5 teme pentru campania electorală
Propun pentru dezbaterea electorala cele 5 teme care urmeaza, pe care le consider esentiale pentru Romania azi. Va invit sa dezbatem impreuna care sunt temele esentiale pentru Romania. Sunt foarte interesat de dezbatere. Programul si statutul partidului pe care ne pregatim sa il infiintam se vor inspira din rezultatul acestei dezbateri.
1. Legea partidelor si legile electorale
Situatia. Clasa politica actuala impiedica prin aceste legi accesul la decizie la altor cetateni, asigurandu-si monopolul deciziei. Un partid se constituie cu 25.000 de membri din 18 judete (prin comparatie, in Rusia lui Putin cu 500, in multe tari occidentale cu 3 membri). Nu exista posibilitatea infiintarii de partide locale. Pentru ca un partid sa poata candida in toate colegiile la alegerile parlamentare trebuie sa plateasca 400.000 euro. Pentru ca un independent sa candideze la alegeri locale sau nationale trebuie sa stranga zeci sau sute de mii de semnaturi. Reprezentantul unui partid poate castiga un colegiu parlamentar cu oricate voturi, un independent doar cu 50% din voturi. Nu exista un al doilea tur de alegeri la alegerile locale.
Solutia. Toate aceste legi trebuie relaxate astfel incat sa permita accesul egal al cetatenilor la decizie. Un partid local sa poata fi constituit cu 20 de semnaturi, un partid national cu 500 de semnaturi.
2. Gazele de sist
Situatia. Studii publicate in cele mai importante reviste internationale atesta poluarea apelor prin exploatarea gazelor de sist, consecintele asupra sanatatii populatiei si pericolele de cutremure. Explorarea nu se poate face fara o exploatare experimentala, care prezinta aceleasi riscuri, in special in zone seismice sau carstice. Franta a interzis explorarea si exploatarea, iar Germania a impus conditii de mediu care le fac practic imposibile. Legea din Marea Britanie interzice explorarea si expoatarea sub panza freatica.
70% din teritoriul Romaniei este concesionat pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist. Explorarea a inceput intr-o zona seismica (Barlad) si este preconizata intr-o zona carstica (Dobrogea). In toate cele patru acorduri de mediu deja emise, explorarea se face sub panza freatica. Agentia de Protectia Mediului Vaslui a emis acorduri de mediu dupa ce cu doua luni inainte afirmase oficial ca nu are expertiza pentru a evalua impactul asupra mediului. Chevron a incalcat acordul de mediu la Pungesti fara a fi penalizat de autoritatile de mediu din Romania.
Subiectul nu exista in mass-media dominanta din Romania. In consecinta, ideea dominanta in opinia publica este ca opozitia este formata din extremisti si anarhisti.
Solutia. Campania pentru alegerile prezidentiale trebuie sa fie locul unei dezbateri, cu textele stiintifice pe masa, ale acestui subiect foarte important.
Nota. Tocmai datorita importantei subiectului m-am implicat ferm anti – gaze de sist, constient ca imi risc credibilitatea si nemultumesc pe multi dintre sustinatorii mei. Va invit sa urmariti dezbaterea pro-contra pe care am avut-o la Adevarul Live si mai ales dezbaterea pro-contra gazduita de Epoch Times in care a fost invitat secretarul stiintific al Institutului de Geologie
http://adevarul.ro/news/eveniment/dezbatere-pro-gazelor-sist–8_534f99920d133766a8dd2997/index.html
3. Administratia publica
Situatia. Administratia publica este scheletul statului, asigurand cadrul pentru intreaga activitate sociala, de la economie pana la confortul locuirii. Administratia publica din Romania este in colaps. Banii publici sunt cheltuiti fara discernamant. In domeniile cu miza financiara, institutiile sunt corupte si favorizeaza retelele de interese. Exista institutii la care 50% din actele emise sunt ilegale. Autoritatile nu respecta hotararile judecatoresti. Procedurile sunt netransparente, pentru a lasa loc deciziei arbitrare a politicului. Institutiile care avizeaza activitati nu respecta termenele. Accesul la functia publica se face in buna masura pe filiera politica. Institutiile de control sunt total ineficiente. Principala institutie de control, Parchetul, functioneaza netransparent si in absenta oricarui principiu de management.
Solutia. Mecanism on-line de transparentizare a oricarei cheltuieli publice. Automatizarea procedurilor administrative, pentru a) reducerea termenelor, b) cresterea gradului de legalitate, c) reducerea marjei de arbitrar a functionarului si a decidentului si d) transparenta deciziei. Modificarea mecanismului de acces la functia publica. Functionalizarea Parchetului, conform regulilor elementare de transparenta si management.
4. Educatia
Sitatia. Intr-o societate a informatiei, performanta economica a unei tari este dependenta de nivelul sau de educatie. In Romania nivelul scolii a scazut dramatic, proportional cu scaderea competentei cadrelor didactice. Principala cauza este reprezentata de salariile total nemotivante.
Solutia. Majorarea salariilor profesorilor cu 50% costa 600 de milioane de euro pe an (fara taxe), cat cheltuielile cu panselute si borduri ale oraselor din Romania. Bugetul Romaniei are destule cheltuieli nejustificate pe care le poate transfera in aceasta directie.
5. Participarea publica a cetatenilor
Situatia. Intregul proces de decizie este controlat de o clasa politica omogena, care si-a dovedit masura, si care n-o sa lase locul de buna voie. Exercitarea dreptului de vot este necesara, dar nu o sa schimbe prea multe atata timp cat competitorii electorali sunt aceiasi.
Solutia. Impunerea vointei cetatenilor nu se poate face decat prin participarea lor publica, pe mai multe niveluri.
a) Iesirea in strada. Caderea guvernului Boc si respingerea legii speciale pentru Rosia Montana ne-au demonstrat ca iesirea in strada modifica decizia politica.
b) Accesul la justitie. Ultimii ani ne-au adus multe exemplele in care decizia politica ilegala a fost cenzurata de instantele de judecata, la solicitarea asociatiilor sau grupurilor de cetateni. Suntem insa departe de masa critica, care sa puna presiune pe functionar si sa modifice radical gradul de legalitate al deciziilor autoritatilor.
c) Intrarea in politica. Este nevoie de oameni noi in politica, oameni competenti in domeniile lor de activitate. Decizia presupune un sacrificiu personal, nu exista insa alta solutie. Este nevoie de partide noi, care sa intre in competitie cu partidele existente.
d) Rolul oamenilor de afaceri. Sunt in Romania cateva sute de oameni de afaceri cu afaceri corecte si cu averi de ordinul milioanelor de euro. O coalizare a acestei categorii de oameni si actiunea lor in social si politic (in contrapondere la actiunea consolidata a pradatorilor din banul public) ar reduce mult din timpul necesar Romaniei pentru a ajunge societatea spre care aspira.
Inca doua teme
Am ales sa nu vorbesc de Rosia Montana si de mineritul cu cianuri, desi este un subiect important care ma preocupa. De obicei acest subiect ia fata celui despre gaze de sist, pe care il consider mai important.
Un subiect important este ridicat de Lucian Davidescu: redeventele pentru petrol si gaze care trebuie stabilite de statul roman cu incepere din 2015, cu consecinte asupra intregului echilibru energetic al Romaniei
http://romaniacurata.ro/iata-o-miza-adevarata-pentru-prezidentiale-redeventele-petroliere/
Va invit sa dezbatem pe pagina www.facebook.com/nicusordan.pentrubucuresti.
articol preluat de pe http://voxpublica.realitatea.net