Calendar Ortodox 19 august 2023

Sf. Mc. Andrei Stratilat si Sf. Mc. Timotei (secolul al III-lea)

Sf. Mc. Andrei Stratilat si Sf. Mc. Timotei (secolul al III-lea)

articol preluat de pe basilica.ro

 

Calendar Ortodox 19 august 2023

Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie și Tecla

 

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a fost ostaș în timpul împăratului Maximian (285-305). În timpul unui război împotriva perșilor, care a avut loc în anul 305, Sfântul Andrei s-a rugat Domnului nostru Iisus Hristos pentru a-l ajuta în acea luptă și astfel a învins pe dușmani.

El a cerut voie generalului Antioh pentru a lansa acest atac. După luptă ostașii au înțeles imediat că au biruit doar prin rugăciunile lui Andrei.

Generalul Antioh a aflat tot atunci, deși nu se aștepta, faptul că este creștin și a încercat să-l determine să renunțe la credința creștină pentru a sluji zeilor, dar fără folos.

Sfântul Andrei a fost întemnițat și eliberat, iar după acest moment a mers în Tarsul Ciliciei la Episcopul Petru al cetății pentru a se boteza el și cei 2.593 de ostași alături de care a biruit dușmanii, deoarece nu era botezat niciunul.

Supușii lui Antioh au mers pe urmele lor și i-au ucis acolo. Sfintele lor moaște au fost îngropate creștinește de episcop și clerul comunității.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfinții Mucenici Timotei, Agapie și Tecla au primit cununa muceniciei pentru Mântuitorul Hristos în vremea împăratului Dioclețian (284-305) din porunca guvernatorului Urban din Cezareea Palestinei.

Sf. Mc. Timotei (secolul al III-lea) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Mc. Timotei (secolul al III-lea) – foto preluat de pe doxologia.ro

Timotei a fost ars de viu, iar Agapie și Tecla au fost aruncați la animale sălbatice în două rânduri. Scăpând nevătămați au fost aruncați în mare. Ei au pătimit în cetatea Gaza.