(Iulia Marin) Iohannis pierde disputa pentru Codul Silvic. UDMR a jucat cu Ponta. Ignorate şi de PSD, şi de PNL, ONG-urile promit noi proteste
Klaus Iohannis şi Victor Ponta FOTO Mediafax (preluat de pe adevarul.ro)
articol – Iulia Marin – adevarul.ro
Cu 35 de voturi „împotrivă” şi 21 „pentru”, varianta „Iohannis” de modificare a Codului Silvic a picat astăzi în comisiile parlamentare (UDMR a înclinat votul pro-Ponta). Activiştii de mediu au rămas nemulţumiţi, „Nu am fost lăsaţi, deşi ni s-a primis că vom vorbi. Tocmai am fost în stradă pe 9 mai, vom mai fi în stradă cât de curând. Nu ni s-a dat posibilitatea de a susţine nişte principii; noi nu susţineam o industrie, ci nişte principii”, a spus Liviu Mihaiu, cu promisunea unor noi proteste.
De pe scaunul de preşedinte al şedinţei, Ciprian Nica a strigat după Liviu Mihaiu la ieşirea din sală: „Vă spun acum „Hristos a înviat” şi să ştiţi că n-am mai dat cuvântul pentru că colegii mei mi-au făcut semn la ceas, că nu mai era timp”, s-a justificat deputatul PSD. Replica din partea ONG-urilor a venit imediat: „Da, dar pentru 10 minute pierdem 500.000 de hectare!”
Raportul comisiilor reunite va ajunge în plen, unde coaliţia de guvernare are o majoritate detaşată.
(…)
Noul Cod şi „uscăciunile”. În ce direcţii trag PSD şi PNL
Două sunt punctele nevralgice ale acestei legi. Cea mai criticată modificare adusă Codului Silvic prin proiectul iniţiat PSD în iulie 2014 şi votat initial în februarie, este aceea că „întocmirea de amenajamente silvice este obligatorie pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10 hectare“. Mai exact, proprietarii de păduri mai mici de 10 hectare vor putea să taie după bunul plac. În prezent, există aproximativ 540.000 de hectare de păduri proprietate a persoanelor fizice, cu suprafaţă sub 10 hectare, având peste 300.000 de proprietari.
A doua problemă este impunerea unui prag maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasădin fondul forestier naţional. Mai exact, la articolul 60 din Codul Silvic (46/2008), se introduc două noi alineate (4 şi 5), iar la litera f) de la alineatul 5 se prevede că „un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional“. Iar la litera g) a alineatului 5 se prevede „asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei din păduri proprietate publică a statului sub formă de lemn fasonat, pe baza necesarului anual estimat; aceştia au drept de preempţiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preţ şi în condiţii egale de vânzare“.
În cererea de reexaminare trimisă Parlamentului în luna martie, Iohannis arată că „introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii şi avantaje pentru alţii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurenţial şi ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligaţiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene“.
PSD acuză însă, pe mai multe voci, inclusive cea a premierului Victor Ponta, la rândul său autor al legii, că şeful statului nu face decât să răspundă lobby-ului unei companii austriece cu cele mai mari interese în industria de prelucrare a lemului din România: Holzindustrie Schweighofer.
Doina Pană despre amendamentele depuse de PNL la Codul silvic
sursa – https://www.youtube.com
Documentele oficiale arată că România nu e afectată de defrişări.Autorităţile au cosmetizat situaţia
articol preluat de pe stiri.tvr.ro
În ultimii ani, sute de mii de hectare împădurite au fost defrişate ilegal, dar datele oficiale arată că avem mai multe păduri decât acum 25 de ani. Organizaţiile neguvernamentale acuză autoritatile că au cosmetizat situaţia pentru a da bine în rapoarte si că ar fi trecut si paşunile sau vârfurile de munte care au câtiva copaci pe hectar.
România avea acum 200 de ani peste opt milioane de hectare de pădure. Defrişările din perioada comunistă, care aveau ca scop mărirea suprafeţei de teren agricol, dar şi exploatarea masivă, au redus suprafaţa împădurită.
Aşa s-a ajuns ca în 1989 România să aibă 6,3 milioane de hectare de pădure. După revoluţie, defrişările au continuat, însă situaţia nu se reflectă şi în actele oficiale.
Un raport al Curţii de Conturi arată că România are acum 6,5 milioane de hectare de pădure, mai mult decât acum 25 de ani. Reprezentanţii organizaţiilor de mediu sunt de altă părere.
Tot Curtea de Conturi constată că în 25 de ani au fost defrişate peste 360 de mii de hectare. Asta înseamnă peste 5 la sută din suprafaţa împădurită.
Romsilva, care deţine jumătate din pădurile României, arată cu degetul către proprietari privaţi, pe care îi acuză de tăierile ilegale.
Romsilva susţine că anual are bani pentru împădurirea unei suprafeţe de cel mult zece mii de hecatre. În cazul proprietarilor privaţi, mijloacele de control sunt limitate.
Hărţile din satelit arată că problemele cele mai mari legate de defrişări sunt în Suceava, Neamţ, Bacău, Harghita şi Argeş. Raportul Curţii de conturi arata ca valoarea lemnului taiat ilegal depaseste 5 miliarde de euro.
- See more at: http://stiri.tvr.ro/documentele-oficiale-arata-ca-romania-nu-e-afectata-de-defrisari-autoritatile-au-cosmetizat-situatia_60297.html#sthash.mj0U1T1b.dpuf
articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/