Calendar Ortodox 15 decembrie 2023

15 decembrie

Calendar Ortodox 15 decembrie 2023
Sf. Sfinţit Mc. Elefterie, episcopul Iliriei;
† Sf. Mc. Antia și Suzana;
Sf. Cuv. Pavel din Latro

 

Sfântul Elefterie

Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie al Iliriei a fost un episcop al Bisericii creștine din provincia romană Iliria (în latină: Illlyricum) care a primit mucenicia în timpul domniei împăratului Hadrian (117-138).

Este prăznuit împreună cu mama sa, Antia (sau Evantia) pe 15 decembrie.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Suzana din Palestina

Sfânta Cuvioasa Muceniță Suzana din Palestina a trăit în secolele III-IV, în vremea împăratului Maximian (286-305) și a primit mucenicia la Elefteropolis (un oraș din Palestina, la cca. 50 de kilometri de Ierusalim).

Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe 15 decembrie.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sf. Cuv. Pavel din Latro

Sf. Cuv. Pavel din Latro - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Cuv. Pavel din Latro – foto preluat de pe doxologia.ro

Viața Sfântului Cuvios Pavel din muntele Latro

Aproape de cetatea Pergamului, ce se află în Asia, este o eparhie ce se numește Elea. În această a răsărit sadul cel dumnezeiesc și vrednicul de minune. Avea încă și un alt frate după trup, mai mare, iar după faptă bună mai mic, cu numele Vasile. Tatăl lui se numea Antioh, care a fost căpitan în armata Constantinopolului. Fiind război aproape de Hiu, cu agarenii Critului, a fost ucis, iar femeia lui, cu numele Evdochia, a luat copiii săi și s-a dus în Frigia. Acolo s-a așezat într-un sat ce se numea Marocatul, din care era și dumnezeiescul Ioanichie cel Mare, cu care se și înrudeau. Și a dat pe copiii săi, adică pe Pavel și pe Vasile, în mănăstirea Sfântului Ștefan ca să învețe carte. După puțină vreme, mama lor a însurat pe Vasile, fără voia lui. Vasile, după ce a săvârșit nunta, lepădându-se de toate cele trupești, s-a dus în lavra sfântului, ce era în muntele Olimpului. Acolo, tăindu-și împreună cu părul toate grijile cele lumești, s-a făcut bun monah

cititi mai mult pe unitischimbam.ro