Evenimentele Zilei de 6 aprilie în Istorie
Constantin Mavrocordat (1711l – 1769, Iași)
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluat de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
6 aprilie este a 96-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 6 aprilie
Sfântul Mucenic Irineu (grec. Irineu) a fost episcop în Cetatea Sirmium (astăzi Sremska Mitrovița, Serbia), din provincia romană Pannonia Inferioară, răspândind cu succes creștinismul în acele ținuturi și călăuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. Pe vremea marii persecuții împotriva creștinilor declanșată la ordinul împăratului Dioclețian, mărturisindu-și în continuare credința în Hristos și refuzând închinarea la idoli, Irineu a fost chinuit și martirizat prin decapitare, la 6 aprilie 304. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 6 aprilie, ziua în care și-a dat viața pentru credința creștină.
(BRU) Sf. Eutihiu, arhiepiscop († 582)
(BRC) Sf. Marcelin din Cartagina, martir
Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace (ONU)
Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace este marcată în fiecare an, la data de 6 aprilie, arătând că sportul are puterea, în general, de a aduce schimbări la nivel social, de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional, cât şi mondial. Ziua este, totodată, o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuind la egalitatea de gen, precum şi la adoptarea unui comportament social sănătos.
În contextul general actual, când la data de 11 martie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că epidemia de COVID-19 este o “pandemie”, această zi vine să încurajeze populaţia să fie activă în timp ce se confruntă cu măsurile de izolare, să încurajeze solidaritatea, spiritul comunităţii şi echipa, şi să crească conştientizarea cu privire la COVID-19, potrivit https://www.un.org/. Îndemnul zilei este #BeActive – să fim activi şi sănătoşi şi să învingem # COVID19.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astazi in istorie pentru 6 aprilie
Evenimentele Zilei de 6 aprilie în Istorie:
- 6 aprilie 1749 – Constantin Mavrocordat a abolit șerbia în Moldova;
6 aprilie 1944 – A început Prima Bătălie de la Târgu Frumos
6 aprilie 46 i.I.Hr - In Bătălia de la Thapsus (în actuala Tunisie), forțele republicane conduse de Caecilius Metellus Scipio și Marcus Porcius Cato (Cato cel Tânăr) au fost infrante de forțele lui Iulius Cezar.
Este vorba de crâncena Bătălie de la Thapsus, în urma căreia Caesar pacifică Africa, şi o legiune de-a sa, respectiv Legio V Alaudae capătă drept simbol un elefant, simbol care se va regăsi pe stindardele legiunii, până la dispariţia acesteia. Batalia de la Thapsus a avut loc in 6 aprilie 46 i.Hr, in apropiere de Thapsus ( azi Ras Dimas, Tunisia).
Armata conservatoare republicană , condusă de Marcus Porcius Cato cel tânăr şi Quintus Caecilius Metellus Scipio au înfruntat trupele lui Iulius Caesar, acesta din urmă repurtând victoria. Cu acest triumf Caesar a pus capăt pentru o vreme rezistenţei din Africa împotriva puterii sale si a facut un pas inainte spre obţinerea puterii absolute.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 aprilie 402 - A avut loc Bătălia de la Pollentia, dintre romani și vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă și capturează familia liderului vizigot, Alaric.
Stilicon Flavius (n. cca 365 — d. 408, Ravenna) a fost un general roman de rang înalt (magister militum). Fiu al unui ofițer vandal din armata imperială, a luptat în serviciul lui Teodosiu I, care, în 395, în pragul morții, i-a încredințat pe fiii săi, Arcadius și Honorius. I-a oprit pe goții lui Alaric I, învingându-i la Polentia (402) și Verona (403). Originea lui barbară a atras dușmănia celor două curți imperiale. În 408 a fost acuzat de trădare și asasinat.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 aprilie 885 - A murit Metodiu, cărturar slav (n. 820)
Metodiu de Salonic (n. ca. 815 în Salonic – d. 6 aprilie 885 în Moravia), a fost un carturar misionar si sfant, originar din Salonic. Împreună cu fratele său, Chiril, a creat alfabetul chirilic și a răspândit creștinismul (începând din 863) în Moravia și Panonia. Împreună au tradus Biblia și textele liturgice în limba slavonă, scrise în alfabetul care mai târziu a fost numit “chirilic”.
Pentru a onora personalitățile lui Chiril și Metodiu, asteroidul descoperit pe 9 august 1978 de către astronomii sovietici L.I. Cernîh și N.C. Cernîh la Observatorul Astronomic Naucinîi din Crimeea a fost numit 2609 Kiril-Metodi. Originea fratilor Chiril si Metodiu din Salonic a dat naștere la ipoteza că acești apostoli ai slavonismului ar fi putut să se tragă din românii macedoneni.
Ei și-au consacrat viața misionariatului de evanghelizare a popoarelor slave (convertirea la creștinism). Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate în limba slavă veche (paleoslavă), începând din secolul al IX-lea, apoi în medioslavă, precum și în limba română, începând din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea. Are 43 de semne slave, din care 27 au și valoare numerică (slavo-cifre).
6 aprilie 1199 - Regele Richard I al Angliei moare de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.
Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199) a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar. Moartea i-a fost provocata de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său. A domnit intre anii 1189-1199 , fiind cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar.
6 aprilie 1250 - Regele Ludovic al IX-lea al Frantei este infrant si luat prizonier in batalia de la Fariskour impotriva musulmanilor egipteni, in timpul celei de-a saptea Cruciade. În mai a fost răscumpărat pentru suma uriasa de 400.000 livre, platita de Cavalerii Templieri. Odata cu aceasta infrangere, Cruciada a VII-a a luat sfarsit.
6 aprilie 1320 - Scoția își reafirmă independența prin semnarea Declarației de la Arbroath, o scrisoare în limba latină prezentata Papei Ioan al XXII- lea. In document era subliniat dreptul Scoției în calitate de stat independent si suveran, de a recurge la acțiuni militare, atunci când ar fi fost atacata. Se crede că Declaratia a fost scrisa în Abatia Arbroath de Bernard de Kilwinning, atunci cancelar al Scoției și egumenul de Arbroath, fiind semnata de cincizeci și unu magnați și nobili scotieni.
6 aprilie 1327 - Poetul italian Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura – iubirea sa idealizată – în biserica Sf. Clara din Avignon.
Francesco Petrarca (n. 20 iulie 1304, Incisa/ Arezzo – d. 19 iulie 1374, Arquà/Padova) a fost un prozator, poet şi umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanţi poeţi lirici ai literaturii italiene. În ziua de 6 aprilie 1327, o întâlneşte, în biserica Sainte Claire din Avignon, pentru prima dată pe Laura (probabil Laure de Noves), pentru care dezvoltă o pasiune, devenită legendară prin trăinicia şi puritatea ei.
6 aprilie 1483 - S-a nascut in Urbino, in Italia de azi, Rafael Sanzio, cunoscut și ca Rafael (decedat la 6 aprilie 1520 la Roma), pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor.
Rafael Sanzio, cunoscut și ca Rafael sau Raffaello (n. 6 aprilie 1483, Urbino – d. 6 aprilie 1520, Roma) a fost un pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, iar moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepționale.
6 aprilie 1490 - Se stinge din viaţă regele Ungariei, Matei Corvin (n. 1443), fiul lui Iancu de Hunedoara.
Matia Corvin (mai des Matei Corvin, n. 23 februarie 1443, Cluj – d. 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. A fost botezat după Sfântul Matia, apostol, nu după Matei Evanghelistul.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 aprilie 1528 - A murit gravorul și pictorul renascentist german Albrecht Dürer (n. 1471).
Albrecht Dürer (1471 – 1528), Autoportret la varsta de 28 ani (Colectia Alte Pinakothek din Munchen).
6 aprilie 1572 - Din ordinul domnului Ioan Vodă cel Viteaz al Moldovei, marele boier Ionasco Sbierea şi un mare număr de partizani ai săi au fost executaţi.
La 6 aprilie 1572 din ordinul domnului Ioan Vodă del Viteaz al Moldovei, marele boier Ionasco Sbierea şi un mare număr de partizani ai săi care uneltiseră împotriva domnului sunt executaţi. Conspiraţia boierească organizată sub conducerea boierului moldovean Ionascu Sbierea a fost sprijinită dinafară de şleahticii (boierii) poloni, care urmarea înscăunarea din nou a lui Bogdan Lapuşneanu la tronul Moldovei. Înăbuşirea complotului a avut consecinţe importante în divanul domnesc, boierii neloiali domnului fiind înlocuiţi cu boieri credincioşi. Se vadea în acest fel tendinţa domniei de a constitui o grupare boierească ataşată politicii domnului Ioan.
Marea boierime moldavă îşi intensifică însă acţiunile ostile, astfel ca, Ia sfîrşitul anului 1572 şi începutul anului 1573, o nouă şi puternică conspiraţie era gata să declanşeze un adevărat război civil. Gravitatea ei se manifesta prin participarea la complot, alături de marii boieri, şi a unor prelaţi, ca, de pildă, episcopii de Rădăuţi, arhimandriţi şi egumeni ai mănăstirilor. Urmarea principală a înfrîngerii şi acestei noi conspiraţii boiereşti a fost întărirea domeniului domnesc, prin confiscarea averii “hiclenilor” şi a veniturilor multor mănăstiri în faţa domniei.
cititi mai mult despre Ioan Vodă del Viteaz al Moldovei, pe www.unitischimbam.ro
6 aprilie 1585 - La 6/16 aprilie s-a încheiat domnia lui Petru Cercel în Muntenia.
Petru Cercel (cca. 1556 – martie 1590) a fost domnul Ţării Româneşti în perioada 29 august 1583 – 16 aprilie 1585. Domnitorul s-a remarcat prin reconstrucţia şi marirea curţii domneşti de la Tîrgovişte si înălţarea unei monumentale biserici paraclis.Aceasta a fost decorată ulterior cu pictură in timpul lui Constantin Brîncoveanu, în anul 1702.
Nascut la 29 august 1583, Petru Cercel a fost fiul natural al domnului muntean Patrascu cel Bun. Porecla sa, Cercel, venea de la cercelul pe care îl purta în ureche, după moda curții domnitoare franceze, unde a stat un timp. Unele surse spun ca după moartea lui Pătrașcu cel Bun, Petru Cercel a fost surghiunit în Insula Rhodos și apoi a fost întemnițat într-o închisoare din Siria.
În intenția de a dobândi tronul tatălui său, al cărui moștenitor de drept (legitimo herede) se considera, a călătorit la Viena, în 1575, cu scopul de a apela la ajutorul împăratului Maximilian al II-lea. După decesul împăratului Maximilian al II-lea a plecat din Austria în Italia, unde a petrecut o perioadă la Genova și apoi la Roma.
În 1579, Petru Cercel a ajuns la Paris, unde a găsit sprijin pentru a convinge puterea de la Istanbul de oportunitatea instalării lui pe tronul Țării Românești. În 1581, viitorul voievod pleca din Paris spre Torino, trecând apoi prin Ferrara și Veneția, ajungând în final la Istanbul, unde a petrecut doi ani.
În urma intervențiilor insistente, la 29 august 1583 a fost uns ca domn al Țării Românești. În 1584 a mutat capitala Țării Românești de la Curtea de Argeș la Târgoviște. Petru Cercel a reconstruit și amplificat Curtea Domnească din Târgoviște și a ctitorit monumentala Biserică Domnească.
6 aprilie 1749 - Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia.
Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol – d. 23 noiembrie 1769, Iași) a fost domn al țărilor române. În Țara Românească a domnit de șase ori: septembrie 1730 – octombrie 1730; 24 octombrie 1731 – 16 aprilie 1733; 27 noiembrie 1735 – septembrie 1741; iulie 1744 – aprilie 1748; c. 20 februarie 1756 – 7 septembrie 1758 și 11 iunie 1761 – martie 1763 și în Moldova de patru ori: 16 aprilie 1733 – 26 noiembrie 1735; septembrie 1741 – 29 iunie 1743; aprilie 1748 – 31 august 1749 și 29 iunie 1769 – 23 noiembrie 1769.
În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor. A fost domnul care a suprimat iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749). S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească.
A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește. În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla în război cu Poarta Otomană, Constantin Mavrocordat cade prizonier și este ucis de un soldat rus. Totuși,a fost înmormântat cu onorurile cuvenite unui domn.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 aprilie 1795 - A aparut prima carte românească de matematică, Aritmetica, tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul. Amfilohie Hotiniul (n. circa 1730; d. circa 1800, Schitul Zagavia, comuna Scobinți, județul Iași) a fost un călugăr moldovean, care a îndeplinit între 1767-1770 funcția de episcop al Episcopiei Hotinului (de unde i se trage și numele) din cadrul Mitropoliei Proilaviei, aflată în jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol . Este autorul primei lucrări românești de geografie, remarcându-se și ca traducător al unor lucrări de aritmetică.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
6 aprilie 1814 - Războiul celei de-a Șasea Coaliții – Napoleon a fost înfrânt de către aliati, obligat să abdice fara conditii și exilat în insula Elba.
Ultima etapă a războiului, apărarea Franței, este deseori considerată a fi cea mai impresionantă campanie napoleoniană, deoarece Împăratul a învins și respins în numeroase rânduri armate mult superioare numeric. În cele din urmă, în ciuda acestor victorii tactice, înfrângerile anterioare suferite de Napoleon în Rusia și Germania s-au dovedit a fi fatale, iar aliații au ocupat Parisul, forțând abdicarea acestui la 6 aprilie 1814 și restaurând dinastia Bourbon. Tratatul de la Paris de la 30 mai 1814 reduce Franța la frontierele din 1792.
Abdicând necondiționat la 6 aprilie 1814, Napoleon semnează Convenția care îi garanta suveranitatea insulei mediteraneene Elba, iar Senatul francez îl cheamă pe tron pe Ludovic-Stanislas-Xavier de Bourbon, care debarcă la Calais pe 24 aprilie, cu o zi înainte Franța semnând armistițiul cu Aliații. Cu toate acestea, asediat la Hamburg, Davout nu evacuează orașul decât pe 27 mai, doar după un ordin formal al regelui. La 30 mai se semnează Tratatul de la Paris, între Franța și Aliați, Franța fiind readusă la granițele din 1792.
6 aprilie 1862 - În timpul Razboiului civil american, a inceput Bătălia de la Shiloh (6-7 aprilie 1862) încheieată cu victoria forțelor unioniste.
Bătalia de la Shiloh, cunoscută și ca Bătălia de la Pittsburg Landing, a fost una din principalele bătălii de pe teatrul vestic de operațiuni în Războiul civil american, bătalie dată în zilele de 6 și 7 aprilie 1862, în sud-vestul statului Tennessee. Forțele confederate, sub conducerea generalilor Albert Sidney Johnston și P.G.T. Beauregard au lansat un atac-surpriză împotriva armatei unioniste condusă de general-maior Ulysses S. Grant și a fost foarte aproape de a obține o victorie.
În prima zi a bătăliei, confederații au lovit cu intenția de a îndepărta unioniștii de râul Tennessee înspre mlaștinile dinspre pârâul Owl Creek aflate la vest, în speranța de a învinge Armata Tennessee a lui Grant înainte ca aceasta să facă joncțiunea cu Armata Ohio a generalului-maior Don Carlos Buell. Liniile confederate au căzut pradă confuziei în timpul luptelor, și oamenii lui Grant s-au îndreptat înspre nord-est, spre Pittsburg Landing.
O poziție pe un drum ușor în vale, denumită cuibul de viespi, apărata de oamenii generalului de brigadă Benjamin M. Prentiss și de diviziile lui W.H.L. Wallace, a furnizat timp suficient pentru ca restul liniei unioniste să se stabilizeze sub protecția numeroaselor baterii de artilerie. Generalul confederat Johnston a murit în timpul primei zile de lupte și Beauregard, secundul său, a decis să nu atace ultimele poziții unioniste în acea noapte.
Întăririle din partea generalului unionist Buell au sosit în cursul serii și au întors situația în dimineața următoare, când el și Grant au lansat un contraatac de-a lungul întregii linii. Confederații a trebuit să se retragă din cea mai sângeroasă bătălie din istoria Statelor Unite de până atunci, iar speranțele lor de a stopa avansul Uniunii în nordul statului Mississippi s-au pierdut.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 aprilie 1874 - La Bucureşti, România, se instituie prin decret Comisia monumentelor publice, avînd drept scop conservarea monumentelor publice din România.
6 aprilie 1871 - A fost dată în folosință calea ferată Timișoara–Arad.
6 aprilie 1877 - A fost emis decretul de mobilizare generală a armatei române, care aduce sub arme aproximativ 100 000 de oameni. Mobilizarea pentru Războiul de Independenţă a României s-a încheiat la 15 aprilie, trupele ocupînd iniţial poziţii de apărare pe Dunăre.
6 aprilie 1896 - A avut loc la Atena ceremonia de deschidere a primelor Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.
6 aprilie 1913 - S-a înființat, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice), prima instituție de învățământ superior economic din România.
6 aprilie 1917: Statele Unite declară război Germaniei, de partea Angliei si Frantei, grabind astfel sfarsitul primului razboi mondial.
6 aprilie 1917 - La Chişinău s-a desfăşurat Congresul Cooperatorilor din Basarabia, care s-a pronunţat pentru autonomia Basarabiei
6 aprilie 1920 - S-a nascut printesa Alexandra Caradja; (d. 1997)
Caradja, Karadja sau Caragea (cunoscuta și sub numele Caratzas/ Karatzas) este o familie nobilă de origină greco-bizantină (fanariotă), ai cărei membri au ocupat de-a lungul timpului importante funcții în cadrul Imperiului Otoman. Familia s-a stabilit la sfârșitul secolului al XVI-lea în Principatele Dunărene, unde au avut doi reprezentanți pe tronul Munteniei.
Descendenții acestei familii trăiesc actualmente in Germania si România. In România există și familii cu numele de Caragea care nu sunt înrudite cu familia princiară Caradja. Familia Caradja este de origină bizantina, probabil din capitala Constantinopol. Primul membru al familiei este atestat istoric în opera Alexiada a Anei Comnena.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
6 aprilie 1941 - Sa nascut Gheorghe Zamfir, celebru naist român, membru al Societății Compozitorilor din Franța din anul 1972.
6 aprilie 1941 - Se organizeaza Recensămîntul general al populaţiei României. Potrivit recensămîntului, populaţia era de 13 537 757 persoane, fapt explicabil prin pierderile teritoriale din 1940, cînd în mai puţin de trei luni numărul locuitorilor s-a diminuat cu 6 829 238 persoane, ceea ce reprezenta 34% din totalul populaţiei, iar teritoriul s-a micsorat cu 99 928 km2, adică 33,7% din suprafaţa ţării.
Structura etnică a populaţiei: români: 11 827 110 (87,4%), germani: 542 326 (4%), unguri: 407 188 (3%), alţii şi nedeclaraţi: 759 184 (5,6%). Ulterior, după eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord și ținutului Herța, a fost realizat și recensământul pentru aceste regiuni (toamna lui 1941), dar și pentru Transnistria (decembrie 1941).
6 aprilie 1941 - Al Doilea Război Mondial - Germania nazistă declanseaza invazia Regatului Iugoslaviei (Operatiunea 25), și invazia Greciei (Operatiunea Marita).
6 aprilie 1944 - A inceput Prima Bătălie de la Târgu Frumos (6 -12 aprilie; 2 – 7 mai 1944)
Din documentele găsite în arhive, în 1944 au fost două bătălii numite Bătălia de la Târgu Frumos. Prima bătălie s-a desfășurat în aprilie (6 aprilie-12 aprilie) iar a doua în mai (2-7 mai) 1944 între trupele aliate ale Germaniei Naziste și României care s-au opus Armatei Roșii a Uniunii Sovietice. În ambele bătălii, sovieticii au încercat să intercepteze șoseaua Iași-Târgu Frumos-Pașcani și să înainteze cât mai mult spre sud și spre Iași, în cadrul ofensivei din primăvara anului 1944.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 aprilie 1971 - A decedat compozitorul, pianistul si dirijorul rus, Igor Fiodorovici Stravinski (n. 1882).
6 aprilie 1974 - La Brighton in Marea Britanie, formația ABBA câștigă cea de-a 19-a ediție a Eurovision–ul pentru Suedia cu piesa Waterloo!
6 aprilie 1979 - S-a nascut cantaretul roman de hip-hop Ombladon.
6 aprilie 1984 - A murit poetul roman Virgil Carianopol. S-a nascut pe 29 martie 1908 la Caracal.
Este fiul Atenei (născută Popescu) şi al lui Grigore Carianopol, funcţionar de tribunal.A fost strănepotul , după mamă, al lui Iancu Jianu. A urmat ”Liceul Ionită Assan” din urbea-i natală, până ce a absolvit clasa III-a, când a lasat baltă si învătătură şi tot, şi a plecat în lume, cu toate ca abia împlinise patrusprezece ani. După ce trece timp de doi ani printr- o multime de peripeţii, este prins, când voia să treacă granita cehoslovacă.
Ajunge elev al Şcoalei de artificieri dela Arsenalul Armatei (1924-1930).. Între 1934 şi 1938 audiază cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Lucrează ca angajat civil în diferite servicii ale armatei. Debutează în 1928 în revista „Vraja”, şi editorial în 1931, cu volumul Flori de spini.
A scris versuri avangardiste(Un ocean, o frunte in exil), lirica neoclasica, traditionalista(Elegii si elegii) si poezii in care exalta sentimentul national ( Stergar Romanesc); memorialistica ( Scriitori care au devenit amintiri). Colaborează cu versuri, articole, cronici literare la „Revista scriitoarelor şi scriitorilor români”, „Universul literar”, „Viaţa literară”, „Azi”, „Revista Fundaţiilor Regale”, „Meşterul Manole”, „Arta” etc. A mai semnat cu pseudonimele V. Olteanu, V. Jianu, Virgil Călugăru, V. Cariopol, Vicar, Rac. In timpul regimului comunist a facut închisoare politică la Aiud şi Periprava din 1956 până în 1963.
6 aprilie 1990 - Ion Rațiu este ales președinte al Partidului National Țaranesc Crestin-Democrat din Romania.
Ion Augustin Nicolae Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD)
6 aprilie 1992 - Armata sarba a început asediul orașului Sarajevo. În aceeași zi, Comunitatea europeana a recunoscut independența Bosniei–Herțegovina.
6 aprilie 1992 - A decedat Isaac Asimov, cunoscut autor de romane science fiction de origine rusă-evreiasca (n. 1920).
6 aprilie 1994 - Președinții din Rwanda și Burundi și-au pierdut viața într-un accident aviatic.
6 aprilie 2002 - A decedat Petru Dumitriu, prozator român (n. 1924).
Tatăl său, Petre Dumitriu, căpitan (colonel după alte surse), era român, în timp ce mama, Maria-Theresia (născută von Debretzy), făcea parte din mica nobilime secuiască, dar vorbea, atât cu soțul ei, cât și cu fiul, mai mult în franțuzește și, de aceea, franceza i-a fost scriitorului, din copilărie, o a doua limbă.
Face școala primară și un an de gimnaziu la Orșova. Liceul l-a absolvit la Târgu-Jiu în 1941. Începe studii de filosofie, cu o bursă bursă „Humboldt”, la Universitatea din München (1941-1944) dar le întrerupe din cauza evenimentelor din 23 august 1944. Debutează în „Revista Fundațiilor Regale” cu Nocturnă în München în 1943.
Desi era in relatii foarte bune cu mai marii comunisti ai timpului, Gheorghiu Dej si Ion Gheorghe Maurer, fuge in 1960 din Romania in Germania, neputandu-se impaca cu rigorile comunismului si cu cenzura. Intrebat dupa Revolutie unde se considera acasa, el a spus : «Acasă» pentru mine este la Baziaș sau la București”.
Abia în 1996 a avut tăria să revină în țară. Era obsedat, la propriu, de groaza de Securitate si de teama că n-ar mai putea să se întoarcă.Sfârșitul vietii l-a găsit lucrând la o carte foarte mare, intitulată Structurile răului.A trait si a murit cu convingerea ca traim intr-o lume a raului. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numara:
Pasărea furtunii, 1957; Bijuterii de familie, 1949; Drum fără pulbere, 1951; Cronică de la câmpie, 1955; Cronica de familie, 1957; Incognito, Éditions du Seuil, 1962
6 aprilie 2005 - Președintele SUA George W. Bush, Prima Doamnă Laura Bush, foștii președinți George H. W. Bush și Bill Clinton, Secretarul de Stat Condoleezza Rice și Șeful Major al Casei Albe Andrew Card își aduc omagiile lor Papei Ioan Paul al II-lea în Biserica Sf. Petru
6 aprilie 2005 - A decedat printul Rainier al III-lea de Monaco; (n. 1923).
In fotografie: Printul Rainier al III-lea impreuna cu sotia sa , artista Grace Kelly.
6 aprilie 2009 - A avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L’Aquila. Cutremurul a ucis 309 oameni. Printre victime s-au aflat și cinci români.
În data de 6 aprilie 2009 la ora 01:32:39 GMT, a avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L’Aquila cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara magnitudinii de moment. Epicentrul său a fost în Italia centrală, la coordonatele 42°25′N 13°24′E lângă L’Aquila. Cutremurul este considerat cel mai grav înregistrat în Italia în ultimii zece ani. După cutremur au fost înregistrate circa 280 de replici, unele cu magnitudinea de moment 6,2 și al căror hipocentru a fost localizat în zona L’Aquila.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
6 aprilie 2012 - Statul Azawad isi declară independența.Este un stat nerecunoscut care si-a declarat unilateral independenta după un conflict în care Miscarea Nationala pentru Eliberarea Azawadului (MNEA) și alte grupari rebele au învins armata statului african Mali.
MINEA controlează regiunile Tombouctou, Kidal, Gao și o parte din regiunea Mopti, recunoscute pe plan internațional ca fiind parte a Republicii Mali. Statul autoproclamat Azawad are granițe cu Mali și Burkina Faso la sud, Mauritania la vest și nord-vest, Algeria la nord, și Niger la est și sud-est. Gao este capitala și cel mai mare oraș.
6 aprilie 2014 - A decedat popularul actor de cinema american Mickey Rooney; (n. 23 septembrie 1920).
Mickey Rooney a fost unul dintre cei apreciaţi actori ai Hollywood-ului secolului trecut, remarcându-se atât pe marele ecran cât şi pe Broadway, fiind nominalizat de patru ori la premiile Academiei Americane de Film şi obţinând numeroase premii de-a lungul carierei sale de aproape nouă decenii, conform biography.com şi imdb.com.
S-a născut la 23 septembrie 1920 în Brooklyn, New York, pe numele Joe Yule Jr. A apărut pe scenă pentru prima dată la 17 luni într-o producţie a părinţilor săi, iar prima apariţie într-un film s-a produs în 1926. Anul următor a interpretat rolul principal în primul film de scurt metraj al lui Mickey McGuire, prilej cu care a îmbrăţişat numele Mickey Rooney.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
6 aprilie 2020 - La ordinea zilei
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com