(Victor Potra) Isteria Fake News
Isteria Fake News
articol: Victor Potra
20 Februarie 2017
Hai să ne lămurim un pic cu isteria asta legată de aplicațiile care privesc „Fake News” sau așa-numitele „știri false”. Teza sună așa: un grup de IT-ști din Sibiu au realizat o aplicație cere cenzurează știrile pe care ei le consideră false, pe internet și pe Facebook. Acest lucru afectează grav libertatea de exprimare. În continuare vă prezint câteva informații despre cum stă treaba în realitate. Pe lângă „cititul despre” pe internet, eu am făcut și un lucru simplu, pe care însă se pare că mulți dintre cei care au o opinie asupra subiectului nu l-au făcut. Am instalat aplicația și am testat-o.
1. În primul rând vorbim de 2 aplicații diferite și fără legătură în elaborare.
Una este o extensie a opțiunilor pe care le au utilizatorii de Facebook. Când dorești să raportezi o postare ca fiind necorespunzătoare, la motivele raportării, pe lângă pornografie, violență etc. ai acum și următoarea opțiune: „Este o știre falsă” Exemple: știri false sau incorecte în mod intenționat, o înșelătorie dovedită ca atare de o sursă de încredere” – asta afișează interfața de Facebook. Această opțiune este implementată de Facebook la nivel global și a devenit disponibilă pentru Românie undeva în jur de 7 februarie. Nu are nici o legătură cu aplicația IT-iștilor din Sibiu și funcționează independent. E pur și simplu o adăugire la motivele pentru care poți raporta o postare de FB. Dacă doriți să vedeți cum funcționează citiți aici.
A doua aplicație, dezvoltată de IT-iștii din Sibiu, se numește „De Necrezut” și este disponibilă în Google Web Store. Este pur și simplu o extensie pentru browserul Google Chrome, cu o singură funcționalitate: îți afișează un mesaj care te invită să verifici informația și din surse independente. Nici măcar nu afirmă că informația este falsă sau distorsionată! Aplicația afișează acest mesaj la navigarea pe internet sau pe Facebook. Puteți vedea 2 screenshots pe care le-am făcut pe vizitare website și pe afișare postare FB, cu aplicația instalată.
Cred că este clar că nu este vorba de nici o cenzură ci de un avertisment adresat utilizatorului. Știrea rămâne bine mersi pe site și poate fi accesată de orice vizitator. Aplicația poate fi instalată sau dezinstalată după voie și este conformă criteriilor de securitate aplicate tuturor aplicațiilor disponibile în Google Store. Aplicația poate fi instalată de aici.
2. Despre obiectivitate
S-a reproșat aplicației „De Necrezut” că nu este obiectivă și nici nu ar putea să fie. Cine hotărăște care sunt site-urile sau știrile la care apare acest avertisment? Este vorba de un consiliu de voluntari care analizează știrile. Detalii puteți citi aici: Evident, nu poate fi vorba de o obiectivitate absolută. Dar nici nu se pune problema. Cei care aleg să își instaleze aplicația „De Necrezut” au încredere în alegerile acestui grup de inițiativă, cei care nu au încredere nu și-o instalează. Clar ca lumina zilei. Până la urmă e aceeași alegere pe care o faci la recenziile online la restaurante. Dacă nu vrei să ajungi într-un restaurant prost, vei folosi un sistem de rating online. E treaba ta ce sistem alegi și e alegerea ta dacă ai încredere în acel sistem de rating.
3. Despre limitarea răspândirii viralelor false pe Facebook.
Consiliu de voluntari de care aminteam mai sus (detalii în același articol din adevarul.ro) va apela la un grup mai mare de voluntari pentru a raporta știrile considerate de ei ca fiind false către Facebook, folosind opțiunea FB de „Știre falsă” de care vorbeam la început. Aici, iarăși, multă lume a strigat „Cenzură!”. Însă uitați două lucruri.
– Facebook este un mediu social bazat pe interacțiune. Maximum de efect pe care îl poate produce raportarea repetată este scăderea „reach”-ului postării, a frecvenței cu care este afișată în fluxul de noutăți FB. Postarea rămâne disponibilă, inclusiv pe pagina pe care a fost postată.
– Dreptul meu de a combate o știre pe care o consider falsă sau nocivă este la fel de justificat ca dreptul meu de a promova și răspândi o știre care îmi place sau pe care o consider importantă. Este un fel de „dislike”, dacă vreți (recunoașteți că v-ați dorit adesea să aveți un asemenea buton).
Așa cum știrile cu multe like-uri sau share-uri devin mai vizibile, știrile cu multe raportări vor deveni mai puțin vizibile. Iar până la urmă vorbim de jocul numerelor. Dacă un număr semnificativ de utilizatori FB consideră o știre falsă, aceasta scade ca vizibilitate, dacă nu – nu! Așadar, capacitatea de influență a grupului restrâns de inițiativă (consiliul de voluntari) este strict limitată de participarea sau neparticiparea unui număr mare de oameni. E ca la proteste: diferența de efect dintre o manifestație de câteva sute de oameni și cea de câteva sute de mii.
Cam astea erau precizările pe care m-am gândit să le fac, mai ales că am avut impresia că unele persoane pe care le apreciez au fost supuse unei intoxicări mediatice privind problema.
articol preluat de pe: Blogul Dreptul la gândire
foto: twitter.com