Federația Solidaritatea Sanitară – Miting pentru Condiții de Muncă Decente (12 noiembrie 2020)

Federația “Solidaritatea Sanitară” - Miting pentru Condiții de Muncă Decente (12 noiembrie 2020) - foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

foto si articole preluate de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

 

Federația “Solidaritatea Sanitară” - Miting pentru Condiții de Muncă Decente (12 noiembrie 2020) - foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

Federația “Solidaritatea Sanitară” – Miting pentru Condiții de Muncă Decente (12 noiembrie 2020) – foto preluat de pe www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

În urma protestelor de azi, 12.11.2020, reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară au fost invitați de către Primul Ministru, Ludovic Orban, la negocieri privind soluționarea revendicărilor. Sintetic, rezultatele întâlnirii sunt următoarele:

• Părțile au convenit de principiu ca forma finală a actelor normative privind modificarea legii salarizării și regulamentului de sporuri să fie finalizate împreună cu reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară”

• Părțile au stabilit înlocuirea sporului în procent fix pentru combaterea epidemie cu următorul mecanism:

o Acordarea sporului pentru combaterea epidemiei tuturor lucrătorilor care-și desfășoară activitatea în locuri de muncă specifice, inclusiv pentru unitățile din subordinea Ministerului Sănătății;

o Creșterea limitei minime a sporului pentru combaterea epidemiei de la 55% la 65%; mecanismul de încadrare între minim și maxim rămânând cel stabilit în Regulamentul de sporuri.

• Forma principală de recompensare a lucrătorilor din sănătate pentru activitatea desfășurată în actualele condiții va fi axată pe acordarea sporurilor pentru condiții de muncă la nivelul maxim, inclusiv în cazul unităților sanitare din subordinea Ministerului Sănătății.

Rămân în continuare de rezolvat odată cu aprobarea legii bugetului:

• Creșterea salariilor de bază pentru toți lucrătorii la nivelul anului 2022 începând cu anul 2021

• Raportarea sporurilor la salariile de bază actuale.

Părțile nu au ajuns la o înțelegere în privința creșterii salariului de bază pentru toate asistentele medicale.

Restul revendicărilor rămân în continuare în discuție, făcând obiectul acțiunilor sindicale.

 

 

Federația Solidaritatea Sanitară continuă protestele în fața Guvernului.

 

Solidaritatea Sanitară a adus în faţa sediului Guvernului 49 de perechi de pantofi medicali ai personalului decedat de Covid-19

Aproximativ 100 de membri de sindicat ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară participă, joi, la un miting în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului creşterea măsurilor de siguranţă pentru personalul sanitar şi respectarea prevederilor legale privind salarizarea angajaţilor din sistemul medical.

Sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară au adus în Piaţa Victoriei 49 de perechi de pantofi medicali în memoria celor 49 de medici, asistenţi şi infirmiere membri ai organizaţiei sindicale despre care spun că au decedat de Covid-19, de la începutul pandemiei. Numele şi profesiunile victimelor au fost scrise pe 49 de coli de hârtie de organizatorii manifestaţiei, iar mitingul a început printr-un minut de reculegere ţinut de participanţi.

Patruzeci şi nouă de colegi de-ai noştri au decedat de Covid la locul de muncă până acum. Medici, asistenţi, infirmieri“, a declarat, pentru AGERPRES, copreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

Sindicaliştii scandează lozinca “Protestul nostru, dispreţul vostru!” şi afişează pancarte inscripţionate cu mesajele “Îmi este teamă că îmi voi îmbolnăvi familia“, “Protejaţi-i pe cei care vă protejează!” şi “Când copilul îmi plânge acasă, simt cum forţele mă lasă“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ACUM in Piata Victoriei, membrii Solidaritatea Sanitara, aduc un omagiu eroilor din Linia intai care si-au pierdut viata la datorie!

 

 

LIVE din Piața Victoriei

 

Moment de reculegere în amintirea eroilor din Sănătate căzuți la datorie.

 

12 noiembrie 2020 – Comunicare publică: Guvernul vrea să introducă o nouă discriminare între salariați. Noi ieșim în stradă! Tu ce faci?

În urma protestelor desfășurate de cele două federații sindicale reprezentative la nivelul sectorului sanitar, Federația Solidaritatea Sanitară și Sanitas, Guvernul a fost de acord că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniștilor din sănătate.

Astfel, pentru ședința de Guvern de astăzi, joi 12.XI.2020, Guvernul intenționează să adopte aceste două acte normative: proiectul de OUG privind modificarea Legii nr. 153/2017 (legea-cadru a salarizării) și proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri)

Analizând cele două proiecte de acte normative primite în urmă cu câteva ore Federația „Solidaritatea Sanitară” a constatat că intențiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturilor unor lucrători din sănătate decât de a le crește, iar puținele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu.

Pentru a vă ajuta să înțelegeți, vă explicăm câteva dintre efectele acestor proiecte de acte normative:

- Guvernul intenționează să prevadă în mod expres acordarea sporului pentru combaterea epidemiilor. Însă, dorește să facă acest lucru:

o Doar pentru personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează în unitățile prevăzute în OMS nr. 555/2020. Asta ar însemna că lucrătorii din restul unităților sanitare (cele care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020) care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți ar pierde dreptul la acest spor.

o Să-l stabilească prin decizie unilaterală (eliminând obligația legală de a-l stabili între minim și maxim cu reprezentanții organizațiile sindicale reprezentative la nivel de sector) în procent unic de 60%. Asta ar însemna că personalul medical și auxiliar sanitar care lucrează cu pacienți COVID-19 sau suspecți, din unitățile sanitare care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 și au acordat acest spor peste nivelul minim vor înregistra o pierdere a veniturilor salariale.

- Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până în 30% și pe perioada stării de alertă. Însă, dorește să facă acest lucru:

o Doar pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020. Asta ar însemna că:

 Salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor.

 Doar o parte din salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 ar avea dreptul la acest spor (comparativ cu situația salariaților din alte tipuri de unități).

o Doar începând cu 1 decembrie 2020. Asta ar însemna că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează.

- Guvernul a fost de acord cu creșterea salariilor de bază pentru asistentele medicale. Însă, doar pentru asistentele medicale din serviciile de ambulanță. În consecință, asistentele medicale care lucrează cu pacienți COVID-19 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității) nu ar beneficia de creșterea salariilor de bază.

- Deoarece sporul de combaterea epidemiei nu poate fi cumulat cu alt spor pentru condiții de muncă, în timp ce sporul de până în 30% poate fi cumulat, Guvernul creează o diferențiere inversă: personalul din spitalele care nu sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 va putea avea sporurile mai mari (prin efectul cumulării) decât personalul din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 (adică exact personalul implicat în cea mai mare măsură în tratarea pacienților COVID-19.

- Guvernul nu doar că nu intenționează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci dorește ca sporul de epidemie și sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2018. Asta ar însemna că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a propus și transmis modificările necesare ale celor două acte normative astfel încât ele să genereze creșteri reale și echitabile ale unora dintre veniturile salariale. Solicitările noastre pot fi găsite aici.

Pentru susținerea acestor solicitări, noi ne vom afla în Piața Victoriei astăzi, joi, 12.XI.2020, începând cu ora 11:00.

Tu ce faci pentru susținerea acestor drepturi?

Comitetul Director

 

11 noiembrie 2020 - Comunicat de presă – Federația Solidaritatea Sanitară continuă protestele în stradă

Joi, 12 noiembrie 2020, începând cu ora 11:00, Federația „Solidaritatea Sanitară” va desfășura în Piața Victoriei un nou Miting pentru Condiții de Muncă Decente.

Mitingul este dedicat exclusiv apărării drepturilor lucrătorilor din sănătate la condiții de muncă decente și la recunoașterea meritelor, așa cum au fost acestea prezentate în cadrul Apelului lucrătorilor din sănătate pentru respectarea condițiilor muncii decente (https://apel.solidaritatea-sanitara.ro/ ). Acest protest este o continuare a acțiunilor în stradă începute în data de 5.XI.2020, la el participând numărul maxim de protestatari permis de lege.

Revendicările Federației Solidaritatea Sanitară (prezentate în anexă) vizează intervențiile urgente pentru creșterea siguranței lucrătorilor, acordarea unor drepturi legale și recunoașterea meritelor profesioniștilor din sănătate.

Protestul va include și o serie de momente comemorative în amintirea colegilor și colegelor care au decedat în lupta împotriva pandemiei COVID-19, aceste gesturi vizând totodată obligarea guvernanților la a respecta sacrificiului profesioniștilor din sănătate, inclusiv prin acordarea drepturilor privitoare la pensia de urmaș.

În același timp, gesturile de comemorare au în vederea atragerea atenției guvernanților asupra necesității urgentării măsurilor de protecție a lucrătorilor din sănătate, acestea trebuind să determine diminuarea în mod semnificativ a impactul COVID-19 asupra profesioniștilor din sănătate, atât în privința numărului de lucrători nou infectați cât, mai ales, în privința numărului celor care vor ajunge în continuare să plătească cu viața proprie tratarea și îngrijirea pacienților.

În sprijinul dorinței de rezolvare pe calea dialogului a tuturor problemelor, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Primului Ministru, Ludovic Orban, organizarea și coordonarea unei întâlniri cu reprezentanții FSSR, la care să participe toți miniștri responsabili de gestionarea acestei situații.

Asemenea tuturor acțiunilor desfășurate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, acest protest va include o serie de gesturi inovative, menite să atragă atenția opiniei publice și guvernanților asupra problemelor esențiale, indicându-le în mod sugestiv esența și căile de rezolvare.

Pentru Comitetul Director

Co-președinte,

Radu Vasile

Persoane de contact: Radu Vasile, Co-președinte FSSR – tel.: 0761605891

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”

- Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19;

- Asigurarea accesului la toate informațiile relevante privind impactul COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate pentru a putea adopta politici eficiente de protecție a acestora.

- Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

- Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% și sporul pentru combaterea epidemiei.

- Acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.

- Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.

- Asigurării posibilității lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază;

- Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toți salariații din sănătate.

- Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

- Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

- Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.