Evenimentele Zilei de 7 octombrie în Istorie

Divanul ad-hoc al Moldovei (7 octombrie 1857) a fost format dintr-un număr de 85 de deputați, aleși în cinci colegii: cler, mari proprietari, mici proprietari, reprezentanți ai orașelor și reprezentanți ai satelor. Componența divanului era următoarea: 8 reprezentanți ai clerului, 28 de reprezentanți ai marilor proprietari, 14 reprezentanți ai micilor proprietari, 15 reprezentanți ai populației rurale și 20 reprezentanți ai populației urbane - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Divanul ad-hoc al Moldovei (7 octombrie 1857)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

7 octombrie este a 280-a zi a calendarului gregorian și a 281-a zi în anii bisecți. 85 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 7 octombrie

(BOR) ✝ Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah; Sfinții Mucenici Iulian preotul, Chesarie diaconul și Polihronie

(BRU) Ss. Serghie și Vach, martiri († 297); Preasfânta Fecioara Maria, Regina Rozarului

(BRC) Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului

 

Ziua internaţională a muncii decente

Ziua internaţională a muncii decente este marcată anual la 7 octombrie. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acţiunilor guvernamentale pentru realizarea creşterii economiei mondiale. Munca decentă este esenţială pentru eforturile de reducere a sărăciei şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi echitabile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 7 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 7 octombrie în Istorie:

- 7 octombrie 1857 – Adunărea ad–hoc a Moldovei;

- 7 octombrie 1993 – România a fost primită în Consiliul Europei

 

7 octombrie 3761 î.Hr. - Este data la care Calendarul Evreiesc socotește crearea de către Dumnezeu primului om, Adam. Calendarul evreiesc este si acum calendarul oficial al statului Israel. Este calculat in functie de fazele lunii. Zilele saptamanii sunt desemnate de numere, doar cea de a saptea zi – sabatul – poarta diferite nume. Prima zi a saptamanii incepe la rasaritul zilei de sambata si se termina la apusul zilei de duminica.

Sabatul incepe la apusul zilei de vineri si se incheie la apusul zilei de sambata. Timpul este calculat dupa meridianul pe care este asezat Ierusalimul. Anul are 12 luni a cate 29/30 de zile.Doar doua luni din an au alta dimensiune in zile. Pentru a se echilibra diferenta de timp ce reiese la o anumita trecerea a anilor, la fiecare al 3-lea, 6-lea, 8-lea, 11-lea, 14-lea, 17-lea, 19-lea an al fiecarui ciclu de 19 ani – se adauga o luna in plus.

 

7 octombrie 13 I.Hr. - S-a născut Tiberius Drusus Claudius Iulius Caesar Nero, (mai tarziu numit si Drusus cel tanar sau Drusus Julius Caesar), singurul fiu al imparatului Tiberius si al primei sale sotii, Vipsania Agrippina; (d.14 septembrie 23 d.Hr.).

A fost de asemenea var primar cu imparatii Caligula si Claudius si var de gradul doi cu imparatul Nero. A murit otravit de sotia sa Livilla , incitata de prefectul garzii pretoriene, Sejan, concubinul acesteia.

 

7 octombrie 336 - A murit Papa Marcu, conducator al Bisericii Romei în perioada 18 Ianuarie 336 – 7 Octombrie 336.
Se pare că pe timpul pontificatului său au fost concepute listele de episcopi și martiri, numite Depositio episcoporum și Depositio martyrum. În decursul pontificatului său de 8 luni, Papa Marcu a edificat basilica Sf. Marcu Evanghelistul din Roma., în anul 336, a cărei arhitectură exterioară a fost modicată ulterior de mai multe ori precum și Basilica Sf.Balbina, în afara orașului.

 

7 octombrie 929 - A murit regele Carol al III-lea al Franciei occidentale ; (n.17 septembrie 879). Apartinea dinastiei Carolingiene, a fost incoronat la 28 ianuarie 893.

 

7 octombrie 1477 - A fost inaugurată în Suedia, Universitatea din Upsala, cea mai veche universitate din Scandinavia. A fost fondata la initiativa arhiepiscopului de Uppsala, Jakob Ulfsson si a regelui suedez Sten Sture cel Batran, in urma unei Bule papale emise de papa Sixt al IV-lea.

 

7 octombrie 1571 - Bătălia de la Lepanto - Imperiul Otoman a suferit prima mare înfrângere în fața unei coaliții creștine occidentale conduse de Don Juan de Austria, în Golful Corintului. Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneției, Genovei și Ducatului de Savoia, organizată de Papa Pius al IV–lea, a zdrobit flota turcă.

Bătălia de la Lepanto (7 octombrie 1571), H. Letter, National Maritime Museum, Greenwich/Londra - foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Lepanto ( 7 octombrie 1571), H. Letter, National Maritime Museum, Greenwich/Londra – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Lepanto a avut loc la 7 octombrie 1571. O flotă a Ligii Sfinte, o coaliție de state maritime catolice, a învins decisiv principala flotă a Imperiului Otoman. Bătălia care a durat cinci ore s-a dat la marginea nordică a Golfului Patras, în largul coastelor Greciei de vest actuale, de unde forțele otomane navigau spre vest din baza lor navală de la Lepanto. Acolo, otomanii au întâlnit forțele Ligii Sfinte, ce veneau de la Messina.

Victoria Ligii Sfinte a prevenit transformarea Mării Mediterane într-un canal de circulație al forțelor musulmane, a protejat Italia de o mare invazie otomană, și i-a împiedicat pe otomani să înainteze mai departe în flancul sudic al Europei. Lepanto a fost ultima mare bătălie navală dusă aproape în întregime de galere cu vâsle.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

7 octombrie 1698 - Decizia Sinodului de la Alba Iulia de unire a mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia cu Biserica Romei.

Mitropolitul ortodox Athanasiu Anghel, primul episcop unit (greco-catolic) de Alba Iulia - foto: ro.wikipedia.org

Mitropolitul ortodox Athanasiu Anghel, primul episcop unit (greco-catolic) de Alba Iulia – foto: ro.wikipedia.org

Sinodul de la Alba Iulia a fost convocat în anul 1698 de mitropolitul Atanasie Anghel pentru a discuta cu preoții și cu protopopii chestiunea integrării religioase a românilor ardeleni sub autoritatea papei de la Roma. Pe 7 octombrie 1698 sinodul împreună cu mitropolitul Anghel a adoptat formularea „Noi, Vlădica, Protopopii și Popii Băsericii Românești dăm știre tuturor că de bună voia noastră ne unim cu Băserica Romei și ne mărturisim mădulările cestei Băserici Sânte a Romei”. Actul Unirii cu Biserica Romei a fost semnat de întreg sinodul și întărit cu sigiliul Mitropoliei de Bălgrad (Alba Iulia). Prin acest act a luat ființă Biserica Română Unită cu Roma.

 

7 octombrie 1748 - S-a născut regele Carol al XIII-lea al Suediei; (d. 1818). A domnit din 5 iunie 1809 pana la 5 februarie 1818. La Uniunea Suediei cu Norvegia, pe 4 noiembrie 1814, Carol a devenit si rege al Norvegiei, sub numele de Carol al II-lea.Carol a murit fără moștenitori legitimi, pe 5 februarie 1818, iar Casa Bernadotte l-a succedat la tron , cu primul rege, Carol al XIV-lea al Suediei.

 

7 octombrie 1763 - Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație regală prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani era intrezisă colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord, după terminarea Războiului de șapte ani.

George al III-lea (George William Frederick; 4 iunie 1738 – 29 ianuarie 1820) a fost rege al Regatului Unit și rege al Irlandei din 25 octombrie 1760 până la unirea acestor țări la 1 ianuarie 1801; după această dată a fost rege al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei până la moartea sa.

 

7 octombrie 1769 - Navigatorul englez James Cook a descoperit Noua Zeelandă.

 

7 octombrie 1776 - Prințul Moștenitor Pavel al Rusiei se căsătorește cu Sophie Dorothea de Württemberg.

 

7 octombrie 1777 - Trupele revolutionare americane au învins armata engleză în Bătălia de la Saratoga (19 septembrie – 7 octombrie 1777), in timpul razboiului de independenta dus de coloniile americane impotriva Imperiului Britanic.

Bătălia de la Saratoga - Parte a Războiului de independență al Statelor Unite ale Americii - Capitularea generalului Burgoyne - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Saratoga – Parte a Războiului de independență al Statelor Unite ale Americii – Capitularea generalului Burgoyne – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Saratoga este considerată de mulți istorici ca un punct de cotitură în istoria americană. Ea fost o bătălie hotărâtoare în evoluția Războiului de independență al Statelor Unite ale Americii. În primăvara anului 1777 trupele engleze ocupă forturile Crown Point (New York) și Ticonderoga, obligând trupele răsculate americane să se retragă.

Trupele regulate engleze sosite din Canada în vara anul 1777, cu un efectiv de 10.000 de soldați, erau sub comanda generalului John Burgoyne. Țelul lor era de a ocupa orașul Albany, New York pentru a prelua controlul asupra regiunii văii râului Hudson și de a o izola de restul coloniei. Înaintarea trupelor britanice a fost încetinită printr-o tactică de acțiuni sistematice de hărțuire, blocare a drumurilor și distrugerea podurilor.

În regiunea lacurilor Champlain și Lake George, englezii au reușit să înainteze numai câțiva kilometri pe zi. Trupele coloniale engleze conduse de Burgoyne, care aveau acum un efectiv de 15.000 soldați, au fost oprite de trupele americane conduse de generalul Horatio Gates, în nordul văii Hudson, la Saratoga (New York). Rezultatul bătăliei a fost un dezastru pentru armata engleză, la sfârșitul luptelor generalul englez s-a predat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

7 octombrie 1840 - Willem al II-lea devine rege al Țărilor de Jos.

Willem al II-lea (Wilhelm Frederick George Ludovic) (6 decembrie 1792 - 17 martie 1849) a fost rege al Țărilor de Jos și Mare Duce de Luxemburg de la 7 octombrie 1840 până la moartea sa în 1849  - in imagine, Regele Willem al II-lea de Nicolaas Pieneman - foto::  ro.wikipedia.org

Regele Willem al II-lea de Nicolaas Pieneman – foto:: ro.wikipedia.org

Willem al II-lea (Wilhelm Frederick George Ludovic) (6 decembrie 1792 – 17 martie 1849) a fost rege al Țărilor de Jos și Mare Duce de Luxemburg de la 7 octombrie 1840 până la moartea sa în 1849.

 

7 octombrie 1842 - A avut loc înlocuirea de către curţile suzerane şi protectoare, a domnului Munteniei Alexandru Ghica, învinuit de a fi incălcat prevederile Regulamentului Organic. Alexandru Ghica a domnit din aprilie 1834. A instituit ca monedă a țării in 1836 leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

 

7 octombrie 1849 - A decedat marele scriitor şi poet american Edgar Allan Poe: “Aventurile lui Gordon Pym”, “Prăbuşirea casei Usher”, “Pisica neagră”, “Cărăbuşul de aur” ; (n. 19.01.1809, in Boston).

Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston/Massachusetts - d. 7 octombrie 1849, Baltimore/Maryland), scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică - foto - Copie fotografică a lui Poe de Oscar Halling, făcută prin utilizarea daghereotipului «Thompson», unul din ultimele portrete ale lui Poe (1849): ro.wikipedia.org

Copie fotografică a lui Poe de Oscar Halling, făcută prin utilizarea daghereotipului «Thompson», unul din ultimele portrete ale lui Poe (1849) – foto: ro.wikipedia.org

Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston/Massachusetts – d. 7 octombrie 1849, Baltimore/Maryland), scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică.

 

7 octombrie 1857 - În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea “dorințele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că “dorința cea mai mare” este Unirea Principatelor într–un singur stat.

Comitetul unionist din Iasi 1) Dimitrie Ralet, 2) Constantin Negri, 3) Anastasie Panu, 4) MihailKogâlniceanu, 5) Arhimandritul Neofit Scriban, 6) Manolachi Costache-Iepureanu, 7) Dimitrie Kracti, 8) Petru Mavrogheni, 9) Dimitrie Cozadini, 10) Constantin Hurmuzachi, 11) Dimitrie A. Sturdza - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Comitetul unionist din Iasi 1) Dimitrie Ralet, 2) Constantin Negri, 3) Anastasie Panu, 4) MihailKogâlniceanu, 5) Arhimandritul Neofit Scriban, 6) Manolachi Costache-Iepureanu, 7) Dimitrie Kracti, 8) Petru Mavrogheni, 9) Dimitrie Cozadini, 10) Constantin Hurmuzachi, 11) Dimitrie A. Sturdza – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit“.

Divanul ad-hoc al Moldovei a fost format dintr-un număr de 85 de deputați, aleși în cinci colegii: cler, mari proprietari, mici proprietari, reprezentanți ai orașelor și reprezentanți ai satelor. Componența divanului era următoarea: 8 reprezentanți ai clerului, 28 de reprezentanți ai marilor proprietari, 14 reprezentanți ai micilor proprietari, 15 reprezentanți ai populației rurale și 20 reprezentanți ai populației urbane.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

7 octombrie 1866 - A apărut la București, periodicul politic și literar “Dacia Română”.

 

7 octombrie 1868 - A fost inaugurata Universitatea Cornell, în Ithaca, statul american New York.

 

7 octombrie 1870 - Războiul franco-prusac Atacul de la Paris: Leon Gambetta fuge de la Paris într-un balon.

Léon Gambetta (n. 2 aprilie 1838, Cahors - d. 31 decembrie 1882, Paris) a fost un om de stat francez republican a cărui activitate a devenit proeminentă după Războiul Franco-Prusac. Léon Gambetta a fost președintele consiliului de miniștri în perioada 14 noiembrie 1881–31 decembrie 1882 - in imagine, Portrait of Léon Gambetta by Léon Bonnat (1875) - foto: ro.wikipedia.org

Portrait of Léon Gambetta by Léon Bonnat (1875) – foto: ro.wikipedia.org

Léon Gambetta (n. 2 aprilie 1838, Cahors – d. 31 decembrie 1882, Paris) a fost un om de stat francez republican a cărui activitate a devenit proeminentă după Războiul Franco-Prusac. Léon Gambetta a fost președintele consiliului de miniștri în perioada 14 noiembrie 1881–31 decembrie 1882.

 

7 octombrie 1883 - S-a inaugurat Castelul Peleș.

Castelul Peleș  palat in Sinaia, construit între 1873 și 1914. Fostă reședință de vară a regilor României, în prezent este muzeu - foto: ro.wikipedia.org

Castelul Peleș – foto: ro.wikipedia.org

Castelul Peleș palat in Sinaia, construit între 1873 și 1914. Fostă reședință de vară a regilor României, în prezent este muzeu.

 

7 octombrie 1885 - S-a născut fizicianul danez de origine evreiasca Niels Bohr. A avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice.

Niels Henrik David Bohr (n. 7 octombrie 1885, Copenhaga - d. 18 noiembrie 1962), fizician danez de origine evreiască (din partea mamei), care a avut contribuții esențiale la înțelegerea structurii atomice și a mecanicii cuantice - foto: ro.wikipedia.org

Niels Henrik David Bohr – foto: ro.wikipedia.org

Niels Henrik David Bohr (n. 7 octombrie 1885, Copenhaga – d. 18 noiembrie 1962), fizician danez de origine evreiască (din partea mamei), care a avut contribuții esențiale la înțelegerea structurii atomice și a mecanicii cuantice. A fost întemeietorul şcolii de cuantică de la Copenhaga, laureat al premiului Nobel (1922), pentru fizică; (d.18.11.1962).

 

7 octombrie 1886 - S-a născut Romulus Cândea, membru corespondent al Academiei Române. A întemeiat Institutul de istorie şi limbă al Universitatii din Cernăuţi; (d.19.01.1973).

 

7 octombrie 1900 - S-a născut fruntasul nazist german Heinrich Himmler. A fost sef al SS, şef al Gestapoului, ministru german de interne între 1943 – 1945 şi organizator al masacrelor evreilor în timpul celui de-al III-lea Reich (d.23.05.1945).

 

7 octombrie 1910 - S-a născut Eusebiu Camilar, prozator, poet şi traducător: “Povestiri eroice”, “Cartea de piatră”, “Cordun”, “Focurile”; (d. 1965).

Eusebiu Camilar (n. 7 octombrie 1910, satul Udești, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria - d. 27 august 1965, București, România), scriitor și traducător român, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Eusebiu Camilar – foto: ro.wikipedia.org

Eusebiu Camilar (n. 7 octombrie 1910, satul Udești, Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria – d. 27 august 1965, București, România), scriitor și traducător român, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române.

 

7 octombrie 1919 - A luat ființă compania aeriana olandeza Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

KLM's Douglas DC-2 aircraft Uiver in transit at Rambang airfield on the east coast of Lombok island following the aircraft being placed second in the MacRobertson Air Race from RAF Mildenhall, England, to Melbourne in 1934 - foto: en.wikipedia.org

KLM’s Douglas DC-2 aircraft Uiver in transit at Rambang airfield on the east coast of Lombok island following the aircraft being placed second in the MacRobertson Air Race from RAF Mildenhall, England, to Melbourne in 1934 – foto: en.wikipedia.org

 

7 octombrie 1925 - A fost semnat Decretul regal privind noua împărţire administrativă a României în judeţe, plăşi, comune urbane, reşedinţe, comune rurale, municipii şi sate.

 

7 octombrie 1931 - S-a născut Desmond Tutu, episcop sud-african de culoare, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in anul 1984. A fost secretar general al Consiliului Ecumenic Sud–African (SACC).

 

7 octombrie 1939 - A fost asasinat, la Paris, secretarul ambasadei germane, Ernst von Rath, de către un tânăr evreu, Herschel Feibel Grynszpan. Acesta a fost pretextul pentru “noaptea de cristal”–“Kristallnacht”, semnalul pentru aplicarea “soluţiei finale”. Astfel , la 9 noiembrie 1938, vitrinele a peste 7500 de magazine evreieşti au fost sparte, sinagogile au fost incendiate, peste 20000 de cetăţeni germani de confesiune mozaică au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Buchenwald şi Saschsenhausen.

 

7 octombrie 1939 - A murit Harvey Williams Cushing, chirurg și neurolog american (n. 1869)

Harvey Williams Cushing (n. 8 aprilie 1869 - d. 7 octombrie 1939), chirurg și neurolog american, unul dintre fondatorii neurochirurgiei moderne - foto: ro.wikipedia.org

Harvey Williams Cushing - foto: ro.wikipedia.org

Harvey Williams Cushing (n. 8 aprilie 1869 – d. 7 octombrie 1939), chirurg și neurolog american, unul dintre fondatorii neurochirurgiei moderne.

 

7 octombrie 1940 - S-a născut actorul si cântărețul român Sergiu Cioiu.

 

7 octombrie 1946 - A încetat din viaţă Emanoil Bucuţa (Emanoil Popescu), scriitor şi biolog, membru corespondent al Academiei Române (n. 1887). RDG1949: A fost creata Republica Democrata Germana (RDG), in zona de ocupatie sovietica a Germaniei. La cinci luni dupa ce Marea Britanie, Statele Unite si Franta au infiintat Republica Federala Germana (RFG), a fost proclamat ca stat si RDG-ul, aflat sub ocupatie sovietica,sub conducerea Partidului Socialsit Unit. In fruntea tarii a fost instalat Wilhelm Pieck, iar premier a fost numit Otto Grotewohl. Astfel s-a produs divizarea Germaniei, tara a carei reunificare va avea loc abia peste 40 de ani. Capitala a fost stabilita la Berlin, orasul fiind si el impartit in doua printr-un zid.

 

7 octombrie 1949 - Zona de ocupație sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.

 

7 octombrie 1950 - Armata Populară a Chinei comuniste, declanseaza cotropirea Tibetului.

 

7 octombrie 1952 - S-a născut Vladimir Putin, presedinte si premier al Rusiei. S-a nascut in orasul Leningrad (azi St. Petersburg), unde a si urmat scoala.

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Leningrad, URSS, astăzi Sankt Petersburg, Rusia) om politic rus. Al 2-lea și al 4-lea Președinte al Rusiei. În prezent ocupă pentru a treia oara funcția de președinte al Federației Ruse -  foto - ro.wikipedia.org

Vladimir Vladimirovici Putin - foto – ro.wikipedia.org

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Leningrad, URSS, astăzi Sankt Petersburg, Rusia) om politic rus. Al 2-lea și al 4-lea Președinte al Rusiei. În prezent ocupă pentru a treia oara funcția de președinte al Federației Ruse. In 1975 a absolvit facultatea si si-a inceput cariera in KGB ca ofiter de informatii in Germania de Est. A avut o activitate indelungata in aceasta zona, unde a ramas pana in 1989.

Dupa colapsul URSS, s-a retras din KGB cu gradul de colonel si a revenit in orasul natal unde s-a implicat in politica si astfel, a ajuns sa ocupe diverse functii in organsimele de stat. In 1998 a fost cooptat in administratia prezidentiala a lui Eltin si i s-a incredintat sarcina de a intretine relatiile cu guvernele regionale ale Rusiei. Ulterior a coordonat activitatea fostului KGB dupa care, in august 1999, a fost numit prim-ministru.

Plecarea lui Boris Eltin din functia de presedinte i-a permis lui Putin sa acceada in 2000 la cea mai inalta functie in stat, post in care a fost reales patru ani mai tarziu si pe care l-a predat in 2008 fostului sau premier, Dmitri Medvedev. La 7 mai 2012, Vladimir Putin s-a reinstalat in functia de presedinte al Federatiei Ruse. Duce o politica agresiva de reconstituire a fostei URSS.

 

7 octombrie 1952 - Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de identificare a produselor.

 

7 octombrie 1955 - S-a născut Yo–Yo Ma, violoncelist american,nascut in franta intr-o familie de chinezi, câştigătorul a 14 premii Grammy şi autorul a 50 de albume muzicale; („Obrigado, Brazil”).

 

7 octombrie 1967 - Revoluționarul marxist Che Guevara a fost capturat lângă La Higuera, Bolivia.

Che în Bolivia; una din ultimele fotografii înaintea capturării – foto: ro.wikipedia.org

Ernesto Rafael Guevara de la Serna (n. 14 iunie 1928 – d. 9 octombrie 1967), mai cunoscut sub porecla sa de Che Guevara sau el Che sau simplu Che, a fost un revoluţionar de stânga, lider al regimului comunist cubanez şi insurgent sud-american.

 

7 octombrie 1968 - A încetat din viaţă Emil Petrovici, lingvist român, membru al Academiei Române. A fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române ;(n.04.01.1899).

 

7 octombrie 1968 - S-a născut interpretă română de muzică ușoară Luminița Anghel.

 

7 octombrie 1970 - Nationalpark Bayerischer Wald, se va deschide primul parc național din Germania.

 

7 octombrie 1975 - RDG și URSS au semnat Tratatul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc.

 

7 octombrie 1979 - S-a născut Simona Amânar, gimnastă româncă, multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică.

 

7 octombrie 1985 - Nava italiană Achille Lauro, aflată în croazieră pe Marea Mediterană cu peste 400 persoane la bord, a fost deturnată de membrii organizației “Frontul pentru Eliberarea Palestinei

7 octombrie 1985: Nava italiană Achille Lauro, aflată în croazieră pe Marea Mediterană cu peste 400 persoane la bord, a fost deturnată de membrii organizației "Frontul pentru Eliberarea Palestinei" - foto: ro.wikipedia.org

Nava italiană Achille Lauro – foto: ro.wikipedia.org

 

7 octombrie 1985 - A inceput mutarea prin translaţie a bisericii Mihai Vodă din Bucureşti.

 

7 octombire 1985 - Vizita oficială de prietenie în RP Chineză a lui Nicolae Ceaușescu.

 

 

 

7-9 octombrie 1987 - Au fost demolate bisericile Sfânta Treime Dudeşti şi Bradu Staicu din Bucureşti.

 

7 octombrie 1988 - A murit filosoful francez de origine română Ştefan Lupaşcu ; (n. 11.08.1900).

 

7 octombrie 1992 - A murit Tevfik Esenç , ultimul vorbitor al limbii ubykh; (n. 1904). Ubykh sau Ubyx este o limbă dispărută din grupul limbilor caucaziene de nord-vest , vorbita de poporul Ubykh (care a trăit de-a lungul coastei de est a Mării Negre, înainte de a migra în masă către Turcia în 1860, ca urmare a persecutiilor la care au fost supusi de catre ocupantii rusi). Limba Ubykh avea un număr foarte mare consoane si este posibil să fi fost limba cu cele mai multe consoane din lume.

 

7 octombrie 1993 - România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.

Statele membre ale Consiliului Europei - foto: coe.mae.ro

Statele membre ale Consiliului Europei – foto: coe.mae.ro

 

7 octombrie 2000 - Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care condamnă utilizarea “excesivă a forței” împotriva palestinienilor de către Israel. Statele Unite s-au abținut de la vot.

 

7 octombrie 2001 - Forțele militare americane au declanșat ofensiva asupra guvernului taliban din Afganistan și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda. F-14 Tomcat lansarea dintr-un portavion american Rachetele de croazieră şi bombardierele americane au vizat aeroporturile din Kandahar şi Kabul precum şi taberele teroriste de antrenament de lângă Jalalabad.

 

7 octombrie 2001 - Seful comunist din R.Moldova, Vladimir Voronin, a cerut conducerii radioului şi televiziunii moldoveneşti să nu mai folosească pe post denumirea de „română” pentru limba vorbită în Moldova.

 

7 octombrie 2002 - Scriitorului Paulo Coelho i–a fost înmânat, la Frankfurt, Premiul Planetary Arts 2002 din partea Club of Budapest. Cărţile lui Coelho au un succes senzaţional, aflându–se permanent pe primele locuri în topurile de vâzări („Alchimistul”, „Veronika se pregăteşte să moară”, „Al cincilea munte”, „Diavolul şi domnişoara Prym”).

 

7 octombrie 2003 - În California, alegătorii au votat pentru demiterea guvernatorului Gray Davis și l-au ales drept nou guvernator pe Arnold Schwarzenegger.

Arnold Alois Schwarzenegger (n. 30 iulie 1947) fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California - foto (Arnold Schwarzenegger în 2010): ro.wikipedia.org

Arnold Schwarzenegger în 2010 – foto: ro.wikipedia.org

Arnold Alois Schwarzenegger (n. 30 iulie 1947) fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California.

 

7 octombrie 2004 - Regele Norodom Sihanouk al Cambodgiei abdică și este înlocuit de fiul său Norodom Sihamoni.

Norodom Sihamoni (n. 14 mai 1953) este actualul rege al Cambodgiei. Este fiul cel mare al regelui Norodom Sihanouk și al reginei Norodom Monineath Sihanouk. Fost ambasador al Cambodgiei la UNESCO a fost ales de cei nouă membri ai Consiliului Coroanei să devină următorul rege după abdicarea tatălui său din 2004. Înainte de a accede la tron, Sihamoni a fost cunoscut pentru munca sa ca ambasador cultural în Europa și ca instructor de dans clasic - foto: ro.wikipedia.org

Norodom Sihamoni – foto: ro.wikipedia.org

Norodom Sihamoni (n. 14 mai 1953) este actualul rege al Cambodgiei. Este fiul cel mare al regelui Norodom Sihanouk și al reginei Norodom Monineath Sihanouk. Fost ambasador al Cambodgiei la UNESCO a fost ales de cei nouă membri ai Consiliului Coroanei să devină următorul rege după abdicarea tatălui său din 2004. Înainte de a accede la tron, Sihamoni a fost cunoscut pentru munca sa ca ambasador cultural în Europa și ca instructor de dans clasic.

 

7 octombrie 2006 - A fost ucisă jurnalista rusă Anna Politkovskaia, cunoscută pentru opoziţia sa faţă de conflictul cecen şi faţă de preşedintele de atunci, Vladimir Putin. Cazul nerezolvat al uciderii sale continuă să atragă atenţia internaţională (n. 1958).

Anna Ștefanovna Politkovskaia, (n. 20 august 1958, New York - d. 7 octombrie 2006, Moscova), scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia - foto - Politkovskaia în Leipzig, Germania (2005): ro.wikipedia.org

Politkovskaia în Leipzig, Germania (2005) – foto: ro.wikipedia.org

Anna Ștefanovna Politkovskaia, (n. 20 august 1958, New York – d. 7 octombrie 2006, Moscova), scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia.

 

7 octombrie 2018 -  A doua zi a Referendumului de modificare a articolului 48 din Constituția României (pentru redefinirea familiei)

Referendumul de modificare a articolului 48 din Constituția României, pentru redefinirea familiei prin înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie” (6 și 7 octombrie 2018) - foto preluat de pe observator.tv

Referendumul de modificare a articolului 48 din Constituția României, pentru redefinirea familiei prin înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie” (6 și 7 octombrie 2018) – foto preluat de pe observator.tv

Un referendum de modificare a Constituției României a avut loc pe 6 și 7 octombrie 2018. Demersul a avut la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională și a fost sprijinită activ de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică. Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

7 octombrie 2020 - Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat cercetătoarelor Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna „pentru dezvoltarea unei metode de editare a genomuluiPremiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri lui cercătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna, două geneticiene care au creat “foarfecele molecular” capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar. Acest premiul este decernat pentru “dezvoltarea unei metode de editare a genelor”, cu “un instrument pentru rescrierea codului vieții“, a subliniat juriul de la Stockholm.
cititi mai mult pe romania.europalibera.org

 

7 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei