- Acest eveniment a trecut.
● Ziua Roşiei Montane #5 ● București ● 6 – 8 februarie 2015 ●
februarie 6, 2015 @ 17:00 - februarie 8, 2015 @ 23:00
Navigare Eveniment
Între 6 şi 8 februarie 2015, sărbătorim împlinirea a 1884 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane!
»»»»»»»»»»»»»» INTRARE LIBERĂ «««««««««««««««««««
► VINERI, 6 FEBRUARIE – ZIUA PATRIMONIULUI
18.00 VERNISAJUL EXPOZIŢIEI “MEMORIA OBIECTELOR”, sala Irina Nicolau, MŢR
Obiectele purtătoare ale memoriei celor care au locuit aceste părţi ale Munţilor Apuseni – obiecte uitate prin poduri sau pivniţe, sau utilizate zi de zi, obiecte obişnuite sau excepţionale, obiecte profane sau de cult vor fi subiectul unei călătorii prin Roşia Montană – fragmentară, eterogenă, contradictorie şi incitantă – îndemn la revenire şi înţelegere.
Invitaţi: Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Maria Ploae, actriţă şi Nicolae Mărgineanu, regizor
19.00 PROIECŢIA COLAJULUI VIDEO “Roşia Montană. Memoria Obiectelor”, Sala Irina Nicolau, MŢR
20.00 CONCERT TREI PARALE, Clubul Ţăranului
Trei parale grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici. www.treiparale.ro
CONCERT AD HOC, Clubul Ţăranului
De la balade sincere și triste, la piese parcă rupte din furtună, muzica celor de la Ad Hoc îmbină sonorități, ritmuri și idei medievale, rock și folclorice românești, uneori surprinzând cu inserții din toate părțile și sunetele lumii. https://www.facebook.com/AdHocMedieval
► SÂMBĂTĂ, 7 FEBRUARIE – ZIUA COMUNITĂŢII
17.00 SCURTMETRAJE DESPRE COMUNITATEA ROŞIANĂ
>> Localnici din Roşia Montană / r. Tică Darie / 2013
>> Ultimul fierar din Roşia Montană / r. Marius Grunca / 2014
>> Crosul interconectivității la Roșia Montană / r. Ioan Maier / 2014 – Invitat: Alexandra Postelnicu, organizator al Crosului Interconectivității
18.00 SCURTMETRAJE DESPRE PROTESTE
>> România-Geamăna / r. Tică Darie / 2013
>> # Roșia / r. Florin Cofar / 2013
>> Toamna Românească / r. Matei Budeș / 2014
>> Mesaj global pentru Roșia Montană / r. Uniți Salvăm / 2013
>> Roşia Montană există datorită vouă! / r. Tică Darie / 2014
>> Ce este TTIP / r. Alexandru Ciochia / 2015
Invitat: Matei Budeș, regizorul documentarului Toamna Românească
19.00 SCURTMETRAJE DESPRE PATRIMONIU
>> Patrimoniul Roșiei Montane în imagini / r. Campania Salvați Roșia Montană / 2013
>> Cetatea de Aur a Roșiei Montane / r. Adrian Steclaci / 1957
Invitat: Radu Rădescu, organizator al Festivalului de Film Istoric de la Râșnov
20.00 CONCERT Simion Bogdan-Mihai (cobză) www.youtube.com/watch?v=G3t888vg7Bw
CONCERT CROWD CONTROL
Crowd Control este un proiect bucureştean via Rm. Vâlcea care oferă alternative noi şi eclectice în peisajul muzical local. Trupa electro-fusion creează în performance-urile ei adevărate călătorii aflate la limita dintre manifest social, indie, post-punk şi dub. http://crowdcontrolro.bandcamp.com/music
DJ SET ELECTRIC BROTHER
Influențele muzicale ale lui Electric Brother variază de la muzica tradiționala la dub, de la la jazz rock-ul anilor ’70 la muzica clasică contemporană. Ultimul său album “Pe pământ” lansat în 2011se situează undeva între un jurnal de călătorie şi memorii imaginare.
http://www.electricbrother.ro/
► DUMINICĂ, 8 FEBRUARIE – ZIUA LUPTEI ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII CU CIANURI
17.00 Noul Eldorado / r. Tibor Kocsis / Ungaria / 76′ / 2004
18.30 ATELIER DE EDUCAŢIE GLOBALĂ
Printr-un joc de rol, atelierul de educație globală propus de Asociația A.R.T. Fusion demonstrează etapele parcurse de aur în această industrie și explică interdependențele dintre părțile implicate (compania minieră, guvern, mineri, consumatori etc.). Participanții, în jurul cărora se va desfășura acțiunea, vor înțelege la finalul atelierului ce pot face ei, ca indivizi ai societății civile, pentru a proteja spațiul Roșiei Montane și pentru a-i face și pe cei din jur să perceapă consecințele comportamentelor pasive. (Durată: 1:30h – 2:00h)
!!! Din cauza locurilor limitate, participarea la Atelierul de Educație Globală se face pe bază de înscriere. Vă rugăm să trimiteți un e-mail cu numele complet și numărul de telefon al dumneavoastră și al persoanelor pentru care faceți înscrierea la adresa: andrei_national@yahoo.com. Data limită pentru înscrieri este 6 februarie.
20.30 CONCERT AUD BAND
Singura formaţie din România care a inclus în repertoriul şi formula sa un instrument oriental cu o culoare timbrală mai specială – esrajul. O chitară, un flaut, clasic condimentate cu esrajul asiatic împletesc o sonoritate inedită şi echilibrată în piesele şi aranjamentele unui compozitor de orchestră. Jazz în combinaţie cu rock acustic, etnobalcanic, muzică de film şi teatru de revistă, toate incluse în meniul muzical Aud band. Piese mai altfel despre mare şi eschimosi, femei şi animale de companie, muste şi paharul cu lapte, declaraţii de dragoste, chiar şi Eminescu e în jazz… Aud band a sustinut concerte live atât în ţară, cât şi pe scenele din străinătate, Rep. Moldova, Cipru, Portugalia, Marea Britanie.
www.facebook.com/Audband
“DESPRE VALOAREA PATRIMONIULUI”, cu OANA PELLEA
“Roşia Montană face parte din patrimoniul naţional.
Patrimoniul naţional face parte din patrimoniul universal. A apăra patrimoniul naţional şi implicit pe cel mondial este o datorie de onoare a oricărui cetăţean de pe planeta numită Pământ. Un patrimoniu nu se poate vinde. Un patrimoniu trebuie conservat, apărat şi transmis mai departe generaţiilor viitoare.”
MICRORECITAL FIRMA
FIRMA, trupă icon a rockului alternativ românesc, spărgea tiparele și redefinea standardele pieței muzicale de la începutul anilor 2000, devenind emblema unei generații marcate de piese precum `La Orbire`, `Nimeni` și `Important `.
În 2014, Firma a dăruit publicului un prim volum al albumului ”DESCÂNTECE”, o colecție de piese cu un sound matur și complex și o lirică plină de semnificații și parabole.
”DESCÂNTECE – Vol.1” este disponibil online pentru download GRATUIT:
www.facebook.com/TrupaFirma
———————————————————————————–
Ziua Roşiei Montane este un eveniment anual, organizat cu ocazia aniversării atestării documentare a Roşiei Montane, pe 6 februarie. ZRM promovează patrimoniul natural şi cultural de valoare universală a Roşiei Montane şi accentuează necesitatea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului, cu potenţial de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO.
www.ziuarosieimontane.ro
www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco
———————————————————————————–
► Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1884 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.