Evenimentele Zilei de 8 noiembrie în Istorie

Manifestație anticomunistă a tineretului PNȚ și PNL, în Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai - foto: marcela-feraru.over-blog.com

Manifestația anticomunistă a tineretului PNȚ și PNL, în Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai (8 noiembrie 1945)

foto preluat de pe marcela-feraru.over-blog.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

8 noiembrie este a 312-a zi a calendarului gregorian și a 313-a zi în anii bisecți. 53 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 8 noiembrie

(BOR) †) Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri

8 noiembrie este sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în jurul cărora Biserica adună și serbează toată obștea, tot „soborul” Sfinților Îngeri laolaltă. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba de prin veacul al V-lea și ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creștin.

Despre îngeri se spune că sunt „duhuri slujitoare” (Evrei, 1, 14), adică ființe fără de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu și totodată prieteni și ocrotitori ai oamenilor. Așadar, dacă îngerii se arată sub forme văzute, aceasta nu este firea lor adevărată; forma văzută este un chip de împrumut, ei fiind „lumea nevăzută”, „cerul”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) Ss. Arhangheli Mihail și Gavril și toate cetele cerești

 

(BRC) Fer. Elisabeta a Sfintei Treimi; Fer. John Duns Scotus († 1308, Köln)

 

Ziua internaţională a radiologiei

Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2019, imagisticii sportive. Tema principală a zilei a fost aleasă pentru a evidenţia rolul esenţial pe care îl joacă profesioniştii de imagistică în detectarea, diagnosticul, prognosticul şi tratamentul leziunilor legate de sport, crescând calitatea îngrijirii şi a tratamentului pacienţilor, potrivit site-ului internationaldayofradiology.com.

(…)

Marcarea zilei de 8 noiembrie ca zi internaţională a radiologiei este o iniţiativă a Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa acestei specialităţi medicale.

Ziua internaţională a radiologiei a fost marcată pentru prima dată în 2012 şi este continuatoarea Zilei europene a radiologiei, lansată în 2011 şi sărbătorită doar o singură dată, la 11 februarie acelaşi an, cu ocazia comemorării fizicianului Wilhelm Conrad Röntgen, care a descoperit, în 1895, razele X. Din 2012, printre temele vizate cu ocazia marcării Zilei internaţionale a radiologiei s-au aflat imagistica oncologică, imagistica pulmonară, imagistica creierului, imagistica pediatrică, imagistica sânului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua Înzestrarii Armatei

 

Astăzi în istorie pentru 8 noiembrie

 

Evenimentele Zilei de 8 noiembrie în Istorie:

- 8 noiembrie 1945 – Manifestația anticomunistă prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai

 

8 noiembrie 30 - S-a născut împăratul roman Nerva; (d. 27.01.98).

Nerva (latină: MARCVS COCCEIVS NERVA CAESAR AVGVSTVS) (n. 8 noiembrie 30, d. 27 ianuarie 98) Al 12-lea împărat roman (96-98) - foto (Bustul lui Nerva aflat la Palazzo Massimo alle Terme, Roma): ro.wikipedia.org

Nerva (latină: MARCVS COCCEIVS NERVA CAESAR AVGVSTVS) (n. 8 noiembrie 30, d. 27 ianuarie 98) Al 12-lea împărat roman (96-98) – foto (Bustul lui Nerva aflat la Palazzo Massimo alle Terme, Roma): ro.wikipedia.org

Cezar Augustus Marcus Nerva Cocceius (8 noiembrie 30 – 27 ianuarie 98), a fost impărat roman intre anii 96 si 98 , dupa ce la 18 septembrie 96, imparatul Domitian a fost asasinat în urma unei conspiraţii de palat in care era implicată Garda Pretoriana . În aceeaşi zi, Nerva a fost declarat împărat de către Senatul Roman, prima dată când Senatul a ales un împărat roman.

Noul conducător al Imperiului Roman a promis să restabilească libertăţile care au fost reduse în timpul guvernării autocrate a lui Domitian. Cu toate acestea, domnia scurta a lui Nerva a fost marcată de dificultăţi financiare şi de incapacitatea sa de a-si afirma autoritatea sa asupra armatei romane.

In anul 97, l-a adoptat ca moştenitor al tronului si succesor al său pe Traian, un general tânăr şi popular in randurile armatei. Nerva a murit din cauze naturale, la 27 ianuarie 98. După moarte, el a fost zeificat de Traian, care l-a succedat la conducerea imperiului

 

8 noiembrie 618 - A murit Papa Deusdedit. Numele său a avut și alte două variante: “Adeodatus” și “Deodatus”. Numele consacrat este echivalent cu “Dumnezeu a dat”, iar variantele sunt foarte apropiate ca idee și chiar ca sens literal.
A fost Papa al Romei de la 19 octombrie 615 si pana la moartea sa. Conform tradiției, Papa Deusdedit ar fi fost primul care a sigilat documentele papale cu un sigiliu specific (“bulla”).

 

8 noiembrie 794 - Capitala imperială japoneză este stabilită la Kyoto (numit initial Heiankyo – “Capitala păcii și liniștii”). Din anul 1868, Japonia își va muta capitala la Tokio.

 

8 noiembrie 960 - Bizantinii condusi de Leon Phokas cel tanar, anihileaza oastea Emiratului Hamadanid de Alep condusa de emirul Sayf al – Dawla. In urma acestei batalii, puterea Emiratului Hamadanid a fost distrusa pentru totdeauna.

 

8 noiembrie 1226 - A decedat regele Ludovic al VIII-lea al Franţei; (n. 1187).

 

8 noiembrie 1476 - Domnul Ştefan cel Mare al Moldovei pune stăpînire pe Tîrgovişte. În locul voievodului Laioltă Basarab, care fuge spre Dunăre, este instalat pe tronul Munteniei Vlad Ţepeş.

 

8 noiembrie 1496 - Se încheie construirea bisericii cu hramul Sfinţii Arhangheli amanastirii din Războieni, Moldova, judeţul Neamţ, locul unde s-a dat bătălia dintre Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), şi armata otomană, în iulie 1476. Biserica mănăstirii are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, sărbătorit în fiecare an pe 8 noiembrie).

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1496, la 20 de ani de la Batalia de la Valea Alba (1476), întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în acea luptă. Mănăstirea Războieni a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2004.

 

8 noiembrie 1511 - S-a nascut teologul si reformatorul german Paul Eber; (d. 1569).

 

8 noiembrie 1519 - Conquistadorul spaniol Hernán Cortés intră in capitala Imperiului Aztec, Mexico-Tenochtitlan, fiind salutat de imparatul Moctezuma .

 

8 noiembrie 1520 - După invadarea Suediei, Christian al II-lea al Danemarcei a ordonat la Stockholm uciderea a numeroși lideri suedezi.

Baia de sânge de la Stockholm, sau masacrul de la Stockholm (în suedeză Stockholms blodbad, în daneză Det Stockholmske Blodbad), a avut loc în urma invaziei reușite a Suediei de către forțele daneze sub comanda regelui Christian al II-lea. Masacrul a fost compus dintr-o serie de evenimente ce au avut loc în perioada 7–9 noiembrie 1520, cu punctul culminant în ziua de 8, când circa 80–90 de oameni (în principal nobili și clerici susținători ai grupării Sture) au fost executați, în ciuda promisiunii de amnistie generală dată de regele Christian.

În ziua de 4 noiembrie, Gustavus Trolle l-a uns pe Christian rege al Suediei în Storkyrkan („marea biserică” din Stockholm), iar acesta a depus tradiționalul jurământ de a domni în țară doar cu sfetnici suedezi. Timp de trei zile după aceea, s-a ținut un banchet. În ziua de 7 noiembrie, au început evenimentele băii de sânge de la Stockholm. În seara acelei zile, Christian a chemat mai mulți lideri suedezi la o conferință restrânsă la palat.

În zorii zilei de 8 noiembrie, soldații danezi, au intrat cu torțe aprinse în sala palatului regal și au luat cu ei câțiva nobili. În aceeași seară, au fost închiși mulți alți oaspeți ai regelui. Toți aceștia fuseseră trecuți pe o listă de proscripție a arhiepiscopului Trolle.

A doua zi, în 9 noiembrie, un consiliu condus de arhiepiscopul Trolle i-a condamnat pe cei de pe listă la moarte pentru erezie; principalul cap de acuzare a fost acela că s-au unit într-un pact cu scopul de a-l da jos pe Trolle din scaun. Mulți dintre ei erau însă membri de marcă ai grupării Sture și deci potențiali adversari ai regilor danezi. La orele prânzului, episcopii antiunioniști de Skara și Strängnäs au fost decapitați în piața mare a orașului. Paisprezece nobili, trei burgomasteri, paisprezece membri ai sfatului orașului și circa douăzeci de cetățeni de rând au fost spânzurați sau decapitați.

Execuțiile au continuat și a doua zi (10 noiembrie). Conform călăului-șef Jörgen Homuth, 82 de oameni au fost executați. Se spune că Christian s-a răzbunat și pe cadavrul lui Sten Sture, pe care l-ar fi dezgropat și ars, precum și pe cel al copilului său mai mic. Văduva lui Sture, Dame Christina, și multe alte femei nobile suedeze, au fost trimise ca prizoniere în Danemarca.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;

 

8 noiembrie 1599 - A decedat compozitorul spaniol Francisco Guerrero ( n.4 octombrie 1528 in Sevilla). A fost alaturi de Tomas Luis de Victoria si Cristobal de Morales , unul dintre cei mai importanti compozitori spanioli ai Renasteri.

 

8 noiembrie 1656 - S-a născut astronomul englez Edmond Halley, descoperitorul cometa ce îi poartă numele; (d.14 ianuarie 1742).

 

8 noiembrie 1674 - A încetat din viaţă poetul englez John Milton: “Paradisul pierdut”, “Paradisul regăsit” (n. 9 decembrie 1608).

 

8 noiembrie 1777 - S-a născut regina Désirée Clary a Suediei; (d. 17.12.1860). După eșecul logodnei sale cu Napoleon Buonaparte, s-a căsătorit în 1798 cu generalul J.B. Bernadotte, care a devenit ulterior regele Carol al XIV-lea al Suediei, cu care a avut un singur copil, viitorul rege Oskar I al Suediei.

 

8 noiembrie 1793 - Guvernul revoluționar francez a deschis pentru prima oară palatul Luvru ca muzeu.

Las 8 noiembrie 1793 a fost deschis publicului Muzeul Luvru din Paris, unul dintre cele mai mari si faimoase muzee din lume. Cladirea fost palat regal, se afla in centrul capitalei Frantei si gazduieste celebre opere de arta. Muzeul fost deschis in timpul Revolutiei Franceze. Cladirea a fost in secolele XIII-XV resedinta a regelui Francisc I. In secolul XVI, castelul a fost reconstruit de catre arhitectul Pierre Lescot in stilul Renasterii, iar decoratiunile au fost realizate de catre artistul francez Goujon.

In perioada urmatoare, regii Frantei, in special Ludovic al XIII-lea si Ludovic al XIV-lea, si-au lasat rand pe rand amprenta asupra cladirii. In secolul XVIII, arhitectii Percier si Fontaine au primit ordinul sa mareasca palatul cu o noua aripa, care a fost construita in stil Empire. Colectia de arta a crescut in tot acest timp, pentru ca, daca la inceput, in palat se aflau doar picturile stranse de catre Francisc I, ulterior ceilalti regi au adunat o multime de obiecte antice, precum si opere ale artistilor vremii.

Primul care a propus ca palatul sa devina muzeu national in care sa aiba acces publicul larg a fost scriitorul francez Denis Diderot. Dupa deschiderea muzeului, colectia Luvrului a crescut rapid, astfel incat s-a acordat un spatiu mai mare in cladire operelor achizitionate ori donate. In secolul XX, muzeul a fost imbogatit cu o biblioteca de arta si arheologie, precum si cu un laborator pentru studierea stiintifica a lucrarilor si restaurarea lor.

In 1993, la cea de-a 200-a aniversare a Luvrului, intreaga cladire a fost transformata in muzeu. Ca parte a proiectului “Marele Luvru” initiat de presedintele francez Francois Miitterand, in fata fostului palat a fost ridicata o piramida din sticla de catre arhitectul american de origine chineza I.M. Pei, ce a fost inaugurata 30 martie 1989. În colectiile muzeului se afla doua dintre celebrele opere ale artei universale: „Mona Lisa” si „Venus din Milo”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1823 - S-a născut Joseph Monier, un grădinar francez considerat a fi inventatorul betonului armat modern; (d. 12 martie 1906). În tentativele sale de a obtine ghivece de flori mai rezistente, grădinarul Joseph Monier a incercat printre altele și betonul turnat într-o formă în care se găsea un “schelet” din sârmă ce avea conturul aproximativ al ghiveciului pe care dorea sa-l construiască.

La Expoziția de la Paris din 1867, inginerul francez François Hennebique a studiat cu mare interes tuburile de beton armat concepute de Joseph Monier care l-au stimulat să găsească o soluție de aplicare a acestui procedeu la construcția de clădiri. În același an a primit un brevet de invenție pentru noul material, betonul armat folosit la construcția grinzilor, plăcilor, tuburilor și stâlpilor.

 

8 noiembrie 1838 - A fost sfinţită noua biserică din satul Isacova, judeţul Orhei, din Basarabia ţaristă.

 

8 noiembrie 1847: S-a nascut scriitorul britanic de origine irlandeza, Bram Stoker, parintele personajului Dracula, inspirat de domnul muntean Vlad Tepes; (d. 20.04.1912). In romanul sau, “Dracula”, Vlad Țepeș este descris ca un monstru, un vampir ce bea sânge de om și un mare amator de cruzimi. A avut probabil acces și la cartea History of Moldavia and Wallachia a lui Johann Christian Engel, care îl descrie pe Vlad Țepeș ca un tiran sângeros, ceea ce i-a dat probabil ideea să-l ia pe printul Valahiei ca model pentru personajul sau fictiv “Dracula”.

Unii istorici au propus ideea că Stoker ar fi avut o relație de amiciție cu un profesor maghiar de la Universitatea din Budapesta, Arminius Vambery (Hermann Vamberger), și este posibil ca acesta să- i fi dat informații despre Vlad Țepeș.

 

8 noiembrie 1857 - S-a nascut omul politic patriot roman Alexandru C. Cuza, profesor de economie politică la Universitatea din Iaşi, membru titular al Academiei Române din 1936; (m. d. 04.11.1947).Tatăl său a fost membru al familiei boierilor Cuzeşti. A.C. Cuza fiind şi un nepot al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A infiintat in 1922, împreună cu doctorul Nicolae Paulescu, Uniunea National Crestina publicând totodată revista.

În 1895 împreună cu Iorga devine inițiatorul Alianței Antisemite Universale (Universal Antisemitic alliance). La 4 martie 1923, înființează Liga Apararii Mational Crestine , care la 14 iulie 1935 fuzionează cu Partidul National Agrar a lui Octavian Goga, formand Partidul Naţional Creştin, chemat să guverneze câteva luni în 1938.

În anul 1943 părăseşte casa din Iaşi din cauza invaziei sovietice şi se autoexilează nu prea departe, tot în Ţara pe care a iubit-o până în ultima clipă a vieţii sale, în Ardeal, la Sibiu. La data de 23 februarie 1945, guvernul român a anunțat că a fost anulat titlul de profesor onorific al lui Alexandru Cuza. A murit în anul 1947 la Sibiu şi este înmormântat în Cimitirul Central.

 

8 noiembrie 1874 - A fost dezvelită statuia lui Mihai Viteazul din faţa Universităţii din Bucureşti, lucrare realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse.

Statuia lui Mihai Viteazul din Bucureşti (Carte poştală cu statuia de dinainte de 1905) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Statuia lui Mihai Viteazul din Bucureşti (Carte poştală cu statuia de dinainte de 1905) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Statuia lui Mihai Viteazul din Bucureşti este o statuie ecvestră din Piaţa Universităţii, operă a sculptorului francez Albert-Ernest Carrier-Belleuse (1824-1887) şi este primul monument de această factură din Capitală. Materialul documentar necesar pentru realizarea lucrării i-a fost trimis sculptorului de către Alexandru Odobescu şi Theodor Aman.

În 1873, statuia de bronz finalizată şi soclul de marmură au fost aduse de la Paris la Bucureşti. Pe fiecare dintre cele patru cornişe ale soclului este plasată câte o stemă confecţionata din bronz, două aşezate în faţa şi în spatele acestuia, evidenţiind simbolul heraldic al Ţării Româneşti: vulturul. Pe cele două părţi laterale sunt expuse Stema Moldovei, cu bourul şi stema Transilvaniei.

Deoarece amplasarea statuii lui Mihai însemna, în optica guvernelor imperiale de la Viena şi Istanbul, o manifestare de independenţă a României, guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu a trebuit să adopte o atitudine de tărăgănare a luării măsurilor în urma cărora statuia urma să fie inaugurată, pentru a evita o posibilă încordare diplomatică între România şi cele două imperii.

După lungi controverse, statuia lui Mihai Viteazul a fost dezvelită la 8 noiembrie 1874, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, în piaţa din faţa Academiei (în prezent Palatul Universităţii) pe locul altarului fostei mănăstiri Sfântul Sava (ctitorită în secolul al XVI-lea de către Ştefan Cantacuzino), în prezenţa familiei domnitoare, a membrilor guvernului, a corpului diplomatic, a Mitropolitului Nifon, a primarului Gheorghe Manu, a unui numeros public.

În timpul Războiului pentru cucerirea Independenţei de Stat din anii 1877 – 1878, la 30 august 1877 a fost cucerită reduta otomană Griviţa I şi armata română a capturat un drapel şi trei tunuri. Prin Ordinul de zi din 5 / 17 septembrie 1877 dat şi semnat de Domnitorul Carol I, a dispus ca două din tunurile capturate să fie amplasate lângă statuia lui Mihai Viteazul. La 11 / 23 septembrie, tunurile au fost amplasate lângă statuie, în prezenţa Principesei Elisabeta de Neuwied soţia Domnitorului Carol I.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1893 - S-a nascut regele Siamului, Rama al VII-lea; (d. 30 mai 1941). Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Prajadhipok Phra Chao Yu Pok Klao sau Rama VII, a fost ultimul monarh absolut și primul monarh constituțional al țării. . De asemenea, el a fost singurul monarh siamez silit să abdice.

 

8 noiembrie 1885 - S-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, adunând în rândurile sale pe cei nemulţumiţi de guvernarea liberală a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia. S-a unificat la 24 martie 1890 cu Partidul Naţional Liberal. In perioada 1882-1891 editează ziarul “Naţiunea“.

Dumitru (Dimitrie) C. Brătianu (n. 1818, Pitești - d. 8 iunie 1892, București), a fost un diplomat și om politic român. A fost fiul stolnicului Constantin Brătianu și fratele liberalului Ion C. Brătianu. În calitate de primar al Bucureștiului, a fost martorul unui eveniment major în istoria țării noastre: venirea Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României. Dimitrie C. Brătianu l-a primit pe Carol I în apropierea pădurii Băneasa, unde a ținut un discurs în fața a peste 30.000 de oameni - foto: ro.wikipedia.org

Dumitru (Dimitrie) C. Brătianu – foto: ro.wikipedia.org

Dumitru (Dimitrie) C. Brătianu (n. 1818, Pitești – d. 8 iunie 1892, București), a fost un diplomat și om politic român, pentru o scurtă perioadă prim-ministru al României, timp în care a prezidat ceremonia de încoronare a lui Carol I. A fost fiul stolnicului Constantin Brătianu și fratele cel mare al liberalului Ion C. Brătianu, împreună participând la fondarea Partidului Naţional Liberal.

Între cei doi fraţi au existat dintotdeauna disensiuni, astfel că Dumitru devine lider al disidenţilor liberali în timpul lungii guvernări a fratelui său, poziţie din care a determinat căderea guvernului. Spre sfârşitul vieţii are loc o împăcare istorică în sânul familiei, iar Dimitrie C. Brătianu devine pentru scurt timp preşedinte al Partidului Naţional Liberal, după moartea fratelui.

În calitate de primar al Bucureștiului, a fost martorul unui eveniment major în istoria țării noastre: venirea Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României. Dimitrie C. Brătianu l-a primit pe Carol I în apropierea pădurii Băneasa, unde a ținut un discurs în fața a peste 30.000 de oameni

 

8 noiembrie 1885 - Nicolae Grigorescu termină tabloul ”Atacul de la Smîrdan“, comandat în 1878 de Primăria Bucureşti, România.

Nicolae Grigorescu, "Atacul de la Smârdan" (1878) - foto: ro.wikipedia.org

Nicolae Grigorescu, “Atacul de la Smârdan” (1878) – foto: ro.wikipedia.org

Marele pictor roman Nicolae Grigorescu, autor de icoane inca de la o varsta foarte frageda, realizator al picturii murale de la manastirile Agapia si Zamfira si zugrav neintrecut al satului traditional, s–a nascut, la Pitaru-Dambovita la 15.05.1838 si a decedat la 21 iulie 1907).

 

8 noiembrie 1887 - Emile Berliner patenteaza gramofonul cu placi de vinil.

Emile Berliner (n. 20 mai 1851 la Hanovra, Germania - d. 3 august 1929, S.U.A., a fost un inginer și inventator american de origine evreu german - foto: ro.wikipedia.org

Emile Berliner - foto: ro.wikipedia.org

Emile Berliner (n. 20 mai 1851 la Hanovra, Germania – d. 3 august 1929, S.U.A., a fost un inginer și inventator american de origine evreu german. A creat unul din cel mai performant aparat de înregistrare și redare a sunetului, gramofonul. Acest aparat, față de fonograful lui Edison , care folosea cilindrii de ceară pe care aveau imprimate sunetele (muzică, cântece), gramofonul lui Berliner folosea discuri orizontale de ebonită cu riluri.

Avantajul lor era că erau mult mai fiabile și mai ușor de întreținut. Gramofonul, este brevetul care l-a făcut celebru. Prezentarea brevetului a fost făcută la Franklin Institutedin Philadelphia, orașul unde își brevetase și prima sa invenție, microfonul. Comercializarea acestui aparat a început-o să o facă în anul 1893, după ce niște prieteni fondează o companie care a primit numele de“United States Gramophone Company”.

 

8 noiembrie 1889 - Montana a devenit cel de-al 41-lea stat al SUA.

 

8 noiembrie 1892 - Președintele american Grover Cleveland a obținut singurul mandat neconsecutiv la Casa Albă din istoria SUA., fiind singurul președinte al SUA, care a servit în funcție în două mandate neconsecutive.

 

8 noiembrie 1892 - A avut loc Congresul Partidului Naţional-Liberal la Iaşi, care adoptă un nou program şi confirmă alegerea din iunie a lui Dimitrie A. Sturdza ca preşedinte al Partidului.

Dimitrie A. Sturdza (pe numele complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclăușanu, n. 10 martie 1833, Miclăușeni, județul Iași – d. 8 octombrie 1914, București) a fost un academician, om politic român și de 4 ori prim-ministru al României între anii 1895 - 1909. A fost, de asemenea, președintele Academiei Române, între anii 1882 și 1884 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie A. Sturdza - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dimitrie Alexandru Sturdza -pe numele său complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclăușanu – (n. 10 martie 1833, Miclăușeni, județul Iași — d. 8 octombrie 1914, București) a fost un academician, om politic român și de 4 ori prim-ministru al României între anii 1895 – 1909. A fost, de asemenea, Președintele Academiei Române între anii 1882 – 1884.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1895 - Wilhelm Conrad Röntgen, profesor la Universitatea din Würzburg, Germania, a descoperit emisia unor radiatii penetrante, pe care le-a numit radiatii X , care după moartea saau fost denumite raze Röntgen.

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, azi parte componentă a orașului Remscheid, Renania de Nord-Westfalia - d. 10 februarie 1923, München) a fost un fizician german - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm Röntgen – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, azi parte componentă a orașului Remscheid, Renania de Nord-Westfalia — d. 10 februarie 1923, München) a fost un fizician german. Ca profesor al universității Würzburg, studiind descărcările electrice în tuburi vidate, a descoperit în anul 1895 emisia unor radiații penetrante, pe care le-a numit radiații X care, după moartea sa și în pofida testamentului său, au fost denumite raze Röntgen.

În anul 1901 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică.
ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (raze X)”.

Unul dintre momentele cele mai importante ale vieții sale a fost întâlnirea cu Ivan Pulyui, un fizician de origine ucraineană, care i-a furnizat savantului german una din lămpile pe care acesta le-a folosit pentru a obține ceea ce el a numit “raze X”. Röntgen a descoperit razele care îi poartă numele din pură întâmplare, experimentând în laboratorul său efectele descărcărilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz la presiuni foarte joase.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1900 - S-a născut scriitoarea americană Margaret Mitchell, laureata a Premiul Pulitzer in 1937, autoarea faimosului roman ”Pe aripile vântului”; (d.16.08.1949).

 

8 noiembrie 1901 - S-a născut la Barlad, Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist al României din anul 1947, până la moartea sa. (d.19.03.1965).

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad - d. 19 martie 1965, București), liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965 - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej- foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad – d. 19 martie 1965, București), liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 18 martie 1965.

Gheorghe Gheorghiu- Dej şi începuturile „comunismului naţional” în România

 

8 noiembrie 1908 - S-a născut Martha Gellhorn, ziaristă, prima femeie corespondent de război. A fost a treia soţie a scriitorului american Ernest Hemingway; (d. 15 februarie 1998).

 

8 noiembrie 1916 - În timpul Primului Război Mondial trupele germane au ocupat Craiova.

 

8 noiembrie 1916 - S-a născut Peter Weiss, scriitor, grafician şi pictor suedez de origine germană; (m. 10 mai 1982). Peter Weiss se numara printre cei mai importanti dramaturgi de expresie germana din perioada postbelica (“Ancheta”, “Discurs despre Vietnam”, “Noul proces”) .

 

8 noiembrie 1916 - S-a născut, la Zalău, filozoful român Alexandru Dragomir. A făcut liceul la Cluj, iar apoi a absolvit Facultatea de Drept în 1937 şi Facultatea de Litere şi Filozofie în 1939, ambele la Universitatea din Bucureşti; (d. 13.11.2002). În 1941, timp de patru luni, a urmat în Germania, la Universitatea din Breslau (astăzi Wroclaw), cursuri şi seminarii de elină, latină şi germană.

A fost doctorandul lui Martin Heidegger, fiind înscris la Philosophisches Seminar (Facultatea de Filozofie) al Universităţii “Albert-Ludwig” din Freiburg. A făcut prima traducere în limba română a unui text heideggerian – “Was ist Metaphysik?” (“Ce este metafizica?”). În 1943, pe când Dragomir pregătea dizertaţia privind metafizica lui Hegel, în preajma susţinerii doctoratului este rechemat în ţară, fiind mobilizat şi trimis pe front.

Instaurarea regimului comunist în România a oprit evoluţia firească în mediul universitar a lui Alexandru Dragomir, care a fost înlăturat şi marginalizat, ca mulţi alţi oameni de valoare. În 1946, Constantin Noica l-a invitat să ţină prelegeri despre Hegel la “Şcoala de înţelepciune” de la Andronache.

După anul 1948 a devenit un “filozof clandestin”, cunoscut doar într-un cerc restrâns. A fost nevoit să facă tot felul de activităţi fără legătură cu filozofia şi competenţele sale: funcţionar la serviciul vânzări, corector, merceolog, achizitor la hidrocentrala de la Bicaz.

Începând cu anul 1984, în locuinţa lui Gabriel Liiceanu, Dragomir a ţinut o serie de prelegeri pe teme diverse: “O interpretare platoniciană la “O scrisoare pierdută””, “Întrebare şi răspuns”, “Modalităţi de autoînşelare”, “Socrate – Înfruntarea filozofiei cu cetatea”, “Despre lumea în care trăim”. Auditoriul restrâns, dar elitist, era format din Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru, Andrei Pleşu şi, începând cu anul 1995, Horia-Roman Patapievici.

Conţinutul prelegerilor sale s-a păstrat prin notiţele luate de auditorii săi, iar după moartea sa din 2002 au fost tipărite parţial. Din opera sa apărută postum amintim: “Crase banalităţi metafizice”, 2004, 2008; “Cinci plecări din prezent. Exerciţii fenomenologice”, 2005; “Caietele timpului”, 2006; “Seminţe”, 2008.

 

8 noiembrie 1918 - Masacrul de la Beliș – Masacrul de la Beliș a fost un eveniment petrecut la data de 8 noiembrie 1918 pe moșia baronului János Urmánczy, în zona comunei Beliș din districtul Huedin al comitatului Cluj. În cursul acestuia, între 41 și 50 de civili – în majoritate de etnie română – au fost uciși de către o unitate de militari înarmați aflată sub comanda căpitanului k.u.k. Antoniu Dietrich. Această unitate a fost formată cu aprobarea ministrului de război al Ungariei, fără ca acesta însă să cunoască scopul ei real, la inițiativa și cu sprijinul deputatului Nándor Urmánczy. Militarii unității i-au împușcat pe locuitorii din zonă în virtutea stării de asediu, deși aceasta nu fusese proclamată.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1922 - S-a născut în Africa de Sud, Christian Barnard, primul medic din lume care a realizat un transplant de inimă;(m. 2001).

 

8 noiembrie 1923 - S-a născut Jack S. Kilby, fizician american, laureat al Premiului Nobel, inventatorul circuitelor integrate in 1958 (d.20.06.2005).

 

8 noiembrie 1926 - Este inaugurată Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, România. La 8 noiembrie 1926 este inaugurată Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău, la iniţiativa profesorului Ion Petrovici, ministrul Instrucţiunii (1926-1927) în Guvernul Alexandru Averescu din România. Primul decan Irineu (Ioan) Mihălcescu, viitorul mitropolit al Moldovei (1939-1947).

Profesori titulari: Ştefan Ciobanu, Constantin Fedeleş, Gala Galaction, fraţii Cicerone şi Valeriu Iordăchescu, Iuliu Scribian, Ivan Savin. Profesori agregaţi: Toma Bulat, Nichifor Crainic, Petre Constantinescu-Iaşi, Constantin Tomescu, Vasile Radu, N.Popescu-Prahova, Dumitru Popescu Moşoae. Decani: Irineu (Ioan) Mihălcescu (noiembrie 1926 – februarie 1928), Gala Galaction (1 martie 1928 – 1 martie 1930), C.Iordăchescu (1 martie 1930 – 1 martie 1932), N.Popescu-Prahova (1 martie 1932 – 1 martie 1938), Vasile Radu (1 martie 1938 – 1 decembrie 1938), N.Popescu-Prahova (1 decembrie 1938 – 28 iunie 1940).

 

8 noiembrie 1926 - Se înfiinţează Institutul Naţional Zootehnic din Bucureşti, România, sub conducerea lui Gheorghe R.Constantinescu.

 

8 noiembrie 1927 - S-a născut renumita cantareata americana Clara Ann Fowler, conoscuta sub pseudonimul Patti Page.A decedat la 1 ianuarie 2013.

 

8 noiembrie 1934 - Din iniţiativa lui Pantelimon Halippa ia fiinţă filiala basarabeană a Institutului Social Român condus de profesorul Dimitrie Gusti.

Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880, Iași; d. 30 octombrie 1955, București), filosof, sociolog și estetician român. Membru al Academiei Române din 1919, președintele Academiei Române (1944 - 1946), Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București. Dimitrie Gusti est considerat a fi creatorul sociologiei românești - foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie Gusti – foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880, Iași; d. 30 octombrie 1955, București), filosof, sociolog și estetician român. Membru al Academiei Române din 1919, președintele Academiei Române (1944 – 1946), Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București. Dimitrie Gusti est considerat a fi creatorul sociologiei românești.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1935 - S-a născut Alain Delon (Alain Fabien Maurice Marcel Delon ), actor, regizor si producator francez.

Alain Fabien Maurice Marcel Delon (n. 8 noiembrie 1935, Sceaux, Seine, Île-de-France) este un actor și producător francez, câștigător al Premiului César. Ascensiunea sa a fost rapidă, fiind la vârsta de 23 de ani comparat cu actori francezi celebri ca Gérard Philipe și Jean Marais, precum și cu actorul american James Dean. A fost denumit chiar și Brigitte Bardot în ipostază masculină. De-a lungul carierei, Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle. Delon a devenit cetățean elvețian în 1999, iar compania sa își are sediul în Geneva - foto: en.wikipedia.org

Alain Fabien Maurice Marcel Delon – foto: en.wikipedia.org

Alain Fabien Maurice Marcel Delon (n. 8 noiembrie 1935, Sceaux, Seine, Île-de-France) este un actor și producător francez, câștigător al Premiului César. Ascensiunea sa a fost rapidă, fiind la vârsta de 23 de ani comparat cu actori francezi celebri ca Gérard Philipe și Jean Marais, precum și cu actorul american James Dean. A fost denumit chiar și Brigitte Bardot în ipostază masculină.

De-a lungul carierei, Delon a lucrat cu regizori celebri printre care Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle. Delon a devenit cetățean elvețian în 1999, iar compania sa își are sediul în Geneva. Fara sa aiba o pregatire de specialitate, si-a facut aparitia pe marile ecrane in 1957.

De atunci actorul a aparut in aproape 90 de productii, lucrand cu cei mai mari regizori din lume. La un an de la debut, Delon a intalnit-o pe actrita Romy Schneider careia i-a dat replica intr-o piesa de teatru. A devenit cu adevarat star de cinema in 1960 dupa ce a avut rolul principal in productia “In plin soare” (“Plein soleil”), o adaptare dupa romanul “Mr. Ripley” de Patricia Highsmith.

Anul urmator a fost distribuit in “Rocco si fratii sai” (“Rocco e i suoi fratelli”), in regia lui Visconti, obtinand un premiu special din partea juriului Festivalului de Film de la Venetia. Au venit apoi alte si alte distinctii pentru actorul francez la Cannes si in SUA. S-a castorit cu Francine Canovas, cuplul avand un copil, botezat Anthony, in 1964.

Patru ani mai tarziu a divortat, dupa care s-a recasatorit cu actrita Mireille Darc, cu care a stat pana in 1984, iar mai apoi cu Rosalie Van Bremen, cu ultima avand inca doi copii.

 

8 noiembrie 1939 - A avut loc incidentul Venlo. Doi agenti britanici din SIS, maiorul Richard Stevens si capitanul Paine Best sunt capturati de germani la granita Olandei cu Germania, intr-o zona neutra. Vor ramane inchisi intr-un lagar german pana la sfarsitul razboiului.

 

8 noiembrie 1942 - Al doilea război mondial - Americanii se alătură britanicilor în războiul din Africa. Debarcarea trupelor britanice și americane în Maroc și Algeria.

 

8 noiembrie 1945 - În Piaţa Palatului din Bucureşti, cu ocazia onomasticii Regelui, se desfăşoară o mare manifestaţie pro-monarhistă soldată cu 11 morţi şi sute de arestări, operate de guvernul Groza.

Manifestația de la 8 noiembrie 1945 a fost un eveniment politic anticomunist și pro-monarhist care a avut loc în Piața Palatului din București, cu ocazia aniversării zilei de nume a regelui Mihai al României. Petrecută în timpul guvernării Petru Groza și a grevei regale, manifestația a fost înăbușită în sânge de către regimul comunist, soldându-se cu 11 morți, zeci de răniți și sute de arestări.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, evenimentul „a rămas în istoriografia românească drept prima și una dintre cele consistente mișcări de protest îndreptate împotriva regimului comunist și, în același timp, în favoarea afirmării atașamentului față de valorile democrației liberale și ale monarhiei”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

8 noiembrie 1953 - A decedat scriitorul rus Ivan Bunin, laureat al Premiului Nobel (1933); (n.10 octombrie 1870).

 

8 noiembrie 1956 - Descoperirea cometei Arend-Roland.

Cometa C/1956 R1 (Arend-Roland) in 1957 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cometa C/1956 R1 (Arend-Roland) in 1957 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

C/1956 R1 (Arend-Roland) este o cometă descoperită la data de 8 noiembrie 1956, la Uccle, de către astronomii belgieni Sylvain Arend şi Georges Roland pe plăci fotografice. Este o cometă neperiodică. A devenit foarte vizibilă cu ochiul liber începând din aprilie 1957, trecând la periheliu la 8 aprilie al aceluiaşi an. Coada sa se întindea pe 30°, iar magnitudinea sa aparentă era de -0,5.

A trecut cel mai aproape de Pământ la 20 aprilie, la 0,5691 ua. O antecoadă, care se întindea pe mai mult de 14° a fost vizibilă timp de câteva zile. Această antecoadă, de o lungime excepţională, constituie una din principalele caracteristici ale cometei Arend-Roland. Calculele au scos în evidenţă o orbită hiperbolică (excentricitate > 1). Traiectoria sa trebuie să o fi scos definitiv din Sistemul Solar.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1971 - Trupa britanică Led Zeppelin își lansează al patrulea album, care include una dintre cele mai cunoscute piese, Stairway to heaven.

Led Zeppelin IV (Untitled - Studio album by Led Zeppelin) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Led Zeppelin IV (Untitled – Studio album by Led Zeppelin) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Led Zeppelin a fost o formație de muzică rock din Marea Britanie, care este considerată unul dintre cele mai cunoscute, respectate, inovatoare și inspirante grupuri muzicale ale secolului 20. De-a lungul timpului a abordat diverse stiluri pornind de la muzica rock, excelând în crearea de piese memorabile în toate aceste stiluri, blues rock, hard rock, rock progresiv, heavy metal, folk rock, dar încorporând adesea în multe din cântecele lor porțiuni muzicale dintre cele mai diferite genuri ale muzicii universale.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

Led Zeppelin a fost o formație de muzică rock din Marea Britanie, care este considerată unul dintre cele mai cunoscute, respectate, inovatoare și inspirante grupuri muzicale ale secolului 20 - foto preluat de pe ultimateclassicrock.com

Led Zeppelin – foto preluat de pe ultimateclassicrock.com

Al patrulea album fără nume al trupei engleze de rock Led Zeppelin a fost lansat pe 8 noiembrie 1971. Pe album nu există vreo denumire oficială a acestuia dar discul este numit, în general, Led Zeppelin IV la fel ca precedentele trei discuri. Casa de discuri Atlantic Records a folosit denumirile Four Symbols şi The Fourth Album. De asemenea a fost numit şi Zoso, Untitled şi Runes. Chitaristul formaţiei, Jimmy Page numeşte albumul în interviuri ca pe “al patrulea album” şi Led Zeppelin IV, Robert Plant făcând de asemenea referire la LP prin termenii “al patrulea album“.

La lansarea sa, Led Zeppelin IV a fost un imens succes critic şi comercial. Majoritatea cântecelor de pe album sunt foarte difuzate la posturile de radio cu specific de rock clasic. Dintre acestea amintim de “Black Dog”, “Rock and Roll”, “Stairway to Heaven”, “Misty Mountain Hop”, “Going to California” sau “When The Levee Breaks”.

Albumul este unul dintre cele mai bine vândute din istorie cu peste 37 de milioane de exemplare. S-a vândut în peste 23 de milioane de exemplare numai în Statele Unite, devenind al treilea în lista discurilor cele mai vândute din State. În 2003 albumul a fost clasat pe locul 66 în Lista celor mai bune 500 de albume ale tuturor timpurilor stabilită de revista Rolling Stone. Discul este considerat un Magnum opus al grupului Led Zeppelin.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

8 noiembrie 1972 - A murit filosoful si logicianul Athanase Joja, membru fondator si primul presedinte al Asociatiei “România”, vicepresedinte al Comitetului Executiv al UNESCO, presedinte al Academiei Române (1966–1972). (n.03.06.1904).

 

8 noiembrie 1975 - S-a născut actrita americana Tara Reid.

 

8 noiembrie 1985 - Adunarea Generală a ONU adoptă, la inițiativa României, rezoluția privind Anul Internațional al Tineretului.

 

8 noiembrie 1990 - În urma alegerilor din aceasta zi, Mary Robinson este aleasa prima femeie presedinte din istoria Republicii Irlanda. Mary Robinson a fost o militanta de frunte pentru drepturile femeilor.

 

8 noiembrie 1991 - Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.

 

8 noiembrie 1993 - A fost înfiinţată Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei.

 

8 noiembrie 1993 - Politicianul roman Petre Roman a fost desemnat, în cadrul celei de a 39-a sesiuni ordinare a NATO de la Copenhaga, raportor special la Comisia Politică a Adunării Atlanticului de Nord.

 

8 noiembrie 1994 - A fost inaugurat cel mai mare canal de irigatii din lume. Fluviul Eufrat varsa 30 de metri cubi pe secunda spre una din cele mai secetoase regiuni ale Turciei, câmpia Harran din sud–estul tarii.

 

8 noiembrie 1994 - S-a deschis Complexul World Trade Center din București.

 

8 noiembrie 1996 - Preşedintele SUA, Bill Clinton, a emis o proclamaţie care finaliza, din punct de vedere tehnic, acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru România.

 

8 noiembrie 1996 - Curtea Constituţională a Romaniei a validat rezultatele obţinute de candidaţii la funcţia de Preşedinte în urma alegerilor din 3 noiembrie. Astfel, Ion Iliescu, care a obţinut 32,25% din voturi şi Emil Constantinescu, cu 28,21%, au fost cei care au candidat la această funcţie în turul al II-lea de scrutin, care a avut loc la 17 noiembrie 1996.

 

8 noiembrie 1997 - Liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a devenit membru al Partidului România Mare.

 

8 noiembrie 1998 - A murit actorul Jean Marais, pe numele adevărat Jean Marais-Villain), vedetă a cinematografului francez (filmele “Nopţi albe”, seria “Fantomas”, “Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă”); (n.11.12.1913).

 

8 noiembrie 2000 - Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Fokion Fotiadis, a prezentat, la Bucureşti, principalele concluzii ale Raportului anual al Comisiei privind progresele înregistrate de România în vederea aderării la UE, în care se aprecia că România continuă să aibă probleme în privinţa situaţiei economice şi în cea privind protecţia copiilor instituţionalizaţi.

 

8 noiembrie 2002 - Consiliul de Securitate al ONU adoptă Rezoluţia nr.1441 asupra Irak-ului, prin care se decide “să acorde Irakului prin această rezoluţie, o ultimă oportunitate de a se conforma obligaţiilor sale de dezarmare”.Rezolutia a fost acceptată de Irak în data de 13.11.2002.

 

8 noiembrie 2006 - A încetat din viaţă dirijorul roman Iosif Conta; (n.14 septembrie 1924). Din 1954, Conta a fost dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, împreună cu care a efectuat numeroase turnee în străinătate. Din 1982 s-a dedicat și pedagogiei în cadrul Universității Naționale de Muzică, optând apoi, până în 1992, pentru postul de dirijor al Orchestrei din Izmir – Turcia.

 

8 noiembrie 2006 - Un proiect de lege care autorizează clonarea umană în scopuri terapeutice a fost adoptat de Senatul australian.

 

8 noiembrie 2006 - În urma victoriei democraților în Camera Reprezentanților, secretarul american al Apărării, Donald Rumsfeld, și-a anunțat demisia.

 

8 noiembrie 2007 - Preşedintele Tarian Băsescu a primit un avertisment de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în cazul jignirii unui reporter tv.

BELGIUM-EU-SUMMIT

Traian Băsescu, aflat la cumpărături împreună cu soția sa, într-un centru comercial din București, agasat de o serie de întrebări, i-a confiscat telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană ( de la postul de televiziune Antena 1) ; ulterior aparatul a fost restituit. Băsescu a luat telefonul cu el în mașină, fără să-și dea seama că acesta continua să înregistreze și i-a povestit nevestei sale cât de agresivă fusese jurnalista, numind-o „țiganca asta împuțită”.

Înregistrarea audio-video a fost difuzată apoi de postul Antena 1. Incidentul a fost larg mediatizat și au existat reacții de dezaprobare din partea mass-media și a societății civile. În urma acestui incident, Băsescu a primit un avertisment de la Consiliul National pentru Combaterea discriminarii (CNCD). Ulterior Băsescu și-a cerut scuze printr-un purtător de cuvânt.

 

8 noiembrie 2016 - Au avut loc alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii. Cu toate că a pierdut la un scor strâns la votul popular, Donald Trump, candidatul republican, a câștigat alegerile învingând-o pe Hillary Clinton, candidatul democrat. A fost a a cincea oară în istoria Statelor Unite când candidatul câștigător pierdea votul popular; ultima astfel de înfrângere a avut loc în 2000.

Donald John Trump (n. 14 iunie 1946, Queens, New York) este un magnat miliardar american, vedetă de televiziune, politician şi actualul preşedinte al Statelor Unite ale Americii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Donald Trump - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Donald John Trump (n. 14 iunie 1946, Queens, New York) este un miliardar american, vedetă de televiziune, politician și actualul președinte al Statelor Unite ale Americii. El a fost candidatul republican și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite în alegerile din 8 noiembrie 2016, învingând pe contracandidatul democrat Hillary Clinton; a preluat oficial mandatul de președinte pe 20 ianuarie 2017, succedându-l pe Barack Obama. La cei 70 de ani ai săi, Trump este cea mai în vârstă persoană care își asumă președinția Statelor Unite.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

8 noiembrie 2020 - La Ordinea Zilei