nu au tablete!”, “Dreptul la educaţie nu e o pomană!”. A avut loc şi o discuţie între reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Declic şi ai Ministerului Educaţiei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2019/ Criticul Dan Cristea – Premiul Naţional pentru Literatură
Uniunea Scriitorilor a decernat premiile pe 2019, criticul Dan Cristea primind Premiul Naţional pentru Literatură. Printre cei care au fost premiaţi s-au numărat şi scriitorul şi eseistul Mircea Mihăieş, criticul literar Daniel Cristea-Enache sau poetul Ioan Moldovan.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
ANM: Vreme oscilantă şi şanse de precipitaţii în unele regiuni, în perioada 14 – 27 septembrie
Valorile termice vor fi oscilante în următoarele două săptămâni (14 – 27 septembrie), în majoritatea regiunilor, iar o uşoară răcire a vremii este preconizată în intervalul 18 – 20 septembrie, în timp ce precipitaţiile revin în unele zone atât spre finalul acestei săptămâni, cât şi după 22 septembrie, arată prognoza publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Şi în Muntenia, intervalul de prognoză va începe cu vreme frumoasă şi caldă, chiar călduroasă la amiază, în special la câmpie. Până în data de 17 septembrie mediile maximelor se vor situa în jurul a 30 de grade. După această dată şi până în 21 septembrie valorile termice vor marca o scădere, astfel că media acestora va ajunge la 20 de grade. Perioada următoare va fi caracterizată de o revenire sub aspect termic, ce va determina maxime, mediate regional, de 24 – 26 de grade.
Regimul termic nocturn va avea un traseu asemănător, astfel că, în perioada 14 – 18 septembrie, mediile minimelor se vor situa în jurul a 15 grade, după care vor suferi o scădere spre 8 grade, în data de 20 septembrie, şi vor creşte uşor până la finalul prognozei spre valori, estimate mediat, de 12 grade. La capitolul precipitaţii, probabilitatea de apariţie a acestora va fi destul de redusă pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu excepţia zilei de 18 septembrie când acestea se pot semnala cu caracter local.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Situația din România – 14 septembrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 14 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 104.187 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
43.244 de pacienți au fost declarați vindecați și 11.374 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 692 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 201 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 4.185 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 13.09.2020 (10:00) – 14.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 de decese (14 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.134. Dintre acestea, 456 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.088.975 de teste. Dintre acestea 7331 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.854 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.477 la cerere.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.599 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 13 septembrie 2020, au fost raportate 2.573.834 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.
ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Regatul Unit 365.174 (+3.497) 41.623 (+5) 2.146 (+266)
Spania 566.326 – 29.747 – 150.376 -
Italia 286.297 (+1.501) 35.603 (+6) 213.634 (+443)
Franţa 373.911 (+10.561) 30.910 (+17) 90.445 -
Germania 259.428 (+948) 9.349 (+2) 232.541 (+588)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 13 SEPTEMBRIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
28.802.775 (+286.031) 920.931 (+4.926) 19.625.296 (+186.139)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 12 – 13 septembrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Coronavirus: OMS avertizează că în octombrie şi noiembrie epidemia va fi mai gravă în Europa
Cazul Navalnîi: Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok
Guvernul german a anunţat luni că alte două laboratoare au confirmat în mod independent că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok şi a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă, informează Reuters şi dpa.
Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.
“Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strâns contact cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a adăugat Seibert, amintind că această otrăvire constituie “o gravă încălcare” a Convenţiei privind Armele Chimice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Animalele, printre evacuaţii din calea incendiilor din SUA
Un centru ecvestru situat în Boring, în apropierea oraşului american Portland, a fost transformat în refugiu pentru animalele evacuate de proprietari din calea incendiilor de vegetaţie care se extind în statul Oregon, relatează luni AFP.
Toate cele optzeci de boxe de la Centrul Mount Hood au fost umplute săptămâna trecută, în doar câteva ore, cu cai aduşi de proprietarii lor care au fugit de teama incendiilor, aflate la doar câteva zeci de kilometri distanţă. ”Oamenii erau disperaţi, nu aveau încotro, pierdeau case, grajduri şi nu voiau să rămână fără animale”, a declarat Aaron Shelley, director de operaţiuni în cadrul centrului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Temperaturile ridicate au condus la desprinderea unei bucăţi mari de gheaţă din calota glaciară a Groenlandei
O bucată mare de gheaţă s-a desprins din ultima banchiză de dimensiuni considerabile rămasă în Arctica, 79N sau Nioghalvfjerdsfjorden, aflat în nord-estul Groenlandei, relatează luni BBC. Secţiunea desprinsă are aproximativ 110 kilometri pătraţi. Imagini satelitare arată că aceasta s-a sfărâmat în multe bucăţi mici. Pierderea este o dovadă suplimentară, spun oamenii de ştiinţă, a schimbărilor climatice rapide care au loc în Groenlanda.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ştirile zilei – 14 septembrie 2020
Revista Presei din 14 septembrie
articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si: