Goran Bregovici

Goran Bregovici

Goran Bregovici în concert la București, 1998
Foto: (c) Sorin LUPȘA / Arhiva AGERPRES
AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Goran Bregovici, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni din Balcani, chitarist și compozitor, s-a născut în Sarajevo, la 22 martie 1950.

GORAN BREGOVIC – Yeremia (Live)

A absolvit facultatea de Filosofie și Sociologie din orașul natal. Și-a început cariera muzicală în 1965, debutând ca interpret de muzică populară. Apoi s-a alăturat grupului de muzică rock Codex. Între 1970-1971, a fondat și a condus grupul Mica, Goran și Zoran, care s-a dizolvat un an mai târziu.

Goran Bregović – Kalashnikov (Poznań 1997)

În 1972, împreună cu Zoran Redzia, a început să cânte într-o trupă numită Jutro. La 1 ianuarie 1974, trupa și-a schimbat numele în Bijelo Dugme. Au semnat cu o companie de înregistrări, Jugoton. Bregovic a fost singurul compozitor al trupei și a scris cele mai multe versuri.

Goran Bregovic – Mesecina [High Quality Sound]

În 1975, când se pregătea de cariera de profesor al ideologiei oficiale la aceea vreme, marxism-leninism, formația Bielo Dugme a câștigat popularitate în fosta Iugoslavie. A devenit idolul tinerilor și cel mai important star rock al țării sale. S-a retras din Bielo Dugme în anii ’90, având la activ 13 albume vândute în 6 milioane de exemplare. După zece ani de muzică rock, Bregovici a renunțat la acest gen pentru a se dedica stilului care l-a făcut cunoscut în întreaga lume: o combinație de ritmuri tradiționale balcanice, cu sonorități rock, potrivit bestmusic.ro.

Goran Bregovic & Iggy Pop – In The Death Car (Arizona Dream)

Bregovic s-a îndreptat către film în 1978, când a compus muzica pentru ”Nije Nego”, a lui Mica Milosevic, însă cea mai fructuoasă colaborare s-a născut între el și regizorul Emir Kusturica, pentru care a compus soundtrack-ul la filme ca ”Dom Za Vesanje”, ”Arizona Dream”, ”Underground”, ”Crna Macka” și ”Beli Macor”. Alte coloane sonore compuse de Goran Brogovic sunt cele ale filmelor ”Vremea Țiganilor” și ”Regina Margot”.

Bubamara – Goran Bregovic

Muzica sa conține în majoritate piese cu influențe sârbești, bulgărești, grecești și românești. Începe să compună muzică și să susțină concerte cu 10 instrumentiști, un cor de 50 de voci și o orchestră simfonică, trupa sa incluzând 120 de muzicieni și numindu-se ”Wedding and Funeral Band”, conform cinemarx.ro. De-a lungul carierei sale, Goran Bregovic a susținut peste 150 de concerte live. Succesul muzicii pe care o compune și o interpretează a depășit granițele țării balcanice pe care o reprezintă.

Goran Bregovic feat. Eugene Hütz (of Gogol Bordello) – Be That Man

Cele trei momente fundamentale ale vieții pe care le exprimă muzica ce poartă semnătura sa sunt, după cum el însuși a mărturisit în nenumărate rânduri, nunta, înmormântarea și… marșul militar. Trompeta este instrumentul său preferat.

Goran Bregovic – Ederlezi (live, 2005)

În muzica lui Bregovici sunt trei aspecte specifice balcanilor, așa cum spunea muzicianul într-un interviu.

BELLA CIAO GORAN BREGOVIC

“Suntem din Balcani. Avem o istorie tristă. Am trăit războaie după războaie. Avem deci o tradiție militară. (…) La mine notele sunt un pic deplasate din tiparul clasic. Nu sunt un exhibiționist pentru că muzica noastră cere o disciplină puternică. Am moștenit ideea de la tatăl meu care era colonel. (…) Sunt copil de militar, iubesc muzica vieții, muzica pusă între disciplina rigidă și libertatea totală. De aceea prefer să cânt piese orchestrale care se încadrează în această categorie. Multe dintre lucrări nu le-am pus pe discuri pentru că nu pot reda farmecul spontaneității”, mărturisea muzicianul în interviu, potrivit metropotam.ro.

cititi mai mult pe http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2015/03/22/documentar-muzicianul-goran-bregovici-implineste-65-de-ani-10-07-44?nwCode=5ea0ed4cccc0ef3360b23edd95de61cc&emCode=mihaiverzea@gmail.com