Calendar Ortodox 27 ianuarie 2024

27 ianuarie

articole preluate de pe: ziarullumina.ro; basilica.ro

 

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2024
Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur;
† Sf. Marciana împărăteasa

 

Aducerea moaştelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost Patriarh al Constantinopolului pe vremea împăratului Arcadie (395-408) şi a împărătesei Eudoxia.

Viaţa sa este relatată pe larg în data de 13 noiembrie, când se face pomenirea lui.

Lucrarea sa neobosită în ogorul Domnului este amintită în data de 30 ianuarie, când Sfântul Ioan Gură de Aur este cinstit laolaltă cu Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi cu Sfântul Ierarh Grigorie Teologul.

Astăzi, pomenim aducerea moaştelor sale de la Comane şi aşezarea lor în Biserica „Sfinţilor Apostoli” din Constantinopol.

Această faptă vrednică de laudă s-a săvârşit în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450), fiul împăratului Arcadie, în anul 438.

Pentru că asupra cetăţii şi a împărăţiei veniseră în acea vreme multe nenorociri, poporul socotea că toate relele erau o pedagogie dumnezeiască, pentru nedreptăţile pe care împărăteasa Eudoxia le făcuse Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, căci ea uneltise ca el să fie îndepărtat din scaun şi trimis ­să moară în exil.

Astfel, Sfântul ­Proclu, noul Patriarh al Constantinopolului, l-a îndemnat pe împărat să aducă moaştele fericitului şi dumnezeiescului Ioan în cetate, ca un semn de împăcare.

Cin­­stitele moaşte ale Sfântului Ierarh Ioan au fost luate şi puse într-o raclă de aur, iar când soborul a ajuns la Constantinopol, însuşi împăratul a îngenuncheat şi s-a rugat cu lacrimi ca sfântul să ierte fărădelegea mamei sale, Eudoxia, care fusese pricina morţii lui.

Pentru că acest eveniment binecuvântat s-a petrecut în ziua de 27 ianuarie, Biserica a hotărât ca să se prăznuiască în fiecare an aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur la Constantinopol.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfânta Marciana, împărăteasa, soția împăratului Iustin I (518-527), cea întocmai cu Apostolii

Sf. Marciana împărăteasa - foto preluat de pe basilica.ro

Sf. Marciana împărăteasa – foto preluat de pe basilica.ro

Sfânta Marciana Împărăteasa a fost soția Împăratului Iustin cel Bătrân (518-527). Fiind o femeie evlavioasă a dus o viață ascetică. Ea s-a remarcat prin grija față de săraci. A trecut în pace la viața veșnică și a fost înmormântată în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol.

 

Tot în această zi, pomenirea cuviosului Petru Egipteanul, care, ajungând la adânci bătrâneţi, în pace s-a săvârşit.

Cuviosul Petru Pionitul, cunoscut în Sinaxare ca Petru Egipteanul, a fost unul din Părinții pustiei care a trăit în secolul al V-lea în centrul monastic numit Chiliile din Egipt.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Tot în această zi, pomenirea cuviosului Claudin, care în pace s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului noului mucenic Dimitrie, care a mărturisit în Constantinopol, în anul 1784, şi care de sabie s-a săvârşit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

sursă: www.calendar-ortodox.ro