Evenimentele Zilei de 7 septembrie în Istorie

Tratatul de la Craiova - Armata bulgara intra in Cadrilater - foto: istorie-pe-scurt.ro

Armata bulgara intra in Cadrilater

foto preluat de pe istorie-pe-scurt.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

7 septembrie este a 250-a zi a calendarului gregorian și a 251-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 7 septembrie

(BOR) Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului; Sfântul Mucenic Sozont; † Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați

(BRU) Sf. Sozon, martir († 304)

 

(BRC) Sf. Regina, fecioară, martiră

Localitatea Alise – Sainte Reine – Faleza Sfânta Regina –, din provincia Burgundia (Franţa), este aşezată aproape de vechea cetate galică Alesia, unde Iulius Cezar, în anul 52 înainte de Cristos, a învins armatele galilor răsculaţi, conduse de neînfricatul Vercingetorix. Tradiţia locală însă a legat numele acestei cetăţi de amintirea Sfintei Regina, o tânără creştină a cărei credinţă şi iubire faţă de Cristos nu a fost înfrântă de iscusinţa şi puterea unui îndepărtat trimis al împăratului victorios.
cititi continuarea pe: sfinticatolici.ro

 

Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru (ONU)

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat la 19 decembrie 2019 Rezoluţia 74/212 care desemnează ziua de 7 septembrie drept Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru, fiind marcată începând cu acest an, potrivit https://undocs.org.

În prezent, comunitatea internaţională recunoaşte că îmbunătăţirea calităţii aerului poate atenua schimbările climatice. Încurajată de interesul crescând al comunităţii internaţionale pentru aerul curat, şi subliniind necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, pentru a proteja sănătatea oamenilor, Adunarea Generală a ONU a decis să stabilească data de 7 septembrie ca Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru, se arată pe site-ul https://www.un.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Brazilia – Ziua națională – aniversarea proclamării independenței față de Portugalia (1822)

Brazilia – foto: ro.wikipedia.org

În noiembrie 1807, trupele lui Napoleon Bonaparte au forțat curtea portugheză să se refugieze în Brazilia. Regele Ioan al VI-lea a sosit în Rio de Janeiro în 1808 după semnarea alianței defensive cu Anglia. În același an s-au deschis porturile braziliene vaselor națiunilor împrietenite, marcând sfârșitul epocii coloniale. Când orașul Rio de Janeiro a fost declarat capitală a Regatului Unit al Portugaliei, Braziliei și Algarvelor, Brazilia s-a transformat de iure din colonie în metropolă, act fără precedent în istoria omenirii. Noua situație politică a nemulțumit multe grupări influente ale societății portugheze, stare ce a culminat prin Revoluția Liberală de la Porto declanșată în 1820.

Drapelul Braziliei – foto; ro.wikipedia.org

Liberalii au cerut regelui să revină în Portugalia și să restabilească statutul de colonie pentru Brazilia. Ioan al VI-lea a revenit în țară în 1821, numind pe fiul lui, Pedro, în funcția de regent al Braziliei. Deși a purtat titlul regal, Ioan al VI-lea a pierdut aproape întreaga putere în urma revoluției, având în continuare doar rol simbolic și reprezentativ.

Liberalii au încercat să-l forțeze și pe regent să-și stabilească reședința la Lisabona, ceea ce ar fi dus la pierderea tuturor privilegiilor și implicit la revenirea la statutul de colonie al Braziliei. Petru a refuzat să dea curs solicitărilor Lisabonei și ca reacție a promulgat o lege conform căreia orice decizie emisă de Lisabona cu privire la fostele teritorii coloniale braziliene trebuia ratificată în Brazilia pentru a se putea pune în aplicare. În cele din urmă, la data de 7 septembrie 1822, Petru a declarat independența Braziliei, proclamându-se ca primul împărat al noii țări.

Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei (numele complet: Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Rafael José Miguel Joaquim Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim de Bragança e Bourbon, n. 12 octombrie 1798 Queluz — d. 24 septembrie 1834 Queluz) a fost primul Împărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și optulea Rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826).

 

Astăzi în istorie pentru 7 septembrie

 

Evenimentele Zilei de 7 septembrie în Istorie:

- 7 septembrie 1940 – Tratatul de la Craiova

 

7 septembrie 70 - O armata romana condusa de Titus Flavius Vespasianus, fiul lui Vespasian (n. 30 decembrie 39 – m. 13 septembrie 81), imparat roman în perioada 79-81 , ocupa Ierusalimul si masacreaza mii de evrei.

 

7 septembrie 251 - Moare generalul si politicianul chinez Sima Yi ( n. 179). A trait in epoca de sfarsit a dinastiei Han si in Perioada celor Trei Regate. Fiul sau mai mic Sima Yan, a preluat puterea si a fondat dinastia Jin.

 

7 septembrie 1191 - În timpul celei de-a treia Cruciade, Richard I al Angliei il invinge la Arsuf pe comandantul musulman Saladin.

 

7 septembrie 1533 - S-a născut Elisabeta I, regină a Angliei între anii 1558-1603, perioadă denumită şi „epoca elisabetană” ; (m. 24 martie 1603).

Elisabeta I (în engleză Elizabeth I) (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603 ) a fost regină a Angliei și regină a Irlandei din 17 noiembrie 1558 până la moartea sa - in imagine, Elisabeta I , "Darnley Portrait", c. 1575 - foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta I , “Darnley Portrait”, c. 1575 – foto: ro.wikipedia.org

Elisabeta I (în engleză Elizabeth I) (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603 ) regină a Angliei și regină a Irlandei din 17 noiembrie 1558 până la moartea sa. (Elisabeta I , “Darnley Portrait”, c. 1575). Elisabeta I a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor. Deoarece nu s-a căsătorit niciodată, în ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca Regina Fecioară. Domnia reginei Elisabeta a fost marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial și o perioadă de extraordinară înflorire artistică și culturală.

 

7 septembrie 1631 - In timpul Razboiului de treizeci de ani, trupele suedeze comandate de regele Gustav Adolf obțin o victorie decisivă asupra forțelor catolice in batalia de la Breitenfield.

 

7 septembrie 1707 - S-a nascut scriitorul , matematicianul și naturalistul francez Georges Louis Leclerc de Buffon ; (d.16 aprilie 1788). Preocupările sale multiple s-au concretizat printr-o operă (nu numai teoretică, ci și practică), care a influențat decisiv generațiile următoare de naturaliști, printre care s-au numarat si Jean-Baptiste de Lamarck și Charles Darwin.

 

7 septembrie 1739 - Se incheie Tratatul de pace de la Belgrad dintre Austria si Imperiul Otoman, care a marcat sfarsitul războiul ruso-austro-otoman (1736-1739). Imperiul Habsburgic a fost obligat să restituie Oltenia, Țării Românești.

 

7 septembrie 1811 - S-a născut la Krauchenwies in actuala Germanie, Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl viitorului rege Carol I al României .

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 7 septembrie 1811, Krauchenwies - d. 2 iunie 1885), șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen, prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862 și tată al primului rege al României, Carol I - foto - ro.wikipedia.org

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen- foto – ro.wikipedia.org

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 7 septembrie 1811, Krauchenwies – d. 2 iunie 1885), șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen, prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862 și tată al primului rege al României, Carol I. Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen a decedat la vîrsta de 74 de ani (2 iunie 1885). A fost șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen, prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862 și tată al primului rege al României, Carol I. El a fost fiul prințului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen și al Mariei-Antoinette Murat, nepoată de frate a lui maresalul francez Joachim Murat. Prințul Karl Anton a fost căsătorit cu prințesa Josephine Friederike Luise de Baden (1813 – 1900), fiică a lui Karl, Mare Duce de Baden. Împreună au avut mai mulți copii :

– Leopold (1835 – 1905), străbunic al Regelui Mihai I al României;
– Stephanie (1837 – 1859) – căsătorită cu regele Petru al V-lea al Portugaliei;
– Carol (1839 – 1914), viitor rege al României;
– Anton (1841 – 1866), mort pe cîmpul de luptă, în Bătălia de la Königgrätz, în cursul războiului pruso-austriac;
– Friedrich (1843 – 1904);
– Maria Luise (1845 – 1912) – căsătorită cu Prințul Filip de Belgia.

 

7 septembrie 1812 - La Grande Armée a lui Napoleon a obligat armata rusă să se retragă în bătălia de la Borodino. Aceasta confruntare a fost considerată cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene.

Bătălia de la Borodino – Parte a Campaniei din Rusia (1812) – foto: ro.wikipedia.or

Bătălia de la Borodino, a avut loc la 7 septembrie 1812, la 125 km de Moscova, între trupele franceze conduse de Napoleon și trupele rusești conduse de Kutuzov. Bătălia, deși a fost o victorie tactică și strategică franceză incontestabilă, nu a reprezentat triumful complet de care Napoleon avea nevoie pentru a-l convinge pe Țarul Alexandru I să încheie pacea. Ca urmare a bătăliei, trupele franceze au avut drumul deschis spre capitala economică a Rusiei, Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună și jumătate, în așteptarea tratativelor de pace. Acestea din urmă nu se vor materializa și, odată cu venirea iernii, francezii sunt nevoiți să se retragă, cu pierderi uriașe cauzate de crunta iarnă rusească.

 

7 septembrie 1818 - Carol al XIV-lea Ioan al Suediei, francez prin naștere, pe numele său adevărat Jean-Baptiste Bernadotte, este încoronat rege al Norvegiei, la Trondheim. Jean-Baptiste Bernadotte (n.26 ianuarie 1763 – m.8 martie 1844),a fost rege al Suediei și Norvegiei, prinț suveran de Pontecorvo, general și Mareșal al Primului Imperiu Francez al lui Napoleon . Este fondatorul actualei dinastii care se află pe tronul Suediei.

 

7 septembrie 1822 - Brazilia își declară independența față de Portugalia.

 

7 septembrie 1844 - S-a născut renumitul arhitect Émile André Lecomte de Nouy, membru corespondent străin al Academiei Române; a alcătuit planurile de restaurare pentru bisericile „Trei Ierarhi ” şi ” Sf. Nicolae Domnesc ” din Iaşi, biserica ” Sf. Dumitru ” din Craiova (m. 11.noiembrie.1914).

 

7 septembrie 1866 - S-a născut prozatorul și dramaturgul francez Tristan Bernard ; (d. 1947).

 

7 septembrie 1880 - A decedat politicianul roman Manolache Costache Epureanu , fost prim ministru al guvernului Romaniei; (n. 22 august 1820).

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu (n. 22 august 1820, Bârlad - d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Germania) primul-ministru al României, din partea partidului Conservator, în două rânduri: în 1870 (1 mai - 26 decembrie) și în 1876 (6 mai - 5 august) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu - foto:  cersipamantromanesc.wordpress.com

Emanoil (Manolache) Costache Epureanu (n. 22 august 1820, Bârlad – d. 7 septembrie 1880, Wiesbaden, Germania) primul-ministru al României, din partea partidului Conservator, în două rânduri: în 1870 (1 mai – 26 decembrie) și în 1876 (6 mai – 5 august). In perioada 1859 – 1861 a fost principalul colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza, dar treptat s-a îndepărtat de acesta, apropiindu-se de conservatori. Dupa detronarea lui Cuza, la 11 februarie 1866, el a devenit unul dintre principalii lideri ai acestora. Majoritatea conservatoare din Adunarea Constituantă convocată în 1866 pentru a adopta prima constitutie a țării l-a ales președinte al acesteia. În 1870, el a devenit prim ministru. A fost pentru o perioada scurta si ministru al Justitiei. La 3 februarie 1880 devine lider al Partidului Conservator și autorul primului program politic al acestuia.

 

7 septembrie 1902 - S-a născut Şerban Cioculescu, critic şi istoric literar, membru al Academiei Române („Aspecte lirice contemporane”, „Ion Luca Caragiale”, „Aspecte literare contemporane”) ; (m. 25 iunie 1988).

 

7 septembrie 1907 - A încetat din viaţă Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române; este întemeietor al lingvisticii, filologiei şi lexicografiei româneşti („Etymologicum Magnum Romaniae”), unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române, creatorul dramei istorice româneşti („Răzvan şi Vidra”) (n. 16 februarie 1836).

Bogdan Petriceicu Hasdeu, născut Tadeu Hîjdeu, (n. 26 februarie 1838, Cristinești, Hotin, actualmente în Ucraina - d. 25 august 1907, Câmpina) scriitor și filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile - foto - ro.wikipedia.org

Bogdan Petriceicu Hasdeu – foto – ro.wikipedia.org

Bogdan Petriceicu Hasdeu, născut Tadeu Hîjdeu, (n. 26 februarie 1838, Cristinești, Hotin, actualmente în Ucraina – d. 25 august 1907, Câmpina) scriitor și filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

 

7 septembrie 1909 - S-a născut, la Istanbul, regizorul, scriitorul, scenaristul şi producătorul american de origine greacă, Elia Cazan (Kazanjoglous); laureat în 1999 al Premiului Oscar pentru întreaga activitate. („A Streetcar Named Desire”, „East of Eden”, „Splendor in the Grass”); (m. 29 septembrie 2003).

Elia Kazan (n. 7 septembrie 1909 – d. 28 septembrie 2003) regizor de film și teatru, dramaturg, producător de film și teatru, scenarist și nuvelist american de origine greacă - foto: ro.wikipedia.org

Elia Kazan – foto: ro.wikipedia.org

Elia Kazan (n. 7 septembrie 1909 – d. 28 septembrie 2003) regizor de film și teatru, dramaturg, producător de film și teatru, scenarist și nuvelist american de origine greacă.

 

7 septembrie 1910 - Savanta franceza de origine poloneza, Marie Sklodowska Curie, a izolat prima mostră pură de radiu.

 

7 septembrie 1911 - S-a nascut Todor Jivkov, lider comunist bulgar, președinte al statului (1971-1989) (d. 5 august 1998). Mama lui, Măruţa, provenea dintr-un neam de vlahi (români) din oraşul dunărean Somovit, iar limba română a fost limba ei maternă. Jivkov a fost cunoscut în timpul Războiului Rece pentru pentru atitudinea sa extrem de servilă fațăt de URSS.

El chiar a propus de două ori în mod neoficial, în 1963 si în 1973, ca Bulgaria să adere la Uniunea Sovietică, subliniind originea comună slavă, alfabetul chirilic si alte similitudini culturale. Liderii URSS, temându-se de o reacție negativă din partea comunității internaționale, i-au respins propunerea.

Gheorghi Markov a spus odată: „El (Jivkov) a servit Uniunea Sovietică cu mai multă fervoare decât liderii sovietici înșiși.” El a intensificat relațiile economice cu celelalte țări socialiste. Jivkov a fost împotriva politicii perestroika dusă de Gorbaciov în Uniunea Sovietică. Pe 10 noiembrie 1989, ca urmare a unei lovituri de stat fără vărsare de sânge în Bulgaria, Jivkov a fost demis. Lovitura de stat a fost organizată atât de gorbacioviștii din cadrul Partidului Comunist Bulgar, cât și de opoziția anticomunistă.

Partidul Comunist a fost redenumit Partidul Socialist Bulgar, iar un an mai târziu a câștigat alegerile parlamentare. În 1990 Jivkov a fost urmărit penal și arestat la domiciliu. În 1996 acesta a fost eliberat de către Curtea Supremă. A murit în vara anului 1998 ca urmare a unei come cerebrale, provocată de o bronho-pneumonie bilaterală.

 

7 septembrie 1914 - S-a născut fizicianul James Alfred Van Allen, cel care a descoperit, în 1958, centurile de radiaţii care îi poartă numele; (m. august 2006)

 

7 septembrie 1930 - S-a născut regele Belgiei, Baudouin I ; ( m.1993).

 

7 septembrie 1931 - Marele diplomat roman Nicolae Titulescu a fost reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății Națiunilor. A fost un caz singular în istoria Ligii Națiunilor, când un fost președinte al Ligii a fost reales pentru o nouă sesiune.

 

7 septembrie 1939 - România s-a declarat neutră în urma declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale (la 1 septembrie) și și-a dat acordul de principiu pentru trecerea pe teritoriul său a materialului de război destinat ajut0rării Poloniei.

 

7 septembrie 1940 - A fost încheiat in urma presiunilor Germaniei naziste, Tratatul de la Craiova: Tratatul de frontieră dintre România și Bulgaria, prin care partea de sud a Dobrogei (“Cadrilaterul“, adică județele Durostor și Caliacra) intră în componența Bulgariei.

Dobrogea: partea românească în portocaliu, partea bulgărească (Cadrilaterul) în galben - foto: ro.wikipedia.org

Dobrogea: partea românească în portocaliu, partea bulgărească (Cadrilaterul) în galben – foto: ro.wikipedia.org

 

7 septembrie 1940 - Al Doilea Război Mondial: În Bătălia Angliei avioanele germane încep atacurile de noapte asupra Londrei și a altor orașe britanice.

Bătălia Angliei (10 iulie – 31 octombrie 1940) este numele dat eforturilor Luftwaffe depuse pentru câștigarea superiorității aeriene asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - foto: ro.wikipedia.org

Bătălia Angliei - foto: ro.wikipedia.org

Bătălia Angliei (10 iulie – 31 octombrie 1940) este numele dat eforturilor Luftwaffe depuse pentru câștigarea superiorității aeriene asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Bătălia Angliei a fost prima luptă purtată integral doar de forțele aeriene.

A fost de asemenea cea mai mare și susținută campanie de bombardamente desfășurată până la acea dată și primul test adevărat al teoriilor bombardamentelor strategice dezvoltate după Primul Război Mondial. Eșecul Germaniei Naziste de a distruge forța aeriană a Angliei sau de înfrângere a stării de spirit a guvernului sau poporului britanic este considerată prima înfrângere majoră a celui de-al Treilea Reich.

 

7 septembrie 1944 - Șeful Marelui Stat Major al Armatei Romane , generalul Gheorghe Mihail, și-a înaintat demisia în semn de protest față de modul în care era tratată armata română și față de intrarea acesteia sub ordinele înaltului Comandament Sovietic, la 6/7 septembrie 1944, ora 0.Cererea i-a fost respinsă, trebuind să accepte colaborarea cu Armata Roșie. La 12 septembrie 1944, demisionează pentru a doua oară, exprimându-și refuzul de a accepta „ciuntirea și destrămarea oștirii”. Generalul de armata Gheorghe Mihail, fost sef al Marelui Stat Major avea sa indure persecutiile comuniste, alaturi de multi alti generali romani.

 

7 septembrie 1949 - Este proclamată Republica Federală Germania (cu capitala la Bonn), în urma unificării zonelor de ocupație americană, franceză și engleză. La 12 septembrie Adunarea Federală alege primul președinte federal (Theodor Heuss (1884 – 1963, liderul Partidului Liber Democrat, reales în 1954). La 15 septembrie este ales primul cancelar federal (Konrad Adenauer 1876 – 1976, reales în 1953, 1957 și 1961.

 

7 septembrie 1949 - A încetat din viaţă pictorul mexican José Clemente Orozco, considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai picturii murale; (n. 23. noiembrie.1883).

 

7 septembrie 1953 - In URSS, Nikita Hrușciov este ales primul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

 

7 septembrie 1960 - S-a născut Nae Caranfil, scenarist, actor, regizor şi compozitor român.

Nae Caranfil (n. 7 septembrie 1960, București) este un scenarist, actor și regizor român. A absolvit în 1984 cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică, pentru a debuta regizoral în 1993 cu „E pericoloso sporgersi”, peliculă premiată la Festivalurile de film de la Bratislava din același an și Baule 1994 , dar și de către ACIN în 1993. Este fiul cunoscutului critic de film Tudor Caranfil. A fost casatorit cu Mara Nicolescu intre anii 2001-2008.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; www.cinemagia.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

7 septembrie 1965 - S-a născut la Adjud, județul Vrancea, marea soprană română Angela Gheorghiu, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

7 septembrie 1977 - Se semneaza, la Washington, de către președintele Statelor Unite, Jimmy Carter, și premierul panamez, Omar Torrijos, tratatul privind neutralitatea permanentă și funcționarea Canalului Panama, tratat care prevede ca toate trupele americane să părăsească Panama, iar controlul Canalului,să revină autorităților panameze, cel mai târziu la 31 decembrie 1999.

 

7 septembrie 1982 - Sportivii romani Vali Ionescu și Anișoara Cușmir s-au situat pe locurile I și, respectiv II, la săritura în lungime la Campionatele europene de atletism de la Atena.

 

7 septembrie 1993 - A încetat din viaţă scriitorul si gazetarul Eugen Barbu (n. 20 februarie 1924), autorul cunoscutelor romane „Groapa”si „Principele”.

Eugen Barbu (n. 20 februarie 1924, București - d. 7 septembrie 1993, București) membru corespondent al Academiei Române, director de reviste, jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist și om politic român, laureat al premiului Herder - foto: ro.wikipedia.org

Eugen Barbu - foto: ro.wikipedia.org

Eugen Barbu (n. 20 februarie 1924, București – d. 7 septembrie 1993, București) membru corespondent al Academiei Române, director de reviste, jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist și om politic român, laureat al premiului Herder.

 

7 septembrie 1997 - A murit Mobutu Sese Seko, om politic congolez, autoproclamat președinte al Republicii Zair; (n. 1930).

Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga (nume original: Joseph-Désiré Mobutu, n. 14 octombrie 1930 - d. 7 septembrie 1997) dictatorul Zairului (azi Republica Democrată Congo sau Congo Kinshasa, pe scurt) din 1965 până în 1997 - foto: cersipamantromanesc.com

Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga – foto: cersipamantromanesc.com

Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga (nume original: Joseph-Désiré Mobutu, n. 14 octombrie 1930 – d. 7 septembrie 1997) dictatorul Zairului (azi Republica Democrată Congo sau Congo Kinshasa, pe scurt) din 1965 până în 1997. A fost dictatorul Zairului, azi Republica Democratica Congo, din 1965 până în 1997.

 

7 septembrie 2001 - A fost prezentat, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul regizorului roman Lucian Pintilie, „După-amiaza unui torționar”, realizat după romanul „Drumul Damascului”, de Doina Jelea.

 

7 septembrie 2008 - A decedat, în urma unui cancer faringian popularul actor roman Ilarion Ciobanu.

Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, județul interbelic Tighina, România - d. 7 septembrie 2008, București, România) actor român celebru. A semnat, de asemenea, regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist - foto: cinemagia.ro

Ilarion Ciobanu – foto: cinemagia.ro

Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, județul interbelic Tighina, România – d. 7 septembrie 2008, București, România) actor român celebru. A semnat, de asemenea, regia a două filme. În anii 1950 a avut și o carieră de rugbist. Filmografie: „Tancul”, „O vară cu Mara”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Iancu Jianu, haiducul”, „Artista, dolarii şi ardelenii”, „Toate pânzele sus”, „Ultimul cartuş”, „Cu mâinile curate”); (n. 28 octombrie 1931).

 

7 septembrie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com