Evenimentele Zilei de 27 noiembrie în Istorie: 27 noiembrie 1095 – La Conciliul de la Clermont, Papa Urban al II-lea a declarat Prima Cruciadă; 27 noiembrie 1971 – Modulul de coborâre al sondei spațiale sovietice “Marte 2″ a ajuns pe suprafața planetei Marte
Pope Urban II preaching the First Crusade at the Council of Clermont
foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com
27 noiembrie este a 331-a zi a calendarului gregorian și a 332-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 27 noiembrie
(BOR) Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul; Sfinții Cuvioși Natanael și Pinufrie
Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul (+395), este unul dintre martirii Bisericii lui Hristos care au impresionat o lume întreagă de-a lungul secolelor prin cutremurătoarea lor pătimire pentru dragostea de Hristos. Apostat la început, iar apoi mărturisitor fierbinte, Sfântul Iacov a luat cununa grelei sale mucenicii în jurul anului 395, fiind prăznuit de Biserica Ortodoxă la 27 noiembrie.
(BRU) Sf. Iacob Persanul, martir († 422)
(BRC) Sf. Virgil, episcop
Între călugării irlandezi doritori de „a străbate întregul pământ” pentru Cristos, alături de Columba, Columban, Chilian, Gall, se află şi sfântul amintit astăzi, Virgil, apostol al Carintiei, provincie în Austria de Sud, patron al oraşului Salzburg. S-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Irlanda, a fost călugăr şi apoi abate al mănăstirii din Aghaboe, iar în anul 743, a părăsit „insula sfinţilor” şi a trecut pe continent, începând lunga sa călătorie misionară, ce avea să se sfârşească în Carintia.
S-a oprit pentru câţiva ani la Kiersy, la Pepin cel Scurt; acesta l-a trimis să evanghelizeze Bavaria, în anul 745. Ducele Odilon de Bavaria i-a încredinţat Abaţia „Sf. Petru” de la Salzburg şi, nu după mult timp, l-a numit succesor al episcopului Ioan. Desemnarea lui ca episcop a dat loc unei controverse între doi sfinţi.
Sfântul Bonifaciu, delegat papal pentru Germania, a dezaprobat numirea făcută de Odilon fără a-l fi consultat pe el, deşi nu avea nimic împotriva celui ales. Virgil a fost consacrat episcop numai după moartea Sfântului Bonifaciu, în 755.
cititi mai mult pe: calendarcatolic.ro
Astăzi în istorie pentru 27 noiembrie
27 noiembrie 8 I.Hr. - A decedat poetul roman Horatiu; (n. 65 î.Hr.).
Quintus Horatius Flaccus, în limba română Horațiu, (n. 8 decembrie 65 î.Hr., Venosa; d. 27 noiembrie 8 î.Hr., Roma), unul din cei mai importanți poeți romani din “perioada de aur” a literaturii romane (“Secolul lui Augustus“) sau “epoca augustană”, cuprinsă între 43 î.Hr. (moartea lui Cicero) și 14 d. Hr. (moartea împăratului Augustus). Unul dintre citatele sale celebre este : “Carpe diem, quam minimum credula postero!”- (“Trăiește-ți ziua de azi, nu te încrede în cea următoare!”) – Carmina, I,11,7-8.
27 noiembrie 176 - Impăratul Marcus Aurelius il ridica pe fiul sau Commodus la rangul de Imperator şi Comandant Suprem al legiunilor romane.
27 noiembrie 511 - A murit regele francilor Clovis I (n. cca 466), primul care a unit această națiune în întregime.
Clovis I (scris și Chlodowech sau Chlodwig, franceza modernă Louis, olandeza modernă Lodewijk, germana modernă Ludwig) (ca. 466 – 27 noiembrie 511) a fost primul rege al francilor care a unit această națiune în întregime. I-a succedat la tron tatălui său Childeric I în anul 481 ca rege al francilor salieni, unul dintre triburile francilor care ocupau la acea vreme regiunea de la vest de Rinul de jos, cu centrul în jurul orașelor Tournai si Cambrai, de-a lungul graniței de astăzi dintre Franta si Belgia.
Domnia sa a fost de o mare importanță în istoria Frantei si a Europei apusene în general, deoarece Clovis si-a extins regatul peste aproape întreaga fostă provincie romană Galia (corespunzând Franței de astăzi) situată în centrul Europei. S-a convertit la crestinism, la insistențele soției sale, Clotilda, fiind botezat prin anul 500; tradiția fixează data de 25 decembrie 496.
La scurt timp înainte de moartea sa, Clovis a convocat un sinod de episcopi gali la Orleans pentru a reforma biserica și a crea o legătură puternică între coroană și episcopatul catolic. Acesta a fost Primul Conciliu de la Orleans. Clovis I este considerat fondatorul atât al Franței (cu care statul său semăna îndeaproape din punct de vedere geografic) cât și al Dinastiei Merovingiene, care s-a aflat la conducerea francilor în următoarele două secole.
27 noiembrie 602 - A murit executat impreuna cu fiii sai, împaratul bizantin Mauriciu; (n. 539).
Flavius Mauricius Tiberius Augustus (c.539, Arabissus – 602, Constantinopol), cunoscut sub numele de Mauriciu/Maurikios, a fost împărat bizantin între 582 şi 602. El a fost ultimul membru al dinastiei iustiniene. În 602, trupele dunărene sub conducerea lui Focas, s-au revoltat împotriva împăratului si l-au forțat pe Mauriciu să abdice. Acesta a fost nevoit să fugă cu familia sa la Nicomedia (azi Izmit, Turcia) dar nu a apucat să iasă din oraș, fiind executat de trupele lui Focas, care a devenit împărat. Mauriciu este autorul tratatului militar Strategikon.
27 noiembrie 1095 - La Conciliul de la Clermont, Papa Urban al II-lea a declarat Prima Cruciadă.
Conciliul de la Clermont a fost un sinod al clericilor şi mirenilor romano-catolici, ce a avut loc între 18 şi 28 noiembrie 1095 la Clermont, Franţa. Discursul Papei Urban al II-lea din 27 noiembrie a fost punctul de cotitură al Primei Cruciade. În ultima zi a conciliului, s-a dat un apel general la cavalerii şi nobilii Franţei.
Urban se pare că ştia dinainte că Raymond al IV-lea de Toulouse, exemplar pentru curaj şi pietate, este pregătit deja să ridice armele. Urban însuşi a petrecut câteva luni ţinând predici despre cruciadă în Franţa, în vreme ce legaţii papali răspândeau vestea în sudul Italiei, perioadă în care accentul a trecut de pe ajutorarea lui Alexius pe cucerirea Ierusalimului; populatia generală, auzind de Conciliu, probabil că a înţeles că acesta este de fapt scopul Cruciadei.
Scrisoarea lui Urban, adresată credincioşilor care „aşteaptă în Flandra” deplânge faptul că turcii, pe lângă pângărirea „bisericilor lui Dumnezeu din regiunile de răsărit”, au luat „Oraşul Sfânt al lui Hristos, sfinţit de patima şi de învierea Lui—şi doar s-o spui e o blasfemie—l-au vândut pe el şi pe bisericile sale în abominabilă robie.”
Totuşi, el nu cere explicit recucerirea Ierusulimului. El cere explicit doar „eliberarea” militară a bisericilor răsăritene, şi îl numeşte pe Adhemar de Le Puy în fruntea Cruciadei, programată să înceapă în ziua de Adormirea Maicii Domnului, 15 august.
27 noiembrie 1127 - S-a nascut impăratul chinez Xiaozong ( Zhao Shen), din dinastia Song; (d. 1194). A fost un descendent indepartat al fondatorului dinastiei, Taizu si domnit din anul 1162 pana in anul 1189.
27 noiembrie 1640 - Domnitorul Matei Basarab a emis o lege prin care a limitat posibilitatea de inchiriere a manastirilor romanesti aflate pe Muntele Athos ori a altor locuri sfinte.
27 noiembrie 1701 - S-a născut fizicianul şi astronomul Anders Celsius, cel care a inventat scara termometrică centesimală, Scara Celsius. Este fondatorul, în 1731, al primului Observator Astronomic din Suedia; (m. 25 aprilie 1744).
Anders Celsius (n. 27 noiembrie 1701, Ovanåker — d. 25 aprilie 1744, Uppsala), astronom, fizician și matematician suedez.
27 noiembrie 1815 - In urma Congresului de la Viena este adoptata Constituţia regatului Poloniei, aflat sub autoritatea Rusiei.
27 noiembrie 1818 - S-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848, profesor al lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi;(m. 12 ianuarie 1866) .
Aron Pumnul (n. 27 noiembrie 1818, satul Cuciulata, județul Brașov; d. 12 ianuarie 1866) a fost un cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania.
27 noiembrie 1867 - S-a nascut Grigore Antipa, biolog, oceanolog si zoolog, membru al Academiei Romane si cel care a reorganizat Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti, institutie ce azi ii poarta numele.
Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani – d. 9 martie 1944, București), naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. S-a nascut la Iasi, unde a si urmat liceul, avandu-I ca si coleg pe Emil Racovita. A studiat apoi la Universitatea din Jena cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, dupa care si-a aprofundat cunostintele in Franta si Italia.
Revenit in tara a inceput sa cerceteze fauna din Marea Neagra si Dunare. El este cel care a pus bazele scolii romanesti de ihtiologie si hidrobiologie. In 1932, a infiintat Institutul Biooceanografic din Constanta, munca sa concretizandu-se in peste 100 de lucrari. Antipa a fost cel care a folosit pentru prima data dioramele biologice.
La 1 aprilie 1893, printr-un ordin semnat de ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, Take Ionescu, a fost numit in functia de director al sectiei de zoologie a muzeului, in fruntea caruia s-a aflat 51 de ani. La un an de la preluarea conducerii institutiei a reusit sa finalizeze constructia unui nou sediu pentru muzeu, aceasta fiind prima cladire din Romanie construita cu acest scop.
Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la realizarea primelor colectii muzeistice, pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca muzeul sa preia numele savantului roman. Grigore Antipa s-a stins din viata in Bucuresti, in ziua de 9 martie 1944.
27 noiembrie 1874 - S-a nascut Chaim Weizmann, fost preşedinte israelian; (d. 09.11.1952).
Chaim Azriel Weizmann (n. 27 noiembrie 1874 Motol, lângă Pinsk, Imperiul Rus; d. 9 noiembrie 1952 Rehovot, Israel), om politic israelian de centru, unul dintre cei mai remarcabili conducători istorici ai mișcării sioniste, chimist, originar din Belorusia.
27 noiembrie 1884 - S-a născut Vasile Voiculescu, poet, dramaturg și prozator român (d. 1963)
Vasile Voiculescu (pseudonim literar: V. Voiculescu, n. 27 noiembrie 1884, Pârscov, Judeţul Buzău, România – d. 26 aprilie 1963, București, Republica Populară Română) a fost un scriitor și medic român. În domeniul literar s-a distins în principal ca poet și prozator (a fost și dramaturg). “Pârgă”, “Zahei orbul”, “Capul de zimbru”, “Lostriţa. Căprioara din vis”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.crestinortodox.ro; en.wikipedia.org
27 noiembrie 1885 - S-a născut Liviu Rebreanu, academician, prozator și dramaturg român (d. 1944)
Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, Târlișua, Târlișua, Bistrița-Năsăud, Austro-Ungaria – d. 1 septembrie 1944, Valea Mare, Priboieni, Muscel, Regatul României) a fost un prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
27 noiembrie 1888 - A încetat din viaţă George Ioanid, profesor de greacă, membru de onoare al Societăţii Academice Române ; (n. 1800).
27 noiembrie 1895 - Inventatorul dinamitei, Alfred Nobel, si-a semnat testamentul in care a specificat ca isi cedeaza averea pentru crearea unor premii care sa recompenseze descoperirile cele mai importante in domeniul fizicii, chimiei si in medicina. Primele premii Nobel au fost acordate in 1901, acordandu-se anual pe 10 decembrie, data decesului celebrului suedez.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
27 noiembrie 1895 - S-a nascut Pierre–Paul Grassé, celebru zoolog francez, considerat ca fiind cel mai mare cunoscător al termitelor. A fost membru al Academiei de Ştiinţe a Franţei, din 1948. În 1967 a fost ales preşedinte al acestei instituţii.(d.09.07.1985).
27 noiembrie 1895 - A murit Alexandre Dumas–fiul, romancier şi dramaturg francez.
Alexandre Dumas (zis și Dumas-fils, “fiul”) (n. 27 iulie, 1824, Paris – d. 27 noiembrie 1895, Marly-le-Roi), romancier și dramaturg francez, fiul lui Alexandre Dumas. Romanul “Dama cu camelii” i–a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, “Traviata”, precum si numeroase productii cinematografice; (n.27.07.1824).
27 noiembrie 1912 - S-a născut actriţa Dina Cocea. A fost profesoară la IATC, avându-i ca studenţi, printre alţii, pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Fiscuteanu; (d. 28.10.2008 ).
Maria Constantina (Dina) Cocea (n. 27 noiembrie 1912, București – d. 28 octombrie 2008, București), actriță română. A desfășurat o prestigioasă activitate teatrală la Teatrul Național București și Teatrul Național Radiofonic, având apariții rare, dar memorabile, pe micul sau marele ecran.
14/27 noiembrie 1913 - S-a născut actriţa Nineta Gusti; (m. 4 iunie 2002).
Nineta Gusti (n. 14/27 noiembrie 1913, Iași – d. 4 iunie 2002, Crevedia, județul Dâmbovița), actriță română de teatru și film. A primit titlul de Artist Emerit.
27 noiembrie 1913 - Se constituie “România“, prima societate naţională de navigaţie maritimă care începe să funcţioneze la 1 martie 1914. Preşedinte a societăţii a fost Anghel Saligny.
27 noiembrie 1918 - Are loc ultima şedinţă a Sfatului Ţării din Republica Democrată Moldovenească (succesoarea Guberniei Basarabiei), in care acesta s-a autodizolvat.
27 noiembrie 1921 - S-a născut Alexander Dubcek, om politic, prim secretar al Partidului Comunist din Cehoslovacia (1968-1969), iniţiatorul “Primăverii de la Praga” din 1968; (m. 8 noiembrie 1992).
Alexander Dubček (27 noiembrie, 1921 – 7 noiembrie, 1992) a fost un politician slovac și lider, pentru scurtă vreme, al Cehoslovaciei (1968-1969), cunoscut pentru încercarea sa de a reforma regimul comunist (primăvara de la Praga).
27 noiembrie 1921 - La Bucureşti are loc Congresul Partidului Naţional Liberal din România, la care se adoptă noul statut şi program al partidului ce prevedea modificarea Constituţiei, unificarea legislativă şi administrativă, etc.
27 noiembrie 1924 - S-a nascut Nina Cassian, poetă, prozatoare şi traducătoare (volumele de poezie: “Dialogul vântului cu marea”, “Confidenţe fictive”).
Nina Cassian (nume la naștere Renée Annie Cassian, n. 27 noiembrie 1924, Galați – d. 15 aprilie 2014, New York), poetă, eseistă și traducătoare română, de origine evreiască.
27 noiembrie 1931 - Are loc la Paris o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.
27 noiembrie 1934 - A murit Baby Face Nelson (Lester Joseph Gillis ), celebru în SUA pentru jafurile asupra băncilor. Declarat inamic public numărul 1 de către FBI, a fost împuşcat de către agenţi FBI; (n.06.12.1908).
27 noiembrie 1939 - S-a nascut Nicolae Manolescu, critic literar român.
Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) este un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).
Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
27 noiembrie 1940 - Au fost asasinati Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga. La 27 noiembrie 1940 este asasinat de legionari în pădurea Snagov, de langă Bucureşti, Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român.
Virgil Madgearu (nume complet: Virgil Traian N. Madgearu; n. 14 decembrie 1887, Galați – d. 27 noiembrie 1940, pădurea Snagov), economist român, sociolog, și politician de stânga, membru prominent și principal teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național Țărănesc (PNȚ).
Ulterior, la marginea comunei Strejnic (Prahova), este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (n.17 iunie 1871 Botoşani), publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.
Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga, n. 5 iunie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova), istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român.
La cateva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari, teroarea a continuat. Pe la orele amiezii, un comando de şase legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.
Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cîteva ore mai tîrziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu. Generalul Ion Antonescu, conducatorul statului, a anunţat ca va va lua măsuri împotriva vinovaţilor.
27 noiembrie 1940 - A murit Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret al Armatei, asasinat de legionari la închisoarea Jilava; (n. 08.11.1887).
Mihail Moruzov (n. 16 septembrie 1887 – d. 27 noiembrie 1940), creatorul și directorul Serviciului Secret de Informații al Armatei Române (SSI) în perioada 1924-1940.
27 noiembrie 1940 - S-a nascut Ioan Scurtu, istoric român.
Ioan Scurtu (n. 27 noiembrie 1940, Dochia, Neamț), istoric, fost şef al Catedrei de Istoria Românilor de la Universitatea din Bucureşti, directorul general al Arhivelor Naţionale ale României, directorul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga”.
27 noiembrie 1940 - S-a nascut actorul american de origine chineza Bruce Lee, maestru în Arte Marţiale, fondator al stilului Jeet Kune Do ; (d. 20.07.1973).
Bruce Lee (n. 27 noiembrie 1940, San Francisco, California – d. 20 iulie 1973, Hong Kong) actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filozof, regizor, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jet Kune Do.
27 noiembrie 1942 - S–a născut Jimi Hendrix (James Marshall), solist vocal şi compozitor, unul dintre cei mai mari chitarişti rock ;(d. 18.09.1970).
James Marshall „Jimi” Hendrix(n. Johnny Allen Hendrix; 27 noiembrie 1942; d. 18 septembrie 1970) una dintre cele mai mari personalități ale hard rock-ului, chitarist cu o tehnică de neîntrecut.
27 noiembrie 1953 - A încetat din viaţă dramaturgul Eugene O’Neill, reprezentant de seamă a teatrului modern american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (“Din jale se întrupează Electra”) ; (n. 16 octombrie 1888).
Eugene Gladstone O’Neill (n. 16 octombrie 1888, New York – d. 27 noiembrie 1953), dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1936.
27 noiembrie 1956 - S-a nascut Mariana Simionescu, jucătoare română de tenis.
Mariana Simionescu (n. 27 noiembrie, 1956, Târgu Neamț), fostă jucătoare de tenis română. A jucat în circuitul profesionist WTA între 1973 și 1980. În 1980 s-a căsătorit cu tenismenul suedez Björn Borg, dar a divorțat în 1984.
27 noiembrie 1970 - A încetat din viaţă Petru Comarnescu, critic literar şi de artă, memorialist, iniţiator al grupării “Criterion” ; (n. 23 noiembrie 1905).
Petru Comarnescu (n. 23 noiembrie 1905, Iași – d. 27 noiembrie 1970, București), critic literar, eseist, memorialist, jurnalist cultural și cunoscut anglist român, unul dintre fondatorii revistei interbelice Criterion (1934), alături de Mircea Vulcănescu și Alexandru Christian Tell. Fiul lui Petru Comarnescu, funcționar, și al Elenei (n. Cernătescu), institutoare. Familia sa era înrudită cu episcopul Veniamin Costache. Este îngropat în cimitirul mănăstirii Voroneț
27 noiembrie 1971 - Sonda spațială sovietică Marte 2 aflată pe orbita planetei Marte lansează modulul de coborâre. Acesta funcționează defectuos și se prăbușește, însă este primul obiect făcut de om care ajunge pe suprafața planetei Marte.
27 noiembrie 1972 - A încetat din viaţă poetul Victor Eftimiu. A fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, al Teatrului Naţional şi al Operei din Cluj; membru al Academiei Române (“Înşir’te, mărgărite”, “Omul care a văzut moartea”); (n.24.01.1889).
Victor Eftimiu (n. 24 ianuarie 1889, Boboshticë, Albania – d. 27 noiembrie 1972, București), dramaturg, eseist, povestitor, scriitor și traducător, membru al Academiei Române și francmason român din perioada interbelică.
27 noiembrie 1975 - Ross McWhirter, editorul si co-fondatorul Guinness Book of Records, a fost împuşcat mortal la Londra.
Alan Ross McWhirter (12 August 1925 – 27 November 1975). McWhirter a fost impuscat de aproape, în cap şi piept, la ora 18,45 GMT. A fost dus la un spital local, dar murit la scurt timp. A fost un critic vehement al IRA,( Armata Republicana Irlandeza), organizatie care lupta impotriva ocupatiei engleze a Irlandei de Nord. El oferise cu putin timp in urma o recompensa de 50.000 de lire sterline,pentru informaţii care să ducă la arestarea unor membri ai miscarii armate antibritanice ai IRA.
27 noiembrie 1978 - Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este infiintat in orasul de Riha (Urfa), în Turcia si devine principalaformatiune kurda care lupta pentru independenta Kurdistanului.
27 noiembrie 1979 - A murit Dona Dumitru Siminică, solist vocal român. (n. 1926, Târgoviște)
Dona Dumitru Siminică (n. 1926, Târgoviște — d. 27 noiembrie 1979, București), solist vocal român, provenit dintr-o familie de muzicieni și lăutari.Dona Dumitru Siminică este descendent dintr-o mare familie de instrumentiști de muzică populară, el fiind acela care a impus numele familiei pe scene, atât pe plan național cât și internațional, în bună parte datorită legăturilor cu muzica ale rudelor sale.
S-a născut în Târgoviște în anul 1926, fiind fiul violonistului Nicolae Siminică. În 1933 se mută cu familia la București, în această perioadă începând să învețe în paralel zidăritul, dar și să cânte la vioară de la tatăl său. În 1946 face doi ani de școală de constructori, meseria sa de bază fiind cea de zidar până la jumătatea anilor `50. În 1950 ajunge șef de șantier.
În 1952 creează un taraf și începe să cânte prin localurile bucureștene din Piața Amzei și Piața Sf. Gheorghe. În 1958 debutează discografic la Electrecord cu piesele „Lelea cu coadele lungi” și „A bre nane, a bre dade”, cu acompaniamentul orchestrei lui Radu Voinescu. Între anii 1959-1971 face numeroase înregistrări, transpuse pe discuri de patefon și vinil, cu orchestrele Aurel Gore, Nicolae Băluță, Ion Mărgean și Gheorghe Trandafir. În 1979 lansează ultimul disc al său, cu taraful lui Nicolae Stan, un vinil cu 10 piese intitulat „Inel, inel de aur”. Moare la 27 noiembrie 1979 în București.
27 noiembrie 1983 - Un avion Boeing 747 s-a prăbușeșit în apropierea aeroportului Barajas din Madrid, omorând 181 de oameni.
27 noiembrie 1984 - În conformitate cu Acordul semnat la Bruxelles între guvernele din Marea Britanie şi Spania,s-a convenit înceaperea discuţiilor privitoare la viitorul coloniei britanice Gibraltar , inclusiv acordarea suveranitatatii acestui teritoriu.
27 noiembrie 1986 - A fost demolată Biserica Doamna Oltea din Bucureşti.
Parohia Doamna Oltea a luat fiinta in anul 1940, intr-o cladire alcatuita din doua camere. Ulterior in 1948 este ridicat primul locas de cult, iar mai apoi si casa parohiala. Acestea continua sa functioneze pana la data de 27 noiembrie 1986, moment in care sunt demolate abuziv de catre regimul comunist. Dupa revolutia din decembrie 1989, s-au inceput eforturi pentru redobandirea terenului si construirea unui altar. In anul 1997 s-a construit Biserica Mica (actuala capela), iar in anul 2000 este terminata constructia Bisericii Mari.
cititi mai mult pe bisericadoamnaoltea.ro
***noiembrie 1986 - Izbucnesc local incidente, proteste, în centre industriale importante, cum ar fi Turda şi Cluj.
27 noiembrie 1986 - A murit Cezar Lăzărescu, arhitect român (n. 1923)
Cezar Lăzărescu (n. 3 octombrie 1923, București – d. 27 noiembrie 1986, București): arhitect român a cărui activitate profesională a combinat munca de arhitect cu cea de urbanist, două laturi pe care le considera indisociabile.
27 noiembrie 1988 - A decedat actorul american John Carradine ; (n.05.02.1906).
27 noiembrie 1989: Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia: Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul tarii.
Revoluția de catifea a fost mișcarea pacifistă prin care partidul comunist din Cehoslovacia a pierdut monopolul puterii și a revenit la democrație.
27 noiembrie 1991 - A început vizita la Bucureşti a premierului elen Constantin Mitzotakis, care a avut ca principal efect semnarea, la 28 noiembrie, a Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Elenă.
27 noiembrie 1992 - A fost parafat Acordul de comerţ liber între România şi ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.
27 noiembrie 1996 - Preşedintele în exerciţiu al României i-a graţiat, prin decret prezidenţial, pe ultimii şase foşti membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al PCR.
27 noiembrie 1998 - A avut loc la București premiera filmului „Terminus Paradis“, în regia lui Lucian Pintilie, care a fost distins cu Marele Premiu Special al Juriului la Festivalul de la Veneția.
27 noiembrie 2000 - A încetat din viaţă mezzo-soprana Elena Cernei, solistă a Operei Naţionale Române vreme de mai bine de 25 de ani (n. 1 martie 1924).
Elena Cernei (n. 1 martie 1924, Bairamcea, Basarabia – d. 28 noiembrie 2000, Grecia) a fost o interpretă de operă.
27 noiembrie 2000 - În Norvegia se deschide Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal. Astfel, se creează un drum continuu de la Oslo la Bergen.
27 noiembrie 2001 - S-au deschis, la Petersberg, la reşedinţa oaspeţilor Germaniei, de lângă Bonn, lucrările Conferinţei inter-afgane privind viitorul politic al Afganistanului.
27 noiembrie 2004 - Revoluţia Portocalie - Parlamentul ucrainean a invalidat rezultatul alegerilor prezidenţiale.
Revoluţia Portocalie (câteodată şi Revoluţia Castanilor datorită arborilor de castan din Kiev) reprezintă o serie de proteste, blocade şi greve generale la nivel naţional în Ucraina, organizate de susţinătorii candidatului la preşedinţie Viktor Iuşcenko după publicarea rezultatelor disputate al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2004.
27 noiembrie 2004 - Papa Ioan Paul al II-lea restituie moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a Bisericii Ortodoxe Răsăritene.
27 noiembrie 2005 - Au loc alegeri în Cecenia, în condiţii stricte de securitate.
27 noiembrie 2009 - Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat la Bruxelles lista comisarilor europeni desemnaţi. Din partea României a fost desemnat pentru portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş
Dacian Julien Cioloș (n. 27 iulie 1969, Zalău), inginer agronom și om politic român. A ocupat funcția de comisar pentru domeniul agriculturii în cadrul Comisiei Europene între 2010-2014
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com