Calendar Ortodox 14 mai 2023

Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului; Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei)

Calendar Ortodox 14 mai 2023

- Sf. Mc. Isidor din Hios;
– Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului;
Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei)

 

Sfântul Mucenic Isidor din Hios

Sfântul Isidor a fost un martir foarte cunoscut și iubit în toate țările din jurul Mediteranei ca mare ocrotitor al marinarilor. Țara sa de origine era Egiptul.

Împăratul Deciu (249-251) a vrut ca din primul an al domniei lui să-și organizeze întreaga armată. În acest sens a trimis în insula Kios din Marea Egee pe tribunul Numerian cu porunca de a încorpora pe toți tinerii înscriși în armată. Între ei a fost și Sfântul Mucenic Isidor.

Sfântul Isidor trăia în rugăciune, post și înfrânare. După un timp a venit poruncă de la împăratul Deciu ca orice creștin s-ar afla în rândurile soldaților trebuie să jertfească idolilor.

Pentru seriozitatea și cumințenia sa, Sfântul Isidor a stârnit invidia unui centurion Luciu care cunoștea faptul că Isidor este creștin.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sfântul Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului (sec. VIII)

Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului (sec. VIII) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului (sec. VIII) – foto preluat de pe doxologia.ro

articol preluat de pe basilica.ro

Sfântul Mucenic Terapont a fost episcop în insula Cipru (Marea Mediterană). Moaștele sale, izvorâtoare de mir, au fost aduse la Constantinopol în timpul împăratului Nichifor (802-811), când arabii atacau insula.

Datorită numeroaselor minuni care se săvârșeau lângă racla cu cinstitele sale moaște, s-a construit o biserică în numele Sfântului Mucenic Terapont.

 

Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencei)

Invatatura centrala a Sfintei Evanghelii din Duminica a V-a dupa Sfintele Pasti, numita si Duminica Femeii Samarinence, este faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos daruieste lumii harul mantuitor, numit “apa cea vie”. De asemenea, Evanghelia ne mai descopera trei adevaruri deosebite cu o semnificatie profunda pentru viata noastra.

In primul rand, Mantuitorul Iisus Hristos schimba mentalitati ostile in atitudini pasnice. In al doilea rand, schimba viata omului pacatos intr-o viata duhovniceasca noua. Si in al treilea rand, cheama la mantuire pe toti oamenii, indiferent de religie si de etnie. Ii cheama sa creada in El si sa dobandeasca viata vesnica.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro