Calendar Ortodox 28 aprilie 2023

Sf. Ap. Iason şi Sosipatru (Secolul I d.Hr.) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sf. Ap. Iason şi Sosipatru (Secolul I d.Hr.)

foto preluat de pe ziarullumina.ro
articol preluat de pe basilica.ro

 

Calendar Ortodox 28 aprilie 2023

- Sf. Ap. Iason şi Sosipatru;

– Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia

Sfinţii Apostoli Iason şi Sosipatru

Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era din Tars (Cilicia – Asia Mică), ajungând mai târziu episcop aici, iar Sosipatru era din Ahaia (Grecia) şi a ajuns episcop în Iconia (Asia Mică).

Au zidit o biserică în insula Corfu în cinstea Sfântului Mucenic Ştefan. Au fost închişi de către guvernatorul insulei, Querculin, împreună cu şapte tâlhari care au trecut la creştinism suferind, în cele din urmă, moarte martirică în cazanul cu smoală.

Fiind supuşi supliciilor, Sfinţii Iason şi Sosoipatru, au suferit pentru Hristos şi au oferit un exemplu pentru Cherchira, fiica chinuitorului lor care a trecut la creştinism şi apoi a suferit moarte martirică.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro:

- Apostolul Iason (Secolul I d.Hr.)

- Apostolul Sosipatru (Secolul I d.Hr)

 

Sfinţii Mucenici Maxim, Cvintilian şi Dadas

 Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia (sec. III - IV) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia (sec. III – IV) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

În timpul persecuţiei împăratului Diocleţian, Martirologiile pomenesc şi numele a trei mărturisitori ai lui Hristos dintr-un sat de lângă Durostorum, capitala provinciei Moesia Inferior. Aceştia erau: Maximus (Maxim), Quintilianus (Cvintilian) şi Dadas (Dada), originari din satul Ozovia (Ozobia).

Primii doi aveau nume romane, iar ultimul purta un nume dac, semn că ei aparţineau populaţiei din acel sat. Maxim, era citeţ sau lector, deci un cleric de grad inferior care citea din Sfânta Scriptură la anumite slujbe. Din sinaxarul zilei de 28 aprilie, ziua pătimirii lor, aflăm că au fost pârâţi de cineva că sunt creştini.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro