Evenimentele Zilei de 17 octombrie în Istorie

The Flight of the Prisoners - by James Tissot - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Flight of the Prisoners – by James Tissot

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

17 octombrie este a 290-a zi a calendarului gregorian și a 291-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 17 octombrie

(BOR) Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

Sfântul Prooroc Oseea sau Osie era fiul lui Beeri și prooroc al neamului lui Israel în secolul al VIII-lea î.Hr. Este unul din cei doisprezece Profeți Mici din Vechiul Testament. A fost contemporan cu proorocii Isaia, Miheia și Amos. Prăznuirea lui se face pe 17 octombrie, precum și în Duminica Sfinților Părinți după trup ai Domnului (Duminica de dinainte de Nașterea Domnului).
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Osea, profet († secolul al VIII-lea î.Hr.); Sf. Andrei Cretanul, martir († 767)

Sfântul părintele nostru Andrei Criteanul (sec. VII-VIII) s-a născut la Damasc, într-o familie de creștini. Până la vârsta de 7 ani băiatul nu a vorbit deloc, dar după ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine a primit darul vorbirii. Apoi a studiat Sfânta Scriptură și Teologia, devenind arhiepiscop de Creta. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe 17 octombrie - foto: doxologia.ro

Andrei Criteanul - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul părintele nostru Andrei Criteanul (sec. VII-VIII) s-a născut la Damasc, într-o familie de creștini. Până la vârsta de 7 ani băiatul nu a vorbit deloc, dar după ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine a primit darul vorbirii. Apoi a studiat Sfânta Scriptură și Teologia, devenind arhiepiscop de Creta. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face pe 17 octombrie.

 

17 octombrie (BRC) Sf. Ignațiu din Antiohia, episcop, martir

Ignatie al Antiohiei, cunoscut și ca Ignatie Teoforul (n. cca. 35 sau 50 - d. între 98 - 117), episcop al Antiohiei, un martir al Bisericii și părinte apostolic. Este sărbătorit pe 17 octombrie în calendarul romano-catolic și anglican, respectiv pe 20 decembrie în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic. În drum spre Roma a redactat o serie de scrisori, din care s-au păstrat șapte, scrisori care constituie monumente ale literaturii creștine timpurii. A fost condamnat la moarte în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor din timpul împăratului Traian și a fost executat la Roma - foto (Martiriul Sfântului Ignatie - sfâșiat de lei): ro.wikipedia.org

Martiriul Sfântului Ignatie – sfâșiat de lei – foto: ro.wikipedia.org

Ignatie al Antiohiei, cunoscut și ca Ignatie Teoforul (n. cca. 35 sau 50 – d. între 98 – 117), episcop al Antiohiei, un martir al Bisericii și părinte apostolic. Este sărbătorit pe 17 octombrie în calendarul romano-catolic și anglican, respectiv pe 20 decembrie în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic. În drum spre Roma a redactat o serie de scrisori, din care s-au păstrat șapte, scrisori care constituie monumente ale literaturii creștine timpurii. A fost condamnat la moarte în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor din timpul împăratului Traian și a fost executat la Roma

 

Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei se marchează în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), adoptată la 22 decembrie 1992.

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Astăzi în istorie pentru 17 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 17 octombrie în Istorie:

- 17 octombrie 539 î.Hr. – Eliberarea evreilor din captivitatea babiloniană;

- 17 octombrie 1797 – Pacea de la Campo Formio;

17 octombrie 1905 – Proclamația din octombrie

 

17 octombrie 539 î.Hr. - Regele persilor Cyrus cel Mare ii eliberereza din captivitate pe evreii din Babilon, dupa exilul in care acestia se aflau de aproape 70 de ani, si le permite acestora să se întoarcă in tara lor şi sa isi reconstruiasca Templul din Ierusalim.

Distrugerea Ierusalimului de către babilonieni, imagine din Cronica din Nürnberg - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Distrugerea Ierusalimului de către babilonieni, imagine din Cronica din Nürnberg – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Exilul babilonian a fost perioada din istoria evreilor în care evreii din vechiul regat al lui Iuda au fost robi în Babilon. În conformitate cu Biblia ebraică, au existat trei deportări de evrei în Babilon. Primul, în 597 î.Hr., care îl implică pe regele Iehonia, curtea sa și mulți alții, un al doilea în anul 587 î.Hr. a următorului rege, Zedechia și restul poporului, și o deportare posibil după asasinarea lui Ghedalia, guvernator babilonian al provinciei Yehud, posibil în 582 î.Hr..

Exilul forțat s-a încheiat în anul 539 î.Hr., după căderea Babilonului în fața regelui persan Cirus cel Mare, care a dat permisiunea evreilor să se întoarcă în provincia Yehud și să-și reconstruiască Templul, dar cei mai mulți evrei au ales să rămână în Babilon. Captivitatea, întoarcerea ulterioară în Țara lui Israel și reconstruirea celui de-al Doilea Templu din Ierusalim sunt considerate evenimente importante în istoria și cultura evreilor, evenimente care au avut un impact de anvergură privind dezvoltarea iudaismului.

 

17 octombrie 532 - A murit Papa Bonifaciu al II-lea.

Papa Bonifaciu al II-lea , Papă al Romei în perioada 17 Septembrie 530 - Octombrie 532 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al II-lea a fost Papă al Romei în perioada 17 Septembrie 530 – Octombrie 532 si primul Papă de origine germanică, tatăl său numindu-de Sigisbald. Inainte să fie numit papă, a deținut funcția de arhidiacon. Papa Bonifaciu al II-lea a fost numit Papă de către predecesorul său, papa Felix al IV-lea.

La începutul pontificatului său a fost ales și Anti-Papa Dioscorus, care a decedat pe data de 22 Septembrie 530. După decesul antipapei, Bonifaciu i-a silit pe cei care l-au votat să-și recunoască greșeala în scris. A fost inmormantat in vechea bazilica Sf.Petru, in grotele Vaticanului.

17 octombrie 690 – Împărăteasa Wu Zetian a înființat Dinastia Zhou din China

 

17 octombrie 1346 - Bătălia de la Neville’s Cross. Regele David al II-lea al Scoției a fost capturat de Eduard al III-lea al Angliei, în apropiere de Durham și închis în Turnul Londrei timp de 11 ani.

The Battle of Neville's Cross took place to the west of Durham, England, on 17 October 1346. The culmination of a Scottish invasion of northern England, the battle ended with the rout of the Scots and the capture of their king, David II of Scotland - foto: en.wikipedia.org

The Battle of Neville’s Cross - foto: en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1448 - A început a doua bătălie de la Kosovo Polje (17-20 octombrie), între o coaliție creștină sub conducerea lui Ioan de Hunedoara și o armată otomana condusa de Murad al II-lea.

A doua Bătălie de la Kosovo Polje a avut loc între 17-20 octombrie 1448 lângă Câmpia Mierlei (în sârbă Kosovo Polje/Косово Поље; în maghiară Rigómező), un oraș din Serbia de astăzi, între o coaliție creștină sub conducerea lui Ioan de Hunedoara și o armată a Imperiului Otoman condusă de sultanul Murad al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

A doua Bătălie de la Kosovo Polje – foto: ro.wikipedia.org

A doua Bătălie de la Kosovo Polje a avut loc între 17-20 octombrie 1448 lângă Câmpia Mierlei, un oraș din Serbia de astăzi, între o coaliție creștină sub conducerea lui Ioan de Hunedoara și o armată a Imperiului Otoman condusă de sultanul Murad al II-lea. După înfrângerea suferită de coalitia crestina în batalia de la Varna in 1444, Ioan Huniade a ridicat o nouă armată, după care, în anul 1448, a început o nouă campanie împotriva Imperiului Otoman.

A comis unele erori tactice care l-au costat victoria. Conducătorul albanez Skanderbeg și armata sa au încercat să se alăture coaliției creștine, dar au fost atacați de vasalul otomanilor Durad Brankovic al Serbiei și de Vladislav al II-lea al Valahiei, care l-au împiedicat să ajungă la locul bătăliei.

Statele creștine din Balcani nu au reușit să reziste imperiului Otoman după această înfrângere, ajungând până la urmă sub controlul acestuia. Huniazii au apărat totuși cu succes regatul Ungariei împotriva campaniilor otomane. De asemenea, Skanderbeg și-a continuat cu succes rezistența anti-otomană, însă după moartea sa în 1468, Albania a ajuns sub stăpânire turcească.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1558 - Este fondat Serviciul postal polonez – Poczta Polska.

 

17 octombrie 1604 - Astronomul german Johannes Kepler observă explozia unei supernove în constelația Ophicus, la o departare de 13000 de ani lumina; nu au mai fost observate explozii ale unei supernove până în 1987.

Constelația Ophicus - foto: ro.wikipedia.org

Constelația Ophicus – foto: ro.wikipedia.org

 

17 octombrie 1610 - Încoronarea regelui Ludovic al XIII-lea al Franței, la Reims.

Ludovic al XIII-lea (n. 27 septembrie 1601 - d. 14 mai 1643, Saint-Germain-en-Laye), supranumit cel Drept (în franceză Le Juste), fiul lui Henric al IV-lea al Franței, a domnit ca rege al Franței și Navarei între anii 1610 și 1643. Imaginea regelui este inseparabilă de cea a primului său ministru cardinalul Richelieu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ludovic al XIII-lea - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ludovic al XIII-lea (n. 27 septembrie 1601 – d. 14 mai 1643, Saint-Germain-en-Laye), supranumit cel Drept (în franceză Le Juste), fiul lui Henric al IV-lea al Franței, a domnit ca rege al Franței și Navarei între anii 1610 și 1643. Imaginea regelui este inseparabilă de cea a primului său ministru cardinalul Richelieu.

 

17 octombrie 1660 - Nouă regicizi, care au semnat condamnarea la moarte a regelui Charles I al Angliei, sunt spânzurati.

 

17 octombrie 1662 - Charles al II-lea al Angliei a vândut Franței orașul – port Dunkerque, pentru suma de 40 000 de lire.

17 octombrie 1713 – Marele Război Nordic: Rusia a învins Suedia în bătălia de la Kostianvirta.

 

17 octombrie 1744 - A murit Giuseppe Guarneri, unul dintre cei mai faimoşi meşteri italieni de viori ai vremii. Giuseppe Guarneri del Gesù (21 august 1698 – 17 octombrie 1742) este singurul lutier a carui instrumente rivalizeaza cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari. Una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini şi se află expusă în Sala Rossa a Palatului Municipal din Genova; (n.21.08.1698).

Giuseppe Guarneri del Gesù (21 august 1698 – 17 octombrie 1742) este singurul lutier a carui instrumente rivalizeaza cu cele ale mult mai celebrului Antonio Stradivari - foto (:Violin Il Cannone once owned by Niccolò Paganini) en.wikipedia.org

Violin Il Cannone once owned by Niccolò Paganini – foto: en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1797 - A fost încheiată Pacea de la Campo Formio între Franța, reprezentată de Napoléon Bonaparte și Austria reprezentată de imparatul Francisc I. Tratativele de pace au încheiat războaiele franceze începute la 20 aprilie 1792. Pentru prima oară Napoleon avea asigurată pacea în Europa si putea porni războiul contra Angliei.

Tratatul de la Campo Formio (17 octombrie 1797) - Ultima pagină a tratatului cu sigiliile și inițialele semnatarilor, păstrată în Arhivele Naționale ale Franței. Tratatul de pace finală încheiat între Republica Franceză și Împăratul, Regele Ungariei și Boemia - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Tratatul de la Campo Formio (17 octombrie 1797) – Ultima pagină a tratatului cu sigiliile și inițialele semnatarilor, păstrată în Arhivele Naționale ale Franței. Tratatul de pace finală încheiat între Republica Franceză și Împăratul, Regele Ungariei și Boemia – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pacea de la Campo Formio este o pace încheiată la data de 17 octombrie 1797 între Franța reprezentată de Napoléon Bonaparte și Austria reprezentată de Francisc I al Austriei. Tratativele de pace au încheiat războaiele franceze începute la 20. aprilie 1792.

Prin tratatul de pace Austria renunța la Țările de Jos austriece în favoarea Franței și accepta noua organizare a regiunii Italia Superioară (Italia de Nord) și Veneției, împăratul austriac recunoștea independența „Republicii Cisalpine” (it. Repubblica Italiana) primind în schimb Dalmația, Istria și Veneția care era o republică cu granița la râul Adige.

Franța păstrează Lombardia, cele 7 insule din Marea Ionică, insulele Korfu, Zakynthos și Kefalonia. Pentru prima oară Napoleon avea asigurată pacea în Europa, acum putea porni războiul contra Angliei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1800 - Marea Britanie preia controlul asupra coloniei olandeze Curacao.

Amplasarea de Curaçao - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea de Curaçao – foto: ro.wikipedia.org

 

17 octombrie 1806 - Fostul lider al revoluției din Haiti, împăratul Jacques I al Haiti, a fost asasinat după o domnie opresivă.

Jean-Jacques Dessalines, iar în creola haitiană Janjak Desalin, (născut la 20 septembrie 1758, la Grande-Rivière-du-Nord, Hispaniola - mort la 17 octombrie 1806) a fost un sclav negru din insula Hispaniola, conducător al luptei sclavilor din colonie, apoi împărat al Haiti, sub numele de Jacques I - in imagine, Posthumous portrait of Dessalines - foto: en.wikipedia.org

Posthumous portrait of Dessalines – foto: en.wikipedia.org

Jean-Jacques Dessalines, iar în creola haitiană Janjak Desalin, (născut la 20 septembrie 1758, la Grande-Rivière-du-Nord, Hispaniola – mort la 17 octombrie 1806) a fost un sclav negru din insula Hispaniola, conducător al luptei sclavilor din colonie, apoi împărat al Haiti, sub numele de Jacques I.

 

17 octombrie 1849  - A încetat din viaţă compozitorul polonez Frederic Chopin; (n. 1810).

Frédéric François Chopin (născut Fryderyk Franciszek Chopin; n. 22 februarie sau 1 martie 1810, Żelazowa Wola — d. 17 octombrie 1849, Paris), compozitor polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai prolifici și influenți compozitori de muzică pentru pian - foto (Tablou din anul 1835): ro.wikipedia.org

Frédéric François Chopin (Tablou din anul 1835) – foto: ro.wikipedia.org

Frédéric François Chopin (născut Fryderyk Franciszek Chopin; n. 22 februarie 1810, Żelazowa Wola, Ducatul Varșoviei – d. 17 octombrie 1849, Paris, A Doua Republică Franceză) a fost un compozitor polonez din perioada romantismului. Este considerat drept unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică pentru pian.

A decedat pe data de 17 octombrie 1849, la vârsta de 39 de ani, răpus de tuberculoză pulmonară. Înmormântarea, care a avut loc la Biserica Madeleinei din Paris, a fost întârziată cu aproape două săptămâni până la 30 octombrie. Intrarea a fost limitată doar pentru deținătorii de invitații, deoarece se așteptau să participe mulți oameni.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1853 - S-a născut Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României; (d. 1920).

Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh și Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha; 17 octombrie 1853 – 24 octombrie 1920), fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a Mariei Alexandrovna. Maria a fost soția Prințului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria a Angliei.

 

17 octombrie 1873 - S-a născut matematicianul român Gheorghe Țițeica; (d. 5 februarie 1939).

Gheorghe Țițeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin - d. 5 februarie 1939, București), matematician și pedagog român, profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universității din Varșovia - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Țițeica - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Țițeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin – d. 5 februarie 1939, București), matematician și pedagog român, profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universității din Varșovia. S-a ocupat în special cu studiul rețelelor din spațiul cu n dimenisuni, definite printr-o ecuație a lui Laplace si creatorul unor capitole din geometria diferențială proiectivă și afină, unde a introdus noi clase de suprafete curbe si retele care ii poarta numele.

 

17 octombrie 1878 - În România a fost acreditat primul ambasador străin, în persoana contelui László Hoyos-Sprinzenstein, reprezentantul Austro-Ungariei.

 

17 octombrie 1887 - A decedat fizicianul german Gustav Robert Kirchhoff ; (n. 12 martie 1824).

Gustav Robert Kirchhoff (n. 12 martie 1824, Königsberg, azi Kaliningrad — d. 17 octombrie 1887, Berlin), fizician german multilateral - foto: ro.wikipedia.org

Gustav Robert Kirchhoff  - foto: ro.wikipedia.org

Gustav Robert Kirchhoff (n. 12 martie 1824, Königsberg, azi Kaliningrad — d. 17 octombrie 1887, Berlin), fizician german multilateral. Gustav Robert Kirchhoff a descoperit legile care îi poartă numele în domeniul circuitelor electrice. A descoperit (împreună cu Robert Wilhelm Bunsen elementele chimice cesiu si rubidiu . A activat și ca electrotehnician și astronom.

 

17 octombrie 1897 - S-a născut Ştefana Velisar-Teodoreanu, prozatoare, poetă, traducătoare, soţia scriitorului Ionel Teodoreanu (“Calendar vechi”, “Viaţa cea de toate zilele”, “Căminul”); (m. 1995).

Ștefana Velisar Teodoreanu (n. 17 octombrie 1897, Remiremont, Franța - d. 31 mai 1995) este o prozatoare, poetă și traducătoare română. A fost soția scriitorului Ionel Teodoreanu, fiind cunoscută și ca „Doamna Lily”, așa cum o numeau Mihail Sadoveanu și Garabet Ibrăileanu) - foto: jurnaluldedrajna.ro

Ștefana Velisar Teodoreanu - foto: jurnaluldedrajna.ro

Ștefana Velisar Teodoreanu (n. 17 octombrie 1897, Remiremont, Franța – d. 31 mai 1995) este o prozatoare, poetă și traducătoare română. A fost soția scriitorului Ionel Teodoreanu, fiind cunoscută și ca „Doamna Lily”, așa cum o numeau Mihail Sadoveanu și Garabet Ibrăileanu).

 

17 octombrie 1902 - La Detroit, in SUA, a fost produs primul automobil de marca “Cadillac”.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

17 octombrie 1905 - Proclamația din octombrie emisă de Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Demonstration 17 October 1905 by Ilya Repin (Russian Museum. St. Petersburg) - foto: en.wikipedia.org

Demonstration 17 October 1905 by Ilya Repin (Russian Museum. St. Petersburg) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Proclamația din octombrie a fost emis pe 30 octombrie (stil nou) /17 octombrie (stil vechi) 1905 de către țarul Nicolae al II-lea sub influența contelui Serghei Witte, ca răspuns la Revoluția din 1905. Numele oficial al documentului este Proclamația despre îmbunătățirea ordinei statului.

Proclamația era răspunsul la revoltele din Imperiul Rus și promitea acordarea de libertăți civile pentru poporul rus, inclusiv: inviolabilitatea persoanei, libertatea religie, libertatea cuvântului, libertatea de asociere și libertatea de întrunire, o largă participare la alegerile pentru Dumă, introducerea votului universal și emiterea unui decret care să asigure că nici o lege nu va fi aplicată dacă nu va avea aprobarea Dumei de Stat.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

17 octombrie 1905 - S-a născut Alexandru Dima, critic şi istoric literar roman, membru al Academiei Române; (m. 1979).

Alexandru Dima (n. 17 octombrie 1905, Turnu Severin - d. 19 martie 1979, București), critic și istoric literar român, membru corespondent al Academiei Române - foto: autorii.com

Alexandru Dima - foto: autorii.com

Alexandru Dima (n. 17 octombrie 1905, Turnu Severin – d. 19 martie 1979, București), critic și istoric literar român, membru corespondent al Academiei Române.

 

17 octombrie 1912 - Bulgaria, Grecia și Serbia au declarat război Imperiului Otoman în Primul Război Balcanic.

În timpul războaielor balcanice, Liga Balcanică (Serbia, Muntenegru, Grecia, și Bulgaria) întâi au cucerit teritoriile otomane Macedonia și cea mai mare parte a Traciei, iar apoi au intrat în conflict între ele asupra împărțirii acestor teritorii - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

În timpul războaielor balcanice, Liga Balcanică (Serbia, Muntenegru, Grecia, și Bulgaria) întâi au cucerit teritoriile otomane Macedonia și cea mai mare parte a Traciei, iar apoi au intrat în conflict între ele asupra împărțirii acestor teritorii.

Tensiunile dintre statele balcanice legate de aspirațiile lor rivale în Rumelia, Rumelia Orientală, Tracia și Macedonia s-au mai domolit după intervenția Marilor Puteri la jumătatea secolului al XIX-lea, care au intenționat atât asigurarea unei protecții sporite majorității creștine și a păstrării status quo-ului. Problema viabilității stăpânirii otomane s-a pus însă din nou după revoluția Junilor Turci din iulie 1908, care l-a obligat pe sultan să repromulge constituția suspendată.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1912 - S-a născut Papa Ioan Paul I; (Albino Luciani, m. la 28 septembrie 1078). A fost Papa al Bisericii Catolice intre 26 august si 28 septembrie 1978 , pontificatul său fiind unul dintre cele mai scurte din istorie.

Ioan Paul I (Albino Luciani, 17 octombrie 1912 – 28 septembrie 1978), papă al Bisericii Catolice între 26 august și 28 septembrie 1978, pontificatul său fiind unul dintre cele mai scurte din istorie - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul I - foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul I (Albino Luciani, 17 octombrie 1912 – 28 septembrie 1978), papă al Bisericii Catolice între 26 august și 28 septembrie 1978, pontificatul său fiind unul dintre cele mai scurte din istorie.

 

17 octombrie 1915 - S-a născut Arthur Miller, dramaturg american, nascut in New York. A urmat cursurile Universitatii din Michigan (1938), unde a castigat un premiu literar. S-a inrolat in armata, iar dupa lasarea la vatra a inceput sa scrie. Primul succes l-a avut cu “Focus”.

Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 - d. 10 februarie 2005), dramaturg și eseist american de origine evreiască. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie precum și soțul lui Marilyn Monroe - foto: en.wikipedia.org

Arthur Asher Miller - foto: en.wikipedia.org

Arthur Asher Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005), dramaturg și eseist american de origine evreiască. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie precum și soțul lui Marilyn Monroe. In 1947 a castigat un premiu din partea criticilor din New York pentru piesa “Toti fiii mei”, iar doi ani mai tarziu “Moartea unui comis voiajor” a obtinut atat premiul Pulitzer, cat si premiul Drama Critics Circle.

Aceasta din urma lucrare este considerata piesa de rezistenta a lui Miller. Ulterior a mai scris piesele “Vedere de pe pod”, “Vrajitoarele din Salem”. intre anii 1956 – 1960, dramaturgul a fost casatorit cu legendara actrita Marilyn Monroe. A continuat sa scrie pana in ultima clipa a vietii. in februarie 2005, s-a stins din viata in urma unui atac de cord.

 

17 octombrie 1918 - S-a născut Rita Hayworth, actriță americană (d. 1987)

Rita Hayworth (n. 17 octombrie 1918 – d. 14 mai 1987) a fost o actriță americană care a devenit faimoasă în anii ’40, fiind considerată sex simbolul acelei ere. A murit din cauza bolii Alzheimer la vârsta de 68 de ani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1920 - Partidul Naţional-Liberal din România a adresat poporului din Basarabia o Chemare, cu scopul de a-şi extinde infruenţa, şi dincolo de Prut.

 

17 octombrie 1927 - A apărut la Bucureşti ziarul “Dreptatea” (1927-1938; 1944-1947), oficios al Partidului Naţional Ţărănesc. Dintre directori: Petre Ciorăneanu (1930-1932), Mihai Ralea (1934-1938), Demostene Botez (martie-iulie, 1938), etc.

 

17 octombrie 1931 - Gangsterul italo-american Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani.

Alphonse Gabriel „Al” Capone (italiană: Alfonso Capone, n. 17 ianuarie 1899 la Brooklyn, New York – d. 25 ianuarie 1947 la Palm Beach, Florida), a fost unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920 – 1930. Fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago, ajungând conducătorul unei mari rețele de crimă organizată („Chicago Outfit”), obținându-și veniturile din afaceri de jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, iar în anii regimului Prohibiției în SUA, din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție .

Până astăzi numele său se leagă de noțiunea de spălare a banilor, Al Capone camuflându-și sursele încasărilor sale, prin unele afaceri aparent banale ca spălătorii, vânzare de mobilă veche și antichități, etc., pe care le prezenta ca fiind ocupația sa oficială.

Deși a reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele violente comise de «sindicatul crimei » pe care l-a condus, cariera sa de gangster s-a încheiat de fapt în 1931 când guvernul federal a reușit să-l facă judecat și condamnat pentru evaziune fiscală. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz, unde a fost închis în detenția sa cea mai lungă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1932 - Demisionează Guvernul României prezidat de Alexandru Vaida-Voievod.

Alexandru Vaida Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna — d. 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Vaida Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna — d. 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Vaida Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna — d. 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni.

 

17 octombrie 1933 - În urma preluării puterii de către naziști în Germania, Albert Einstein s-a refugiat în Statele Unite ale Americii.

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton), fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică - foto: ro.wikipedia.org

Albert Einstein - foto: ro.wikipedia.org

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955, Princeton), fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 1933 - S-a semnat la Ankara in Turcia, Tratatul de prietenie, de neagresiune, de arbitraj şi de conciliere între România şi Turcia.

 

17 octombrie 1935 - S-a născut intr-o familie de ilegalisti comunisti, diplomatul Mircea Raceanu, ultimul condamnat la moarte în România regimului comunist. I s–a dat pedeapsa capitală sub acuzaţia de trădare.

Mircea Răceanu a fost un diplomat român în perioada comunistă. A fost arestat la data de 31 ianuarie 1989 pentru colaborarea cu serviciile secrete americane. A fost judecat și condamnat la moarte la 20 iulie 1989[1]. Aceasta a fost ultima pedeapsă capitală pronunțată în perioada comunistă. Trei luni mai târziu, Nicolae Ceaușescu îi comuta pedeapsa la 20 de ani închisoare - foto: cotidianul.ro

Mircea Răceanu - foto: cotidianul.ro

Mircea Răceanu a fost un diplomat român în perioada comunistă. A fost arestat la data de 31 ianuarie 1989 pentru colaborarea cu serviciile secrete americane. A fost judecat și condamnat la moarte la 20 iulie 1989. Aceasta a fost ultima pedeapsă capitală pronunțată în perioada comunistă. Trei luni mai târziu, Nicolae Ceaușescu îi comuta pedeapsa la 20 de ani închisoare.

Sentinţa nu a mai fost pusă în aplicare, însă asta numai după intervenţia lui George Bush senior, fiind anulată în anul 2000, la 10 ani de la abrogarea pedepsei capitale. În prezent, Răceanu este consilier al Departamentului de Stat pentru problemele Europei Răsăritene. In februarie 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor.

 

17 octombrie 1941 - Radu Lecca, comisar general pentru problemele evreilor, il instiinteaza pe consilierului german pentru problemele evreilor despre un ordin al maresalului Antonescu, care prevedea evacuarea a 110.000 de evrei din Basarabia si nordul Bucovinei, în Transnistria. Ordinul a fost însa anulat.

 

17 octombrie 1946 - S-a născut Adam Michnik, scriitor dizident polonez anticomunist.

Adam Michnik, (n. 17 octombrie 1946),  istoric, eseist, fost disident, intelectual public și redactor șef al celui mai mare ziar polonez - Gazeta Wyborcza - foto: ro.wikipedia.org

Adam Michnik – foto: ro.wikipedia.org

Adam Michnik, (n. 17 octombrie 1946), istoric, eseist, fost disident, intelectual public și redactor șef al celui mai mare ziar polonez - Gazeta Wyborcza.

 

17 octombrie 1957 - Scriitorul francez Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură; ( n. 7 noiembrie 1913- d.4 ianuarie 1960).

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, Algeria - d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța), romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului - foto: ro.wikipedia.org

Albert Camus - foto: ro.wikipedia.org

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, Algeria – d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța), a fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului. În anul 1957 a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură. Motivatia juriului Premiului Nobel : “…pentru importanta lui creație literară care, cu o lucidă stăruință, aruncă o lumină asupra problemelor conștiinței umane din vremea noastră

 

17 octombrie 1967 - A murit Pu Yi, ultimul împărat al Chinei; (n. 2 iulie 1906).

Pu Yi (n. 7 februarie 1906 – d. 17 octombrie 1967), al doisprezecelea și ultimul împărat al Dinastiei chineze Qing. A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912 - foto: ro.wikipedia.org

Pu Yi  - foto: ro.wikipedia.org

Pu Yi (n. 7 februarie 1906 – d. 17 octombrie 1967), al doisprezecelea și ultimul împărat al Dinastiei chineze Qing. A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912.

 

17 octombrie 1972 - S-a născut Eminem (n. Marshall Bruce Mathers III), rapper, artist, cantautor și actor american

Marshall Bruce Mathers III (n. 17 octombrie 1972, St. Joseph⁠, Missouri, SUA), cunoscut mai bine sub numele de scenă Eminem, este un rapper, artist , cantautor și actor american. Eminem este artistul cu cele mai mari vânzări din anii 2000 în Statele Unite. Revista Rolling Stone l-a clasat pe poziția #82 în topul său „The 100 Greatest Artists of All Time” și l-a declarat „Regele muzicii Hip Hop”.

Incluzând și activitatea sa din trupele D12 și Bad Meets Evil, Eminem are la activ 10 albume de poziția #1 în topul Billboard 200. Eminem a vândut peste 170 de milioane de albume și single-uri, fiind artistul cu cele mai mari vânzări din toate timpurile în lume. În iunie 2014, el este al șaselea artist cu cele mai mari vânzări din Statele Unite și artistul hip-hop cu cele mai mari vânzări din lume, având vândute 45.160.000 de albume și 31 de milioane de single-uri digitale.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.eminem.com

 

17 octombrie 1973 - OPEC (Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol) emite embargoul; anunță decizia de a opri exportul de petrol spre Statele Unite și alte națiuni care ofereau ajutor militar Israelului în cadrul Războiului Yom Kippur din octombrie 1973.

Țări membre OPEC - foto: ro.wikipedia.org

Țări membre OPEC – foto: ro.wikipedia.org

Exportul de petrol a fost sistat catre Statele Unite si alte state europene, care au sustinut israelienii in razboiul Yom Kippur, declansat la inceputul lunii octombrie. OPEC, fondata in 1960 si avand ca membri mai ales state arabe, a precizat ca va reduce exportul de petrol cu 5% lunar pana cand Israelul se va retrage din teritoriile ocupate. Datorita refuzului israelienilor, pretul petrolului a crescut cu 70%, iar apoi cu 130%.

Ca urmare a embargoului impus, mai multe state s-au confruntat cu o grava criza energetica, combustibilul a fost rationalizat, preturile au explodat, iar numarul concedierilor s-a majorat. in luna decembrie, OPEC a sistat in totalitate exporturile catre SUA, Olanda si Danemarca, intreaga economie fiind bulversata. Abia in martie 1974, embargoul a fost ridicat, secretarul de stat american Henry Kissinger reusind sa convinga Israelul si Siria sa se aseze la masa negocierilor.

 

17 octombrie 1979 - Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.

Pentru activitatea sa, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1979 - foto: transilvaniareporter.ro

Pentru activitatea sa, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1979 – foto: transilvaniareporter.ro

Sfânta Tereza de Calcutta, născută Anjezë Gonxhe Bojaxhiu și cunoscută ca Maica Tereza, (n. 26 august 1910, Üsküp, Imperiul Otoman – d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), a fost o călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări.

A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003. La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

17 octombrie 1980 - Papa salută pentru prima data o regina a Angliei, la Vatican. Regina Elisabeta a II-a a Angliei a facut istorie, dupa ce a devenit primul monarh britanic care a facut o vizită de stat la Vatican. Regina a venit imbracata in negru, în conformitate cu protocolul de Vatican Papa Ioan Paul al II-lea a salutat-o pe Maiestatea Sa şi pe Ducele de Edinburgh, printul consort, si a descris intalnirea ca fiind o “calda şi relaxata”.

 

17 octombrie 1983 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Romulus Guga (“Viaţa post-mortem”, “Amurgul burghez”, “Noaptea cabotinilor”); (n. 2 iunie 1939).

 

17 octombrie 1983 - A murit Raymond Aron, filosof, sociolog și politolog francez; (n. 14 martie 1905).

Raymond Claude Ferdinand Aron (n. 14 martie 1905, Paris - d. 17 octombrie 1983, Paris), filosof, sociolog și politolog evreu francez - foto: ro.wikipedia.org

Raymond Claude Ferdinand Aron - foto: ro.wikipedia.org

Raymond Claude Ferdinand Aron (n. 14 martie 1905, Paris – d. 17 octombrie 1983, Paris), filosof, sociolog și politolog evreu francez.

 

17 octombrie 1989 - Cutremurul din Loma Prieta (1989) – Un violent cutremur de 7.1 pe scara Richter a lovit San Francisco. Cutremurul din Loma Prieta a fost un cutremur major care a lovit zona Golfului San Francisco din California, pe data de 17 octombrie 1989, la ora locală 05:04. Cutremurul a fost cauzat de falia San Andreas și a durat 10-15 de secunde. A măsurat 6,9 grade pe scara magnitudinii Richter. Cutremurul a ucis 63 de persoane în California, a rănit 3.757 și a lăsat între 3.000 și 12.000 de oameni fără adăpost.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 octombrie 2001 - Rehavam Zeevi ministrul israelian al turismului,cunoscut pentru vederile sale anti-palestiniene este asasinat la Ierusalim, intr-un atentat revendicat de Frontul popular pentru eliberarea Palestinei.

 

17 octombrie 2003 - La Taipei, in Taivan, este inaugurat cel mai inalt zgaraie nori din lume. Edificiul are 100 etaje si 508 metri inaltime.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Clădirea a fost clasata oficial ca cea mai inalta din lume in 2004, până la construirea Burj Khalifa din Dubai, în 2010. Pentru comparatie, Burj Khalifa din Dubai (care este acum cea mai înaltă clădire construită vreodată de om), măsoara 828 m înălțime.

 

17 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei