”Acum e momentul pentru acțiune!” Mesajul istoric al Secretarului General al ONU înaintea Summit-ului Climei de la New-York
Peste un milion de oameni au semnat deja ”cea mai importantă petiție lansată vreodată”. Pe 21 septembrie se va desfășura una dintre cele mai mari acțiuni de protest din istoria omenirii, la care sunt așteptate să participe sute de mii de persoane în orașe din întreaga lume, inclusiv în România. Acțiunile sunt menite să prefațeze Summit-ul Climei, care se va desfășura pe 23 septembrie, la sediul Organizațiilor Națiunilor Unite (ONU) de la New-York. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a invitat la acest Summit șefii de guverne, lideri din domeniul afacerilor și al finanțelor și reprezentanți ai societății civile din întreaga lume, pentru a stabili un plan de acțiune pentru combaterea schimbărilor climatice. Săptămâna trecută, Ban Ki-moon a transmis și un mesaj memorabil, pe care îl puteți citi mai jos.
Aici puteți detalii și petiția lansată de AVAAZ prin care se solicită tuturor liderilor locali, naționali și internaționali măsuri pentru trecerea la energie 100% curată. Iar aici puteți afla mai multe amănunte despre localitățile din România unde se va desfășura Marșul global pentru acțiune climatică.
***
”Acum e momentul pentru acțiune!”
Ban Ki-moon, Secretar General al ONU
Schimbările climatice a fost una dintre prioritățile mele principale din ziua în care am preluat mandatul în 2007. Am spus atunci că, dacă ne pasă de moștenirea noastră pentru generațiile viitoare, acesta este momentul pentru o acțiune globală decisivă. Am fost încântat să văd o creștere a importanței schimbărilor climatice pe agenda politică și în conștiința oamenilor din întreaga lume. Dar eu rămân în alertă din cauza faptului că guvernele și oamenii de afaceri nu au reușit încă să acționeze în ritmul și cu amploarea necesare.
Timpul trece. Cu cât întârziem mai mult, cu atât vom plăti mai mult. Schimbările climatice se accelerează, iar activitățile umane sunt cauza principală, așa cum arată documentarea realizată în rapoartele științifice avizate ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. Efectele sunt deja pe scară largă, costisitoare și cu consecințe asupra agriculturii, resurselor de apă, sănătății umane și a ecosistemelor terestre și ale oceanelor. Schimbările climatice reprezintă riscuri radicale pentru stabilitatea economică și securitatea națiunilor.
Am călătorit în jurul lumii pentru a vedea personal impactul, de la Arctica în Antarctica, de la insulele joase ale Pacificului, amenințate de creșterea nivelului mării, la ghețarii în retragere din Groelanda, Anzi și Alpi. Am văzut înaintarea deșerturilor din Mongolia și regiunea Sahel și pădurile tropicale pe cale de dispariție în Brazilia. Peste tot am vorbit cu oameni din prima linie a frontului, care sunt profund preocupați de amenințările schimbărilor climatice asupra modului lor de viață și a viitorului lor.
Călătoriile mele mele m-au introdus, de asemenea, unui număr tot mai mare de oameni – de la șefi de guverne la oameni de afaceri – care sunt pregătiți să investească capital politic și financiar în soluțiile de care avem nevoie. Ei înțeleg că schimbările climatice reprezintă o problemă pentru toți oamenii, toate companiile și toate guvernele. Ei recunosc că putem evita riscurile dacă luăm măsuri decisive acum.
În această lună, pe 23 septembrie, am convocat un Summit al Climei la sediul Organizațiilor Națiunilor Unite din New York. Summit-ul are două obiective: să mobilizeze voința politică pentru a obține un acord universal semnificativ la negocierile climatice din 2015 de la Paris; și pentru catalizarea unor acțiuni ambițioase pe teren pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a consolida capacitatea de adaptare la schimbările care au loc deja.
Am invitat șefi de guverne, oameni de afaceri, finanțiști și reprezentanți ai societății civile pentru a prezenta viziunea lor, pentru a face propuneri îndrăznețe și pentru a crea noi parteneriate care vor sprijini schimbarea de care lumea are nevoie. Summit-ul va pune în evidență o serie de domenii în care anticipăm că putem obține cel mai mare impact, așa cum le-au prezentat anterior Summit-ului cei mai influenți actori din domeniul climei.
Schimbările climatice nu sunt doar o problemă a viitorului, ci sunt o problemă urgentă a zilei de azi. În loc să ne întrebăm dacă ne putem permite să acționăm, ar trebui să ne întrebăm ce ne oprește, cine ne oprește și de ce? Să ne unim forțele împotriva scepticilor și a intereselor înrădăcinate. Să ne bazăm pe oameni de știință, economiști, antreprenori și investitori care îi pot convinge pe șefii de guverne și factorii de decizie că acum este momentul pentru acțiune.
articol preluat de pe http://romaniacurata.ro/