Evenimentele Zilei de 30 martie în Istorie

Sfatul boieresc ("Obşteasca Adunare") al Valahiei (Munteniei) în 1837 - foto: ro.wikipedia.org

Sfatul boieresc al Ţării Româneşti (“Obşteasca Adunare”) în 1837

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

30 martie este a 89-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 30 martie

(BOR) Sf. Cuv. Ioan Scărarul. Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul și Sfânta Cuvioasă Euvula, mama Sf. Pantelimon. Prăznuirea lor în Biserica Ortodoxă se face pe 30 martie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul și Sfânta Cuvioasă Euvula, mama Sf. Pantelimon - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Ioan Scărarul (Sf. Ioan din Sinai ori Sinaitul, uneori numit și Ioan Scolasticul sau Ioan Climax) a fost un cuvios monah care a trăit în secolele VI-VII (579-649) la Mănăstirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai, al cărei egumen a și fost. Ioan Scărarul este un important Părinte duhovnicesc al Răsăritului, care a lăsat posterității o importantă lucrare de spiritualitate cunoscută sub numele de Scara dumnezeiescului urcuș* sau Scara sfintelor nevoințe ale desăvârșirii sau Scara Raiului sau chiar simplu Scara (sau Leastvița – după termenul slavonesc). Pomenirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 30 martie și în Duminica a 4-a din Postul Mare.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Ioan Scărarul, cuvios († 649)

(BRC) Sf. Ioan Climac (Scărarul), abate

 

Astăzi în istorie pentru 30 martie

 

Evenimentele Zilei de 30 martie în Istorie:

- 30 martie 1830 – Regulamentul organic;

- 30 martie 1856 – S-a încheiat Tratatul de pace de la Paris

 

30 martie 365 - A murit impăratul Ai Jin (n. 341). Numele sau era Sima Pi si a fost un împărat al dinastiei Jin de Est (265-420). În timpul scurt domniei sale, puterile efective au fost în mare măsură în mâinile unchiului său Sima Yu. Potrivit surselor istorice, a avut obsesia nemuririi, care a dus pana la urma la moartea sa, fiind otrăvit de tratamentele care i-au fost date de magicienii cu care se inconjurase.

 

30 martie 598 - Triburile avaro-slave ridica asediul cetatii Tomis din Dobrogea de azi, fiind alungate de armatele bizantine comandate de generalul Komentiolos. Conducatorul lor, Bayan I se retrage la nord de Dunare. Campaniile din Balcani ale imparatului Mauriciu (care a domnit intre anii 582-602),au fost o încercare de a apăra provinciile balcanice ale Imperiului Roman de Est de invaziile avarilor si slavilor.

Maurice a fost singurul împărat roman de Est, cu excepția lui Anastasie I, care a facut tot posibilul sa intareasca frontiera de nord împotriva incursiunilor barbare. Un tratat de pace favorabil cu Persia în 591, i-a permis lui Mauriciu să mobilizeze in Balcani trupele cu experiență care participasera la razboaiele cu persii, ceea ce a condus la obtinerea unui șir de succese ulterioare. Retrospectiv, aceste campanii au fost ultimele din seria de campanii romane împotriva barbarilor pe Rin și Dunăre, întârziind efectiv infiltrarea slavă in Balcani timp de două decenii.

 

30 martie 1135 - S-a născut Moise Maimonide, filosof, medic si teolog evreu din Evul Mediu; (d. 1204).

Moise Maimonide (n. 30 martie 1135, Córdoba - d. 13 decembrie 1204, Fustat, azi Cairo) a fost un filosof, medic și teolog evreu din Evul Mediu, născut în Spania (Andaluzia) și stabilit în Egipt - foto: ro.wikipedia.org

Moise Maimonide  - foto: ro.wikipedia.org

Moise Maimonide (n. 30 martie 1135, Córdoba – d. 13 decembrie 1204, Fustat, azi Cairo) a fost un filosof, medic și teolog evreu din Evul Mediu, născut în Spania (Andaluzia) și stabilit în Egipt. El este cunoscut și sub numele ebraic de Rabbi Moshe ben Maimon (sau acronimul: RaMBaM), iar în limba arabă ca Abu Imran Musa ibn ‘Ubayd Allah Maimun al Qurtubi al Israili. Maimonide este considerat cel mai important înțelept al Iudaismului din perioada medievală a istoriei.

Opera sa principală, Călăuza șovăielnicilor, publicată în limba arabă (cca. 1190), în care propune o formulă alegorică de interpretare a textelor sfinte, pentru anularea contradicțiilor dintre învățătura lui Dumnezeu relevată în Tora, cunoștințele oferite de științele naturii și filosofie, a exercitat o influență asupra dezbaterilor religioase și filosofice din iudaism și creștinism până în secolul al XVIII-lea.

 

30 martie 1202 - A decedat teologul si ezoteristul Joachim din Fiore (n.cca. 1135-1130 ), fondatorul ordinului monastic San Giovanni din Fiore.

Joachim of Flora, in a 15th-century woodcut - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Joachim of Flora, in a 15th-century woodcut – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Baza mistică a învățăturii sale este doctrina întemeiată pe o interpretare a textului din Apocalipsa XIV, 6 , si pe credinta ca istoria, prin analogie cu Sfanta Treime, este împărțită în trei epoci fundamentale: Epoca tatalui, cea a Fiului si cea a Sfantului Duh. Marele filosof si teolog Toma de Aquino a dezaprobat aceste teorii în lucrarea sa “Summa Theologica”. Cu toate ca opera sa a inspirat ereziile amalriciana, dulciniana sau cea a Fratiei spiritului liber, Joachim însuși nu a fost niciodată condamnat ca eretic de Biserica,desi ideile și mișcarea din jurul lui au fost condamnate. Adepții săi sunt numiti Joachimiti.

 

30 martie 1326 - S-a născut Ivan al II-lea al Rusiei, Mare Duce al Moscovei; (d. 1359).

Ivan al II-lea Ivanovici cel Drept (rusă Иван II Иванович Красный; 30 martie 1326 – 13 noiembrie 1359) a fost Mare Cneaz al Moscovei şi Mare Cneaz al Vladimirului între 1353-1359 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ivan al II-lea al Moscovei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ivan al II-lea Ivanovici cel Drept (30 martie 1326 – 13 noiembrie 1359) a fost Mare Cneaz al Moscovei şi Mare Cneaz al Vladimirului între 1353-1359. Până la această dată el a domnit asupra oraşelor Ruza şi Zvenigorod. A fost al doilea fiu al lui Ivan Kalita şi l-a succedat pe fratele său Simeon cel Mândru, care a murit de ciumă. După ce a succedat fratelui său, din cauza creşterii conflictului cu Hoarda de Aur, Ivan a cochetat scurt timp cu ideea de a abandona tradiţionala alianţă a Moscovei cu mongolii şi să se alieze cu Lituania, o putere în creştere în partea de vest. Această politică a fost abandonată repede şi Ivan şi-a afirmat loialitatea faţă de Hoarda de Aur.

Contemporanii l-au decsris pe Ivan ca pacifist, conducător apatic, care nu a clipit chiar şi atunci când Algirdas al Lituaniei a capturat capitala socrului său, Briansk. De asemenea, el i-a permis lui Oleg din Riazan să ardă oraşe aflate pe teritoriile sale. Totuşi, clericii ortodocşi l-au ajutat să-şi consolideze puterea ca Mare Cneaz. El a primit un mare ajutor de la capabilul Alexie, Mitropolitul Moscovei.

Ca şi fratele său, Ivan II nu a avut acelaşi succes ca tatăl sau bunicul său cu privire la expansiunea teritorială. Cu toate acestea, el a fost capabil să anexeze zone la sud-vest de Moscova, inclusiv zonele Borovsk şi Vereia. A fost înmormântat în Catedrala Arhanghelului Mihail din Moscova.

 

30 martie 1392 – Prima atestare documentară a orașului Roman, în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei. Numele oraşului a fost preluat de la domnul Moldovei Roman I Muşat, considerat întemeietorul oraşului.

Roman I, numit şi Roman Muşat de unii istorici, a fost domn al Moldovei după moartea fratelui său Petru al II-lea, urcând pe tron cândva în intervalul decembrie 1391 - martie 1392, sfârşitul domniei sale fiind în decembrie 1394. A fost fiul voievodului Costea şi al Muşatei - foto: ro.wikipedia.org

Roman I - foto: ro.wikipedia.org

Roman I, numit şi Roman Muşat de unii istorici, a fost domn al Moldovei după moartea fratelui său Petru al II-lea, urcând pe tron cândva în intervalul decembrie 1391 – martie 1392, sfârşitul domniei sale fiind în decembrie 1394. A fost fiul voievodului Costea şi al Muşatei.

 

30 martie 1432 - S-a nascut Mahomed al II-lea, sultan otoman (d. 1481), cuceritorul Constantinopolui in 1453.

Mahomed al II-lea Fatih (Cuceritorul, Mehmed al II-lea, n. 30 martie 1432 — d. 3 mai 1481), cel de-al treilea fiu al sultanului Murad al II-lea, a ajuns sultan la vârsta de 19 ani, a fost al șaptelea sultan al Imperiului Otoman între 1444 și 1446, și între 1451 și 1481 - foto cersipamantromanesc.wordpress.com

Mahomed al II-lea Fatih - foto cersipamantromanesc.wordpress.com

Mahomed al II-lea Fatih (Cuceritorul, Mehmed al II-lea, (n. 30 martie 1432 — d. 3 mai 1481), cel de-al treilea fiu al sultanului Murad al II-lea, a ajuns sultan la vârsta de 19 ani, a fost al șaptelea sultan al Imperiului Otoman între 1444 și 1446, și între 1451 și 1481.

 

30 martie 1486 - A murit Thomas Bourchier, Arhiepiscop de Canterbury, cardinal si lord cancelar englez.

 

30 martie 1533 - Thomas Cranmer devine Arhiepiscop de Canterbury.

Thomas Cranmer (2 iulie 1489 - 21 martie 1556) a fost arhiepiscop de Canterbury în timpul domniilor regilor Angliei Henric al VIII-lea și Eduard al VI-lea. Lui se pare că i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele. El a fost unul din primii martiri anglicani, ars pe rug în 1556 pentru erezie. Este comemorat de Biserica Anglicană pe 21 martie - in imagine, Portretul lui Thomas Cranmer de Gerlach Flicke, 1545 - foto: ro.wikipedia.org

Portretul lui Thomas Cranmer de Gerlach Flicke, 1545 – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Cranmer (2 iulie 1489 – 21 martie 1556) a fost arhiepiscop de Canterbury în timpul domniilor regilor Angliei Henric al VIII-lea și Eduard al VI-lea. Lui se pare că i se datorează scrierea și compilarea primelor două Cărți de rugăciune comună, care au stabilit structura de bază a liturghiei anglicane pentru secole și au influențat limba engleză prin expresiile și citatele din ele. El a fost unul din primii martiri anglicani, ars pe rug în 1556 pentru erezie. Este comemorat de Biserica Anglicană pe 21 martie.

 

30 martie 1566 - S-a născut Carlo Gesualdo, nobil italian, lutenist si compozitor; (d. 1613) Gesualdo da Venosa (Sau Carlo Gesualdo), compozitor italian renascentist, sa născut la Napoli si a murit la Avellino in 1613. A aparținut unei familii nobiliare foarte bogate din sudul Italiei. De mic a manifestat înclinații către muzica si a urmat studii foarte temeinice.

În 1586 sa căsătorit cu verișoara sa primara, Donna Maria d’Avalos, fiica marchizului de Pescara. Doi ani mai târziu, aceasta a început o poveste de dragoste cu Fabrizio Carafa, Ducele de Andria si in cele din urmă, la 16 octombrie 1590, la Palazzo San Severo în Neapole, Gesualdo a plecat la o vânătoare, dar s-a întors imediat, surprinzandu-i în flagrant delict și ucigandu-i.

După aceea, el a aruncat trupurile lor mutilate în fața Palatului. Fiind nobil, a fost imun la urmărirea penală, dar de frica răzbunarii familiilor celor ucisi a fugit la castelul său de la Venosa. Detaliile privitoare la aceste crime diferă. Potrivit unor surse, Gesualdo l-ar fi ucis de asemenea si pe cel de- al doilea fiu al Mariei, pentru ca ar fi pus la îndoială paternitatea lui.

Cu toate acestea, documentele contemporane din surse oficiale pentru aceasta presupusa crima lipsesc. Viața de Gesualdo a fost subiect de inspirație pentru numeroase lucrări de teatru si muzică, inclusiv un roman de Anatole France, o scurtă povestire de Julio Cortázar, precum și o operă de Franz Hummel.

În plus, compozitori ai secolului 20 cum sunt Alfred Schnittke, Igor Stravinsky si Salvatore Sciarrino, i- au omagiat muzica. În 1997, compozitorul australian Brett Dean i-a dus de asemenea un omagiu lui Gesualdo. În “The Doors of Perception “Aldous Huxley a scris despre madrigalele lui Gesualdo.

 

30 martie 1633 - S-a născut cronicarul moldovean Miron Costin, cea mai însemnată personalitate a literaturii române din Moldova secolului al XVII-lea (d. 1691).

Miron Costin (n. 30 martie 1633 – octombrie/decembrie d. 1691) a fost un boier, diplomat, om politic și un important istoric al Principatului Moldovei - foto: ro.wikipedia.org

Miron Costin - foto: ro.wikipedia.org

Miron Costin (n. 30 martie 1633 – octombrie/decembrie d. 1691) a fost un boier, diplomat, om politic și un important istoric al Principatului Moldovei. Erudit, poliglot și conștient de rolul culturii în evoluția statelor, Costin a trecut în eternitate lăsând posterității o operă valoroasă atât din perspectivă istorică, documentară, cât și din punct de vedere literar.

Activitatea dregătorului, a diplomatului ce se remarcă prin patriotism și ură împotriva asupritorilor nației sale, cunoașterea tuturor aspectelor politicii din vremea sa, experiența luptătorului impletindu- se cu cea a scriitorului deschizător de drumuri în literatura română. Intre operele sale importante se numara:

- Viața Lumii

– Letopisețul Țării Moldovei de la Aron vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche – vornicul

– De neamul moldovenilor, din ce țară au ieșit strămoșii lor

 

30 martie 1662 - A decedat poetul si dramaturgul francez François le Metel de Boisrobert;(n.1592). A scris 18 piese de teatru, 9 tragi-comedii si este, de asemenea, autorul a numeroase poezii. Despre una din comediile sale, Belle litigator ( 1655 ), se spune că ar inspirat piesa Avarul a lui Moliere.

 

30 martie 1746 - S-a născut genialul pictor spaniol Francisco de Goya; (d. 16 aprilie 1828.

Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni - in imagine, „Francisco de Goya”: autoportret, 1815 — Academia San Fernando, Madrid - foto: ro.wikipedia.org

„Francisco de Goya”: autoportret, 1815 — Academia San Fernando, Madrid – foto: ro.wikipedia.org

Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea.

Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

"La Maja Desnuda", Francisco de Goya (1799-1800) - Museo del Prado, Madrid - foto: ro.wikipedia.org

“La Maja Desnuda”, Francisco de Goya (1799-1800) – Museo del Prado, Madrid – foto: ro.wikipedia.org

 

30 martie 1791 - Ca urmare a unei propuneri din partea mai multor academicieni, Adunarea Naţională Franceză a decis că un metru ar echivala cu 1/10.000.000 din distanţa dintre Polul Nord şi Ecuator.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

30 martie 1792 - A fost trimis Curtii imperiale Habsburgice de la Viena, cel de al doilea ”Supplex Libellus Valachorum”, o versiune mult largită şi argumentată a primului, inaintat cu un an in urma, la data de 28 martie 1791

Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latină, însemnând Petiţia Valahilor din Transilvania) este numele a două memorii înaintate de liderii naţiunii române din Transilvania împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman - in imagine, Pagina de titlu a petiției „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”, Cluj, 1791 - foto: ro.wikipedia.org

Pagina de titlu a petiției „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”, Cluj, 1791 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae (din latină, însemnând Petiţia Valahilor din Transilvania) este numele a două memorii înaintate de liderii naţiunii române din Transilvania împăratului Leopold al II-lea al Sfântului Imperiu Roman. Primul Supplex a fost trimis în martie 1791 de Ignatie Darabant, episcop greco-catolic de Oradea, Consiliului de Stat din Viena. Cel de al doilea Supplex, o versiune mult largită şi argumentată a primului, a fost înaintat Curţii din Viena pe 30 martie 1792 de către Ioan Bob, episcopul greco-catolic de Blaj, şi de Gherasim Adamovici, episcopul ortodox al Transilvaniei.

Documentul a fost redactat de cei mai însemnaţi reprezentanţi ai naţiunii române din Transilvania (în cea mai mare parte clerici ai Bisericii Române Unite cu Roma): Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Şincai, Ioan Piuariu-Molnar, Iosif Meheşi, Ioan Budai Deleanu, Ioan Para etc. Petiţia era semnata in numele natiunii române de categoriile sale libere Clerus, Nobilitas, Civicusque Status Universae Nationis in Transilvania Valachicae.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

30 martie 1821 - A avut loc întîlnirea dintre Tudor Vladimirescu şi Alexandru Ipsilanti pentru divizarea autorităţii în judeţele Munteniei. În ciuda unor grave divergenţe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia judeţele Valahiei dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia şi judeţele Valahiei de cîmpie, sub cea a lui Tudor Vladimirescu.

 

30 martie 1821 - S-a stins din viaţă mitropolitul Chişinăului şi al Hotinului, Gavriil Bănulescu-Bodoni. (n. 1746)

Gavriil (născut Grigorie Bănulescu-Bodoni, 1746 în Bistriţa - d. 30 martie 1821 în Chişinău, Republica Moldova) a fost Mitropolitul Ortodox al Moldovei, de Ekaterinoslav şi Herson-Tavriceski, al Kievului şi ulterior al Basarabiei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gavriil Bănulescu-Bodoni – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gavriil (născut Grigorie Bănulescu-Bodoni, 1746 în Bistriţa – d. 30 martie 1821 în Chişinău, Republica Moldova) a fost Mitropolitul Ortodox al Moldovei, de Ekaterinoslav şi Herson-Tavriceski, al Kievului şi ulterior al Basarabiei. În 1792 Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a numit mitropolit al Moldovei, dar în aprilie noul domn Alexandru Moruzi l-a trimis , în stare de arest, la Istanbul de unde a fost eliberat la intervenția reprezentantului Rusiei la Poarta.

Reîntors în Rusia, a fost numit mitropolit al Poltavei, apoi al Kievului , iar în 1801 țarul Alexandru I l-a numit membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. La 27 martie 1808, printr-un ucaz al aceluiași țar, a lost numit exarh al Bisericii din Moldova și tara Romaneasca – ambele țări fiind sub ocupație militară rusă (instalat la Iasi si conducând Mitropolia Moldovei până după pacea de la Bucuresti (16 mai 1812).

La 21 august țarul Rusiei l-a numit în fruntea noii Arhiepiscopii a Basarabiei, cu reședința în Chisinau, create la cererea sa, unde a păstorit până la moarte și unde a înființat un Seminar teologic. Este înmormîntat la mănăstirea Căpriana (astăzi Republica Moldova).S-a nascut in 1742 la Bistrita ,in Transilvania, intr-o familie originra din Campulung, Bucovina.

La data de 28 iulie 2016, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a reconfirmat o decizie anterioară a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din 15 iulie 2016 privind canonizarea Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, de rând cu o altă nevoitoare – Fericita Agafia de la Mănăstirea Cuşelăuca.

Canonizarea vrednicului de pomenire Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni a avut loc la 3 septembrie 2016, ziua înfiinţări Episcopiei Chişinăului şi a Hotinului, în fruntea căreia s-a aflat timp de mai mulţi ani ÎPS Mitropolit. Tomosul de canonizare s-a citit la Mănăstirea Căpriana, locul de veşnică odihnă al sfântului.

 

30 martie 1830 - S-au încheiat lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituţionale pentru Moldova şi Valahia

Coperta Regulamentului Organic în Valahia (Muntenia), 1832 (alfabet Chirilic de tranzitie) - foto: istoria.md

Coperta Regulamentului Organic în Valahia (Muntenia), 1832 (alfabet Chirilic de tranzitie) – foto: istoria.md

Regulamentul organic a fost o lege organică cvasi-constituțională promulgată în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusești în Țara Românească și Moldova. Conservator în esență, documentul a inițiat totuși o perioadă de reforme, care au pus baza occidentalizării societății locale. Regulamentul a confirmat parțial guvernarea tradițională (inclusiv conducerea de către hospodari). Regulamentul a oferit celor 2 principate primul lor sistem comun de guvernare.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

30 martie 1833 - La 30 martie (stil vechi), se constituie la Iaşi, Moldova, din iniţiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac şi Mihai Zotta Societatea de medici şi naturalişti.

 

30 martie 1841 - Este fondată în Atena, Banca Nationala a Greciei.

 

30 martie 1842 - Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.

Crawford Williamson Long (November 1, 1815 – June 16, 1878) was an American surgeon and pharmacist best known for his first use of inhaled sulfuric ether as an anesthetic foto: en.wikipedia.org

Crawford Williamson Long (November 1, 1815 – June 16, 1878) 
foto: en.wikipedia.org

30 martie 1842: Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.- foto: lwinpyin.com

30 martie 1842: Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.- foto: lwinpyin.com

 

30 martie 1844 - S-a născut poetul francez simbolist Paul Verlaine; (d. 1896).

 

30 martie 1853 - S-a născut narele pictor olandez Vicent van Gogh.pictor olandez (d. 1890).

Vincent Willem van Gogh (n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Olanda, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franța) pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere - in imagine, Fotografie cu Vincent van Gogh realizată de Victor Morin - foto: ro.wikipedia.org

Fotografie cu Vincent van Gogh realizată de Victor Morin – foto: ro.wikipedia.org

Vincent Willem van Gogh (n. 30 martie 1853, Groot Zundert, Olanda, d. 29 iulie 1890, Auvers sur Oise, Franța) pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.

 

30 martie 1856 - A fost încheiat Tratatul de pace de la Paris, care a pus capăt războiului din Crimeea (1853-1856), tratat care prevedea şi retrocedarea catre Principatul Moldovei de catre Rusia, a sudului Basarabiei. Potrivit clauzelor acestui tratat, Imperiul Rus a retrocedat Principatului Moldova sudul Basarabiei ţariste (Basarabia istorică).

Tratatul de la Paris a fost semnat la 30 martie 1856 și a pus capăt, în mod oficial, Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte. Tratatul a marcat un uriaș pas înapoi pentru Rusia și pretențiile sale de dominație a regiunii.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

30 martie 1858 - Americanul Hyman Lipman din Philadephia, a înregistrat patentul creionului cu gumă de șters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne il realizase pentru prima dată.

 

30 martie 1866 - Locotenența domnească, instituita dupa abdicarea Principelui Cuza, publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire, sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicității un manifest, la 2 aprilie 1866, cu același mesaj.

 

30 martie 1867 - SUA, (Secretarul de Stat William H. Seward) au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Imperiul Rus cu 7,2 milioane de dolari.

 

30 martie 1874 - S-a născut generalul Nicolae Rădescu, fost prim–ministru al României (1944-1945); (d. 1953).

 

30 martie 1879 - A fost promulgată legea privind înfiinţarea Academiei Române, continuatoarea Societăţii Academice Române. Societatea Academică Română este declarată Institut naţional, cu denumirea de Academia Română, avînd următoarele secţii:

- Secţiunea literară (literatură, artă, filologie şi filosofie);

- Secţiunea istorică (istorie, geografie şi ştiinţe sociale);

- Secţiunea ştiinţifică (ştiinţele teoretice şi aplicate).

Membrii Societăţii Academice (august 1867) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Membrii Societăţii Academice (august 1867) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Română. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice.

Cele mai reprezentative lucrări academice sunt Dicționarul limbii române, Dicționarul explicativ al limbii române, Dicționarul general al literaturii române, Micul dicționar academic și Tratatul de istoria românilor. Academia Română are 181 de membri activi aleși pe viață.

 

30 martie 1889 - A fost înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României (astăzi, Agenția Națională de Presă ROMPRES).

 

30 martie 1894 - S-a născut Serghei Iliușin, celebru constructor rus de avioane (d. 1977).

 

30 martie 1895 - S-a născut Nikolai Bulganin, premier al Uniunii Sovietice (d. 1975)

 

30 martie 1899 - Poetul român George Bacovia debutează în revista “Literatorul” din București cu poezia “Și toate“, sub semnătura V. George.

George Bacovia (n. 17 septembrie 1881 (S.V. 4 septembrie), Bacău – d. 22 mai 1957, București) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă - foto: ro.wikipedia.org

George Bacovia – foto: ro.wikipedia.org

George Bacovia (n. 17 septembrie 1881 (S.V. 4 septembrie), Bacău – d. 22 mai 1957, București) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

 

30 martie 1912 - Sultanul Abdelhafid al Marocului a semnat tratatul de la Fez, prin care această țară a devenit protectorat francez.

Prin Tratatul dela Fez, semnat la 30 martie 1912, sultanul Abdelhafid renunța la suveranitatea Marocului în favoarea Franței, transformând această țară în protectorat francez, în urma Crizei Agadirului de la 1 iulie 1911.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

30 martie 1912 - A murit scriitorul german Karl May; (n. 1842).

Karl Friedrich May (sau mai corect Carl Friedrich May) (n. 25 februarie 1842 la Ernstthal, d. 30 martie 1912 la Radebeul) a fost, timp de decenii, unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, fiind cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din orient sau de pe pe teritoriul SUA și al Mexicului. O mare parte din operele sale au fost ecranizate, sau adaptate pentru piese de teatru - inimagine, Karl May în 1907 - foto: ro.wikipedia.org

Karl May în 1907 – foto: ro.wikipedia.org

Karl Friedrich May (sau mai corect Carl Friedrich May) (n. 25 februarie 1842 la Ernstthal, d. 30 martie 1912 la Radebeul) a fost, timp de decenii, unul dintre scriitorii germani cei mai productivi și mai citiți, fiind cunoscut pentru romanele sale de aventuri. Mai cunoscute sunt romanele sale cu povestiri de călătorie din orient sau de pe pe teritoriul SUA și al Mexicului. O mare parte din operele sale au fost ecranizate, sau adaptate pentru piese de teatru.

 

30 martie 1925 - A murit filosoful austriac Rudolf Steiner; (n. 1861).

Rudolf-Steiner-horoscope
Rudolf Steiner

A fost un filosof esoterist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, euritmiei,medicinei antroposofice, pedagogiei waldorf si al agriculturii biodinamice.

 

30 martie 1926 - În România, se formează un nou guvern prezidat de maresalul Alexandru Averescu.

Alexandru Averescu (n. 9 martie 1859, satul Babele, astăzi în Ucraina - d. 3 octombrie 1938, București) a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru puținele succese militare ale României. A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului)[1], membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Averescu – foto: ro.wikipedia.org

 Alexandru Averescu (n. 9 martie 1859, satul Babele, astăzi în Ucraina – d. 3 octombrie 1938, București) a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru puținele succese militare ale României. A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului)[1], membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.

 

30 martie 1929 - Este dată în funcțiune linia telefonică directă București – Budapesta.

 

30 martie 1929 - S-a nascut soprana română Magda Ianculescu; (d. 1995).

 

30 martie 1937 - S-a nascut Warren Beatty, actor, regizor, scenarist și producător american de succes.

Warren Beatty

Warren Beatty

Este fratele mai mic (cu trei ani) al renumitei actrițe Shirley MacLaine.

 

30 martie 1938 - În România, se formează al doilea guvern prezidat de patriarhul Miron Cristea. Generalul Gheorghe Argeşanu înlocuieşte la Ministerul de Război pe generalul Ion Antonescu, retras din guvern întrucît nu era de acord cu măsuri dure împotriva legionarilor.

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița   d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite[2], senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române - in imagine, Patriarhul Miron Cristea la instalare - foto; patriarh.ro

Patriarhul Miron Cristea la instalare – foto; patriarh.ro

Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (n. 20 iulie 1868, Toplița d. 6 martie 1939, Cannes, Franța) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

 

30 martie 1945 - Spre sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, forțele sovietice invadează Austria.

 

30 martie 1945 - A murit Victor Ion Popa, dramaturg, prozator, publicist și eseist; (n. 1895).

Victor Ion Popa (n. 29 iulie 1895, Bârlad - d. 30 martie 1946, București) om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale - foto - ro.wikipedia.org

Victor Ion Popa – foto – ro.wikipedia.org

Victor Ion Popa (n. 29 iulie 1895, Bârlad – d. 30 martie 1946, București) om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. Printre creatiile sale citam “Sfârlează cu fofează”, Meșterul Aurel, ucenicul lui Dumnezeu”(biografia lui Aurel Vlaicu, unul din pionierii aviației), Velerim și Veler Doamne (ecranizat de Sergiu Nicolaescu sub titlul Osânda cu Amza Pellea în rolul principal).

 

30 martie 1945 - A fost promulgată la presiunea comunistilor romani si a ocupantilor sovietici, Legea nr.271, pentru purificarea administrației publice, învățămîntului, presei, instituțiilor de presă. Această lege a fost folosită pentru a elimina din viața publică numeroși intelectuali de valoare.

 

30 martie 1945 - S-a născut Eric Clapton, virtuoz chitarist, vocalist și compozitor britanic.

Eric Patrick Clapton, (n. 30 martie 1945, Ripley, Surrey), cunoscut și sub porecla Slowhand, este un muzician, chitarist, cântăreț și compozitor englez de muzică blues, laureat al premiilor Grammy. Clapton este adesea considerat a fi unul dintre muzicienii cei mai plini de succes ai secolelor al XX-lea și al XXI-lea, având la activ consacrarea unică în lumea muzicii rock’n’roll de a fi fost celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream și pentru întreaga sa carieră solo).

Privit adesea atât de către critici cât și de către suporterii săi ca unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor, Clapton s-a clasat pe locul al doilea pe lista revistei muzicale Rolling Stone cunoscută ca Cei mai mari 100 chitariști ai tuturor timpurilor (conform originalului, “100 Greatest Guitarists of All Time“), respectiv al 53-lea pe lista Imortalilor (conform originalului 100 Greatest Artists of All Time.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.ericclapton.com

 

30 martie 1946 - S-a înființat Opera de Stat din Timișoara.

 

30 martie 1946 - Au fost restabilite relațiile diplomatice cu Iugoslavia; primul ambasador postbelic al României în această țară a fost omul de cultură Tudor Vianu.

Tudor Vianu (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu - d. 21 mai 1964, București) a fost un estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român - foto: ro.wikipedia.org

Tudor Vianu – foto: ro.wikipedia.org

Tudor Vianu (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu – d. 21 mai 1964, București) a fost un estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român. Fratele mai mare al publicistului Alexandru Vianu. Căsătorit cu Elena Vianu (1911 – 1965). Fiul său, Ion Vianu, este un cunoscut medic psihiatru și scriitor. Fiica sa, Maria Alexandrescu Vianu, este un istoric al artei antice și arheolog.

 

30 martie 1951 - UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand (autori J. Eckert și J. Mauchly) Oficiului de Recensămînt al SUA.

 

30 martie 1960 – În Romania intră în funcțiune prima stație meteorologică automată.

 

30 martie 1962 - S-a născut MC Hammer (Stanley Kirk Burrell), renumit cântăreț de muzică rapp și actor american.

 

30 martie 1964 - S-a născut cântăreața americană Tracy Chapman.

 

30 martie 1968 - S-a născut Céline Dion, renumita cântăreață franco-canadiană si solistă vocală de muzica pop-rock.

 

30 martie 1979 - Manea Mănescu a fost înlocuit în fruntea guvernului de Ilie Verdeţ.

Manea Mănescu (n. 9 august 1916, Brăila – d. 27 februarie 2009) a fost un politician comunist român. Manea Mănescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1961 - 1989 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Manea Mănescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Manea Mănescu (n. 9 august 1916, Brăila – d. 27 februarie 2009) a fost un politician comunist român. Manea Mănescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1961 – 1989.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Ilie Verdeţ (n. 10 mai 1925, Comăneşti, judeţul Bacău - d. 20 martie 2001, Bucureşti) a fost un lider comunist român care a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989. De asemenea, el a deţinut funcţia de prim-ministru al României în perioada 1979-1982. Pe timpul grevei minerilor din Valea Jiului din august 1977 a fost trimis de Ceauşescu la faţa locului pentru negocieri. După Revoluţia din decembrie 1989, Verdeţ a înfiinţat Partidul Socialist al Muncii, care s-a considerat ca succesor al Partidului Comunist Român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ilie Verdeţ - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ilie Verdeţ (n. 10 mai 1925, Comăneşti, judeţul Bacău – d. 20 martie 2001, Bucureşti) a fost un lider comunist român care a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989. De asemenea, el a deţinut funcţia de prim-ministru al României în perioada 1979-1982. Pe timpul grevei minerilor din Valea Jiului din august 1977 a fost trimis de Ceauşescu la faţa locului pentru negocieri. După Revoluţia din decembrie 1989, Verdeţ a înfiinţat Partidul Socialist al Muncii, care s-a considerat ca succesor al Partidului Comunist Român
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

30 martie 1979 - S-a născut cunoscuta vocalistă și compozitoare americană, Norah Jones.

 

30 martie 1981 - Președintele Ronald Reagan a fost împușcat în piept, în Washington, D.C., de către un vagabond cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.

Încercare de asasinat asupra președintelui Ronald Reagan (30 martie 1981) - foto: ro.wikipedia.org

Încercare de asasinat asupra președintelui Ronald Reagan (30 martie 1981) – foto: ro.wikipedia.org

 

30 martie 1983 - Președintele american Ronald Reagan face cunoscută propunerea adresată sovieticilor, potrivit căreia SUA și-ar limita instalarea de rachete de croazieră Pershing, dacă URSS ar face o mișcare asemănătoare cu rachetele sale de croaziera.

 

30 martie 1987 - Tabloul “Floarea-soarelui ” al lui Vincent Van Gogh s-a vândut cu 39,85 milione de lire sterline.

 

30 martie 1989 - A decedat Nicolae Steinhardt, eseist și prozator român crestin de origine evreiasca; (n.29 iulie 1912).

Nicolae Aurelian Steinhardt (n. 29 iulie 1912 - d. 30 martie 1989) a fost un scriitor, critic literar,eseist, jurist, publicist și scriitor român, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii. A fost doctor în drept constituțional - foto: cuvantul-ortodox.ro

Nicolae Steinhardt - foto: cuvantul-ortodox.ro

Nicolae Aurelian Steinhardt (n. 29 iulie 1912 – d. 30 martie 1989) a fost un scriitor, critic literar,eseist, jurist, publicist și scriitor român, doctor în drept constituțional, originar din Pantelimon, județul Ilfov. De origine evreiască, s-a convertit la religia creștină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, și-a luat numele de fratele Nicolae, și s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.

Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi si cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti. (Numai despre pacatele noastre spune la Pateric “sa le tampim”.) Cum de-ar fi putut proslavi prostia Cel care ne da sfatul de-a fi mereu treji ca sa nu ne lasam surprinsi de satana?
cititi mai mult pe: cuvantul-ortodox.ro

 

30 martie 1993 - A decedat Edgar Papu, specialist în literatură comparată, renumit filosof al culturii roman; (n. 1908).

 

30 martie 2002 - A murit Elizabeth Bowes-Lyon, soția regelui George al VI-lea al Regatului Unit și mama reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii; (n. 1900).

 

30 martie 2003 - Ne-a părăsit actrita romana Vasilica Tastaman; (n.6 octombrie 1933, Braila).

Vasilica Tastaman (n. 6 octombrie 1933, Brăila - d. 30 martie 2003, București) a fost o actriță română - foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Vasilica Tastaman – foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Vasilica Tastaman (n. 6 octombrie 1933, Brăila – d. 30 martie 2003, București) a fost o actriță română. A debutat în 1949 pe scena din orașul său natal. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giulești și Bulandra. În 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei și actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei.

 

30 martie 2004 - A murit Aurel Giurumia, actor (n. 1931)

Aurel Giurumia (n. 14 martie 1931, Cernăuți; d. 30 martie 2004, București) a fost un actor român - foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Aurel Giurumia  – foto preluat de pe www.cinemagia.ro

Aurel Giurumia (n. 14 martie 1931, Cernăuți; d. 30 martie 2004, București) a fost un actor român. A absolvit în 1954 Institutul de Teatru din Cluj. A fost angajat întâi la Teatrul Național Cluj, după care, din 1968, la Teatrul de Comedie din București, unde a jucat până în 1989. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Actorul Aurel Giurumia a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. Trupul său a fost incinerat.

 

30 martie 2005 - La televiziunea araba Al Jazzeera a apărut o înregistrare cu trei ziaristi români răpiți în Irak.

Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion - foto preluat de pe frip.ro

Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion – foto preluat de pe frip.ro

Lângă ei apăreau două persoane mascate inarmate cu pistoale mitraliere. Marie Jeanne Ion a spus în engleză că răpitorii nu doresc nimic în schimbul lor,analiștii deducand că este vorba despre o situație atipică de răpire.

 

30 martie 2018 - Au început Protestele din Gaza din 2018 (30 martie 2018 – 27 decembrie 2019)

Începând din 30 martie 2018, când palestinienii au comemorat Ziua Pământului, zeci de mii de persoane din Fâșia Gaza au luat parte la manifestații de protest în cadrul Marelui Marș al Reîntoarcerii, de partea palestiniană a frontierei cu Israelul. Marea majoritate a demonstranților, manifestând pașnic, a rămas în taberele de corturi amenajate la sute de metri de frontieră, dar grupuri alcătuite în special din tineri s-au apropiat de limita militară de demarcație, au incendiat cauciucuri și au aruncat pietre și cocktailuri Molotov în direcția frontierei. Forțele israeliene au ucis cel puțin 27 de persoane începând cu 30 martie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org