Protest al cercetătorilor ştiinţifici: “Pur şi simplu îşi bat joc de noi!”

2015_03_17_mitingstiunta.still002221_rsz_crp

foto – epochtimes-romania.com
articol – Loredana Diacu – epochtimes-romania.com

Zeci de cercetători ştiinţifici, membri ai sindicatului “Radiaţia” din Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei de pe Platforma Măgurele au protestat marţi faţă de tăierile de bugete din domeniul cercetării.

Un prim protest a avut loc în faţa sediului Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) după care cercetătorii au pornit în marş până în faţa sediului Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), unde a fost programat, de asemenea, un miting de protest, acestui demers alăturându-se şi alte sindicate din cercetare (ICPE-CA, IMT, ISS etc.).

Principala nemulţumire a cercetătorilor români, care deplâng “bătaia de joc” a autorităţilor la adresa cercetării constă în tăierea bugetelor alocate institutelor naţionale:

“În primul rând, ne aflăm aici pentru că situaţia în cercetare este extrem de gravă. Ni s-au tăiat fondurile pe proiecte semnate, parafate, proiecte de cercetare câştigate. Se taie fondurile între 50-65% la unele chiar 75%, ceea ce pentru noi ca institute naţionale de cercetare, înseamnă imens. Finanţarea în institute naţionale de cercetare se face dintr-un program nucleu care depinde de cifra de afaceri a anului precedent. Aceasta înseamnă că finanţarea noastră viitoare este ameninţată”, a declarat Cătălin Lupulescu, liderul sindicatului Radiaţia, pentru Epoch Times.

Prin această schemă de tăiere a fondurilor, bugetul institutelor naţionale de cercetare nu poate decât să scadă de la an la an, a adăugat liderul sindical:

“Cu tăierile pe care le-au făcut până acum, bugetul cercetării este deja amanetat pe doi ani. Lucrul acesta nu poate duce la nimic bun!”, a adăugat Cătălin Lupulescu.

Potrivit liderului sidical, un alt motiv care i-a scos pe cercetători în stradă este nemulţumirea acestora faţă de lipsa de transparenţă în alocarea bugetului.

“Dorim să vedem şi noi o transparentizare a acestui buget, cum se împarte (…) Nu există în momentul de faţă nişte criterii prin care banii de la minister ajung la entităţile de cercetare”, a declarat Lupulescu.

“Noi nu mai ştim ce să facem, mulţi dintre noi ne-am întors din străinătate să facem cercetare în România şi pur şi simplu îşi bat joc de noi! (…) “Cercetarea şi educaţia înseamnă viitorul ţării, dacă le compromitem, ne compromitem viitorul!”, a expus liderul sindical esenţa problemei.

Nici la ANCSI, nici la MECS, autorităţile nu au ieşit pentru a discuta cu cercetătorii.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com