Evenimentele Zilei de 7 februarie în Istorie: 7 februarie 1741 – Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat; 7 februarie 1869 – Partidul Naţional Român din Banat şi Ungaria; 7 februarie 1971 – Femeile și-au câștigat dreptul de vot în Elveția; 7 februarie 1992 – Semnarea Tratatului de la Maastricht
Group photo of the Maastricht European Council (Maastricht, 9 and 10 December 1991)
foto preluat de pe twitter.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
7 februarie este a 38-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 7 februarie
(BOR) Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului; Sfântul Cuvios Luca din Elada
(BRU) Sf. Parteniu, episcop († secolul al IV-lea); Sf. Luca, cuvios († 953)
(BRC) Sf. Richard, rege; Sf. Apolinar, martir
Grenada – Ziua națională - Aniversarea proclamării independenței (1974)
Astăzi în istorie pentru 7 februarie
7 februarie 457 - A fost incoronat imparatul Leo I (in latina Flavius Valerius Leo Augustus);(n. 401 – 18 ianuarie 474).
A fost imparat in Bizant intre anii 457-474 si era nascut in Dacia Aureliana. Cunoscut sub numele de Leon I Tracul, a fost întemeietorul dinastiei leonide/trace. In cei aproape 20 de ani de domnie ai sai, s-a dovedit a fi un conducător capabil . De notat este si faptul ca a fost primul imparat roman de Est care a legiferat în greaca, limba latina nefiind vorbita de popor. Este praznuit ca sfant in 20 ianuarie de Biserica Ortodoxă.
7 februarie 574 - S-a născut Prințul Shōtoku, conducător semi-legendar japonez și regentul împărătesei Suiko.
Prințul Shōtoku (n. 07 februarie 574 – m. 08 aprilie 622) a fost un conducător japonez (593 – 622) semi-legendar și regentul împărătesei Suiko. A fost fiul împăratului Yōmei și al prințesei Anahobe nu Hashihito din vestitul clan Soga, și este considerat creatorul civilizației japoneze.
Domnia sa ca regent a fost una extrem de prosperă, deoarece Shōtoku Taishi a stabilit legături foarte bune cu dinastia Sui din China și cu Regatele Coreene și a introdus o constituție stabilă formată din 17 articole, formulate după exemplul legislației confuciene chineze. Prințul Shōtoku este considerat a fi întemeietorul budismului japonez.
7 februarie 590 - A luat sfarsit pontificatul Papei Pelagius al II-lea.
Papa Pelagius al II-lea a fost Papă al Romei din 26 Noiembrie, 579 până în data de 7 februarie, 590. Pelagius II, s-a născut în Roma în anul 520 si a fost descendentul unui got (ostrogot), tatăl său numindu-se Winigild. Din cauza asediului Romei de către lombarzi și a controlului lor asupra vieții din oraș, Pelagius al II-lea a putut fi consacrat abia după patru luni Papă al Romei, in 26 Noiembrie 579 .
În timpul pontificatului său, s-a preocupat mult de îngrijirea bolnavilor şi persoanelor în vârstă si a promovat reguli aspre de celibat în rândul clerului. În timpul iernii anului 589, ciuma a lovit puternic Roma, iar Papa Pelagius al II, afectat la rândul sau, a murit pe 7 februarie 590.
7 februarie 999 - A decedat ducele Boemiei, Boleslaus al II-lea Cuviosul (n.cca. 932), un membru al dinastiei Premysl care a condus Boemia din 972 până la moartea sa. Domnia sa a ramas in istorie mai ales datorita întemeierii Episcopiei de la Praga in 973, aflata la acel moment în jurisdicția arhiepiscopului de Mainz. În 982 la conducerea episcopiei a fost numit Adalbert de Praga (mai târziu cunoscut sub numele de Sfântul Adalbert).
7 februarie 1045 - A murit impăratul Go-Suzaku (n.14 decembrie 1009) . A fost al 69-lea imparat al Japoniei în conformitate cu ordinea tradițională de succesiune. Domnia lui Go-Suzaku a durat din 1036, pana in 1045.
7 februarie 1301 - Edward de Caernarvon (mai târziu regele Eduard al II-lea al Angliei) a devenit primul Prinț de Wales al Angliei.
Eduard al II-lea (n. 25 aprilie 1284 – d. 21 septembrie 1327), a fost rege al Angliei din 1307 pâna în ianuarie 1327. Eduard al II-lea a fost primul monarch care a fondat colegiile universităților din Oxford și Cambridge; el a fondat Cambridge’s King’s Hall în 1317 și a dat statut regal Colegiului Oriel din Oxford în 1326.
Edward II al Angliei, fiul regelui Edward I şi al Eleanorei de Castilia, a devenit astfel primul Prinţ de Wales si incepând cu 1301, fiul cel mare al regelui Angliei a primit în mod tradiţional acest titlu. Galezii sunt una dintre cele şase naţiuni celtice,iar tara galilor este parte a Regatului Unit.
Este numita, in limba velsa Cymru (pronunţat Kum-ri). Pana la cucerirea sa în 1282 de către Edward I al Angliei, Ţara Galilor era divizata în numeroase principate independente.În prezent, prinţul mostenitor al coroanei Marii Britanii, Charles, este si Prince of Wales.
7 februarie 1478 - S-a născut umanistul Thomas Morus (în engleza Thomas More) unul dintre întemeietorii socialismului utopic, autor al lucrării “Utopia”; (d. 6 iulie 1535).
Pe durata vieții sale și-a câștigat reputația de important erudit umanist, ocupând mai multe posturi publice, incluzându-l pe acela de Lord Cancelar ( din 1529 pana in 1532). Morus a introdus termenul de „utopie” (in greaca„niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat de el unei națiuni insulare ideale, imaginare, a cărui sistem politic a fost descris în cartea sa,”Utopia”, publicată în 1516.
În Utopia, proprietatea privata nu există, și se practică otoleranta religioasa aproape absolută. Mesajul principal al operei este necesitatea în primul rând de ordine și disciplină, mai degrabă decât libertate. Morus a refuzat să-l recunoașca pe regele Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunțe la principiile sale și la religia catolica, refuzul sau având drept consecințe terminarea carierei sale politice, închiderea sa în Turnul Londrei, și apoi executarea sa pentru înaltă trădare.
7 februarie 1510 - S-a încheiat, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân.
7 februarie 1550 - Giovanni Maria del Monte a fost ales Papa sub numele de Papa Iulius al III-lea.
După moartea Papei Paul al III-lea la 10 noiembrie 1549 si dupa 10 săptămâni de discutii este ales Papa, sub numele de Iulius al III- lea. S-a îndrǎgostit de un cerșetor de 17 ani, pe care l-a fǎcut cardinal, fapt ce a inspirat poezia “În cinstea sodomiei”
7 februarie 1613 - Mihail Romanov a devenit tar al Rusiei.
Mihail s-a nascut in anul 1596 si a decedat in anul 1645, fiind primul tar din dinastia Romanovilor. A fost fiul lui Fiodor Nikitici Romanov (devenit apoi patriarhul Filaret) și al Kseniei. Domnia lui a marcat finalul asa numitor Timpuri Tulburi din istoria acestei tari.
Mihail a fost ales în unanimitate țar al Rusiei de adunarea națională la 21 februarie 1613, dar delegații consiliului i-au găsit pe tânărul țar și pe mama lui la mănăstirea Ipatiev de lângă Kostroma abia pe 24 martie. La început, Marta a protestat, spunând că fiul ei este prea tânăr pentru o funcție atât de grea, în vremuri atât de dificile.
În cele din urmă, Mihail a acceptat tronul. Alegerea lui Mihail și urcarea lui pe tron stau la baza legendei lui Ivan Susanin, dramatizată de compozitorul rus Mihail Glinka în opera „O viață pentru țar”.
7 februarie 1741 - A aparut “Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat”, care stabilea o serie de reforme fiscale si administrative in Tara Romaneasca. Textul a fost publicat in ziarul “Mercure de France”, in iulie 1742.
Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol – d. 23 noiembrie 1769, Iași) a fost domn al țărilor române. A fost un om învățat ca și tatăl său și era pătruns de ideile filozofice și reformatoare ale veacului al XVIII-lea. Domnia a obținut-o fiind ales de boieri. După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova și unde, pentru a-și recâștiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci. Reîntors în Țara Românească în 1735, a început să facă reforme, influențat fiind și de reformele austriece din Oltenia.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
7 februarie 1777 - S-a născut, la Golesti, în Argeș, Dinicu Golescu, carturar si memorialist. A infiintat in 1826, pe mosia sa din Golesti, o scoala in care puteau invata gratuit tineri, indiferent de categoria sociala din care faceau parte.
Constantin Golescu (cunoscut sub numele de Dinicu Golescu, n. 7 februarie 1777 – d. 5 octombrie 1830) a fost un boier și cărturar român, fiu al marelui ban din Țara Românească Radu Golescu și al Zoiței Florescu A fost membru fondator al Societatii literare (1827) si a contribuit activ la aparitia primului ziar in limba romana, “Curierul romanesc”; (m. 5 octombrie 1830).
7 februarie 1812 - S-a născut scriitorul englez Charles Dickens (“Marile sperante”, “David Copperfield”, “Oliver Twist”, “Prietenul nostru comun”, “Colind de Craciun”); (m. 9 iunie 1870).
Charles John Huffam Dickens (n. 7 februarie 1812 – d. 9 iunie 1870) a fost un romancier englez.
7 februarie 1831 - A fost promulgată Constituția Belgiei, considerată a fi cea mai democratică din Europa acelei vremi.
Prima constituție belgiană datează din anul 1831, fiind inspirată din principiile Revoluției Franceze și din Constituția britanică. De-a lungul timpului a suferit mai multe revizuiri, dintre care primele (1893, 1920) au privit sistemul electoral iar celelalte (1970, 1988, 1993) s-au referit mai ales la transformarea statului unitar într-unul federal. A fost integral promulgată de către rege la 17 februarie 1994.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
7 februarie 1869 - La Timişoara, fruntaşii politici ai românilor din Banat s-au strâns în cartierul Fabric, pentru a înfiinţa primul partid românesc de pe teritoriul de azi al României, Partidul Naţional Român din Banat şi Ungaria, cu şase ani înaintea constituirii Partidului Naţional Liberal in vechiul Regat.
Membrii noului partid l-au ales în funcţia de preşedinte pe Alexandru Mocioni, deputat în Camera Ungară a Parlamentului de la Budapesta şi au decis participarea la următoarele alegeri. La conducerea lui s-au aflat fraţii Alexandru şi Anton Mocioni, apoi Vincenţiu Babeş.
După mai bine de 12 ani de funcţionare, la conferinţa naţională de la Sibiu din 12 – 14 mai 1881, partidul bănăţean a fuzionat cu Partidul Naţional al Românilor din Transilvania (înfiinţat la scurt timp după partidul bănăţenilor, la 7-8 martie 1869) pentru a forma Partidul Naţional Român din Transilvania.
Programul partidului susţinea apărarea principiilor de libertate şi democraţie, lupta împotriva legilor nedrepte ale compromisului dualist, sprijinirea acţiunii pentru autonomia Transilvaniei. Se remarcă faptul că preocupările bănăţenilor nu se rezumau doar la chestiunile locale ci şi asupra tuturor românilor din Imperiul Habsburgic.
După acordul dualist austro-ungar din 1867 (cititi mai mult pe unitischimbam.ro), a fost promulgată legea naţionalităţilor, care a deschis calea pentru românii bănăţeni să se organizeze politic. La conferinţa de la Timişoara din 26 ianuarie/2 februarie 1869, s-a decis înfiinţarea Partidului Naţional Român din Banat şi Ungaria, avându-l în frunte pe Alexandru Mocioni.
Partidul s-a constituit legal 5 zile mai târziu, la 7 februarie. La doar o lună după acest eveniment, la Sibiu, se înfiinţa Partidul Naţional Român din Transilvania, condus de Ilie Măcelariu, fără a avea ca scop participarea la lupta electorală din Austro-Ungaria. După încă o lună, în 3 aprilie 1969, autorităţile interziceau activitatea celor două grupări, pe motiv că „nu există partide naţionale”.
7 februarie 1873 - În ședința parlamentului de la Budapesta, deputatul roman Gheorghe Pop de Basesti arăta necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.
Gheorghe Pop de Băsești (n. 1 august 1835, Băsești, Comitatul Sălaj – d. 23 februarie 1919) a fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepreședinte, iar între 1902-1918 președinte al Partidului Național Român din Transilvania.
7 februarie 1878 - A murit Papa Pius al IX-lea (n. 1792)
Papa Pius al IX-lea, născut Giovanni Maria Mastai-Ferretti, (n. 13 mai 1792, Senigallia, Italia – d. 7 februarie 1878, Roma) a fost Papă timp de 31 de ani din 16 iunie 1846 până la moartea sa. Este cel mai prelungit pontificat din istoria Bisericii. A convocat Conciliul Vatican I în 1869, care a declarat dogma infailibilității papale.
Papa Pius al IX-lea a definit și conceptul a Neprihănitei Zămisliri a Feciorei Maria, care înseamnă că Maria a fost concepută în afara păcatului primordial. A fost beatificat (declarat fericit). Papa Pius al IX-lea a refuzat să elibereze copilul evreu Edgardo Mortara, care fusese răpit, la vârsta de 6 ani, din familia lui de poliția papală, ca să fie educat ca creștin catolic. Acest scandal a otrăvit relațiile Papei cu comunitățile evreiești și cu cercurile liberale contemporane.
7 februarie 1885 - S-a născut Sinclair Lewis, scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1930. (m. 1951).
Harry Sinclair Lewis (n. 7 februarie , 1885, în Sauk Centre, Minnesota – d. 10 ianuarie, 1951, Roma, Italia) a fost prozator american. A fost primul american care a luat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1930.
Opera sa, cronică satirică a vieții provinciale americane, se înscrie, prin precizia și obiectivitatea cvasidocumentară a descrierii mediilor și măiestria portretizării, reductibile la tipul individului mediocru, apăsat de grotescul și banalitatea vieții cotidiene, în descendența realismului dickensian.
Motivația Juriului Nobel: “Pentru forța și plasticitatea artei lui descriptive, precum și pentru darul de a crea cu ascuțime și umor personaje reprezentând tipologii noi”.
7 februarie 1894 - A murit la Paris, Antoine-Joseph Adolphe Sax, inventatorul belgian al saxofonului.
Adolphe Sax, pe numele său Antoine Joseph Sax, (n. 6 noiembrie 1814 în Dinant; d. 7 februarie 1894 în Paris) a fost un inventator de instrumente muzicale, belgian, care în 1846 a inventat saxofonul.
7 februarie 1895 - În România, comitetul de conducere al asociaţiei “Astra” decide elaborarea şi publicarea “Enciclopediei române”, sub îndrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al Asociatiei.Lucrarea a aparut in trei volume intre 1898 si 1904.
7 februarie 1904 - Dezastru in orasul Baltimore din SUA. Un incendiu catastrofal s-a declansat in orasul american Baltimore. Incendiul a distrus 1500 clădiri în 30 de ore şi practic întregul oraş ar trebuit să fie reconstruit.
7 februarie 1906 - Se naşte Pu Yi, al doisprezecelea și ultimul împărat al Chinei; (d.17 octombrie 1967). A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912 in urma revolutiei chineze.
A fost cunoscut ca împărat sub numele de Împăratul Xuantong , între anii 1908 și 1911, și ca împărat, dar fără să conducă efectiv, între 1911 și 1924, iar între anii 1932 și 1945 a domnit în Statul marioneta japonez , cunoscut sub numele de Manciuko. In urma revoltei din Wuchang din 10 septembrie 1911, i s-a cerut să demisioneze iar la 12 februarie 1912, se încheie domnia dinastiei Qing şi perioada feudala.
Dupa proclamarea primei republici chineze, a obţinut aprobarea guvernului sa continue să trăiască în Oraşul Interzis, înainte de a fi expulzat de către autorităţi în noiembrie 1924. Dupa invadarea Chinei de catre Japonia, a devenit in 1934 seful statului marioneta Manchukuo creat de japonezi, sub numele de Împăratul Kangde.
7 februarie 1906 - S-a nascut Oleg Konstantinovici Antonov, constructor de avioane, renumit pentru constructia avioanelor de tip AN-10, AN-24, AN-22, AN-12 (m. 4 aprilie 1984).
7 februarie 1907 - A murit generalul Iacob Lahovary (16 ianuarie 1846- 7 februarie 1907), rapus de un cancer de intestin gros . Ziarele din toată Europa publicau ferpare lungi cu cel care fusese în ultimii trei ani, în calitate de ministru de Externe, unul dintre cei mai abili diplomaţi de pe continent.
Iacob N. Lahovari (n. 16 ianuarie 1846, București – d. 7 februarie 1907, Paris) a fost un general și politician român. A fost ministru al afacerilor străine, ministru de război și șef al Marelui Stat Major. A fost fratele lui Alexandru N. Lahovari și Ion N. Lahovari Din anul 1891, conduce Ministerul de Război nu mai puţin de patru mandate, fiind cel care a făcut cea mai importantă reformă a armatei până în preajma Primului Război Mondial. Generalul a fost un vizionar şi, în ciuda relaţiilor strânse pe care le avea România cu Austro- Ungaria în acea vreme, a avut curajul să elaboreze, în secret, un plan de război pentru eliberarea Transilvaniei.
7 februarie 1914 - Charlie Chaplin a debutat cu rolul care l-a facut celebru in intreaga lume, micul Vagabond, in pelicula “Kid Auto Races in Venice”.
7 februarie 1915 - S-a născut (com. Tocileni, județul Botoșani) Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, patriarhul Bisericii ortodoxe Române (din noiembrie 1986, membru de onoare al Academiei Române (ales în 17 decembrie 1999). A decedat la 30 iulie 2007 in București.
7 februarie 1922 - Marie Curie devine prima femeie membru al Academiei franceze de medicina.
Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate.
Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice. Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente savante ale secolului al XX-lea
7 februarie 1929 - A fost promulgată legea pentru stabilizarea monetară privind devalorizarea leului în România. Se realizeaza convertbilitatea leului la bursa libera a devizelor pe baza cererii si a ofertei (care fusese suspendata oficial la 14 iulie 1917), iar Bancii Nationale a Romaniei i se reconfirma privilegiul de emisiune monetara.
7 februarie 1929 - Romania a ratificat Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog).
Pactul Kellogg-Briand, cunoscut și ca Pactul de la Paris, după orașul în care a fost semnată această înțelegere pe 27 august 1928, a fost un tratat internațional „care milita pentru renunțarea la război ca instrument al politicii naționale”. Scopurile sale nu au fost atinse, dar a fost un pas înainte pentru dezvoltarea doctrinelor dreptului internațional. Pactul a fost botezat cu numele secretarului de stat american Frank B. Kellogg și al ministrului de externe francez Aristide Briand, inițiatorii tratatului.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
7 februarie 1929 - Au inceput cursurile de limbă germană la Radiodifuziunea Romana cu predare pn sistemul linguaphon.
7 februarie 1935 - Celebrul cuplu de comici Stroe si Vasilache, prezintă în premieră “Bing Bang” – primul film sonor realizat la București cu o aparatură construită de inginerul român Argani.
Vasile Vasilache (n. 26 octombrie 1907, orașul Huși, județul Vaslui; d. 4 aprilie 1944, București), regizor și actor român
Stroe și Vasilache a fost un cuplu de umoriști români, format din artistul evreu Nicolae Stroe (1905-1990) și artistul român Vasile Vasilache (1907-1944). Prima emisiune „Ora veselă” a fost difuzată de Radio București pe data de 9 ianuarie 1929. După decesul prematur al lui Vasile Vasilache în bombardamentul Bucureștiului din 4 aprilie 1944, Nicolae Stroe a continuat singur transmiterea în direct, ani în șir, a popularei emisiuni „Ora veselă”, care începea totdeauna cu refrenul:
Alo, alo, aici e Stroe (și Vasilache),
Și roagă să-i dați voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi…
7 februarie 1949 - A fost adoptat Decretul nr. 163/1949 privind înființarea Trupelor de Securitate.
(…) După înființarea Securității venise momentul ca și trupele de jandarmi să-și schimbe denumirea, şi, mai ales, menirea. Deși noua sintagmă – trupe de securitate – circula în cadrul MI încă din a doua jumătate a anului 1948, aceasta s-a impus în nomenclatorul trupelor prin două acte normative ulterioare: Ordinului nr. 10052 din 23.01.1949 şi Decretul nr. 163 din 7 februarie 1949, care statuau înființarea noii structuri.
Printr-o ședință de lucru care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne la 9 februarie 1949 s-a analizat raportul Secretariatului General pentru Trupe cu privire la înființarea trupelor de securitate. Problemele privind analiza activității, organizarea, dotarea și încadrarea au stat pe ordinea de zi. La punctul privind perspectivele de viitor, Teohari Georgescu, ministrul de interne, afirma că lupta cu „dușmanii de clasă” era încă la început şi va „crește în intensitate, căci dușmanul turbează şi el va căuta şi poate încă să lovească”.
O reorganizare a trupelor Ministerului de Interne s-a făcut prin Decizia ministerială nr. 84 din 24 martie 1949, când Secretariatul General pentru Trupe a fost transformat în Comandamentul Trupelor MAI. În interiorul noii structuri a fost creat Comandamentul Trupelor de Securitate (CTS) sub conducerea generalului Eremia Popescu, fost comandant al trupelor de grăniceri. În componența CTS au intrat: un regiment și un batalion în garnizoana București, 11 batalioane de intervenție cantonate în întreaga ţară şi 17 centre de instrucție. Începând din octombrie 1949 au fost înființate mai multe brigăzi teritoriale de securitate.
De-a lungul perioadei comuniste trupele de securitate au fost implicate în reprimarea revoltelor țărănești, lichidarea rezistenţei din munţi, dar şi în asigurarea pazei în penitenciare şi colonii de muncă. Ulterior, misiunile de bază au fost cele de “luptă antiteroristă”, paza de obiective industriale strategice, aeroporturi, paza ambasadelor etc. (…)
cititi mai mult pe www.iiccr.ro
7 februarie 1953 - S-a autodizolvat Frontul Plugarilor, formatiune politica de stanga aliata a comunistilor, infiintata de Petru Groza.
Frontul Plugarilor a fost o organizație politică de stânga a țăranilor români, înființată în ianuarie 1933 la Deva, sub conducerea lui Petru Groza, cu scopul de a mobiliza la luptă masele țărănești pentru apărarea drepturilor și libertăților lor. Inițiată în județul Hunedoara, (după plecarea lui Petru Groza din Partidul Poporului, al generalului Alexandru Averescu, comandantul de la Mărăști), mișcarea s-a răspândit curând în Banat, iar apoi și în celelalte zone ale României.
În septembrie 1935, Frontul Plugarilor a semnat un acord cu Uniunea oamenilor muncii maghiari din România (MADOSZ), iar la 6 decembrie 1935, la Țebea, sub gorunul lui Horea, a încheiat o înțelegere cu Blocul Democratic (organizație aflată sub influența Partidului Comunist Român, pe atunci în ilegalitate) și Partidul Socialist.
Membri marcanți ai organizației au fost, alături de Petru Groza: Miron Belea, Ion Moga Fileriu, Romulus Zăroni, Octav Livezeanu. După încheierea celui de-al doilea război mondial, la 12 octombrie 1944, organizația a participat la constituirea Frontului Național Democrat (F.N.D.), împreună cu P.C.R. și alte partide de stânga.
A contribuit la guvernare și la instaurarea comunismului în România, alături de Partidul Comunist Român (respectiv Partidul Muncitoresc Român). La alegerile din 1946 a fost aliat al comuniștilor în cadrul Blocului Partidelor Democrate A sfârșit prin a se autodizolva în 1953.
7 februarie 1956 - Au fost stabilite de relații diplomatice între România și Uniunea Myanmar (Birmania).
7 februarie 1964 - Celebra trupă britanica The Beatles a efectuat primul sau turneu în SUA.
Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o apariție televizată la London Palladium (Sâmbătă seara la Palladium). Turneul în Suedia s-a soldat cu un imens succes. În noiembrie 1963 – Beatles cântă la Royal Command Performance, în același program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. La sfârsitul anului 1963, apare albumul With The Beatles (precomandă 1.000.000 de cereri).
Un critic de la ziarul Sunday Times scria: “sunt cei mai mari compozitori după Beethoven“. În ianuarie 1964, susțin concertul “Olympia“, alături de Trini Lopez și Sylvie Vartan. Single-ul I Want to Hold Your Hand va ocupa locul I în top-urile americane. Beatlemania a explodat apoi în SUA, în urma a 3 apariții a trupei în show-ul T.V. al lui Ed Sullivan – “The Ed Sullivan Show“, pe 9 februarie (73 milioane de telespectactori), 16 februarie și 23 februarie 1964.
A urmat concertul de la “Coliseum“, Washington, care a reușit să strângă 20.000 mii de spectatori. Această trupă, ce cânta muzică pop pe atunci, a devenit în scurt timp un fenomen mondial cu fani care-i adorau pe membrii trupei, cu adulații isterice din partea fanilor și condamnări din partea comentatorilor culturali și alții, printre care și Frank Sinatra.
O parte a criticii adresate trupei își avea originea în confuzia asupra surselor muzicii lor (o confuzie asemănătoare a planat și asupra lui Elvis Presley în 1956, criticile provenind de la persoane care nu cunoșteau tradiția muzicii blues, R&B și gospel din care răzbătea Elvis) iar o parte era cauzată de reacția neîncrezătoare cu privire la lungimea părului membrilor The Beatles. În 1964, ei au ocupat primele 5 poziții ale Hot 100 din revista Billboard, o realizare care nu a mai fost repetată.
7 februarie 1969 - Yasser Arafat a devinit liderul Organizatiei de Eliberare a Palestinei.
Yasser Arafat (pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, zis și Abu Amar (n. 24 august 1929, Cairo- d. 11 noiembrie 2004, Paris) a fost un lider palestinian.
7 februarie 1971 - Femeile și-au câștigat dreptul de vot în Elveția.
7 februarie 1974 - Insula Grenada din Caraibe si-a proclamat independența față de Marea Britanie.
Grenada este o ţară insulară în partea sud-estică a Mării Caraibelor, ce are capitala la Saint George’s. Grenada este a doua dintre cele mai mici ţări din emisfera vestică (după Saint Kitts şi Nevis). Se află la 200 km nord de Venezuela, între Trinidad-Tobago (la sud) şi Saint Vincent şi Grenadines (la nord).
În 1967, Grenada a obţinut statutul de “stat asociat Regatului Unit”, ce însemna independenţă în afacerile interne; Regatul Unit rămânea responsabil cu afacerile externe şi cu apărarea. În 1974, Grenada a obţinut independenţa, avându-l pe Eric Gairy drept primul prim ministru. Guvernul lui Eric Gairy a devenit din ce în ce mai autoritar şi dictatorial, până la lovitura de stat din 1979 a liderului carismatic de stânga, Maurice Bishop.
7 februarie 1977 - Uniunea Sovietică a lansat Soyuz 24
7 februarie 1979 - A murit Josef Mengele, criminal nazist, supranumit “Îngerul Morții” datorită experimentelor sale pe oameni din lagărul de concentrare de la Auschwitz;(n. 1911).
Josef Mengele (n. 16 martie 1911, Günzburg, Imperiul German – d. 7 februarie 1979, Bertioga, Brazilia) supranumit „Îngerul morții” a fost un medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea (Endlösung der Judenfrage) lor de la Auschwitz-Birkenau. A efectuat experimente inumane pe deportați, mai ales pe cupluri de gemeni.
Între 1943 şi 1945, Josef Mengele a luat parte la selecţia de prizonieri care urmau să fie trimisi la camerele de gazare, şi a efectuat experimente pentru studiile sale rasiale. La sfârşitul războiului, el a reuşit să scape de aliaţi şi a trăit în ascuns în Bavaria înainte de a găsi refugiu în America de Sud, în primul rând în Paraguay, unde a primit cetăţenia, apoi în Brazilia. În 1985, o echipa de cercetare formată din criminalisti brazilieni, americani şi germani au ajuns la concluzia că Mengele a uzurpat identitatea unui alt nazist si ca a murit in urma unui atac de cord în 1979 fiind îngropat sub numele de Wolfgang Gerhard.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
7 februarie 1987 - Un nou decret al Consiliului de Stat impune măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație.
7 februarie 1992 - A avut loc semnarea Tratatului de la Maastricht, care a tranformat Comunitatea Economică Europeană, în Uniunea Europeanâ. Cele 12 ţări din CEE au semnat Tratatul de la Maastricht, în Olanda, tratat care a angajat Comunitatea Economică Europeană pe calea istorică a unei uniuni politice, economice şi monetare.
Tratatul privind Uniunea Europeană (numit și Tratatul de la Maastricht) a fost semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992 în localitatea olandeză Maastricht, reprezentând până atunci cea mai profundă schimbare a tratatelor de la înființarea Comunității Europene. Acest tratat a pus bazele Uniunii Europene.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
7 februarie 1998 - S-a deschis a XVII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna de la Nagano, in Japonia.
7 februarie 1999 - A murit regele Hussein al Iordaniei.
Hussein bin Talal (n. 14 noiembrie 1935 – d. 7 februarie 1999) a fost al treilea rege al Iordaniei de la abdicarea tatălui său, regele Talal, în 1952, și până la moarte. Domnia lui Hussein s-a suprapus peste Războiul Rece și peste patru decenii de conflict arabo-israelian. A fost al doilea șef de stat arab care a recunoscut statul Israel, în 1994.
S-a născut la 14 noiembrie 1935 în capitala tarii, Amman si a fost proclamat rege al Iordaniei la 11 august 1952 la vârsta de 16 ani, fiind încoronat pe 2 mai 1953. A fost unul dintre sustinatorii ferventi ai reglementarii pasnice a conflictului din Orientul Mijlociu. În 1994 el a încheiat un tratat de pace cu Israelul. I-a succedat la tron fiul său mai mare, Abdullah.
7 februarie 1999 - Prințul Moștenitor Abdullah a devinit rege al Iordaniei după decesul tatălui său, regele Hussein.
Abdullah II bin al-Hussein (n. 30 ianuarie 1962) este actualul rege al Regatului Hașemit al Iordaniei. Se află la conducerea țării de la decesul tatălui său, regele Hussein, pe 7 februarie 1999.
7 februarie 1999 - Centrul sportiv olimpic Zetra din Bosnia și Herțegovina, refăcut după serioasele stricăciuni din timpul războiului, a fost deschis oficial de către președintele Comitetului Olimpic, Juan Antonio Samaranch, pentru a marca a XV-a aniversare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Saraievo.
7 februarie 2001 - A avut loc cea de-a 51-a ediție a Festivalului internațional de film de la Berlin – Berlinala.
7 februarie 2001 - Jean-Bertrand Aristide și-a preluat prerogativele președinției în Haiti. El a fost ales în cadrul scrutinului din 26 noiembrie 2000.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
7 februarie 2003 - Irakul a acuzat Statele Unite că își folosesc tehnologiile avansate, pentru a falsifica dovezile prezentate în Consiliul de Securitate al ONU.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com