† Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sf. Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica († 251) și Florentie (13 octombrie)

Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Hrisia (13 octombrie) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto preluat de pe ziarullumina.ro
articole preluate de pe: basilica.ro; ziarullumina.rodoxologia.ro

 

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași - foto preluat de pe doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfintele moaşte au ajuns la Iaşi în anul 1996 la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. După acest mare eveniment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea PF Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie, în calendarul creştin-ortodox al Arhiepiscopiei Iaşilor să fie pomenită aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei.

 

Sfinții Mucenici Carp și Papil, Agatodor și Agatonica († 251)

Sfântul Mucenic Carp, Episcopul din Tiatira (Asia Mică), şi Sfântul Mucenic Papil, diaconul său, au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos în timpul persecuţiei împăratului Deciu (249-251), din porunca lui Valerian, guvernatorul Asiei.

Fiind chinuiţi în oraşul Tiatira, aceştia nu s-au lepădat de credinţa creştină. Valeriu le-a confiscat averea şi i-a trimis în Sardes unde, pentru a-i speria, în speranţa că vor renunţa la Hristos-Domnul, l-a omorât pe Agatodor, un slujitor credincios al sfinţilor, care îi urmase în Sardes.

Din acest oraş au fost duşi în Pergam, oraşul lor natal, unde au fost supuşi chinurilor. În timp ce erau spânzuraţi pe lemn şi li se strujeau trupurile, Sfântul Carp a zâmbit. Când a fost întrebat de ce a zâmbit, acesta a răspuns: „Am văzut slava Dumnezeului meu şi m-am bucurat”.

Pe când erau chinuiţi a venit şi Agatonica, sora diaconului Papil, care voia să moară şi ea pentru Hristos. Cu toate că i-a aruncat pe toţi trei în cuptorul cu foc, au rămas nevătămaţi. Atunci, Valeriu a dat poruncă să li se taie capetele cu sabia şi aşa au primit cununile muceniciei de la Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos.

cititi mai mult despre Sf. Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica si pe doxologia.ro

 

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mucenic Florentie (sec. III).

Sfântul Mucenic Florentie. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă Romana se face la data de 13 octombrie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Florentie – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Florentie, a fost din cetatea Tesalonicului. Şi fiind creştin şi râvnitor binelui, ocăra şi defăima înaintea tuturor, pe dumnezeii elinilor, întărea pe creştini în credinţa cea în Hristos şi-i îndemna în tot chipul spre lucrarea dumnezeieştilor porunci.

Deci făcând el aşa a fost prins de guvernatorul cetăţii şi fiind întrebat, a mărturisit pe Hristos cu îndrăzneală şi fără frică înaintea tuturor, că este Dumnezeu mai înainte de veci şi Făcătorul tuturor; şi că zeii păgânilor, sunt lemne, pietre, aur, argint, aramă, fier, idoli fără suflet şi fără simţire.

Acestea zicând, l-au bătut cumplit, l-au spânzurat de un lemn şi l-au strujit; şi aprinzând foc mare l-au aruncat în mijlocul focului; iar el bucurându-se şi rugându-se în taină şi mulţumind lui Dumnezeu, s-a săvârşit.