Evenimentele Zilei de 31 august în Istorie
Vedere de sus, Poarta nr 2 din șantierul naval Gdansk-le. Lenin și mulțimile de greviștii ai Solidaritatii, locuitorii din Gdańsk
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org
(articol in curs de editare)
31 august este a 243-a zi a calendarului gregorian și a 244-a zi în anii bisecți.
Mai sunt 122 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbători Religioase ale Zilei de 31 august
Biserica Ortodoxă Română
Aşezarea cinstitului Brâu al Maicii Domnului în raclă; Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
![Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă - foto preluat de pe ziarullumina.ro](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/08/Maica-Domnului2.jpg)
Aşezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă – foto preluat de pe ziarullumina.ro
Pe 31 august, împăratul Arcadie a așezat Cinstitul Brâu într-o raclă foarte frumoasă, pe care a numit-o “racla sfântă”, pentru a proteja capitala Imperiului și pe locuitorii acesteia de orice atac ostil, de orice nenorocire și uneltire demonică.
Sfântul Brâu s-a păstrat în racla pecetluită mai întâi în biserica Sfinților Apostoli, apoi în Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne, ce o ridicase împărăteasa Pulheria.
Această raclă nu s-a deschis până în zilele împăratului Leon cel înțelept (886-912).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
![Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (1763 – 1836) - foto preluaat de pe www.facebook.com/basilica.ro](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2024/08/Macarie-Protopsaltul1.jpg)
Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (1763 – 1836) – foto preluaat de pe www.facebook.com/basilica.ro
Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul s‑a născut în anul 1763 și a crescut într-o familie evlavioasă cu trei copii.
Doi dintre cei trei frați au îmbrățișat din tinerețe viața monahală, Sfântul Macarie Protopsaltul și sora sa Monahia Iustina Periețeanu, care va deveni mai târziu stareță la Mănăstirea Viforâta.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică
Așezarea în raclă a onoratului brâu al Preasfintei Fecioare Maria (secolul al IX-lea – secolul al X-lea)
Biserica Romano-Catolică
Sf. Raimund Nonnatus, călugăr
Sărbători naționale ale zilei de 31 august
Republica Moldova și România: Ziua Limbii Române și Limba noastră (sărbătoare)
![Limba noastră cea română, sărbătoare celebrată în Republica Moldova pe 31 august - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/08/Limba-noastra-cea-romana.jpg)
Limba noastră cea română, sărbătoare celebrată în Republica Moldova pe 31 august – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Polonia – Ziua Solidarității și Libertății
![Vedere de sus, Poarta nr 2 din șantierul naval Gdansk-le. Lenin și mulțimile de greviștii ai Solidaritatii, locuitorii din Gdańsk - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/08/Solidaritatea.jpg)
Vedere de sus, Poarta nr 2 din șantierul naval Gdansk-le. Lenin și mulțimile de greviștii ai Solidaritatii, locuitorii din Gdańsk – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Kârgâzstan – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1991)
Malaezia – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1957)
Trinidad-Tobago – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței (1962)
Evenimentele Zilei de 31 august în Istorie
- 31 august 1422 – Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea.
- 31 august 1803 – Meriwether Lewis și William Clark au pornit din Pittsburgh, Pennsylvania, în expediția lor de explorare a regiunii obținute de Statele Unite prin achiziția Louisianei.
- 31 august 1897 – Thomas Edison a obținut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.
- 31 august 1980 – Guvernul polonez a recunoscut sindicatul independent “Solidaritatea”
31 august 12 d. Hr. - S-a născut Caligula, împărat roman (d. 41)
![Caligula (latină: Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus, 31 august 12 d.Hr. - 24 ianuarie 41 d.Hr.), de asemenea, cunoscut sub numele de Gaius, a fost Împărat Roman intre anii 37-41 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2018/03/Caligula.jpg)
Caligula – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Caligula (latină: Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus, 31 august 12 d.Hr. – 24 ianuarie 41 d.Hr.), de asemenea, cunoscut sub numele de Gaius, a fost împărat roman între anii 37-41.
Caligula a fost un membru al casei conducătoare cunoscută sub numele de dinastia Iulio-Claudiană.
Germanicus a fost tatăl lui Caligula, nepotul și fiul adoptat al împăratului Tiberius, a fost un general de succes și unul dintre cele mai iubite figuri publice din Roma.
Tânărul Gaius a primit porecla de Caligula (însemnând “cizma”, diminutivul de Caliga, sandală purtată de soldații romani) de la soldații tatălui său în timp ce i-a însoțit în timpul campaniilor sale din Germania.
Când Germanicus a murit la Antiohia, în 19 d.Hr., soția sa Agrippina, s-a întors la Roma, împreună cu cei șase copii, unde au fost prinși într-un conflict amar cu Tiberius.
Acest conflict a dus la distrugerea familiei sale, cu Caligula ca singurul supraviețuitor.
Neatins de intrigile mortale, Caligula a acceptat invitația de a locui la curtea împăratului pe insula Capri, în 31 d.Hr., unde Tiberius se retrăsese cinci ani.
La moartea lui Tiberius în 37 d.Hr., Caligula l-a succedat pe bunicul și stră-unchiul său adoptiv.
Există câteva surse de supraviețuitori de pe timpul domniei lui Caligula, deși el este descris ca un conducător nobil și moderat în primele șase luni ale domniei sale.
După aceasta, sursele se concentreze asupra cruzimii lui, extravaganței și perversiunii sexuale, prezentându-l ca un tiran nebun.
În timp ce fiabilitatea acestor surse a fost tot mai mult pusă sub semnul întrebării, este cunoscut faptul că în timpul domniei sale scurte, Caligula a lucrat pentru a crește puterea sa personala de împărat fără restricții.
El a inițiat o mare parte din proiectele de construcții ambițioase și locuințe notorii de lux pentru el.
Cu toate acestea, el a inițiat și construirea a două noi apeducte din Roma: Claudia Aqua și Anio Novus.
În timpul domniei sale, imperiul a anexat Regatului Mauritania și a făcut-o provincie.
La începutul anului 41 d.Hr., Caligula a fost primul împărat roman asasinat, rezultatul unei conspirații care implică ofițeri din garda pretoriană, precum și membri ai Senatului roman și a curții imperiale.
Scopul conspiratorilor a fost “să folosească ocazia de a restabili Republica Romană”, dar planul a fost zădărnicit : în aceeași zi, garda pretoriană l-a declarat pe unchiul lui Caligula , Claudius, împărat în locul lui.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
31 august 161 - S-a născut imparatul roman Commodus; (d. 192).
Proclamat împărat in anul 180, Commodus a instituit un regim absolutist, in care puterea era exercitată de favoriții săi, Tigidius Perennius și M. Aurelius Cleander, apoi de Q. Aemilius Laetus, prefecți ai pretoriului.
Cultele orientale au cunoscut o largă răspândire.
La 31 decembrie 192 a cazut victima unei conspirații inițiată de Q. Aemilius Laetus, Eclectus și de Marcia (amanta împăratului). Odata cu el s-a stins dinastia Antoninilor
31 august 577 - A decedat Ioan Scolasticul, fost patriarh al Constantinopolului din 12 aprilie 565 până la moartea sa.
A fost sanctificat de Biserica Ortodoxa.
31 august 651 – A trecut la odihna întru Domnul cel întru sfinţi Părintele nostru Aidan de Lindisfarne, iluminător al regiunii Northumbria (nordul Angliei)
![Sfântului Aidan episcopul, întemeietorul manastirii din Lindesfarne (†651) - foto preluat de pe www.calendar-ortodox.ro](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2024/08/Aidan-de-Lindisfarne-.jpg)
Sfântului Aidan episcopul, întemeietorul manastirii din Lindesfarne (†651) – foto preluat de pe www.calendar-ortodox.ro
Cel întru sfinţi Părintele nostru Aidan de Lindisfarne (?-651), iluminător al regiunii Northumbria (nordul Angliei), a fost un călugăr misionar și primul episcop din Lindisfarne.
Este unul din cei mai cinstiți sfinți din Anglia.
Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la 31 august.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
31 august 1056 - După o boală bruscă de câteva zile, împărăteasa bizantină Teodora moare fără copii, acest lucru ducând la sfârșitul dinastiei macedoniene. (n. cca 981).
![Teodora a III-a (greacă Θεοδώρα) (n. ca. 985 - d. 1056) a fost o împărăteasă a Bizanţului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2018/08/Teodora-a-III-a.jpg)
Teodora a III-a – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Teodora a III-a (n. ca. 985 – d. 1056) a fost o împărăteasă a Bizanțului. Teodora a fost fiica lui Constantin al III-lea și sora cea mai mică a Zoei.
În anul 1032 a fost nevoită să se retragă la mănăstire. La 21 aprilie 1042 în fruntea unei revolte a maselor a revendicat dreptul ei de succesoare pe tronul bizantin.
Însă, în luna iulie a aceluiași an a trebuit să renunțe la tron în favoarea lui Constantin al IX-lea Monomahul, care s-a căsătorit cu sora ei Zoe.
După moartea împăratului Constantin al IX-lea în 1055, Teodora a urcat la vârsta de 70 de ani din nou pe tron (11 ianuarie 1055) și a domnit până la moartea sa, în anul 1056.
Înainte de moarte, Teodora a III-a, neavând copii, l-a desemnat ca urmaș pe Mihail al VI-lea Bringas, astfel urmând pe tronul bizantin o dinastie macedoneană.
Ulterior, Mihail a fost învins de un ofițer bizantin, Isaac Comnenul (care se va încorona ca Isaac I Comnen), împăratul detronat murind într-o mănăstire.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
31 august 1158 - A murit regele Sancho al III- lea al Castiliei și Toledo timp de un an, din 1157 la 1158. S-a nascut in 1134.
În timpul Reconquistei,la care a luat parte activ, el a fondat Ordinul Calatrav, primul Ordin militar înființat în Castilia.
O Bula papală data de Papa Alexandru al III– lea la 26 septembrie 1164 a confirmat constituirea acestui Ordin.
Puterea politică și militară a ordinului s-a disipat spre sfârșitul secolului al 15-lea, dar dizolvarea Ordinului nu a avut loc decat in anul 1838.
31 august 1302 – A avut loc Pacea de la Caltabellotta care își propune să rezolve conflictul dintre Casa de Anjou și Casa de Barcelona privind proprietatea din sudul Italiei.
Regatul Siciliei este împărțit: Frederic al II-lea de Aragon primește insula ca domeniul al său, Carol al II-lea de Neapole primește teritoriile peninsulare (Mezzogiorno), numite de contemporani tot regat al Siciliei, însă reținute de istoriografia modernă drept Regatul Neapolelui.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
31 august 1314 - Regele Håkon V Magnusson muta capitala Norvegiei de la Bergen, la Oslo. Haakon Magnusson (1270 – 8 mai 1319) a fost regele Norvegiei din 1299 până în 1319.
Haakon a fost fiul cel mic supravieţuitor al lui Magnus al VI-lea al Norvegiei şi a soţie sale, Ingeborg a Danemarcei. Prin intermediul mamei sale, el a fost descendent al lui Eric al IV-lea al Danemarcei.
31 august 1422 - A murit Regele Henric al V-lea al Angliei; (n. 1387).
Fiul sau Henric al VI-lea a devenit rege la vârsta de opt luni, iar treburile tarii vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.
![Henric al V-lea (n. 16 septembrie 1386, Monmouth Castle, Țara Galilor, Regatul Angliei – d. 31 august 1422, Vincennes, Métropole du Grand Paris, Franța) a fost regele Angliei între 1413 și 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke - Miniatura în Regimentul Prinților de Thomas Hoccleve, c. 1411–1413 - foto preluat de pe en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2023/08/Henric-al-V-lea-al-Angliei.jpg)
Henric al V-lea – Miniatura în Regimentul Prinților de Thomas Hoccleve, c. 1411–1413 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Henric al V-lea (n. 16 septembrie 1386, Monmouth Castle(d), Țara Galilor, Regatul Angliei – d. 31 august 1422, Vincennes, Métropole du Grand Paris, Franța) a fost regele Angliei între 1413 și 1422.
Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke.
Data nașterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387.
S-a născut într-o familie care părea să nu aibă nici o șansă de a accede la tronul Angliei, însă Henric al IV-lea a lăsat un regat consolidat și a reușit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franței și Angliei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
![Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 - 21 mai 1471) a fost rege al Angliei 1422 - 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 - 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței - (Miniatura în cartea Talbot Shrewsbury, 1444–1445) - foto preluat de pe en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2023/03/Henric-al-VI-lea-al-Angliei.jpg)
Henric al VI-lea – (Miniatura în cartea Talbot Shrewsbury, 1444–1445) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Henric al VI-lea (n. 6 decembrie 1421, Windsor and Maidenhead, Berkshire, Regatul Angliei – d. 21 mai 1471, Londra, Regatul Angliei) a fost rege al Angliei 1422 – 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 – 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
31 august 1724 - A murit Regele Ludovic I ( Luis Felipe) al Spaniei; (n. 1707).
Ludovic a domnit pentru o scurtă perioadă, după ce tatăl său a abdicat în favoarea sa la 15 ianuarie 1724 și până la moartea sa de variola, șapte luni mai târziu.
După decesul său, tatăl său s-a întors pe tron și a continuat să domnească până la propria lui moarte în 1746.
31 august 1786 - S-a născut chimistul francez Michel Eugene Chevreul.
A scris lucrarea “Principiile armoniei si contrastului culorilor si aplicarea lor in arte”, desemnata ca cea mai complexa carte scrisa vreodata despre culoare; (d. 9 aprilie 1889).
I se atribuie descoperirea acidului margaric, cu rol important în obținerea margarinei și crearea primului tip de sapun, realizat din grasimi animale.
În ceea ce privește domeniul artelor vizuale, Chevreuil studiază culorile și formulează Legea contrastului culorilor.
A trăit aproape 102 ani, fiind în același timp un deschizător de drumuri în domeniul gerontologiei.
31 august 1803 - Meriwether Lewis și William Clark au pornit din Pittsburgh, Pennsylvania, în expediția lor de explorare a regiunii obținute de Statele Unite prin achiziția Louisianei.
![Meriwether Lewis și William Clark - foto preluat de pe en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2023/08/Lewis---i-Clark-.jpg)
Meriwether Lewis și William Clark – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Expediția lui Lewis și Clark, întreprinsă în perioada 1804 – 1806, a fost prima expediție terestră efectuată de către Armata Statelor Unite în scopul traversării continentului american și explorării coastei Pacificului, dar și localizării de resurse naturale obținute prin achiziționarea teritoriului Louisiana.
A fost condusă de ofițerii Armatei Statelor Unite Meriwether Lewis și William Clark, ajutați de către Sacajawea și Toussaint Charbonneau.
Această expediție a stat la baza expansiunii către vest a Statelor Unite.
După cumpărarea provinciei Louisiana de la Franța, Statele Unite aveau un interes major în explorarea interiorului continentului și, eventual, în extinderea până la Oceanul Pacific.
Expediția celor doi este a treia expediție de traversare a continentului american, fiind precedată de expediția din 20 iulie 1793 a lui Sir Alexander Mackenzie.
Acesta traversase continentul și în 1789 dar acesta a ajuns până la cumpăna apelor din Munții Stâncoși, fiind totodată și primul european ce ajungea la Oceanul Arctic venind dinspre continent.
Cumpărarea provinciei Louisiana în anul 1803 a aprins dorința de expansiune pe coasta de vest a continentului.
Statele Unite nu erau sigure ce cumpăraseră iar Franța nu știa la acel timp cât pământ vânduse.
La câteva săptămâni după cumpărare, președintele Thomas Jefferson, un susținător al expansiunii vestice, a convins congresul să aloce 2.500 de dolari pentru o expediție.
În mesajul său către Congres, Jefferson a scris:
“Fluviul Missouri și indienii ce locuiesc în zonă nu sunt bine cunoscuți decât până la conexiunea cu Mississippi și, în consecință, un ofițer inteligent, cu zece, doisprezece oameni aleși, ar putea explora întreaga linie, chiar și până la Oceanul Vestic.”
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
31 august 1811 - A murit Louis Antoine de Bougainville, celebru explorator francez; (n.11 noiembrie 1729).
Louis Antoine de Bougainville a făcut o călătorie celebră, între anii 1766 -1769 , pe care a descris-o în lucrarea sa „Voyage autour du monde” .
În Brazilia, botanistul Philibert Commerson îmbarcat pe nava l’Étoile aflata sub comanda lui Bougainville, a descoperit floarea pe care o va denumi, mai târziu Bougainvillée, iar această floare îi va fi daruită primei soții a lui Napoleon.
În anul 1768, Bougainville a descoperit cea mai mare insulă din Arhipelagul Salomon , de cca 9.000 km² și care îi poartă numele: Insula Bougainville
31 august 1821 - S-a născut Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog; a formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul; (m. 8 septembrie 1894).
In Enciclopediei Britannica din 1911, se spunea:
”viața sa a fost de la început până la sfârșit una dedicată științei, și el trebuie considerat unul din cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XIX-lea.”
O mare asociație de institute de cercetări din Germania,Asociatia Helmholtz , îi poartă numele.
31 august 1848 - Au fost publicate “Dorinţele Partidei Naţionale în Moldova”, unul dintre documentele programatice de bază ale Revoluţiei de la 1848.
31 august 1867 - Ion Heliade-Radulescu a fost ales presedinte al Academiei Române.
31 august 1867 - A murit Charles Baudelaire, poet, critic literar, estetician francez, precursor al simbolismului şi modernismului; unicul său volum de poeme, “Florile răului”, a fost caracterizat de criticul T.S.Eliot drept “cel mai mare exemplu de poezie modernă în orice limbă”; (n. 9 aprilie 1821).
31 august 1870 - S-a născut Maria Montessori, medic și pedagog italian (d. 1952)
![Maria Montessori (n. 31 august 1870, Ancona, Italia - d. 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda) a fost medic și pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa (Școli Montessori) - foto preluat de pe en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2020/01/Maria-Montessori.jpg)
Maria Montessori – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Maria Montessori (n. 31 august 1870, Ancona, Italia — d. 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda) a fost medic și pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa (Școli Montessori).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
31 august 1876 - A fost detronat sultanul otoman Murat al V-lea de catre fratele său, Abd-ul-Hamid II.
A fost sultan al Imperiului Otoman numai trei luni, de la 30 mai 1876 la 31 august 1876, domnia sa fiind cea mai scurta din istoria Imperiului Otoman.
A fost aruncat in inchisoare pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, însă adversarii săi au folosit acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a reformelor democratice pe care a incercat sa le initieze.
A rămas prizonier până la moarte în palatul Çırağan din Istanbul.
Fratele sau Abdulhamid al II-lea l-a inlocuit pe tronul imperial.
31 august 1879 - S-a născut Taisho, al 123-lea împărat al Japoniei; (d.25 decembrie 1926).
A fost fiul unei concubine oficiale a Împăratului Meiji, Naruko Yanagiwara, si a primit titlul de „Haru no miya” pe data de 6 septembrie 1879.
Cei doi frați mai mari ai săi muriseră de mici, iar el însuși era bolnăvicios.
Conform tradiției, a fost crescut până la vârsta de 7 ani de prințul Tadayasu Nakayama, care îl crescuse și pe tatăl lui, Împăratul Meiji.
Pe data de 3 noiembrie 1888 a fost numit oficial prinț-regent, primind numele de Tōgu.
31 august 1888 - A fost ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.
![„Jack Spintecătorul” este un pseudonim acordat unui criminal în serie anonim (sau criminali anonimi)[1] activ în jurul regiunii Whitechapel și în districtele adiacente orașului Londra, Anglia, în toamna anului 1888. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul - in imagine, "With the Vigilance Committee in the East End: A Suspicious Character" from The Illustrated London News, 13 October 1888 - foto preluat de pe en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/09/Jack-Spintecatorul-1888.jpg)
“With the Vigilance Committee in the East End: A Suspicious Character” from The Illustrated London News, 13 October 1888 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul.
Mary Ann Nichols (pseudonimul său fiind „Polly”), născută pe 26 august 1845 și omorâtă vinerea, pe 31 august 1888. Avea 43 de ani când a fost ucisă.
Cadavrul său a fost descoperit dimineața în jurul orei 3:40 în fața unui grajd îngrădit la intrarea în Buck’s Row (acum poartă denumirea de Durward Street), o stradă lăturalnică din Whitechapel situată la o depărtare de 200 yarzi de London Hospital.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
31 august 1895 - Contele german Ferdinand von Zeppelin a patentat balonul navigabil care ii poarta numele (Zeppelinul).
![First flight of the LZ 1 - foto preluat de pe en.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2017/07/Zeppelin.jpg)
First flight of the LZ 1 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin (n. 8 iulie 1838, Konstanz, Marele Ducat de Baden – d. 8 martie 1917, Berlin, Imperiul German) a fost constructorul german al dirijabilului.
În 1900, cu motorul pregătit de el, a efectuat primul zbor cu un dirijabil rigid cu structură metalică.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
31 august 1897 - Thomas Edison a obțiunut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.
![Vedere interioară a Kinetoscopului cu vizualizator în partea de sus a dulapului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2023/08/Kinetoscop.jpg)
Vedere interioară a Kinetoscopului cu vizualizator în partea de sus a dulapului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Kinetoscopul, este aparatul care redă imagini în mişcare din lumea reală obţinute cu ajutorul unui kinetograf, mai pe înţeles un aparat de filmat cu suport fexibil de 35 mm cu perforaţii.
Kinetoscopul este inventat şi realizat de Edison în anul 1890 şi prezentat pentru prima dată la Expoziţia Mondială de la Chicago.
Pentru a crea senzaţia de mişcare, foloseşte un tambure dinţat cu rotaţie sacadată imprimată de un sistem de transport sacadat, astfel că fiecare imagine va sta în faţa vizorului un anumit timp pentru a fi pecepută, după care obturatorul o va acoperi făcând posibilă aducerea următoarei.
Deplasare se făcea cu o frecvenţă de 46 imagini pe secundă.
Aparatul a fost conceput pentru vizionare unei singure persoane.
Începe producerea lui în serie din 1893. Edison a făcut şi o încercare de sonorizare a filmuleţelor, asociind kinetoscopul cu o altă invenţie de a lui fonograful.
Pentru durata filmuleţelor, circa 1 minut, a fost o mare reuşită, ţinând cont şi de tehnologiile de atunci.
Oricum, cu toate că aplicaţia lui, a kinetoscopului nu a fost de durată a însemanat un pas important spre invenţia fraţilor Lumière, cinematograful.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
31 august 1907 - Anglia, Rusia şi Franţa formează alianta Tripla Înţelegere.
31 august 1908 - S-a nascut William Saroyan, prozator și dramaturg american; (d. 1981).
31 august 1914 - S-a născut Octavian Vuia, filosof, eseist, memorialist; a fost director adjunct al departamentului românesc al postului de radio “Europa Liberă” în perioada 1976-1980 şi a fondat, împreună cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Horia Stamate Centrul român de studii de la Paris (1949); (m. 11 decembrie 1989).
31 august 1921 - Nicolae Paulescu, medic român, a publicat, la aceasta data, un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, numit de el “pancreina”; studiul a aparut în revista “Archives Internationale de Physiologie”, tiparita la Paris si la Liege, si poate fi considerat actul de nastere al insulinei; totusi, în 1923, Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei a fost atribuit canadienilor F.G. Banting si J.J.R. MacLeod.
31 august 1927 - S-a născut poetul Dan Deşliu: “Lazăr de la Rusca”, “Minerii din Maramureş”; (m. 4 septembrie 1992).
31 august 1928 - S-a născut James Coburn, cunoscut actor de film (Premiul Oscar, în anul 1998, pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru prestaţia din filmul “Affliction”); (m. 18 noiembrie 2002).
31 august 1931 - Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul Miscarii Legionare din Romania, a fost ales deputat.
![Corneliu Zelea Codreanu (n. 13 septembrie 1899 la Huși - d. 30 noiembrie 1938) a fost liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuți și sub numele de Legionari, Mișcarea Legionară sau neoficial, „Cămășile Verzi”. Codreanu a avut controlul absolut al organizației. Legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul. A fost asasinat în timpul detenției din ordnul regelui Carol al II-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/09/Corneliu-Zelea-Codreanu.jpg)
Corneliu Zelea Codreanu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Corneliu Zelea Codreanu (nume la naștere Corneliu Zelinski; n. 13 septembrie 1899, Huși, România – d. 30 noiembrie 1938, Tâncăbești, Snagov, Ilfov, România), cunoscut și ca Corneliu Codreanu, a fost un politician român, fondatorul și liderul carismatic al organizației de extremă-dreaptă Garda de Fier (cunoscută și sub denumirea de Legiunea Arhanghelul Mihail sau Mișcarea Legionară), din România interbelică.
Membrii mișcării sunt cunoscuți sub numele de legionari sau, neoficial, drept „cămășile verzi”. Codreanu, căruia legionarii i-au atribuit titlul Căpitanul, a avut controlul absolut al organizației.
Din 1919, Codreanu era membru al Gărzii Conștiinței Naționale, iar în 1923, împreună cu Alexandru C. Cuza, a fondat Liga Apărării Naționale Creștine (L.A.N.C.), pe care a părăsit-o doi ani mai târziu, din cauza diferențelor ideologice.
În 1927 și-a înființat propria mișcare, Legiunea Arhanghelul Mihail.
(…) Cucerit de manifestațiile teatrale, de paradă, de care se folosea propaganda nazistă în Germania, Codreanu, pentru a-i atrage pe țărani la ideologia sa și pentru a le obține voturile, vizitează satele îmbrăcat în costum național și călare pe un cal alb.
În 1931 este ales în parlament deputat de Neamț, obținând, conform documentelor vremii, 11.300 voturi valid exprimate.
În 1932, devine pentru a doua oară parlamentar, candidând în județul Tutova, cu 5.600 de voturi. În 1938, a fost asasinat, alături de alți 13 legionari, în timpul detenției, la ordinul regelui Carol al II-lea.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
31 august 1931 – După construirea a 4.320.446 vehicule, Ford Motor Company oprește producția modelului A. Modelul B înlocuiește seria
31 august 1939 - Germania nazistă montează un atac armat asupra postului de radio Gleiwitz, creând un pretext pentru a acuza si ataca Polonia în ziua următoare, declansand astfel Al doilea Razboi Mondial în Europa.
31 august 1939 - Armand Calinescu, prim-ministru, a respins cererea guvernului german de a nu permite tranzitul prin România a 3000 de lazi cu bombe si proiectile destinate Poloniei. Premierul român a dat asigurari privind neutralitatea României si respectarea angajamentelor economice asumate, cu conditia ca si partea germana sa le respecte.
31 august 1941 - A murit, asasinata de N.K.V.D.-ul sovietic, scriitoarea rusa Marina Țvetaeva;( n.1892).
31 august 1944 - Prin Înaltul Decret Regal nr. 1620 din 1944 este repusa în functiune Constitutia din 1923 (abrogata la 1938 de catre Carol al II-lea).
31 august 1944 - Trupele sovietice au intrat în Bucureşti. La venirea armatei sovietice, rezistenta armatei germane in Bucuresti fusese lichidata de Armata Romana, dupa lovitura de la 23 August.
![Armata Roşie a intrat în Bucureşti la o săptămână după evenimente, găsind oraşul eliberat de germani, armata română gata de luptă de partea ei şi un guvern dispus să-i fie aliat - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2015/08/Armata-Ro--ie.jpg)
Armata Roşie a intrat în Bucureşti la o săptămână după evenimente, găsind oraşul eliberat de germani, armata română gata de luptă de partea ei şi un guvern dispus să-i fie aliat – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ziua în care Bucureştiul a fost ocupat de Armata Roşie: „Ăştia-s biruitorii Wehrmachtului?!“
articol scris de Mariana Iancu, preluat de pe adevarul.ro
La sfârşitul lunii august a anului 1944, trupele sovietice au intrat în Bucureşti. „Armata eliberatoare“ urma să staţioneze pe teritoriul României doar câteva luni, dar în realitate a rămas până în 1958, asigurând instaurarea comunismului.
Armistiţiul încheiat la la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) pe de o parte a scurtat războiul cu câteva luni, salvând de la moarte sute de mii de soldaţi, însă, pe de altă parte, a permis ocuparea ţării de către Armata Roşie, situaţie care a durat până în anul 1958, timp în care sovieticii au asigurat instaurarea comunismului.
Seniorul Corneliu Coposu a relatat în revista „Flacăra“ în anul 1993 cum a trăit momentul istoric:
„Ruşii au sosit în Bucureşti pe 28 august. Eu am avut să-i primesc, pentru că n-a vrut nimeni altcineva! S-au temut! Trebuia să-i primească primarul provizoriu al Capitalei, Dombrovschi. El însă a spus: . Eram secretar general al Consiliului de Miniştri si m-am dus eu, împreună cu fiica lui Dombrovschi, Nina, care ştia ruseşte. Cunoscând deja apetitul ruşilor pentru maşini frumoase, ne-am dus cu o maşină mai prăpădită si i-am aşteptat acolo, la marginea Colentinei. Au apărut ruşii! Când i-am văzut, mi-am zis: <Ăştia-s biruitorii Wehrmachtului?!> Era o căruţă, la care erau înhămaţi un cal si o vacă!!! Penibilă intrare! În fine, a apărut unul, care era cam cherchelit şi nu făcea figură de general, dar totuşi era general, cel care comanda coloana! I-am asigurat că sunt bine primiţi, că nu vor avea probleme! Ei n-au tras nici un foc de armă nici în Bucureşti şi nici altundeva, pentru că nemţii erau luaţi prizonieri de armata noastră. Dar aceasta nu i-a împiedicat să dea un comunicat a doua zi ca ! A fost un singur mort la ocuparea Bucureştiului: un sublocotenent care s-a îmbătat şi s-a împuşcat din greşeală. A fost îngropat cu onoruri în piaţa publică din Crângaşi!“,
a povestit Corneliu Coposu, liderul opoziţiei din România postcomunistă. Fragmentul inedit a fost făcut public de Ion Andrei Gherasim, fostul secretar al Seniorului.
În urma armistiţiului încheiat la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) şi a tratatelor de pace de la Paris, România a intrat sub ocupaţia militară sovietică.
Arhivele militare vorbesc despre faptul că în 1946, nu mai puţin de 615.000 militari se aflau pe teritoriul ţării noastre.
Trupele sovietice au fost retrase treptat, în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Cu toate acestea, regimul de la Bucureşti a continuat să aducă elogii Uniunii Sovietice şi au continuat măsurile represive împotriva „duşmanilor“.
Arestările au continuat, s-au organizat şedinţe publice de demascare, exact ca în anii ’50.
Ele, spune istoricul Ioan Scurtu, în lucrarea „Premisele schimbărilor revoluţionare din anul 1989“ publicată în „Studii şi articole de istorie LXXV“, 2009, erau menite să adoarmă vigilenţa Kremlinului, care trebuia să ştie că România rămânea o verigă puternică a lagărului socialist.
Regimul a devenit mai relaxat. Din anul 1960 s-a trecut la eliberarea deţinuţilor politic, prin mai multe decrete de amnistie. În august 1964 au fost puşi în libertate ultimii 10.000 de deţinuţi politic.
31 august 1945 - S-a născut Van Morrison, vocalist, instrumentist și compozitor irlandez.
31 august 1945 - S-a născut cosmonautul rus Leonid Popov. A fost selectat cosmonaut la 27 aprilie 1970, și a zburat în calitate de comandant pe Soyuz 35.
De asemenea a făcut parte din echipajul Soiuz-40 în anul 1981, alături de cosmonautul român Dumitru Prunariu.
31 august 1949 - S-a născut actorul american Richard Gere.
Revista „People” l-a numit „Cel mai sexy barbat in viață”, în 1999.
În 2002, el a apărut în trei aparitii majore: thriller-horror Mothman Prophecies, drama Unfaithful, și Chicago (versiunea care a câștigat Premiul Oscar) pentru care a câștigat un Glob de Aur ca „Cel mai bun actor – Comedie sau muzical„.
Filmul lui Gere din 2004, Shall We Dance, a reprezentat un succes in incasari de 170 milioane dolari. Gere a fost declarat „Omul Anului” de catre Harvard University’s Hasty Pudding Theatricals’in anul 2006.
31 august 1961 - S-a născut Ioan Gyuri Pascu, actor și muzician român (d. 2016)
Ioan Gyuri Pascu (n. 31 august 1961, Agnita, regiunea Brașov – d. 26 septembrie 2016, București) a fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987.
S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae.
A fondat mai multe formații de succes în anii 1990, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații.
A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, și este un critic al radioului comercial românesc.
Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie și în Occident – regizor Cristian Mungiu.
A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele.
A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV.
A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
31 august 1963 - A murit pictorul francez Georges Braque, fondator – alături de Pablo Picasso – al curentului cubist in arta; (n. 1882).
31 august 1963 - A fost inaugurarat ”telefonul roșu”, o legatura telefonică directă intre președinții american și sovietic.
31 august 1970 - S-a născut regina Rania a Iordaniei, sotia regelui Abdulah al II-lea .
31 august 1973 - A murit actorul şi regizorul John Ford; filmele western realizate de el au devenit modele ale genului: “Diligenţa”, “Omul liniştit”, “Fructele mâniei”; (n. 1 februarie 1894).
31 august 1980 - După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent “Solidaritatea”
![Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943, Popowo(d), Germania Nazistă) este un om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia. Lider charismatic, a fost cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność), a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și a îndeplinit funcția de președinte al Poloniei între 1990 și 95 - foto preluat de pe www.theatlantic.com](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2020/08/Lech-Walesa-Solidaritatea.jpeg)
Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943, Popowo(d), Germania Nazistă) este un om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia. Lider charismatic, a fost cofondator al primului sindicat independent din Europa de Est comunistă, Solidaritatea (Solidarność), a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983 și a îndeplinit funcția de președinte al Poloniei între 1990 și 95 – foto preluat de pe www.theatlantic.com
Solidaritatea (nume integral)ș Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea” ) este o federație sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk în Polonia și condusă inițial de Lech Wałęsa.
În anii 1980 a constituit o importantă mișcare anticomunistă, adunând de la persoane asociate cu Biserica Catolică până la membri ai stângii anticomuniste.
Solidaritatea sugera nonviolența în activitatea membrilor săi.
Supraviețuirea Solidarității a reprezentat un eveniment fără precedent nu doar pentru Polonia, un satelit al Moscovei condus pe un sistem comunist unipartit, ci pentru întregul bloc estic.
Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est, slăbind regimurile comuniste.
În Polonia, Solidaritatea a fost principala cauză a prăbușirii comunismului.
Criza economică tot mai adâncă de la sfârșitul anilor 1980 a determinat izbucnirea unor greve masive, iar guvernul, amenințat de faliment economic, a fost nevoit să încheie un acord cu sindicatele libere, prin care s-a decis organizarea primelor alegeri libere.
Curând, Republica Populară Polonia a fost înlocuită de o republică democrată.
Aceste alegeri, în care au învins cu precădere candidați anticomuniști, au cauzat o serie de revoluții pașnice anticomuniste în Europa Centrală și de Est.
Modelul Solidarității a fost preluat, pe diverse căi, de opoziția din întreaga Europă comunistă, fapt care a determinat căderea blocului estic și, mai apoi, dizolvarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.
31 august 1986 - În regiunea Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter.
Cutremurul a fost simțit în opt țări, afectând o mare parte a Europei de Sud-Est.
Cea mai afectată regiune a fost Focșani-Bârlad, unde intensitatea seismului a fost de VIII grade pe scara Mercalli, provocând de exemplu, prăbușirea unei biserici.
Cutremurul a dus în România la decesul a 8 persoane (niciuna în București) și la rănirea a 317 persoane – în principal datorită pagubelor elementelor non-structurale (tencuială căzută de exemplu).
În Lunca Prutului, terenul s-a surpat și au apărut cratere.
Conform datelor oficiale, În Republica Moldova, în regiunea Chișinău-Kagul au fost consemnate 2 persoane decedate, 558 rănite, 12.500 sinistrați și 55.000 case avariate.
În Chișinău există anumite mențiuni neoficiale cu privire la prăbușirea a 4 blocuri de locuințe, rezultând aproximativ 100 de victime, dar aceste informații nu sunt validate de informațiile oficiale.
În București și în nordul Bulgariei seismul a avut intensitatea VII, în Skopje intensitatea V, în Simferopol, Kiev, Uniunea Sovietică și în Belgrad intensitatea IV, iar în Moscova, Titograd și Iugoslavia intensitatea III.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
31 august 1986 – Linia de pasageri sovietică Amiralul Nakhimov se scufundă în Marea Neagră după ce s-a ciocnit cu nava de marfă, Piotr Vasev, ucigând 423 din cele 1.234 aflate la bord.
Construită în 1952, în fosta Republică din Weimar (Germania), sub numele de Berlin, nava a fost oferită URSS ca despăgubire de război și a servit ca navă de pasageri sovietică timp de 30 de ani.
A fost rebotezată Amiral Nakimov, în onoarea amiralului Pavel Nakimov, un comandant al marinei rusești în secolul XIX, care a jucat un rol important în războiul din Crimeea.
După preluarea ei de către ruși, transformările au crescut talia navei la 17.053 tone, scrie Russia Beyond. A intrat în serviciu ca navă de linie în 1957, în cadrul companiei de navigație Black Sea Steamship.
(…)
La orele 22, Amiral Nakimov părăsea portul Novorossiisk. La scurt timp, pilotul navei a obsevat că nava cargou Piotr Vasev sosea în port. Piotr Vasev era un cargou de 18.604 tone, construit în Japonia și recent achiziționat de Uniunea Sovietică.
Piotr Vasev transporta o încărcătură de ovăz și orz din Canada. Pilotul de pe Amiral Nakimov a avertizat cargoul prin radio.
A primit răspunsul: „Nu vă faceți griji, ne vom îndepărta unul de celălalt”.
Căpitanul lui Piotr Vasev, Piotr Tkatcenko, s-a angajat să cedeze trecerea pachebotului.
Însă lucrurile au căpătat o întorsătură ciudată. Piotr Vasev tot avansa în direcția lui Amiral Nakimov.
Echipajele celor două nave au început să se îngrijoreze dar căpitanul Tkatcenko, care supraveghea mișcările pe radarul său automat, a anunțat că totul se va întâmpla așa cum a fost prevăzut și că cele două nave se vor evita în condiții de siguranță.
Convins că cargoul va trece fără incident, căpitanul Markov s-a retras în cabină, lăsându-l pe secundul Alexandr Ciudnovski la comandă.
Acesta din urmă a apelat de mai multe ori nava Piotr Vasev pentru a-i cere să-și explice mișcările și acțiunile.
Cum cargoul nu-și schimba direcția, secundul de pe Amiral Nakimov a schimbat cu zece grade cursul navei.
Dar a fost prea târziu.
Abia atunci Tkatcenko și-a ridicat ochii de pe radar și a constatat că sistemul era complet în eroare.
La orele 23.12, Piotr Vasev a izbit pachebotul.
Unii pasageri aflați pe punți neputând decât să asiste cum cargoul se apropie și percutează tribordul cu o viteză de aproximativ 10 km/h, provocând o spărtură de 84 de metri pătrați în coca lui Amiral Nakimov.
Luminile s-au stins imediat după impact.
După câteva secunde, grupul electrogen al navei a intrat în funcțiune și electricitatea a revenit.
Două minute mai târziu, luminile s-au stins iar, scufundând nava în beznă.
Persoanele aflate în cabinele de sub puntea principală erau dezorientate pe culoarele aflate în întuneric.
Nava începea să se încline rapid.
Echipajul nici nu a avut timp să lanseze bărcile de salvare.
Numeroase persoane erau prinse în cabine, între care 23 de copii.
(…)
423 din cele 1234 de persoane aflate la bord au pierit.
Între victime, 64 erau membri ai echipajului iar 359 erau pasageri.
Timp de 48 de ore, autoritățile au păstrat tăcerea.
Supraviețuitorilor li s-a permis doar să trimită telegrame cu textul „suntem bine la Novorossiisk”.
Căpitanii celor două nave au supraviețuit.
Anchetați, au fost găsiți vinovați de neglijență și condamnați la 15 ani cu închisoarea fiecare.
Au fost eliberați însă în 1992.
cititi mai mult pe evz.ro
31 august 1989 - Adoptarea prin lege a limbii române ca limbă oficială pe teritoriul Republicii Moldova și revenirea la alfabetul latin.
31 august 1990 - “Limba noastră cea română” a fost celebrată pentru prima dată ca sărbătoare legală în Republica Moldova.
31 august 1990 - S-a semnat în Berlinul de Est, Tratatul de Uniune între cele doua Germanii (realizata efectiv la 3 octombrie 1990).
31 august 1991 - Proclamarea independenţei Kârgâstanului si a Uzbekistanului fata de U.R.S.S.
31 august 1994 - Retragerea trupelor ruseşti din Germania.
31 august 1994 - Se incheie retragerea deplina a armatei ruse de pe teritoriul Lituaniei.
31 august 1997 - Prinţesa de Wales, Lady Diana şi prietenul său Dodi al Fayed, şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină la Paris.
31 august 1998 - Coreea de Nord anunţă lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.
31 august 2002 - A încetat din viaţă Lionel Hampton, pianist, baterist şi solist vocal de jazz. În 1985 a fost desemnat “ambasador al muzicii” Statelor Unite; (n.20 aprilie 1908).
31 august 2003 - A fost sfintita Biserica Manastirii Sapânta – Peri (comuna Sapânta), cea mai înalta constructie de lemn din lume (75 m).
31 august 2005 - A încetat din viaţă Sir Joseph Rotblat, unul dintre oamenii de ştiinţă angajati in construirea bombei atomice. După război, Rotblat s-a implicat în campania împotriva armelor nucleare şi, în 1995, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
31 august 2006 - Faimoasa pictură a lui Edvard Munch, Țipătul, versiunea executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch, a fost recuperată de poliția norvegiană.
!["Ţipătul" (1893) în norvegiană şi original Skrik, este titlul a patru tablouri ale pictorului norvegian Edvard Munch - foto preluat de pe ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2018/08/--ip--tul1.jpg)
“Ţipătul” (1893) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ţipătul (în norvegiană şi original Skrik) este titlul a patru tablouri ale pictorului norvegian Edvard Munch realizate între 1893 şi 1910.
Versiunea cea mai faimoasă se găseşte la Galeria Naţională a Norvegiei şi a fost terminată în 1893.
Alte două versiuni se află la Muzeul Munch din Oslo în timp ce una se află într-o colecţie particulară. În 1895 Edvard Munch a realizat şi o litografie cu acelaşi titlu.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
31 august 2012 - A decedat poeta română Constanta Buzea ; (n.1941).
A urmat cursurile Facultăţii de Filologie, Universitatea din Bucureşti, obţinând licenţa în 1970.
Între 1974 şi 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru, iar din 1990 a lucrat ca redactor la revista România literară, unde a semnat rubrica de corespondenţă „Post-restant“.
Constanţa Buzea s-a căsătorit în 1961 cu poetul Adrian Păunescu (soţii Păunescu au avut doi copii, pe Ioana (2 iunie 1967 – noiembrie 2011) şi pe Andrei (n. 1969), iar în 1977 au divorţat).
31 august 2014 - A decedat politicianul comunist Ştefan Andrei, fost ministru de externe al României (n. 1931). A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985.
Ulterior a fost numit preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale, funcţie pe care a ocupat-o până în 1987, când a fost promovat din nou, în postul de viceprim-ministru al Guvernului.
A deţinut acest post până în 1989.
Pentru că a făcut parte din fostul regim al lui Ceauşescu, Ştefan Andrei a fost arestat în 1990, dupa Revolutia anticomunista, si a stat în închisoare timp de doi ani şi cinci luni.
31 auguast 2016 – Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, este revocată din funcție fiind acuzată de abateri administrative penale și nesocotire a bugetului federal.
31 august 2019 - 5 persoane ucise şi aproximativ 21 rănite într-un atac armat din vestul statului Texas.
Un tânăr alb cu vârsta în jur de 30 de ani, cunoscut de poliţie, a ucis 4 persoane şi a rănit alte 21 sâmbătă, într-un atac armat produs în vestul statului Texas, între oraşele Midland şi Odessa, incident început cu o oprire în trafic şi încheiat prin uciderea sa de către poliţie, transmite Reuters.
Suspectul a deturnat o maşină a poştei americane şi a deschis focul asupra poliţiştilor, a persoanelor aflate în trafic şi la cumpărături în week-end-ul prelungit aglomerat ca urmare a sărbătorii federale a Zilei Muncii (celebrată luni), înainte de a fi împuşcat şi ucis în parcarea unui complex cinematografic din Odessa, conform informaţiilor furnizate de poliţia locală.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
31 august 2020 - La Ordinea Zilei