Victorie importantă: Slovacia interzice cianura în minerit!

kremnica-e1410872664795

Guvernul slovac a aprobat un amendament la Legea Minelor prin care exploatrea pe bază de cianuri a aurului a fost interzisă. Utilizarea cianurii (fie prin flotație sau cianurație) ar mai putea fi posibilă într-o anumită localitate numai după ce persoanele care locuiesc în zona afectată și-ar da acordul pentru această metodă de extragere a aurului printr-un referendum. Această modificare a Legii Minelor a fost aprobată de Guvern la 27 august a.c.

Modificarea legislativă vine ca răspuns la proiectele miniere aurifere planificate la Kremnica și Detva (ambele din regiunea Banská Bystrica Region). Proiectele propuse urmau să leșieze cu cianuri minereul (n.r. flotație) pentru separarea aurului de alte metale și masa de pământ.

Inițiatorii amendmentului, parlamentarii Jana Laššáková, Ján Senko, Emilia Müllerová și Michal Bagačka, au declarat că astfel au răspuns la solicitările venite din partea organizațiilor de mediu și a publicului larg care s-au arătat împotriva mineritului aurifer, relatează agenția de știri TASR.

Citând din Constituție, legiuitorii au subliniat faptul că toți oamenii au dreptul la sănătate și la un mediu curat: “Orice prelucrare a minerelui prin intermediul tehnologiei de leșiere cu cianură, alături de crearea de halde de steril, depozite de deșeuri și iazuri de decantare, produce o încălcare gravă a dreptului la un mediu curat, cu potențial de a pune în pericol starea de sănătate a populației”, se arată în motivația amendamentului.

Slovacia devine cel de-al patrulea stat european, după Germania, Cehia și Ungaria, care interzice folosirea cianurii în minerit.
articol preluat de pe http://miningwatch.ro