Calendar Ortodox 1 mai 2024

1 mai

articole preluate de pe: www.unitischimbam.rowww.calendar-ortodox.ro; ro.orthodoxwiki.org; ziarullumina.ro

 

Calendar Ortodox 1 mai 2024
Sfânta și Marea Miercuri (Denie);
Sf. Proroc Ieremia;
† Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie;
Sfânta Cuvioasă Isidora

 

Sfânta și Marea Miercuri

În Sfânta și Marea Miercuri se săvârșește Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu mir, în Betania.

La sfârșitul slujbei, preotul îi unge pe credincioși cu Sfântul Mir.

Tot în această zi se pomenește vinderea lui Iisus de către Iuda (de aceea credincioșii ortodocși țin și miercurea ca zi de post de-a lungul întregului an).

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sinaxar 1 Mai

Ziua întâi, pomenirea sfântului prooroc Ieremia (VII-VI î.Hr.).

Acesta din pântecele mamei sale s-a sfinţit, şi era sfânt Domnului şi prooroc, trăgându-se din Anatot. După ce a fost robit Ierusalimul de către Nabucodonosor, împăratul Babilonului, el s-a coborât la Dafne în Egipt şi acolo proorocind a fost ucis cu pietre de poporul lui Israel.

Şi murind a fost îngropat în locul de înmormântare a lui Faraon, pentru că egiptenii l-au mărit, văzând folosul de la el. Fiindcă prin rugăciunea lui fuseseră omorâte aspidele, care prăpădeau pe egipteni; de asemenea fuseseră omorâte şi fiarele ce se aflau prin ape, pe care egiptenii le numesc efot, iar elinii crocodili.

Pentru aceasta creştinii din acele părţi, până astăzi, rugându-se merg în locul unde este mormântul proorocului, şi luând ţărână se tămăduiesc de muşcările aspidelor. Se spune că Alexandru Macedon stând deasupra mormântului proorocului, şi aflând cele despre el, i-a mutat moaştele în Alexandria.

Deci a zis Ieremia către preoţii Egiptului, că va să se facă un semn, adică au să se cutremure idolii Egiptului, şi vor cădea la pământ din pricina Mântuitorului prunc ce se va naşte în iesle din Fecioară.

Şi pentru aceea până astăzi, ei au în loc de Dumnezeu o fecioară lehuză, şi punând un prunc în iesle, i se închină. Despre aceasta fiind întrebaţi de regele Ptolomeu, i-au spus că taina aceasta se trage de la strămoşi, şi a fost transmisă părinţilor lor de un cuvios prooroc, şi că aşteaptă sfârşitul tainei.

Şi spun despre proorocul acesta că mai înainte de prădarea Templului a luat chivotul legii şi cele ce erau în el, şi a pus de le-a îngropat sub o stâncă de piatră, şi a zis către cei ce erau acolo:

S-a dus Domnul din Sinai la cer. Şi iarăşi va să vină în Sinai cu putere, şi va fi vouă semnul venirii Sale, când se vor închina toate neamurile la lemn“.

Şi a zis că nimeni în afară de Aaron preotul, nu va putea scoate chivotul acesta şi că nimeni nu va deschide tablele care sunt în el, nici dintre preoţi, nici dintre prooroci, în afară de Moise alesul lui Dumnezeu.

Iar la înviere întâi se va ridica chivotul şi va ieşi din pământ, şi va fi pus în muntele Sinai, şi se vor aduna toţi sfinţii acolo, aşteptând pe Domnul, şi fugind de vrăjmaşul care va căuta să-i omoare.

Iar în piatra aceea a scris cu degetul său numele lui Dumnezeu şi s-a făcut tiparul literelor ca o cioplitură de fier.

Şi nor luminos îndată a acoperit numele acela. Şi nu va putea nimeni să chibzuiască locul, şi nici nu va putea să cinstească numele lui Dumnezeu până în ziua aceea.

Însă piatra este în pustiu, unde s-a făcut întâi chivotul de Veseleil între doi munţi, unde zac Moise şi Aaron.

Şi se arată noaptea norul ca lumina la locul acela în chipul cel dintâi, după cum israelitenilor li se arăta norul noaptea şi-i lumina.

Proorocul Ieremia era bătrân de ani, mic la statul trupului, barbă având din sus lată şi jos îngustă. Şi se face soborul lui în biserica sfântului apostol Petru, care este aproape de biserica cea mare.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Vatá Persul, care de sabie s-a săvârşit în timpul prigoanei lui Sapor al II-lea, împăratul perşilor şi închinător al focului.

articol preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Vata Persul a fost un cuvios mucenic persan din secolul al IV-lea. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se face la 1 mai.

Născut dintr-o familie creștină din Beit-Garmai în Persia, sfântul Vata a auzit, la vârsta de treizeci de ani, vocea Domnului care spune în Evanghelia Sa să părăsească totul pentru a-L urma. Așa a devenit călugăr și a dus o viață ascetică strictă, interzicându-și simțurilor să deschidă ușa plăcerii către sufletul său.

A fost curând ales ca egumen și a condus pe frații săi pe calea mântuirii timp de aproximativ treizeci de ani, până când Sapor (Shâpûr) al II-lea a pornit un nou val de persecuții (în jurul anului 364). Atunci sfântul a lăsat pe călugării săi să fugă, dar el însuși a rămas pe loc în mănăstire, dorind cu ardoare să atingă desăvârșirea prin mucenicie.

Prins de adoratorii focului, a fost dus în fața lui Yazdin, fratele marzbanului (guvernatorului) din Nisibe, care a încercat, dar în zadar, să-l facă să îmbrățișeze mazdeismul. Soldații i-au dislocat brațele, l-au bătut cu bâtele și, legându-l de organele genitale, l-au târât pe un teren pietros, fără să reușească totuși să-i clatine hotărârea. Astfel, după multe chinuri, l-au decapitat.

 

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Filozoful, care de sabie s-a săvârşit.

 

Tot în această zi, pomenirea cuvioasei Isidora, nebuna în Hristos, de care vorbeşte şi Paladie în a sa Istorie lausiacă.

Sfânta Cuvioasă Isidora - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfânta Cuvioasă Isidora – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfanta Isidora, cea Nebuna-pentru-Hristos, s-a nevoit in Manastirea Tabenna din Egipt in timpul secolului al VI-lea.

Prefacandu-se nebuna, ea se comporta ca o persoana anormala, care nu statea la masa cu celelalte maicute din manastire.

Unele o priveau cu mila dar Isidora a indurat acestea cu rabdare si smerenie, multumind lui Dumnezeu pentru toate.

Ea facea cele mai urate si murdare munci de la bucatarie si din toata manastirea. Isi acoperea capul cu o carpa si in loc de mancare gatita, se hranea cu spalaturile ramase in oalele murdare.

Ea nu s-a maniat niciodata, nu a spus nici o vorba jignitoare nimanui, nu a cartit niciodata impotriva lui Dumnezeu sau a vietuitoarelor manastirii, folosind mult tacerea.

Odata, un calugar din desert, Sf. Pitirim, a avut o viziune in care i-a aparut ingerul Domnului care i-a spus sa mearga la manastirea Tabenna unde va vedea o maicuta care umbla cu o carpa pe cap.

Ea slujeste tuturor cu dragoste si indura mila lor fara sa se planga iar inima si gandurile ei sunt numai la Dumnezeu.

Dar tu, care stai in singuratate, ai ganduri care zboara deasupra intregii lumi.”

Parintele s-a pornit spre manastirea Tabenna dar nu a gasit-o printre maicute pe cea despre care i s-a spus in vedenie.

Dar ele au dus-o pe Isidora la sfant, considerand-o demonizata.

Aceasta a cazut in genunchi in fata lui cerand binecuvantare dar Sf. Pitirim s-a inchinat pana la pamant cerandu-i ei sa-l binecuvanteze mai intai.

Maicutele au ramas uimite de cele intamplate si sfantul le-a raspuns urmatoarele: “In fata lui Dumnezeu Isidora este mult mai sus decat noi toti!”

Auzind acestea ele s-au cait si au marturisit ca s-au comportat necuviincios cu aceasta sfanta maicuta, cerand iertare pentru fapta lor.

Sfanta Isidora, stanjenita ca a fost descoperita in lucrarea ei, s-a ascuns intr-un loc nestiut de nimeni si se presupune ca s-a mutat la Domnul in jurul anului 365.

 

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Sava, care s-a săvârşit fiind spânzurat în smochin.

 

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor măriţilor trei noi cuvioşi mucenici: Eftimie, ce se trăgea cu neamul din Demiga Peloponesului, şi în Constantinopol la anul 1814, la douăzeci şi două martie în Duminica Floriilor, prin sabie s-a nevoit; a lui Ignatie cel ce se trăgea din Zagora veche şi în Constantinopol, în acelaşi an, la opt octombrie, prin sugrumare s-a săvârşit; şi a lui Acachie, cel ce se trăgea din Tesalonic şi în Constantinopol la anul 1815, la întâi mai, prin sabie s-a săvârşit.

Sfinții Cuvioși Mucenici Acachie, Ignatie și Eftimie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfinții Cuvioși Mucenici Acachie, Ignatie și Eftimie – foto preluat de pe doxologia.ro

Se săvârşeşte pomenirea acestor trei sfinti noi-mucenici în cinstitul lor mucenicesc locaş ce se află la Schitul cinstitului Înaintemergător de la Manastirea Sfântul Pantelimon din Muntele Atos, unde se gasesc si capetele mucenicilor.

Sfântul noul mucenic Eftimie este pomenit aparte si in ziua de 22 martie. Iar sfântul noul-mucenic Ignatie este pomenit aparte în ziua de 8 octombrie.

Viața Sfântului Cuvios Mucenic Eftimie cel Nou (†1814)

Viața Sfântului Nou Mucenic Ignatie

Viața Sfântului Cuvios Mucenic Acachie Pantofarul (†1816)

 

Tot în această zi, pomenirea Sfântului ierarh Panaretos, episcop de Pafos, în Cipru

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Nichifor din Chios (+1821)

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfințit mucenic Macarie, mitropolitul Kievului

 

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Pafnutie de la Borovsk

Sfântul Cuvios Pafnutie din Borovsk - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Cuvios Pafnutie din Borovsk – foto preluat de pe doxologia.ro

Viața Sfântului Cuvios Pafnutie, Egumenul Mănăstirii Borov

 

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Gherasim de la Boldino

 

Tot în această zi, pomenirea Sfântei împărătease Tamar a Georgiei

Sfânta Tamara, regina Georgiei (Secolul al XII-lea) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfânta Tamara, regina Georgiei (Secolul al XII-lea) - foto preluat de pe doxologia.ro

Un articol de: Iuliana Niţă – 01 Aprilie 2009 – preluat de pe ziarullumina.ro

Sfânta Tamara s-a născut în anul 1166 ca fiică a regelui George al III-lea şi a reginei Burdukhan a Georgiei. După decesul regelui, Tamara a fost încoronată ca regină la vârsta de 18 ani.

- Trebuie să vă căsătoriţi, Maiestate, pentru a asigura continuarea dinastiei!, îi spuneau, în repetate rânduri, dregătorii de la curte.

Dar căsătoria cu Yuri, fiul prinţului Andrei Bogoliubsky of Vladimir-Suzdal, nu i-a adus fericire, căci noul rege avea un caracter nestatornic şi era lipsit de credinţă. În cele din urmă, Yuri a fost alungat la Constantinopol.

În anul 1195, când regatul Georgiei a fost invadat de armata turcă, regina Tamara s-a rugat neîncetat pe unul dintre dealurile Mănăstirii Metekhi, până ce a aflat că armata ortodoxă georgiană a învins armata musulmană. În decurs de câţiva ani, armata georgiană a ajuns să fie cunoscută drept protectoarea transcaucazilor datorită credinţei Tamarei şi a poporului ortodox.

Mulţi ani mai târziu, unul dintre sultanii Curţii Otomane i-a trimis reginei Tamara propunerea de a se converti la islam. Regina Georgiei a refuzat, spunând:

- Propunerea domniei tale, sultane, ia în considerare doar bogăţia şi imensitatea armatei otomane, dar nu şi judecata divină. Eu cred nu în armata georgiană, ci în mâna dreaptă a Atotputernicului Dumnezeu şi în ajutorul infinit al Sfintei Cruci, pe care tu nu o recunoşti. Doar dorinţa lui Dumnezeu se va îndeplini şi nicidecum dorinţa ta personală, sultane, şi numai judecata lui Dumnezeu, şi nicidecum judecata ta va domni!

În perioada imediat următoare, armata georgiană i-a învins pe turci la Basini, fapt important pentru întreaga lume creştină.

Odată, extenuată de intensele rugăciuni şi de lucrul de mână, Tamara a aţipit şi a avut o viziune. A văzut un tron aurit împodoit de bijuterii, iar când s-a apropiat de el, un bătrân a oprit-o.

- Cine este îndreptăţit să primească acest glorios tron?, l-a întrebat Tamara pe bătrân.

- Acest tron este pentru Domnia ta, regină a Georgiei, care vei coase doisprezece veşminte preoţeşti.

După ce s-a trezit din vis, Tamara a înţeles imediat semnificaţia visului şi a cusut cu mâinile ei veşmintele pentru doisprezece preoţi.

Altă dată, în timp ce se pregătea să ia parte la Liturghie, şi-a ataşat la cureaua din jurul mijlocului rubine strălucitoare. În timp ce se îmbrăca, unul dintre slujitori a venit la ea şi i-a spus:

- Stăpână, un cerşetor stă la porţile mănăstirii şi aşteaptă pomană.

- Îi voi da imediat ce voi termina cu veşmintele, a spus regina.

După ce s-a îmbrăcat, a mers afară, la porţile mănăstirii, dar nu a mai găsit pe nimeni acolo. Foarte supărată, şi-a dat seama că numai acea curea cu rubine a ispitit-o. Şi-a dat-o jos imediat şi a dăruit pietrele preţioase mănăstirii din Gelati.

Cu multă generozitate, regina Tamara a înzestrat mănăstiri nu numai din Georgia, dar şi din Palestina, Cipru, Grecia, Muntele Athos, Bulgaria, Macedonia, România, Constantinopol. Au fost construite şi multe mănăstiri în Georgia. Regina Tamara a abolit condamnarea la moarte şi toate formele de tortură corporală.

Viaţa ascetică dusă de regină: posturi, rugăciuni îndelungate, metanii, un pat de piatră pe care dormea câteva ore pe noapte a dus la şubrezirea sănătăţii. Mult timp, regina Tamara a refuzat să vorbească despre starea sănătăţii ei. În cele din urmă, din cauza durerilor, a acceptat ajutorul doctorilor, dar aceştia nu i-au putut da un diagnostic exact.

Locul unde a fost înmormântată regina Tamara rămâne până astăzi un mister. Există păreri care spun că mormântul ei este în oraşul Gelati din Georgia, alţii spun că moaştele sale se află în Mănăstirea „Sfânta Cruce“ din Ierusalim.

Sfânta Tamara este pomenită în calendarul ortodox pe data de 1 mai. Ea este şi protectoarea poeţilor şi a scriitorilor.

Ce înseamnă numele Tamara?

Numele Tamara este de origine ebraică şi înseamnă „palmier“.

 

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Zosima, episcop de Kurdurdo, în Georgia

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Brieuc, stareț în Bretania (sec. VI)

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sigismond, rege al Bungonzilor (sec. VI)

 

Tot în această zi, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Bucurie neașteptată”

Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” - foto preluat de pe doxologia.ro

Icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată” – foto preluat de pe doxologia.ro

Un credincios, inspirat fiind, a zugrăvit icoana Maicii Domnului „Bucurie Neaşteptată”, în următorul fel: icoana Maicii Domnului se află în biserică, iar lângă ea este pictat un tânăr îngenuncheat la rugăciune. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu are privirea întoarsă spre tânăr, iar Pruncul Iisus este înfățișat cu răni pe mâini și pe picioare. De obicei, în josul icoanei sunt scrise cuvintele de la începutul istorisirii: „A fost cândva un om păcătos…”. (sursa: doxologia.ro)

 

Tot în această zi, Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Andronic”

Icoana Maicii Domnului „Andronic” - foto preluat de pe doxologia.ro

Icoana Maicii Domnului „Andronic” – foto preluat de pe doxologia.ro

Icoana o înfățișează pe Maica Domnului fără Pruncul Iisus. Pe partea dreaptă a gâtului Maicii Domnului se află o rană sângerândă ce a apărut atunci când a fost lovită cu un cuțit de către un turc. (sursa: doxologia.ro)

 

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi.

Amin.