Scrie-i lui Cioloș să nu semneze CETA

Scrie-i lui Cioloș să nu semneze CETA - foto: de-clic.ro

Scrie-i lui Cioloș să nu semneze CETA

foto si articol: de-clic.ro

 

Dragi prieteni,

Brexit-ul de astă vară a fost un șoc puternic pentru mulți dintre noi. Dar a fost, de asemenea, un semnal de alarmă pentru democrația europeană. Atunci când cetățenii nu sunt luați în serios, coeziunea politică se destramă și odată cu ea, capacitatea de a progresa. Ne vrem drepturile respectate și vocile auzite! Vocile pe care guvernul Cioloș le ignoră ostentativ pe subiectul CETA, acordul comercial între UE și Canada, similar TTIP.

În iulie, Comisia Europeană a făcut un ”compromis politic” datorită presiunii cetățenilor europeni, acceptând CETA ca fiind un acord ”mixt”. Acest lucru înseamnă că parlamentele naționale vor avea un cuvânt de spus, așa cum este și normal, deoarece CETA, ca orice alt acord, influențează legislația națională. Acesta este un lucru bun.

Dar, pentru că ratificarea de către parlamentele naționale ar putea dura 4-5 ani și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, crede că acest lucru ar decredibiliza Uniunea Europeană în ochii viitorilor parteneri, ghici ce vrea să facă? Vrea să aplice provizoriu cele mai importante părți ale acordului CETA, ducând astfel în derizoriu procesul de ratificare de către parlamentele naționale.

Cu alte cuvinte, cele mai importante prevederi ale CETA vor intra în vigoare și vor produce efecte imediat după semnarea formală a acordului la Summitul UE-Canada din 27 octombrie 2016. Aplicarea provizorie este o încercare scandaloasă de subminare a drepturilor noastre democratice.

Am trimis nenumărate petiții[1], scrisori deschise[2], întrebări[3], cereri de informare, cereri de primire în audiență către președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloș, ministrul economiei Costin Borc și ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, în numele cetățenilor îngrijorați de aceste tratate dezastruoase. Si nimic, niciun răspuns!

Lucrurile se mișcă foarte repede. Peste mai puțin de două săptămâni, pe 22-23 septembrie la Bratislava, miniștrii economiei și comerțului din statele UE vor avea o întâlnire informală unde vor decide dacă vor accepta aplicarea provizorie a CETA.

Haideți să punem presiune acum pe guvern, să le cerem lui Dacian Cioloș și lui Costin Borc să nu accepte aplicarea provizorie la Bratislava!

În 2 pași simpli care durează 2 minute putem pune presiunea necesară pe Guvern:

  1. Copiază textul de mai jos (din chenar). Puteți adauga orice considerați oportun pentru a determina Guvernul sa acționeze:

Stimate domnule prim-ministru Dacian Cioloș, Stimate domnule ministru Costin Borc, Stimate domnule ministru Lazăr Comănescu, Vă rog, ca la întâlnirea informală a miniștrilor economiei de la Bratislava, din 22-23 septembrie 2016, să țineți cont de drepturile democratice ale statelor membre de a avea un cuvânt de spus asupra acordului comercial CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) și să nu acceptați aplicarea provizorie a acestuia. Acest lucru ar duce în derizoriu procesul de ratificare în parlamentele naționale, devenind un proces formal, fără substanță. Astfel, odată ratificat, România şi toate celelalte ţări afectate vor fi mult mai expuse consecinţelor aplicării mecanismelor de soluționare a disputelor investitori – stat. Acest mecanism a permis deja hotărâri aberante ca în faimosul caz al fraţilor Micula. Mai mult, prin aşa-numita cooperare în reglementare, se acceptă ca unele corporaţii să dicteze politicile statului, precum şi să contribuie la relaxarea standardelor de calitate, de mediu, de protecţie a drepturilor angajaţilor şi a locurilor de muncă. Iar ca şi chestiuni care privesc România în mod special, mai putem cita recunoaşterea prin tratatul CETA a unei singure Indicaţii Geografice Protejate (Magiunul de Prune Topoloveni) – toate celelalte produse alimentare tradiţionale româneşti fiind astfel ameninţate. Nu în ultimul rând, aplicarea CETA ar avea loc în absenţa totală a unui studiu de impact asupra economiei româneşti. Așadar, vă cer respectuos ca la întâlnirea de la Bratislava, să nu acceptați aplicarea provizorie a CETA în numele meu. Semnat: ………

2. Trimiteți textul prin e-mail la următoarele adrese: pm@gov.ro, dacian.ciolos@outlook.com, alin.mituta@gov.ro, drp@gov.ro, sg@gov.ro, dorian.filote@gov.ro, dorin.mantescu@gov.ro, costin.borc@minind.ro, office.minister@economie.gov.ro, DRIP@mae.ro, relatii_cu_publicul@mae.ro, contact@de-clic.ro

Brexit ne-a demonstrat că Europa are nevoie de mai multă implicare cetățenească, nu de mai puțină. Dar în loc să înțeleagă asta, decidenții noștri folosesc fiecare truc învățat la școala politică pentru a determina Uniunea Europeană să adopte CETA.

CETA, asemeni TTIP, este un acord comercial extrem de periculos[4], care ar oferi corporațiilor străine și așa suficient de puternice, dreptul de a acționa în judecată guvernele noastre în curți de justiție private. Servicii publice de bază, cum ar fi sănătatea sau educația, ar putea deveni accesibile privatizării.Drepturile noastre democratice, sociale și ca și consumatori ar fi erodate. Trebuie să avem dreptul la un cuvânt de spus asupra unui acord cu un asemenea impact potențial imens asupra vieții noastre.

Comisia Europeană vrea CETA indiferent de consecințe, fiind dispusă să fenteze procesul de ratificare în parlamentele națoinale. Haideți să cerem împreună ca acest proces să fie luat în serios, nu dus în derizoriu prin aplicarea provizorie.

Scrie-i și tu acum lui Dacian Cioloș să nu accepte aplicarea provizorie la Bratislava!

Note:

[1] - Petiția STOP tratatelor de investiții dezastruoase

[2] - O largă coaliţie de organizaţii non-guvernamentale, platforme şi coaliţii civice, federaţii sindicale şi personalităţi de pe cuprinsul Uniunii Europene şi din afara ei, fac apel către Guvernul Cioloş pentru a stopa ratificarea CETA

[3] – Campania europeană intitulată “Do the CETA Check!” permite cetățenilor să le pună întrebări despre CETA membrilor Parlamentului European (MPE) și miniștrilor economiei și comerțului

[4] – Despre riscurile CETA, vă recomandăm să parcurgeți articolul lui George Monbiot, reputat jurnalist britanic

articol preluat de pe: de-clic.ro