Ce nu ştiai despre apa lacului Amara: „ingredientul secret cu puteri tămăduitoare” descoperit de savantul Petru Poni
foto si articol – gandul.info
Lacul Amara este principala atracţie turistică şi principalul factor terapeutic natural din Staţiunea Amara, la o distanţă de aproximativ 7 km de oraşul Slobozia. Desfăşurat in forma literei S, lacul se intinde pe o suprafaţă de aproximativ 130 hectare. Puţini ştiu că lacul Amara are puteri tămăduitoare. Savantul Petru Poni este cel care a descoperit puterile miraculoase şi curative ale lacului şi, de atunci, mii de oameni vin să-şi trateze afecţiunile în lacul din Bărăgan.
Cel care a testat proprietăţile apei lacului Amara, savantul Petru Poni a descoperit că lacul Amara conţine o serie de substanţe chimice benefice pentru organism. În studiile sale despre lacul Amara, el a notat că „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat. Din analiza calitativă rezultă că cuprinde următoarele substanţe: acid silicic, acid carbonic, acid sulfuric, acid boric, clor, sodiu, foarte puţin potasiu şi litiu, magneziu, calciu, fier, materii organice”, potrivit turismland.
Petru Poni e cel care a descoperit şi valoarea „ingredientului secret”, care se ascunde pe fundul apei: nămolul sapropelic. Nămolul are suficiente substanţe minerale pentru a ajuta organismul să scape de dureri.
Paradis pentru păsările migratoare
Dincolo de puterile sale vindecătoare, lacul Amara este considerat casă pentru păsările migratoare.
Specialiştii în ornitologie din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Ialomiţa au descoperit, în urma cercetărilor pe care le-au efectuat, peste 10 specii diferite de păsări care vin să-şi facă cuibare pe malurile lacului Amara. Este vorba despre specii precum corcodelul mare, raţa mică, pescăruşul argintiu sau chira de baltă.
Destinaţie turistică în fiecare vară
Apa miraculoasă şi nămolul cu efect terapeutic, au transformat lacul Amara într-o ideală zonă de agrement. Încă de la începutul secolului XX, pe malul lacului a fost construită o staţiune balneară deschisă şi astăzi.
Turiştilor care ajuns la Amara le stau la dispoziţie cele patru plaje – Perla, UGSR, Splendid şi Mirceşti. Aflate în administrarea unor societăţi private, poţi intra pe plaje doar dacă achiţi o taxă ce variază între 5 şi 10 lei.
articol preluat de pe http://www.gandul.info/
sursa – https://www.youtube.com