17 octombrie – Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei (ONU)

17 octombrie - Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei (ONU) - foto preluat de pe www.facebook.com/unitednations

foto preluat de pe www.facebook.com/unitednations
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

17 octombrie – Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei (ONU)

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei este marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, potrivit Rezoluţiei 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Potrivit ONU (https://www.un.org), prin Rezoluţia 47/196 adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a invitat toate statele să dedice acestei zile prezentarea sau promovarea, după caz, la nivel naţional, a măsurilor concrete cu privire la eradicarea sărăciei. Rezoluţia invită, de asemenea, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale să asiste statele, la cererea acestora, în organizarea activităţilor naţionale pentru marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei şi solicită secretarului general să ia, în limita resurselor existente, măsurile necesare pentru a asigura succesul marcării acestei zile de către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Potrivit ONU, pandemia COVID-19 care a cuprins lumea în ultima perioadă a dus la anularea deceniilor de progrese în lupta împotriva sărăciei şi a sărăciei extreme. Banca Mondială arată că, între 88 şi 115 milioane de oameni sunt împinşi în sărăcie extremă ca urmare a crizei, majoritatea acestora aflându-se în ţările din Asia de Sud şi ţările subsahariene, unde ratele sărăciei sunt deja ridicate. În 2021, se aşteaptă ca acest număr să crească între 143 şi 163 milioane. Aceşti “noi săraci” se vor alătura celor 1,3 miliarde de oameni care trăiesc deja într-o sărăcie multidimensională şi persistentă, care şi-au văzut lipsurile preexistente agravate în timpul pandemiei globale.

"Copilul înfometat și vulturul" (1993) -fotografia realizata de Kevin Carter în Sudan, a primit premiul Pulitzer. Scurt timp după primirea premiului, Kevin Carter şi-a luat viaţa. Băieţelul din imagine a mai supravieţuit 14 ani după realizarea fotografiei, până în 2008, când a murit de febră galbenă - foto preluat de pe www.agerpres.ro

“Copilul înfometat și vulturul” (1993) -fotografia realizata de Kevin Carter în Sudan, a primit premiul Pulitzer. Scurt timp după primirea premiului, Kevin Carter şi-a luat viaţa. Băieţelul din imagine a mai supravieţuit 14 ani după realizarea fotografiei, până în 2008, când a murit de febră galbenă – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei reprezintă o oportunitate de a evidenţia efortul şi lupta persoanelor care trăiesc în sărăcie, o şansă pentru ca acestea să-şi facă auzite nevoile şi un moment pentru a recunoaşte faptul că oamenii săraci sunt primii care luptă împotriva sărăciei.

Alegerea datei privind marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris, unde a fost semnată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei.

Manifestanţii, veniţi la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului şi au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeaşi zi.

Reproduceri ale pietrei comemorative au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a sărbători Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei. O astfel de replică este situată în grădina sediului Naţiunilor Unite şi este locul unde anual au loc ceremonii organizate de Secretariatul Naţiunilor Unite din New York.

 

cititi mai mult pe www.agerpres.ro