Calendar Ortodox 14 august 2023

Sf. Proroc Miheia Miheia (secolul al VIII-lea î.Hr.) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto si articol preluate de pe ziarullumina.ro

 

Calendar Ortodox 14 august 2023

Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului;

Sf. Proroc Miheia (secolul al VIII-lea î.Hr.)

 

Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului

Astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte Înainte-prăznuirea Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos.

Fără să cunoască stricăciunea şi cu trupul proslăvit, Fecioara Maria a fost dusă de îngeri, după adormirea sa, la veşnicele locaşuri, la viaţa cea cerească.

Se bucură aşadar îngerii în ceruri şi oamenii se veselesc pe pământ, căci Maica Domnului, mutată fiind cu trupul la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri, primeşte pe toţi care cinstesc preasfântă adormirea ei.

Spre deosebire de Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul ei, Care prin puterea Lui S-a înălţat întru slavă la ceruri, Maica Domnului a fost dusă de îngeri la ceruri, nu prin puterea ei.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sf. Proroc Miheia

Sf. Proroc Miheia (secolul al VIII-lea î.Hr.) -  Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Proroc Miheia (secolul al VIII-lea î.Hr.) – Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Tot astăzi este pomenit Sfântul Proroc Miheia (sec. 8 î.Hr.), unul dintre cei 12 proroci mici ai Vechiului Legământ.

S-a născut în ţinutul Moreşet (Miheia 1, 1) şi a trăit sub domnia lui Iotam, a lui Ahaz şi a lui Ezechia, regii din Iuda, cu 721 de ani înainte de Întruparea Domnului Iisus Hristos.

De la el ne-a rămas o carte în şapte capitole, care se află în Vechiul Testament.

Prorocul Miheia a înfruntat, prin cuvintele sale, fărădelegile celor bogaţi şi puternici faţă de cei săraci, vestind pedeapsa pe care Dumnezeu le-a pregătit-o.

Prorocul mai vesteşte şi o mare speranţă, o reînnoire a lumii: naşterea în Betleemul Iudeii a Împăratului păcii, lucru care s-a şi împlinit prin naşterea lui Mesia (Miheia 5, 1).

cititi mai mult pe unitischimbam.ro